Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 09 вересня 2020, 20:28
28475
19

Челсі розриває трансферний ринок: на кого витратились у Лондоні

Sport.ua – про найактивніший клуб міжсезоння

| Оновлено 09 вересня 2020, 20:28
28475
19
Челсі розриває трансферний ринок: на кого витратились у Лондоні
ChelsfeaFC; Кай Хаверц

«Челсі» став головним героєм минулого літа. У той час, як багато інших клубів максимально економлять під час кризи, «сині» активно підписують новачків. Лондонці за літо витратили понад 200 млн євро на посилення. Цілком справедливо може виникнути питання: звідки у клубу гроші? Тут усе просто. «Челсі» пропустив 2 трансферних вікна через бан з боку ФІФА. «Синіх» покарали за порушення при оформленні переходів неповнолітніх футболістів. Англійці, по суті, весь рік вимушено економили, а витрачати змогли тільки із січня.

Угоди з продажу футболістів теж допомогли «Челсі» накопичити чималу суму. Найбільш прибутковою угодою для «синіх» за останні роки став трансфер Едена Азара в мадридський «Реал» влітку 2019 року. Ніхто досі детально не знає, за скільки бельгієць переїхав у Іспанію, але це точно більше 100 млн євро. Тобто тільки на ці гроші «сині» могли оформити 2 вхідних трансфери.

Окремо варто похвалити менеджмент «Челсі» за продаж Альваро Морати. Практично безнадійного для себе гравця «сині» спочатку віддали в оренду «Атлетіко» за 7 млн євро, а потім отримали від «матрацників» ще 56 мільйонів за повноцінний трансфер. Крім того, лондонський клуб – один із найбільших орендодавців у Європі. «Челсі» постійно відправляє свою молодь в інші клуби набиратися досвіду. Туди ж вони засилають гравців, з якими не знають, що робити (як у випадку з Моратою).

Оренди – не надто велике джерело доходу, але вони допомагають економити. Цілій груп футболістів «Челсі» може роками не платити зарплату, а за інших можна отримати кілька мільйонів у якості бонусу. Тільки в минулому сезоні 5 гравців повернулися в Лондон з оренд. Багато з них, ймовірно, будуть продані або знову будуть кимось запозичені, а це –економія на зарплаті й додатковий заробіток.

Головні кандидати на остаточний відхід із «Челсі» – Давіде Дзаппакоста, Віктор Мозес і Кепа Аррісабалага. У Лондоні також особливо не розраховують на Тьємуе Бакайоко і Міші Батшуайі. Але «синім» не обов’язково продавати їх усіх прямо зараз. У англійців настільки міцний запас у фінансовому плані, що вони можуть почекати з продажами до наступного літа. «Челсі» цілий рік не витрачав, але при цьому заробляв на рекламі, отримував гроші від спонсорів і призові від УЄФА (за перемогу в Лізі Європи, наприклад).

Та наразі цікавіше те, з ким буде працювати Френк Лемпард в новому сезоні. «Челсі» за замовчуванням стає однією з найбільш інтригуючих команд на наступні кілька років. Перспективна молодь упереміш з досвідченими футболістами – такий колектив повинен наробити шуму не тільки в АПЛ, але і в єврокубках. Прямо зараз розглянемо докладніше, кого, за скільки і навіщо підписали «сині».

Хакім Зієш (40 млн євро)

Зієш став першим новачком «Челсі». «Сині» домовилися з «Аяксом» про перехід футболіста ще протягом минулого сезону. Марокканець підписав 5-річний контракт із лондонським клубом. У «Аяксі» розуміли, що утримувати 27-річного вінгера в своїх рядах немає сенсу. Футболіст давно переріс рівень чемпіонату Нідерландів і заслужив право спробувати себе в сильнішій лізі. За клуб із Амстердаму Хакім зіграв 165 матчів, записавши на свій рахунок 48 голів і 62 результативні передачі.

У «Челсі» Зієш, очевидно, стане заміною Вілліану, який перейшов у «Арсенал». Цікаво, що «сині» підписали марокканця, коли з бразильцем ще велися переговори щодо продовження контракту. Втім, сторони все одно не могли домовитися і було зрозуміло, що Вілліан покине «аристократів». Зієш, який прийшов йому на заміну, – хороший варіант. Марокканець, на відміну від бразильця, більше асистує і менше забиває, але це не повинно стати проблемою ні для нього самого, ні для клубу. В атаці до «синіх» під’їхало серйозне посилення.

Тімо Вернер (53 млн євро)

Вернер несподівано для багатьох перейшов у «Челсі». Протягом минулого сезону було зрозуміло, що Тімо буде починати наступну кампанію вже не в складі «РБ Лейпциг». Однак увесь світ думав, що німець перейде в «Ліверпуль». Наставник «червоних» Юрген Клопп є великим шанувальником свого співвітчизника, а сам футболіст кілька разів схвально відгукувався про мерсисайдців. Та «Ліверпуль» занадто довго думав. У боротьбу за гравця включився «Челсі», який без роздумів заплатив за нього 53 млн євро. Трансфер був оформлений максимально швидко.

ChelseaFC

Перехід у лондонський клуб вигідний як для «синіх», так і для самого Тімо. У «Ліверпулі» німцю було б непросто конкурувати з гравцями, які вигравали Лігу чемпіонів і АПЛ. Та й «Челсі» він потрібніший. Основний центрфорвард «синіх» – Теммі Абрахам – дуже марнотратний гравець. У минулому сезоні він забив 18 голів у всіх турнірах, хоча моментів мав на 30 м’ячів. А 24-річний Вернер був серед претендентів на «Золоту бутсу». Німець безумовно посилить атаку «синіх» і заодно змусить Абрахама постійно тримати себе у формі.

Маланг Сарр (вільний агент)

Розібравшись з атакою, «Челсі» взявся за посилення оборони. Для цього «сині» підписали екс-гравця «Ніцци» Маланга Сарра. Уболівальникам перехід 21-річного центрбека був не зовсім зрозумілим. Мовляв, краще було б уже «прокачувати» Фікайо Томорі – свого хлопця, вихованця академії. Те, що «сині» підписали футболіста безкоштовно, не впливало на позицію уболівальників. А даремно. Минулого сезону «Челсі» лише в АПЛ пропустив 54 голи – це дуже багато. В обороні у лондонського клубу далеко не все гаразд.

Сарр – це, звичайно, не вирішення проблеми прямо зараз. Але пройти повз такого гравця «Челсі» не міг. У свої роки захисник зіграв уже 119 матчів на дорослому рівні. Крім того, центрбек з 16-ти років виступає за збірну Франції в різних вікових групах. Сарр – це підписання на перспективу. Майже точно «Челсі» відправить футболіста в оренду на наступний сезон, але гравцеві через це переживати не варто. «Сині» підписали з французом 5-річний контракт і, значить, розраховують на нього в довгостроковій перспективі.

Тіаго Сілва (вільний агент)

Сілва – це вже гравець на «тут і зараз». У міжсезоння «Челсі» зробив ставку на молодих і перспективних гравців. Але «синім» дуже потрібен був досвідчений захисник. У підсумку, вони отримали 35-річного Тіаго, та ще й безкоштовно. Спортивний директор «ПСЖ» Леонардо в останній момент передумав відпускати бразильця, але у того вже була домовленість із лондонським клубом. Футболіст підписав із «синіми» контракт за схемою «1 + 1», що цілком має влаштувати обидві сторони.

Насамперед Сілва принесе з собою надійність і впевненість, яких «Челсі» не вистачало часом в обороні. Звичайно, Тіаго не гратиме в кожному матчі. В останні роки він регулярно отримує по 2 травми за сезон, які вибивають його з ладу на деякий час. Та все ж бразилець повинен з’являтися на полі в більшості ігор АПЛ і Ліги чемпіонів. Найімовірніше, що партнером Сілви в центрі оборони буде Антоніо Рюдігер. Разом німець і бразилець постараються, щоб суперники якомога рідше тривожили не надто надійного Кепу, інакше «синім» не уникнути проблем.

Бен Чілвелл (50 млн євро)

«Челсі» кілька місяців вів переговори з «Лестером» про перехід Чілвелла. «Лисиці» не хотіли відпускати гравця, але лондонці наполягали. Повідомлялося, що «сині» просили футболіста «натиснути» на керівництво, щоб воно було більш поступливим щодо його трансферу. Як би там не було, сторони все-таки узгодили перехід Бена. У Лондоні заплатили за 23-річного захисника 50 млн євро. Наставник «синіх» Френк Лемпард не приховував радості від цього трансферу.

ChelseaFC

Чілвелл – лівий фулбек. Начебто на цій позиції у «Челсі» все в порядку. Маркос Алонсо старший за Бена на 5 років, але не можна сказати, що він серйозно в чомусь програє своєму молодшому одноклубнику. У обох приблизно рівна статистика. Судячи з усього, «сині» не розраховують на іспанця в довгостроковій перспективі, хоча у нього залишається ще 3 роки за контрактом з лондонським клубом. Також цілком імовірно, що Емерсон, який теж грає на позиції лівого фулбека, покине столицю Англії найближчим часом. Його послугами цікавляться в Італії.

Кай Хаверц (80 млн євро)

Хаверц є останнім придбанням «Челсі» на даний момент. Як і у випадку з Чілвеллом, англійці довго вели переговори щодо трансферу футболіста. «Байєр» спочатку відмовлявся відпускати гравця. Потім «фармацевти» заявили про твердий намір продати свого вихованця тільки за 100 млн євро. У підсумку, після тривалих переговорів німці погодилися на 80 мільйонів. Ще 20 млн вони можуть отримати бонусами. Хавбек вже приступив до тренувань з новою командою.

Хаверц є найдорожчим трансфером «Челсі» в нинішнє міжсезоння і одним із найдорожчих в історії клубу. У Лондоні покладають величезні надії на 21-річного футболіста, хоча поки не зовсім зрозуміло, як Лемпард буде його використовувати. Якщо задіяти німця на його основній позиції – атакуючого півзахисника – тоді проблеми з ігровим часом виникнуть у Мейсона Маунта. Хоча багато що буде залежати від схеми, яку вибере Лемпард. І німець, і англієць можуть зіграти на різних позиціях.

У наставника «синіх» з’явиться трохи головного болю при виборі складу на найближчі матчі, але навряд чи він від цього буде сильно страждати. Лемпард зібрав молоду і голодну до перемог команду, яка прямо зараз виглядає однією з найперспективніших в Європі. Далі все буде залежати від самих гравців і їх тренера. Лемпард любить і вміє працювати з молоддю, яку поведе до нових перемог. Тепер місце в Лізі чемпіонів – завдання мінімум для «Челсі». Вже через 1 сезон лондонський клуб, маючи такий склад, повинен в обов’язковому порядку претендувати на титул чемпіона Англії.

Оцініть матеріал
(131)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 5
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Купили би ще Луніна у Реала - не прогадали би!!!
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Яскравий приклад якісної роботи селекційної соужби. Динамо вчіться! Забрали у французів 21-річного захисника, який має досвід вже понад 100!! Матчів на дорослому рівні, безкоштовно!!!
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
movkli
задачи, продать Кепу - купить Облака
Viktor Kovtun
займут 6 - тое место )) в чемпе
Vladislav Pohily
Ціни звісно космос. Один Хаверц як річний бюджет Шахти і 2.5 бюджети ДК.
Trasher311987
Чукотский народный клуб конечно в этом сезоне претендент на медали.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
bzzzzz
после таких трансферных компаний всегда идет провал, поэтому многого в этом сезоне ожидать не стоит