Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 вересня 2020, 20:46
3842
4

Ліга видатних джентльменів. Чого варто очікувати від нового сезону АПЛ

Sport.ua в очікуванні чергового сезону Англійської Прем'єр-ліги перераховує його головні інтриги

| Оновлено 12 вересня 2020, 20:46
3842
4
Ліга видатних джентльменів. Чого варто очікувати від нового сезону АПЛ
Твіттер Ліверпуля. Юрген Клопп і Хосеп Гвардіола

Англійські клуби можуть домінувати в Європі, а можуть пропускати фінали, але в будь-якому випадку їхні зустрічі залишаються найбільш рейтинговим і популярним футбольним дійством на екранах всього світу. Ніяка пандемія, ніяка відсутність глядачів не взмозі скасувати черговий сезон Прем'єр-ліги, який стартує вже сьогодні – і ми вирішили розповісти про головні складові його сюжету.

В якому клубі відбудеться перша тренерська відставка?

Факт: вперше з 2005-го року жоден тренер клубу АПЛ не був звільнений в міжсезоння. Так, в цьому факті є трохи лукавства – тренер «Борнмута» Едді Гау пішов після вильоту, тобто залишав формально команду Чемпіоншипа – але в будь-якому випадку терпіння навіть за англійськими мірками проявлено виняткове терпіння. Тисячну за рахунком тенденцію доводиться пояснювати пандемією: через дірку в бюджеті клуби не йдуть на кадрові зміни і виплату відступних без крайньої необхідності.

Так чи інакше, будь-які поблажки сьогодні тільки збільшують тиск завтра. Дуже слабко весь минулий сезон грала «Астон Вілла» Діна Сміта, дивом не вилетів «Вест Хем» Девіда Моєса, провалив кінцівку «Ньюкасл» Стіва Брюса. В АПЛ, як ніде, висока конкуренція, тут будь-яка команда може за місяць не набрати жодного очка – і чиясь голова полетить, думаю, ще до кінця осені. До речі, в цьому плані ніколи не можна скидати з рахунків героя наступного підпункту.

Скільки турів триватиме медовий місяць «Лідса» та Б'єлси?

Повернення в еліту легендарної команди, що рекордні 16 років не грала там, зустріло величезну наснагу навіть за межами Англії – але безпосередньо на «Елланд Роуд» ейфорія повинна була закінчитися найпізніше пару місяців назад. Випробування топ-рівнем для «павичів» має бути тим цікавіше, що з Марсело Б'єлсою неможливо навіть сподіватися нудно доїхати до умовного 15-го місця – його призначення з самого початку є ставкою ва-банк.

Стиль гри Б'єлси на увазі безпрецедентний, навіть аномальний пресинг. Підбудований під більш-менш розумні критерії пресинг – це Клопп, «Ель Локо» працює за межею розумного. Плюс цього – результат минулого сезону, але через раз трапляються і «витрати виробництва» на кшталт звільнення з «Лаціо» через тиждень роботи (вже на стадії передсезонної підготовки) або місця «Лілля» в зоні вильоту, який без Б'єлси спокійно боровся за топ-3.

У «Лідса» напевно буде відрізок, коли вони будуть грати як претендент на зону ЛЧ – і відрізок, коли «павичі» виглядатимуть любителями з вісімнадцятої ліги. Грошей на посилення великими гравцями у команди немає – і саме тому вони змушені ризикувати. Головне, щоб перший спад (скажімо, 10 пропущених в трьох матчах) не привів до конфлікту тренера з гравцями або керівництвом – тоді перебування «Лідса» в еліті ризикує стати короткочасним.

Чи фінішує який-небудь з середняків у топ-6?

У жодній іншій лізі середняки не володіють такими ресурсами, як в Англії. Тільки тут «Лестер» може спокійнісінько зберігати в команді Медісона, а «Вулвергемптон» – Траоре, цікавих половині топ-клубів навіть за межами Англії. Може, звичайно, хтось із них до кінця трансферного вікна і продасть лідера, але тільки за непристойні гроші і тільки з серйозним посиленням на його місце.

Отже, хто ж складе компанію традиційним грандам в найближчому сезоні? «Вулверхемптон»? «Лестер»? А може, «Лідс»? З цієї трійки вище за всіх оціню шанси «вовків», але все ж ризикну припустити, що новий порушник спокою проросте в Ліверпулі. Не хочеться вірити, що Анчелотті – дійсно збитий льотчик, а посилення під нього зроблено відмінне.

Хамес Родрігес зіграє з Карлетто вже в третій команді, ні під чиїм керівництвом він в Європі не грав настільки добре. Неймовірно обдарований півзахисник опинився в «Евертоні» тільки тому, що програв конкуренцію в суперклубах, «Реалі» і «Баварії» – але гравця з таким першим пасом «Гудісон» не бачив з минулого століття. Аллан повинен надати потужності опорній зоні, а сам факт передсезонки повинен добре перезавантажити команду. Зараз, на березі, «Евертон» за сукупністю показників просто не виглядає слабшим за той же «Арсенал».

Хто стане головним у Північному Лондоні?

У «канонірів» в минулому сезоні виграний Кубок, у «Тоттенхема» був плей-оф ЛЧ – але, за великим рахунком, двом одвічним суперникам пишатися, звичайно, нічим. І, чесно сказати, нічого особливо райдужного від команд Моурінью і Артети чекати не доводиться і в найближчий рік. Може бути, вони займуть 5-6 місця – «Тоттенхем» зайвий раз підтвердить своє визначення з фільму «Залягти на дно в Брюгге» – але не більше того. Суперники потужно посилилися, а потенціал цих двох команд недостатній, щоб претендувати на щось серйозне. Грубо кажучи, в Артети все попереду, в Моурінью позаду – але прямо зараз вони та їхні команди поступаються як мінімум чотирьом опонентам.

Залишається змагатися один з одним. В «Арсеналу» та «Тоттенхема» цікава історія фінішів в таблиці: останні чотири сезони вище закінчували «шпори», але попередній 21 рік (!) попереду незмінно фінішував «Арсенал». Чи зможуть «каноніри» зломити формування нового тренду? Також цікаво, хто заб'є більше в протистоянні Кейна і Обамеянга – досить імовірно, що переможець цієї дуелі стане й найкращим бомбардиром всього сезону… Загалом, бої місцевого значення, але це не означає, що на них не варто звертати уваги. Багато разів за останні 10 років щось значуще вирішувалося в міланських і римських дербі? Проте їх дивилися дуже багато.

Чи заграє в «Челсі» 35-річний Тьяго Сілва?

Трансферна кампанія «Челсі» сповна заслужила окремий матеріал. Хаверц, Вернер, Зієш – ціле сузір'я топ-проспектів, які прийшли доповнювати і поглиблювати конкуренцію на тлі вже наявних Пулішіча, Абрахама, Жиру, Маунта… Все б нічого, але в минулому сезоні «Челсі» пропустив 54 м'ячі в одному тільки чемпіонаті. Це не просто багато - це найгірший показник «синіх» з сезону-1996/97, коли на «Стемфорд Брідж» грала команда зовсім з іншими принципами і завданнями.

Навіть в сезоні Моурінью/Хіддінка, коли «Челсі» до самої весни боровся за виживання, «сині» пропустили менше – і, по-чесному, це привід розігнати всіх або майже всіх оборонців, і закупитися саме в цю зону. Проте, з відомих захисників на «Стемфорд Брідж» поки під'їхав тільки Тьяго Сілва. Він багаторазовий чемпіон Італії та Франції, чудово читає гру і т.д. і т.п., але є одне «але»: бразильцеві вже 35 років.

35 років для захисника, при сучасному рівні медицини та фізіотерапії – вік мало не розквіту, але як тут не згадати, що Сілва опинився в «Челсі» саме тому, що виявився не потрібним «ПСЖ». У бразильця багата історія травм (з останніх дев'яти сезонів він тільки в одному зіграв 30 матчів у чемпіонаті), він все ще не закінчив зі збірною – тобто складно придумати більш ризикований трансфер для англійського топ-клубу, який вирішив посилити оборону.

При цьому складно уявити ситуацію успіху «Челсі» в найближчому сезоні, якщо даний трансфер не виправдається. «Челсі» мало того, що до цих пір не підписав воротаря – він і переговори веде тільки по 28-річному голкіперу «Ренна» Едуару Менді, який навіть у збірній Сенегалу дебютував лише два роки тому (а три роки тому грав у Лізі 2). Захист «синіх» в минулому сезоні ставав усе гіршим з кожним місяцем – і без потужного ватажка, який заграв з перших матчів, дiла просто не буде.

Як зіграються на «Олд Траффорд» ван де Бек, Погба та Фернандеш?

За «МЮ» не соромно вперше років за сім: клуб гідно виглядає на полі і підсилює дійсно потрібні позиції на ринку. Донні ван де Бек, приголомшливий роботяга центру поля з «Аякса», став головним посиленням «червоних дияволів» в літнє вікно. В теорії Донні тепер повинен випалювати центр, Поль пов'язувати оборону з атакою, а Бруну – розрізати оборону суперників фірмовими передачами. Єдине, шкода Фреда: бразилець, який заграв у останні місяці, швидше за все, стане після цього трансферу запасним.

Але скільки вже разів ми бачили демонстрацію прислів'я «гладко було на папері, та забули про яри» на полі. Чи не впаде  в черговий приступ нудьги Погба? Чи вистачить Фернандеша на другий якісний сезон без перерви? Чи заграє в новому чемпіонаті з перших ігор ван де Бек? Якщо відповідь на всі питання буде ствердною, то «МЮ» повинен ставати мінімум третім, але це, звичайно, далеко не гарантовано. Одне можна сказати точно: в прийдешньому сезоні «МЮ» повинен бути однією з найцікавіших команд.

Чи впорається «Манчестер Сіті» без Мессі?

2:8 в Лісабоні ледь не спровокували трансфер року, якщо не всього десятиліття – але Лео свого часу погодився на клаусулу, яка виявилася непідйомною навіть для манчестерських шейхів. Може, для команди це й на краще: придбання Лео точно змусило б Гвардіолу перекроювати весь ігровий механізм. Але взагалі, один Натан Аке навряд чи зробить «городян» принципово сильнішими після сезону, що закінчився без чемпіонства, Кубка Англії – і, звичайно ж, ЛЧ.

Інша справа, що відновлення Емеріка Ляпорта моментально надає «Ман Сіті» забрало до шолома, панцир до кольчуги. Але, з іншого боку, Фернандіньо вже 35 років, його тезку Давiда Сільву, який виїхав на Батьківщину, замінили відверто «зеленим» Ферраном Торресом, Сане вже остаточно перебрався до Мюнхена… Розмови про закупівлю на триста мільйонів, очевидно, залишилися тільки розмовами – і навряд чи в сезоні-20/21 клуб стане принципово сильнішим.

Чи переживе «Ліверпуль» третій сезон одним складом?

Правда, в чемпіонаті може вистачити і цього. Все-таки навіть в минулому сезоні «Ман Сіті» впевнено випередив всі команди, крім однієї – а ця команда, абсолютно очевидно, видала сезон, який повторити на замовлення не зможе ніхто.

Якщо у «Ман Сіті» підсилень мало, то у «Ліверпуля» їх взагалі немає. Цімікас, Джонс, Мінаміно – люди, які навіть самі на момент переходу не планували бути основними, це пiдсилення далекого кінця лави запасних. Тьяго Алькантара міг би зробити команду практично невразливою, але клуб так затягує переговори по іспанцеві, що, здається, вже вичерпав терпіння «Баварії», змусив її шукати інші варіанти…

В команді, яка два роки виглядала ідеальною, потроху починає проглядатися слабка ланка. Це керівництво «червоних», яке до Клоппа вчинила десяток провальних трансферів, а після його запрошення просто довірило йому команду і гранично відсторонилося від усіх серйозних ходів. Джона Генрі вистачає на своєчасне продовження контрактів, але не більше того – як наслідок, «Ліверпуль» третiй сезон поспіль грає одним складом.

Навіть Аліссон і ван Дейк, останні топ-придбання «червоних», були проведені в командах-донорах, «Ромі» і «Саутгемптоні» – переманювати же гравців з інших топ-команд «Ліверпуль», попри  всі зміни статусу, навіть не намагається . Загалом, в новому сезоні команду Клоппа знатимуть, як облуплену, грати проти неї будуть більш впевнено – і буде вкрай дивно, якщо «червоні» будуть близькі до показників сезону попереднього. Свіжа кров потрібна будь-якій команді – це просто аксіома.

Втім, на «Енфілді» є ікс-фактор – і ви всi знаєте його прізвище. Юрген Клопп творить в своїх командах фірмову футбольну магію – зараз в це важко повірити, але два гравці основи його «Ліверпуля», Робертсон і Вейналдум, в попередніх командах вилітали з АПЛ. Можливо, він зробить чергове диво, за допомогою дублерів і юніорів вливши в «червоних» свіжу кров. Можливий прогрес Мінаміно, переведення Александра-Арнольда в півзахист, просто зміна тактики – подібні ходи можуть допомогти «червоним» перебудуватися і без придбань.

Дивитися за цим точно буде цікаво, як і за всім англійським сезоном.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 02 липня 2024, 09:54 22
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбувається в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Сергій РЕБРОВ: «З Орбаном легко спілкуватися про футбол»
Футбол | 02 липня 2024, 15:07 17
Сергій РЕБРОВ: «З Орбаном легко спілкуватися про футбол»

Тренер збірної України був присутній на зустрічі Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Артур Артур
Чому по ТВ не показують АПЛ? Як тепер , хто знає? Показують слабку Бельгію, нема на що дивитись
Trasher311987
Чемпионство Лемпса