Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 04 листопада 2020, 16:12
2061
5

СВІТОЛІНА: «В 1/4 фіналу РГ не змогла реалізувати навіть 20% свого рівня»

Найкраща українська тенісистка - про труднощі виступів на турнірах Великого Шолома

| Оновлено 04 листопада 2020, 16:12
2061
5
СВІТОЛІНА: «В 1/4 фіналу РГ не змогла реалізувати навіть 20% свого рівня»
Jimmie48 Photography. Еліна Світоліна

Перша ракетка України Еліна Світоліна прокоментувала поразку в 1/4 фіналу Ролан Гаррос аргентинці Наді Подоросці і розповіла про тиск на турнірах Великого Шолома.
 
- Після чвертьфіналу на Ролан Гаррос ви говорили, що головним фактором стала психологія. Що не вдалося повністю психологічно викластися...
- У цьому матчі - так, тому що, по-перше, був сильний вітер. І коли присутні якісь перешкоди, які не можеш контролювати, тоді як суперниця добре з ним впоралася, і їй це абсолютно не завадило. Для мене ж це стало ворогом, і я не змогла адаптуватися швидко. А потім не змогла реалізувати навіть 20% мого рівня. Тому був рівний рівень гри, а коли я не виступаю навіть на 20% свого рівня, то починаю психологічно заганяти себе ще глибше в яму, бо думаю: «Як я можу програти такому гравцеві». Звичайно, це ще більше погіршує ситуацію, в той час, як опонентка відіграла матч ідеально.
 
- Після матчу Тім Хенман заявив, що вам буде важко психологічно після цієї поразки. Чи правий він виявився?
- Так, він мав рацію. Але він знає теніс, тому правий. Тому що багато говорили, що видався великий шанс. Я і сама знаю, що був хороший шанс, але оскільки були можливості відіграти добре, я перебувала в хорошій формі, то такі матчі, звичайно, психологічно «підбивають».
 
- Знаєте, може, ви не погодитеся зі мною, але те, що у вас поки не виходить вигравати турніри Великого Шолома, мені нагадує історію Енді Маррея, який тривалий час виходив у фінали і там програвав, поки не почав співпрацювати з Іваном Лендлом. Чи не здається вам, що вам також потрібен такий же тренер, у якого були схожі проблеми у своїй кар'єрі, і який зміг би налаштувати, показати, в які моменти потрібно переломити ситуацію, психологічно залишитися сфокусованої?
- Я думаю, що, звичайно, повинен бути хороший наставник. Але я вважаю, що коли ти на корті, то там вже наставник нічим не може тобі допомогти, і все зводиться до тебе і твоїх рішень. Тобто навіть якщо тренер щось скаже, ти вже сам вирішуєш на корті. Але я не вважаю, що це один з найважливіших факторів, і є багато якихось моментів. Ти повинен бути фізично і психологічно готовим, і тут грає роль не тільки тренер. Я вважаю, що в чвертьфіналі не відіграла на тому рівні, на якому можу.
 
Тому це більше просто збіг чинників, і мені не вдалося зробити з виступу ту ланцюжок хороших виборів, тому що все ж залежить від вибору, який ти робиш на початку гейму або при подачі. Прийняв погане рішення, і це веде за собою ланцюжок подій, який призводить до поразки.
 
- Чи відчуваєте якийсь тиск через те, що поки не виходить виграти турнір Великого Шолома, або ви спокійно до цього ставитеся?
- На початку своєї кар'єри, коли я тільки починала, то, звичайно, був тиск, тому що ти тільки починаєш, хочеш відразу ж перемогти всюди. А вже з роками розумієш, що, як би не хотілося, але потрібно також не додавати на свої плечі ще більше тиску, оскільки тиску і так вже досить від фанатів, сім'ї, тренерів, медіа, які роблять це по-своєму, і, звичайно ж, від себе, адже це Великий Шолом, той самий турнір, який всі хочуть виграти.
 
Тому якщо турбуватися з цього приводу ще більше, то буде тільки гірше, і можна взагалі і до чвертьфіналу не дійти. Тому потрібно сприймати факти, як вони є, намагатися працювати і намагатися щось міняти, щось додавати в гру, шукати, що буде працювати для тебе.
 

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Жаирс
Хороший дрессировщик может научить животного безошибочно выполнять трюки. Если продолжить тему цирка,то артисты там почти всегда с первого дубля выполняют сложнейшие трюки выступая каждый день,иногда по два,три раза в день. Я не понимаю,почему в теннисе люди с тренируются с детства и дойдя уже до статуса топа не могут натренировать главный трюк-подачу. Думаю,что здесь причина в тренере (дрессировщике), который обязан натренировать своего воспитанника так,чтоб теннисные трюки выполнялись на автомате, безошибочно, хотя бы,как собачки в цирке.
Kanarejka
Судячи з відповідей Еліни, тренера вона змінювати навіть не думає. Шкода...
Andrey Kuzma
А Элине, между прочим, уже 27-й год пошел... совсем недавно была молодая и перспективная. Жесть
vostok
Да какой там сейчас "уровень"... Так, перебиваться с хлеба на воду.