Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 03 листопада 2020, 15:06
3331
9

Багато голів та мало емоцій. Коронавірусний футбол - щось особливо складне

Як сприймати такі матчі та результати, кожен вирішує сам...

| Оновлено 03 листопада 2020, 15:06
3331
9
Багато голів та мало емоцій. Коронавірусний футбол - щось особливо складне
ФК Шахтар

У неділю, 1 листопада, стало відомо, що Міністерство охорони здоров'я України заборонило «Шахтарю» провести матч третього туру групового раунду Ліги чемпіонів проти «Боруссії» Менхенгладбах в присутності глядачів. Трибуни НСК «Олімпійський» будуть порожні, а команді Луїша Каштру знову доведеться шукати внутрішні резерви, щоб всі дев'яносто хвилин зберігати належний рівень моральної та емоційної налаштованості.

Критикувати таке рішення МОЗ не варто, адже світ в цілому, і Північна півкуля зокрема, стоять на порозі божевільної вибухової хвилі по захворюваності COVID-19, що вже почала відчувати на собі і Україна, де антирекорди, на жаль, оновлюються від тижня до тижня...

Інша справа, що сам по собі «коронавірусний футбол» представляє собою явище особливо складне для однозначного сприйняття. З одного боку, всі вболівальники були шалено раді, коли навесні після тривалого локдауну більшість національних ліг, а за ними й єврокубки, поступово повернулися, почавши радувати фанатів, які занудьгували за переглядами ретро-поєдинків, актуальними матчами і результатами. У якийсь момент це однозначно подарувало нову дозу адреналіну та емоцій, за що всі ми і любимо футбол.

З іншого боку, матчі без глядачів затягнулися. Наприклад, в Англії вже в цьому сезоні в рамках одного ігрового тижня Прем'єр-ліги сталися одразу дві абсолютно сенсаційні події - в четвертому турі з розгромним рахунком синхронно програли «Манчестер Юнайтед» та «Ліверпуль». «Червоні дияволи» на «Олд Траффорд» згоріли 1:6 «Тоттенхему», а «червоні» на виїзді були нещадно биті «Астон Віллою» - 2:7.


Твіттер Астон Вілли

У Німеччині «Баварія», яка вчинила феєричний погром «Барселоні» (8:2) в чвертьфіналі Ліги чемпіонів-2019/20, розпочала новий сезон також з грандіозною за рахунком перемоги над «Шальке» - 8:0. А вже у другому турі мюнхенці виявилися на виїзді битими «Хоффенхаймом» - 1:4...

Комусь такі результати, безумовно, принесли чимало естетичної насолоди. Ще б пак, багато голів - це завжди свято і велика розвага, проте, якщо спробувати заглянути за куліси, то стає очевидним, що ситуація далеко не така однозначна. Наприклад, важко собі уявити, що навіть нинішній певною мірою кризовий «Манчестер Юнайтед» на своєму полі при 70 з гаком тисячах вірних уболівальників дозволив би «Тоттенхему» відправити в свої ворота відразу шість м'ячів, зумівши відповісти тільки одним... Або ви дійсно вірите в те, що «Ліверпуль» пропустив би сім голів від «Астон Вілли» на виїзді, якби на трибунах були присутні хоча б пару тисяч гостьових вболівальників, несамовито співаючих легендарну «You'll Never Walk Alone»?

Це складно зрозуміти тим, хто звик до іншого футболу, але нинішня гра в умовах пандемії коронавірусу виглядає саме так: в ній багато голів, десятки помилок в захисті, часто великий рахунок на табло, але неймовірно мало емоцій. По суті, багато матчів за атмосферою нічим не відрізняються від того, що кожен з нас може побачити в своєму дворі в неділю, коли там збираються хлопчаки, які азартно буцкають м'яча, але не претендують на великий глядацький інтерес ззовні.

В останні десятиріччя елітний європейський футбол зробив серйозний крок вперед з точки зору тактичної орієнтованості. Хтось каже, що слабких команд не залишилося, але насправді з кожним днем ​​стає все менше й менше футбольних колективів в Європі, які вважають за краще грати виключно серцем, забуваючи про гострий розум і необхідність дотримання чітких інструкцій тренера.

Але нинішні результати фактично вбивають те, що будувалося раніше. Алогічні погроми в сукупності з надзвичайно напруженими графіками матчів, а також необхідністю топ-гравців на кшталт Кріштіану Роналду відправлятися на самоізоляцію - це сувора реальність нинішнього періоду. Хтось пристосовується до неї краще (приклад «Шахтаря», який блискуче здолав «Реал» в Мадриді командою, середній вік якої ледь перевищував 23 роки), хтось - гірше, але через відсутність уболівальників на трибунах концентрація футболістів на полі стрімко котиться вниз.


ФК Шахтар

Все, що відбувається нині часто схоже на чистий сюрреалізм. Уявіть, що ви - найкращий центральний захисник в світі, виходите на матч, в якому на кону стоїть дуже багато і вам потрібно акцентувати увагу на опонентові, що є кращим нападником у світі, але паралельно на «бровці» звідкись з'явився собачник, який намагається стримати свого улюбленця, що бажає накинутися на вас і вчепитися вам у ногу. У підсумку замість своїх прямих обов'язків в звичній атмосфері, ваша увага розсіюється, що призводить до проблем: падіння рівня гри, помилок і безлічі пропущених командою голів... Подібне слабко нагадує рівень елітарного футболу, де безліч експертів звикли обговорювати цікаві тактичні вишукування тренерів, сміливі кадрові рішення або яскраві емоційні перевтілення команд.

Зараз все набагато простіше і складніше одночасно. Звичайно, та ж АПЛ нині перебуває на дуже високому рівні в плані забитих голів. В середньому за матч в цьому чемпіонаті забивається по 3,3 м'яча, що є 33-м показником в 132-річній історії турніру, і найвищою цифрою за останні 56 років! Неважко собі уявити, що в кінцівці сезону показник результативності збільшиться ще більше, тому як команди будуть втомлюватися, втрачати ключових виконавців, роблячи ставку на вчорашніх резервістів і неоперених «пташенят» академій.

Найгірше, що вболівальники поступово починають звикати до того, що відбувається. Скажімо, якщо 19-річний Трубін в воротах «Шахтаря» на матч проти «Реала» ще хоч трохи бентежив уми фанатів, то через пару тижнів поява 18-річного Нещерета за «Динамо» проти «Барселони» через хворих на коронавірус Бущана та Бойка, буде в очах широкого загалу виглядати вже досить спокійно і прогнозовано.

Так, «коронавірусний футбол» може бути видовищним і яскравим, але поки, на щастя, він бачиться лише тимчасовим продуктом, таким собі мокбастером, який широка публіка змушена дивитися, поки в світ не вийшов справжній блокбастер, де знов не буде умовностей і компромісів, а на полі опиняться не ті, у кого є довідка з негативним тестом, а ті, хто дійсно краще вміє грати в футбол. Ми всі зачекалися цього моменту, але щоб він настав, світ має виграти битву в COVID-19. Тільки так, і тут не може бути компромісів.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи
Футбол | 30 квітня 2024, 07:44 0
Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи

Артем відзначився з пенальті у ворота Лас-Пальмаса за Жирону, забивши 19-й гол

ЧС з хокею. Україна розгромила Китай і виграла третій матч на турнірі
Хокей | 30 квітня 2024, 14:44 10
ЧС з хокею. Україна розгромила Китай і виграла третій матч на турнірі

Команда Христича оформила у ворота суперника 9 шайб

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Антонов
Лучше так, чем вообще без футбола. Почти во всех матчах ТБ 2,5 - отличная новость для любителей ставок.
D.Lanskoy
Вчера смотрел Лидс - Лестер. Великолепный футбол от думающих тренеров и движущихся команд! Когда такое смотришь, даже не замечаешь, что это при пустых трибунах. Послевкусие - даже утром себя поймал, что настроение хорошее, потому что игра вечером была супер. В сравнении с тягомотиной, в которую сейчас играют МЮ, Арсенал, Челси и МанСити, эта игра - просто как глоток свежего воздуха. Ну да, есть ковид, он вносит коррективы, но на качество футбола он не сказывается, разве когда у команд эпидемия, как в случае с Динамо и Шахтером. Тогда игры переносятся. Но и без эпидемий бывает полкоманды с травмами и тоже играют кто может и кто есть. Нам, украинским болельщикам, по большому счету должно быть все равно. Вживую смотреть УПЛ - себя не уважать, а все остальные игры мы и так смотрели в трансляции. Так что с этой точки зрения ничего особенно не изменилось.
Sunrise
Не соглашусь о роли зрителей в качестве футбола.
Когда мы говорим о профессионалах высокого уровня им что дома, что на выезде играть. На них зрители не оказывают влияния. А другим даже легче показывать свой уровень именно без зрителей, в атмосфере как на тренировке.
Я не вижу падения качества игры, разве что из-за плотного графика нет стабильности. Но как отсутствие зрителей мешает наслаждаться тактическими играми тренеров я не понимаю.
Италия - страна контрастов Италия
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил