Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 15 вересня 2020, 22:31
6333
4

Хаверц - головне посилення Челсі. Але у Лемпарда побільшає головного болю

Вчора найдорожчий новобранець «синіх» - Кай Хаверц - дебютував в АПЛ

| Оновлено 15 вересня 2020, 22:31
6333
4
Хаверц - головне посилення Челсі. Але у Лемпарда побільшає головного болю
Твіттер Челсі. Кай Хаверц

Як відомо, «Челсі» цього літа став головним гравцем на трансферному ринку. Здавалося, що в період пандемії жоден з клубів не зможе так розкидатися грошима направо і наліво, але лондонці абсолютно руйнують цей міф.

Тільки за одного Кая Хаверца «сині» заплатили шалені 100 мільйонів євро. 70 з них виплатили відразу, решту 30 леверкузенці отримають протягом найближчого року. Тим самим 21-річний вихованець «Байєра» став найдорожчим німецьким футболістом за всю історію!

І тут відразу виникає логічне запитання: а чи не переплатив «Челсі»? Але в даному випадку складно сформувати конкретну позицію. З одного боку, Хаверц - найталановитіший німецький футболіст свого покоління. І, немає сумнівів, один з головних талантів у всьому світі. Однак, наскільки така трата виправдана в умовах тотальної невизначеності через COVID -19?

Якщо говорити виключно про футбольні якості, то Кай однозначно вартий заплачених за нього грошей. Дивовижний універсал, який за останні два сезони Бундесліги забив 29 голів та оформив 10 асистів.

Свого часу Хаверц дивним чином увірвався до еліти німецького футболу. Каю ледь виповнилося 17 років, коли він дебютував за «Байєр» у виїзному матчі сезону 2016/17 проти «Вердера». Тоді він з'явився на позиції правого півзахисника, де і діяв до кінця сезону.

З тих пір змінилася як роль Хаверца на полі, так і його роль в команді. Він доріс до капітанської пов'язки і встиг пограти на п'яти позиціях.  Один період Кай грав ближче до опорної зони, іноді виходив зліва в півзахисті, а більшу частину кар'єри провів під форвардом в ролі класичної «десятки», а після рестарту останнього сезону прекрасно проявив себе, як центральний нападник. І найголовніше - на кожній з цих позицій Хаверц виглядав максимально органічно.

Але залишатися в «Байєрі» ще на сезон було категорично не можна. Хаверц занадто чудовий гравець для всього лише боротьби за місце в топ-4 Бундесліги і матчів Ліги Європи. Він - готова зірка для топ-клубів, і його місце в Лізі чемпіонів, серед найсильніших гравців планети.

І тут дуже дивує підсумковий вибір Хаверца. З чуток, його хотіла мало не вся Європа, а головним кандидатом виглядала «Баварія», що збирає у себе всіх найкращих німецьких футболістів. Також його всерйоз пов'язували з «Барселоною», «Реалом» і «Ліверпулем».

Челсі розриває трансферний ринок: на кого витратились у Лондоні

Але «Челсі» зіграв на випередження. В результаті недавнього трансферного бана у «Челсі» з'явилися гроші на серйозні покупки. Тут і продаж Едена Азара в «Реал» за більш ніж 100 мільйонів, і щедрість Романа Абрамовича.

Як на мій погляд, основним фактором, який вплинув на рішення Хаверца, стала атмосфера, в якій він перебуватиме. Цього літа «Челсі» також купив у «РБ Лейпциг» Тімо Вернера, а вже досить давно в клубі знаходиться Антоніо Рюдігер. Також німецькою мовою вільно володіє погравший за «Боруссію» М Андреас Крістенсен. Тож відразу три людини, які будуть без проблем розуміти Хаверца.


Твіттер Челсі

Другим фактором я б назвав персону головного тренера. Хаверц відноситься до тих гравців, які росли на матчах Лемпарда. До того ж стилістично гра Кай дуже нагадує Френка. Він так само вміє віддавати неймовірно точні й несподівані передачі з глибини, і дуже небезпечний безпосередньо в карній зоні.

Третій фактор - історія. «Челсі» - клуб, який в поточному столітті виграв купу трофеїв. Для хлопця, що виріс в клубі, який не виграв жодного титулу з 1993 року, а з тих пір дев'ять разів фінішував другим, це дуже вагомий аргумент.

Четвертий фактор - ігровий час. Так, в інших командах Хаверц так само не був би обділений ігровою практикою. Але в «Челсі» куди менша конкуренція, і тут він може стати лідером і ключовою фігурою, а не просто одним з багатьох інших провідних футболістів.

Ну і, що не менш важливо, тут Хаверц може стати частиною нового дуже амбітного проекту. На дворі лише вересень, а «Челсі» вже оформив покупки не тільки Хаверца та Вернера, але й Бена Чілуелла, Хакіма Зієша, Тьяго Сільви та Маланга Сарра.

Незрозуміло тільки те, в якій ролі Хаверца тепер бачить Лемпард. У теорії, варіанти тільки два: на місці Мейсона Маунта в ролі «десятки» або на місці Маттео Ковачіча на позиції розігруючого.

Спочатку, здається, що Хаверц буде краще виглядати саме як «десятка», але Маунт ось уже другий сезон є основним в командах Лемпарда. Практично у всіх матчах тренерської кар'єри Френка Маунт виходив як мінімум на заміну. Тому ставлю на те, що Кай буде грати поруч з Канте в центрі поля. Тріо Канте - Хаверц - Маунт виглядає просто неймовірно багатообіцяючим.

Ліга видатних джентльменів. Чого варто очікувати від нового сезону АПЛ

Так чи інакше, Хаверц - головне підсилення «Челсі» цього літа. І тут справа не тільки в ціні, а й у тому, що його поява дає Лемпарду більше варіантів для тактичних змін. І тепер Френку потрібно вирішити, як краще йому використовувати такий актив. У будь-якому випадку універсал подібного рівня буде корисний в абсолютно будь-якій команді. І «Челсі» тут не виняток. 

Уже в другому турі АПЛ Кая Хаверца і «Челсі» чекає серйозна перевірка в особі чемпіона Англії - «Ліверпуля». У цьому матчі і подивимося, на що здатні Хаверц і оновлений «Челсі».

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 5
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
пока что по первому матчу Челси ужасно играет. Если их Брайтон возит, то чтож дальше будет...
Rem Arvipin
А я Хаверца вчера на поле и не видел: обрезки, лень бежать за мячом... По-моему, это второй Кепа - и дорого, и бессмысленно
Pol Chopa
Хмм,всем бы тренерам такую *головную боль*,и зачем гадать,ведь автор сам же дал правильный вывод-в воскресенье увидим-кто, где и по чем.
UKRAINE FAN
Третий фактор – история. История под названием бабло Абрамовича