Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 сiчня 2024, 15:25
12548
15

Двадцять років по тому. 10 найдорожчих трансферів сезону-2000/01

Sport.ua пропонує ненадовго піддатися ностальгії, і згадати головні трансфери початку цього століття

| Оновлено 09 сiчня 2024, 15:25
12548
15
Двадцять років по тому. 10 найдорожчих трансферів сезону-2000/01
Твиттер Реала. Луиш Фигу

Зовсім скоро, вже 5 жовтня, в топових чемпіонатах Європи завершить свою роботу літнє трансферне вікно. Будемо називати його саме так, за звичкою, хоча через коронавірус воно пристойно «заїхало» на осінь... Загалом пандемія неабияк вплинула на плани багатьох клубів, а тому поки на ринку не коїться якесь божевілля. Немає жодної угоди, яка б перевалила за 100 мільйонів євро, а найдорожчим трансфером залишається перехід Кая Хаверца з «Байєра» в «Челсі», що обійшовся скарбниці лондонців в 80 мільйонів євро.

Але сьогодні ми пропонуємо згадати трансфери, що розбурхували уми і серця вболівальників два десятиліття тому - на початку нинішнього століття, коли світ ще не знав про «еру Мессі та Роналду», а в футбол, виявляється, вміли грати на цілком собі пристойному рівні і без цих ікон сучасності.

Примітно, що найдорожчий трансфер того часу нині не потрапляв би навіть до топ-5, і це, знову-таки, на тлі кризової пори, що ні в якій мірі не можна випускати з уваги.

10. Клаудіо ЛОПЕС

Сума угоди: 23 мільйони євро
Маршрут трансферу: «Валенсія» → «Лаціо»

В Європі аргентинець Клаудіо Лопес на прізвисько «Блоха» зарекомендував себе в Іспанії, де і починав підкорювати Старий континент з «Валенсії». Влітку 2000 року потужний на ті часи «Лаціо», який якраз оформив свій другий і поки останній в історії титул чемпіона Італії, дозволив собі розщедритися на пристойну суму, щоб підписати в свої ряди Лопеса.

На контракті в «Лаціо» Клаудіо Лопес провів п'ять років, встигнувши виграти Суперкубок Італії-2000 і Кубок країни в сезоні-2003/04. Вітчизняним уболівальникам цей нападник повинен бути пам'ятним по іграх проти «Шахтаря» в груповому раунді ЛЧ-2000/01. Тоді в двох матчах «Блоха» відправив у ворота «гірників» відразу чотири м'ячі, зробивши хет-трик у римській зустрічі, що завершилася форменим погромом ще недосвідчених українців (5:1).

9. Давид ТРЕЗЕГЕ

Сума угоди: 23,24 мільйони євро
Маршрут трансферу: «Монако» → «Ювентус»

Автор «золотого» для збірної Франції голу в фіналі Євро-2000 Давид Трезеге після домашнього тріумфу на турнірі перебрався з «Монако» до «Ювентуса». Туринський клуб заплатив за нападника рекордні для себе на той момент 45 мільярдів лір (еквівалент 23,24 мільйонам євро), але спочатку Трезеге розглядався в «Старій синьйорі» лише як гравець ротації, адже в основі у Карло Анчелотті виблискували Філіппо Індзагі та Алессандро Дель П'єро.

Втім, вже прем'єрний сезон видався для Трезеге вельми вдалим. У 25 поєдинках Серії А він відзначився 14 забитими м'ячами, а свій кращий показник в «Ювентусі» продемонстрував вже на другий рік, коли забив 24 голи в 34 матчах, ставши поряд з Даріо Убнером з «П'яченци» кращим бомбардиром чемпіонату. Всього в туринському гранді Трезеге провів десять років, залишивши після себе значний слід в історії «Старої синьйори» - 320 матчів і 171 гол.

8. Флавіо КОНСЕЙСАО

Сума угоди: 25 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Депортіво» → «Реал»

У 2000 році сенсаційним чемпіоном Іспанії став «Депортіво», в рядах якого на той момент виблискував неповторний бомбардир Рой Макай. Однак не менш важливою фігурою для гри галісійців був і центральний півзахисник Флавіо Консейсао, якого «Депортіво» підписав з «Палмейраса» ще влітку 1996 року, причому за досить пристойні на ті часи гроші, еквівалентні 11 мільйонам євро.

За Консейсао, якому на момент переїзду в Мадрид було 26 років, «Реал» не поскупився віддати 25 мільйонів євро. Однак кар'єра у бразильця в столиці Іспанії відверто не склалася. За три сезони він виграв з «бланкос» Лігу чемпіонів і два «золота» Ла Ліги, однак виходив на поле недостатньо часто, і переважно з лави запасних. В результаті влітку 2003 року «Реал» відправив Консейсао в оренду в дортмундську «Боруссію», а через рік на правах вільного агента відпустив у «Галатасарай».

7. Саво МІЛОШЕВИЧ

Сума угоди: 25 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Сарагоса» → «Парма»

Влітку 1998 року «Сарагоса» на правах вільного агента підписала югославського форварда Саво Мілошевича, який за два роки забив за арагонців 36 м'ячів у 66 поєдинках Ла Ліги. Це був однозначний успіх, який привернув до нападника увагу з боку «Парми». Та якраз продала свого кращого бомбардира Ернана Креспо, а тому підшукувала для нього пристойну заміну, і не пошкодувала 25 мільйонів євро на перехід Мілошевича.

На жаль, проявити себе в Серії А Саво не вдалося. За півтора роки в «Пармі» форвард відзначився скромними 9 м'ячами в 31 поєдинку чемпіонату, а тому недивно, що «хрестоносці» в січні 2002-го відправили Мілошевича на правах оренди назад в «Сарагосу». Вся подальша кар'єра югослава пішла вже зовсім не по тому багатообіцяючому сценарію, завдяки якому він опинився в нашому сьогоднішньому списку...

6. Ріо ФЕРДИНАНД

Сума угоди: 26 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Вест Хем» → «Лідс»

«Лідс» на початку нинішнього століття був неймовірно привабливою командою, не закохатися в яку для нейтрального вболівальника було просто неможливо. Ірландський тренер Девід О'Лірі підібрав фантастичний колектив, багато гравців з якого потім стали зірками світового футболу. До категорії таких відноситься і центральний захисник Ріо Фердинанд, який в листопаді 2000 року перейшов з «Вест Хема» в ряди «павичів» за 18 мільйонів фунтів (26 мільйонів євро). Ця сума стала на той момент рекордною для британського ринку, а також зробила з Фердинанда (до переходу Ліліана Тюрама з «Парми» в «Ювентус» влітку 2001 року) найдорожчого захисника в світовому футболі.

У «Лідсі» Фердинанд відіграв майже два сезони, ставши в дебютному з них членом команди року за версією Професійної футбольної асоціації. Потім «павичі» вигідно продали Ріо ​​в «Манчестер Юнайтед» за 30 мільйонів фунтів, що дозволило Фердинанду не тільки перекрити трансферний рекорд в історії «червоних дияволів», а й знову стати найдорожчим захисником світового футболу.

5. Ніколя АНЕЛЬКА

Сума угоди: 34,5 мільйони євро
Маршрут трансферу: «Реал» → «Парі Сен-Жермен»

Як і Трезеге, Ніколя Анелька в 2000 році в складі збірної Франції став чемпіоном Європи, але за рік до цього в його кар'єрі вже здійснився перший трансфер за серйозні гроші. Влітку 1999-го «Реал» викупив контракт перспективного бомбардира в «Арсенала» за 35 мільйонів євро. Але в столиці Іспанії норовливий француз провів лише один сезон, встигнувши виграти Лігу чемпіонів, але відзначившись лише 2 голами в 19 матчах Ла Ліги.

Не дивно, що через рік після підписання керівництво «Реала» вирішило скористатися можливістю і відпустити Анелька в «Парі Сен-Жермен», який практично компенсував усі витрати, понесені мадридцями на покупку футболіста. Для Анелька цей трансфер став фактичним поверненням в клуб, де він починав професійну кар'єру. Але через півтора роки Ніколя покинув Париж і відбув на Туманний Альбіон: спершу на правах оренди в «Ліверпуль», а потім і на повноправній основі в «Манчестер Сіті», що починав набирати міць.

4. Габріель БАТІСТУТА

Сума угоди: 36,15 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Фіорентина» → «Рома»

За дев'ять сезонів у «Фіорентині» Батістута встиг стати справжньою легендою «фіалок», відправивши в сітку суперників 203 м'ячі в 331 поєдинку. До цих пір «Батігол» є найкращим голеадором флорентійського клубу в історії чемпіонатів Італії. Але влітку 2000 року «Фіорентина» отримала вигідну пропозицію від «Роми», а сам футболіст вирішив переїхати в столицю Італії, щоб нарешті всерйоз поборотися за титул чемпіона країни.

Уже в першому ж сезоні Батістути в «Ромі» столичній команді вдалося виграти «золото» Серії А. Сам Габріель забив 20 голів у 26 матчах, ставши кращим бомбардиром своєї команди, і зайнявши четверту сходинку в гонці голеадорів чемпіонату. Втім, у 2001 році Батістуті виповнилося вже 32, а тому незабаром його бомбардирські показники покотилися вниз, і «Рома» була змушена відпустити аргентинця в катарський «Аль-Арабі», куди Габріель відправився догравати на правах вільного агента.

3. Марк ОВЕРМАРС

Сума угоди: 40 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Арсенал» → «Барселона»

За три сезони в «Арсеналі» Марк Овермарс встиг виграти три трофеї, ставши однією з ключових фігур в стані «канонірів». Недивно, що влітку 2000 року за нідерландця розгорнулася неабияка боротьба, переможцем з якої вийшла «Барселона», яка відвалила за трансфер неймовірні на ті часи 25 мільйонів фунтів, що зробило Марка найдорожчим футболістом в історії нідерландського футболу.

У підсумку в столиці Каталонії Овермарс провів чотири роки, але це була не найкраща пора для «блаугранас». Так і не зумівши виграти жодного трофею, а ще отримавши ряд хронічних проблем зі здоров'ям, викликаних травмами, влітку 2004 року Марк Овермарс оголосив про завершення кар'єри. Йому був лише 31 рік. Через чотири сезони хавбек повернувся на поле, щоб пограти за рідний для себе «Гоу Ехед Іглс», але це було вже видовище абсолютно іншого рівня.

2. Ернан КРЕСПО

Сума угоди: 56,81 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Парма» → «Лаціо»

Ще одна топ-угода у виконанні «Лаціо», який гримів у те трансферне вікно, витративши на новачків близько 120 мільйонів євро. У «Пармі» Ернан Креспо демонстрував фантастичну результативність, але й переїзд до столиці Італії не збентежив аргентинця. У прем'єрному сезоні за «орлів» Ернан забив 26 м'ячів у 32 поєдинках, ставши кращим бомбардиром ліги і випередивши на 2 голи нашого Андрія Шевченка, який грав за «Мілан». Втім, зусиль Креспо виявилося недостатньо - «Лаціо» в Серії А-2000/01 фінішував лише третім.

Ще гірше справи пішли у «орлів» в наступному чемпіонаті. «Лаціо» фінішував тільки шостим, а Креспо забив 13 м'ячів у 22 поєдинках. Все це в комплексі призвело до від'їзду Ернана з Риму, і переходу в «Інтер», який якраз підшукував заміну для бразильця Роналдо, що поїхав до «Реалу».

1. Луїш ФІГУ

Сума угоди: 60 мільйонів євро
Маршрут трансферу: «Барселона» → «Реал»

Безумовно, найбільш резонансним переходом того трансферного вікна став від'їзд з «Барселони» в «Реал» Луїша Фігу, який обійшовся скарбниці мадридців в 60 мільйонів євро. Згодом подейкували, що португалець просто став заручником власної жадібності та хитрості Флорентіно Переса, який бажав вирвати пост президента «бланкос» у Лоренцо Санса. Фігу підписав документ з Пересом, чиї шанси на перемогу на той момент здавалися мізерними, але в підсумку все вивернулося саме так, що доля занесла Луїша в Мадрид. Пробачити подібне колишньому кумиру завсідники «Камп Ноу», природно, не змогли, а тому лайливі гасла та навіть свиняча голова стали символами негативного ставлення до португальця, що вважався в Каталонії зрадником.

У «Реалі» Фігу відпрацював 5-річний контракт, встигнувши допомогти «бланкос» виграти 7 трофеїв, в тому числі два «золота» в Ла Лізі і звання найсильнішої команди Європи за перемогу в Лізі чемпіонів-2001/02. Всього на його рахунку 245 матчів за «Реал» (лише трохи менше, ніж за «Барселону», де Луїш провів 248 поєдинків), а також 56 голів і 93 результативні передачі. Влітку 2005 року Фігу на правах вільного агента пішов в «Інтер», де згодом і завершив кар'єру футболіста.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
А гол Овермарса Ливерпулю после почти 5 минутного держания мяча, я не забуду никогда.
Энфилд стоя аплодировал.
Эххх времена были
Alex323
KOLOS2-0DINAMO
Новий НІК -стара пісня.
RoNIkyo
"Разгромом неопытных еще тогда украинцев".
Цікаво, скільки століть треба кротикам, щоб стати досвідченими. 20 років пройшло, а Шахтар до цих пір постійно влітає з хокейними рахунками.
Trasher311987
Переход Дули конечно это трэш
Олег Мандрівник
или в биткоинах посчитай - тогда вообще триллионы получатся
Олег Мандрівник
всегда можно найти удобный для подсчёта элемент на данный момент.
а если в акциях Нокия посчитать?
то 100млн будет Ноль.
потому и считают в чистой инфляции, тут не придерёшься.
Олег Мандрівник
по евро вообще 44%, так что даже ещё меньше 90
norma_zap
В финале евро-2004 болельщик выбежал на поле и бросил в лицо Фигу флаг "Барселоны"
Oles Khorungiy
НЕ вошел бы в топ-10, а вы не понимаете, что в 2000 году 30 лямов было, как сейчас 100?
movkli
а в чем фишка, писать суммы в тексте то в лирах, то в фунтах, а потом все в подзаголовках в евро?
Марк ОВЕРМАРС
Сумма сделки: 40 миллионов евро
Маршрут трансфера: «Арсенал» → «Барселона»
Барселона», отвалившая за трансфер невероятные на те времена 25 миллионов фунтов
Не помню, чтобы такой курс был фунт-евро