Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 жовтня 2020, 18:00
6641
4

Щедрі аванси від The Guardian і новий шанс в Зорі. Хто такий Аллах’яр?

Sport.ua розповідає про іранця, який отримає шанс у Віктора Скрипника реалізувати свій талант

| Оновлено 06 жовтня 2020, 18:00
6641
4
Щедрі аванси від The Guardian і новий шанс в Зорі. Хто такий Аллах’яр?
Instagram. Аллах'яр Сайядманеш

Коли кілька тижнів тому в пресі з'явилися чутки про інтерес «Зорі» до іранського молодого нападника «Фенербахче» Аллах’яра Сайядманеша, у більшості вітчизняних любителів футболу подібна новина, напевно, не викликала нічого, крім злорадної посмішки: мовляв, нехай переходить, заграє чи ні - ще питання, а от язики нашим коментаторам повикручує знатно.

У підсумку після ряду складнощів в переговорному процесі «чорно-білим» все ж таки вдалося домовитися, і вони офіційно оголосили про перехід новачка, якого орендували у «Фенербахче» на півтора сезони. За неофіційною інформацією з турецької преси, у «Зорі» також буде опція на викуп контракту Аллах’яра за 3,5 мільйони євро. За нинішньої вартості іранця в 300 тисяч євро, за оцінками Transfermarkt, погодьтеся, що сума аж ніяк непересічна, тим більше для «чорно-білих», які взагалі ніколи не платили такі гроші за футболістів.

Що ж такого в Аллах’ярі, що він сподобався «Зорі», і хто він такий взагалі? Давайте з'ясовувати...

Батько хотів сина-борця, а отримав футболіста

Аллах’яр Сайядманеш народився 8 грудня 1999 року в місті Амоль, яке знаходиться на півночі Ірану. З дитинства батько хлопчака хотів, щоб той обрав для себе кар'єру борця, однак в підсумку Аллах’яр захопився футболом, і цій пристрасті сина батьки вирішили не суперечити.

«Я хотів, щоб син був борцем. Однак він сказав мені, що любить футбол. Багато хлопчаків люблять футбол в дитинстві, а тому ми спробували бути наполегливішими, але він не піддався. Пам'ятаю як одного разу я вирішив подивитися на нього в справі. Тоді я зрозумів, що він дійсно добре проявляє себе у футболі, навіть незважаючи на виступи за команду 10-річних. Мій син дійсно був талановитим», - згадує батько Аллах’яра.

У футбол Аллах’яр починав грати в «Араші» з рідного міста, а через чотири роки перебрався в «Падідех Сарі», де відіграв пару років, після чого перейшов в юнацьку команду клубу «Сайпа», який тричі в своїй історії ставав чемпіоном Ірану. Вже тоді, на молодіжному рівні, Аллах’яр виділявся серед однолітків, а тому недивно, що в світі скаутингу про нього почали говорити. На горизонті навіть з'явився варіант з «Галатасараєм», який повністю влаштовував і самого футболіста, і його батьків, і навіть керівників «Сайпи», але угода не відбулася через те, що на той момент Аллах’яру не було 18 років...

Успіх на чемпіонаті світу

Втім, сам Аллах’яр недовго сумував з приводу переходу в «Галатасарай», який зірвався. Міцно зашнурувавши бутси, він з потроєною енергією взявся за роботу, і це принесло плоди восени 2017 року на юнацькому чемпіонаті світу U-17, який проходив в Індії.

Юнацька збірна Ірану потрапила в групу С, де її суперниками стали однолітки з Німеччини, Гвінеї і Коста-Ріки. У першому ж матчі проти африканської команди Аллах’яру вдалося проявити себе з кращого боку. Молодий форвард відкрив рахунок в поєдинку феноменальним по точності і силі ударом з кута штрафного майданчика. Іранці здобули перемогу 3:1, слідом за якою буквально нокаутували німців (4:0) та костариканців (3:0), причому у ворота Німеччини Аллах’яр також забив у лівий верхній кут, але цього разу вже ударом головою.

Набравши 9 очок в групі, забивши 10 і пропустивши лише 1 м'яч, збірна Ірану вийшла в плей-оф чемпіонату світу, де в 1/8 фіналу здолала Мексику (2:1), і знову не без активної допомоги нинішнього новобранця «Зорі». Аллах’яр підкараулив помилку воротаря суперника, і забив другий м'яч іранців, що став переможним.

У чвертьфіналі Іран поступився майбутньому фіналісту турніру команді Іспанії (1:3), а Аллах’яр вже не забивав. Але й без того про нього заговорили на повний голос. Три забитих м'ячі в п'яти матчах турніру, а ще приголомшливий пас п'ятою, який допоміг Ірану організувати красиву атаку на ворота збірної Німеччини на груповій стадії, що завершилася четвертим голом азіатів, стали провісниками швидкої зміни прописки.

В результаті спритнішим за всіх став 8-кратний чемпіон Ірану «Естеґлал», куди Сайядманеш перебрався на правах вільного агента. Втім, у новій команді Аллах’яр провів тільки один рік, відзначившись 2 забитими м'ячами в 15 матчах, після чого за 753 тисячі євро переїхав до «Фенербахче».

Надія «жовтих канарок»

Спочатку було зрозуміло, що «Фенербахче» бере Аллах’яра на перспективу, а тому з ходу пробитися в основу стамбульського гранда, що нехай і переживає зараз аж ніяк не найкращі свої часи, молодому іранцю не вдалося. З іншого боку, ще в жовтні 2018 року авторитетне британське видання The Guardian включило Аллах’яра в свій рейтинг з 60 найкращих молодих талантів світового футболу, а тому керівництву «жовтих канарок» довелося як слід постаратися, щоб підписати перспективного іранця.

У підсумку перед закриттям літнього трансферного вікна-2019 «Фенербахче» встиг віддати Аллах’яра в оренду першоліговому «Істанбулспору», але там іранець провів лише півроку, встигнувши відіграти 7 матчів в чемпіонаті і не зумівши відзначитися в них результативними діями. Повернувшись в січні в «Фенербахче», Аллах’яр в кінцівці розіграшу Суперліги-2019/20 встиг провести 2 матчі за «жовтих канарок», але також без голів.

З урахуванням недавніх переходів в «Фенербахче» досвідчених Еннера Валенсії, Мбвана Саматти та Папісса Сіссе, клуб і Аллах’яр резонно вирішили, що молодому іранцю варто спробувати щастя ще в одній оренді. І тут якраз на горизонті виник варіант із «Зорею»...

Сильні та слабкі сторони Аллах’яра

Аллах’яр Сайядманеш, незважаючи на свої 19 років, має прекрасні фізичні дані. Це потужний футболіст, який, до того ж, володіє дуже хорошою швидкістю. По суті, вміння втекти від суперника вигідно вирізняло Аллах’яра серед однолітків ще на юнацькому рівні, а тому тренерському штабу «Зорі» напевно сподобається така перспектива у використанні новачка.

Крім швидкості Аллах’яр може похвалитися ще й непоганою технікою. В середньому він виконує трохи більше 5 обведень за матч, з яких 52% виявляються успішними. Як правило, іранець намагається прокидати м'яч повз опонента, а потім знищувати того на швидкості. Для цього дуже важлива наявність вільних зон, через що в чемпіонаті України в матчах за «Зорю» у Аллах’яра можливі проблеми. Хоча й на «п'ятачку» розібратися з парою суперників Сайядманеш здатний.

 

У свої 19 років Аллах’яр досить тонко відчуває і розуміє гру. Деякі аналітики відзначають, що іранець надмірно любить брати ініціативу на себе, через що нерідко страждають командні дії, але при належній інтеграції Сайядманеша в колектив, він здатний дати йому й чимало якості в завершальній стадії за рахунок хороших пасів під удар. Наприклад, в «Істанбулспорі» Аллах’яр нерідко використовувався тренерським штабом не в центрі нападу, а на правому фланзі. Причому навіть виконував функції класичного фулбека. Ясна річ, що забитими м'ячами при такій ролі на полі статистику не поповниш, але Аллах’яр нерідко дивував нетривіальними рішеннями, що дозволяли партнерам створювати небезпеку біля воріт суперника.

 

Взагалі бачення поля і здатність до мислення - сильні сторони Аллах’яра. У цьому плані він своєрідний самородок, який ще тільки підлягає огранюванню. За задумом багато дій і передач іранця виглядають дуже багатообіцяюче, проте виконання нерідко поки підводить Сайядманеша, не кажучи вже про необхідність повністю налагодити взаєморозуміння з колегами по команді. Все це було помітно в товариському матчі «Фенербахче» проти «Баварії», який відбувся влітку минулого року. Незважаючи на те, що турки були биті з принизливим рахунком 1:6, Аллах’яр, провівши на полі 25 хвилин чистого ігрового часу, запам'ятався цілою низкою перспективних дій та рішень. Але, знову-таки, точність пасів іранця далеко не завжди була ідеальною, а тому над цим новобранцю «Зорі» належить активно попрацювати в найближчому майбутньому.

Що ще варто виділити в грі Аллах’яра, так це його прагнення по можливості грати в один дотик. За рахунок цього у іранця зростає відсоток браку в діях, але коли все проходить як потрібно, то суперникам доводиться вкрай несолодко. Наприклад, гол Аллах’яра в спарингу проти «Герти», проведеному за «Фенербахче» влітку 2019 року, - це цілком і повністю заслуга нападника. Спершу іранець грамотно «прочитав» епізод, відклеївся від захисників, і відійшовши трохи вглиб штрафного, в один дотик переправив м'яч у ближній кут воріт. Справлятися з такими ударами воротарям завжди непросто, а тому якщо за «Зорю» Аллах’яр зуміє грати подібним чином, то в УПЛ зможе набрати чимало вістів на свій рахунок в бомбардирських перегонах.

 

З іншого боку Аллах’яру варто позбутися від бажання пробити ледве не з будь-якої позиції. Його дальні спроби забити часто не призводять ні до чого небезпечного, що не дозволяє команді краще і якісніше завершувати атаки. Втім, це ланка все того ж ланцюга, коли ми говорили про недостатню командну залученість іранця.

Однозначно прихід Аллах’яра здатний допомогти «Зорі» і тренерському штабу на чолі з Віктором Скрипником поліпшити варіативність команди в атаці. Якщо коучу луганчан вдасться знайти спільну мову з іранцем, то в перспективі «чорно-білі» можуть отримати футболіста дуже високого рівня. Невипадково «Фенербахче» завбачливо прописав істотні відступні в орендну угоду, що ще раз свідчить про те, що «жовті канарки», як і раніше, високо цінують здатності Аллах’яра, і не прагнуть позбутися його за будь-яку ціну.

Інше питання, наскільки психологічно Аллах’яр готовий зробити наступний крок у своїй кар'єрі, використавши надану можливість в «Зорі». Раніше луганський клуб давав такий необхідний поштовх у розвитку для Янніка Болі, Еммануеля Денніса, Юрі і деяких інших здібних легіонерів. Тому футбольний субстрат для розвитку у Аллах’яра буде виключно правильний і відповідний, та й ключ до подальшого успіху в кар'єрі однозначно тільки в його ногах.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Massimo
Судя по видео, игрок ни о чём, у нас таких а Украине вагон и маленькая тележка