Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА плей-офф
| Оновлено 11 вересня 2020, 14:35
3661
22

Чому Маямі Хіт - найкраща команда НБА прямо зараз

Найсимпатичніша команда НБА вже в фіналі східної конференції

| Оновлено 11 вересня 2020, 14:35
3661
22
Чому Маямі Хіт - найкраща команда НБА прямо зараз
Essentially Sports

«Немає переваги Home court advantage, однакова їжа, однаковий паркет, навіть умови для проживання гравців - однакові. Тут всі команди знаходяться в рівних умовах», - такі слова вимовив один з коментаторів 5-ї гри серії між «Мілуокі» та «Маямі». І варто зауважити, що команда тренера Споельстри користується цими умовами краще за інших. «Хіт» першими подолали бар'єри першого і другого раундів плей-оф НБА і мають всі шанси зіграти в головній серії року - великому Фіналі.

Очікувано? Нині, очевидно, що Пету Райлі вдалося побудувати дивовижну команду, але хто в неї вірив на початку сезону? Та рейтинги не враховують культуру організації як такої і систему гри команди. Інакше домінування «Лейкерс» 2000-х закінчилося б набагато пізніше, а не після поразки від «Детройта».

Як стали топ-командою?

Кінець сезону 2018/2019. У складі «Хіт» безліч переплачених рольовиків на тривалих контрактах: Джеймс Джонсон, Діон Вейтерс; не виправдане вкладання коштів: Раян Андерсон; ветеран, який дограє: Двейн Вейд. Як вам такі вступні? Не густо. Переїзд Джиммі Батлера з «Філадельфії» дав надію вболівальникам клубу на краще майбутнє. Але з'явилося відчуття, що баскетболіст просто вирішив заробити кругленьку суму в комфортних умовах південного узбережжя США. Але у Пета Райлі були свої плани на один з останніх походів за титулом перед заслуженою пенсією.

Що керівник «Маямі» робить, щоб поліпшити ростер «Хіт» і виконати свою обіцянку перед зірковим захисником - привезти на південь Флориди другу зірку? Драфтує відмінного снайпера - Тайлера Хірроу - під 13-м піком. Розписує по стретчу контракт Андерсона, зберігає Данкана Робінсона і знаходить з нізвідки Кендріка Нанна. А щоб тримати цю банду в узді, вимінює посеред сезону для своїх богатирів «дядька Чорномора» - Андре Ігудалу. І снайпера «великого» - Джея Краудера.

Навіщо команді був потрібен баскетболіст, який не грав півроку, 36-річний захисник (перебір на позиції) з нестабільним кидком, з яким тут же підписали продовження на 2 роки і 30 млн? Андре - один із найвпливовіших баскетболістів сучасності. З його подачі чемпіонат відновився вдруге. Він здатен вести за собою молодь, не давати розслабитися Батлеру і Драгічу, бути ментором для Хірроу і Робінсона. Та й де ще можна знайти баскетболіста, який володіє досвідом триразового чемпіона НБА, Олімпійського чемпіона і переможця чемпіонату світу в складі збірної США всього за 15 млн на сезон 20/21 (на сезон 21/22 діє опція команди).

Найдивовижніше те, що ці кроки пана Райлі спрацювали і зараз у «Маямі» є бойовий склад для матчів плей-оф і ряд контрактів, що завершуються (Хілл, Ленард), які звільнять місце для продовження Драгіча і Краудера та дозволять підписати одного сильного баскетболіста. А як справи з бойовим духом всередині колективу? Про це нам розповість Ерік Споельстра: «Це коли Юдоніс Хаслем кричить на всіх під час тайм-ауту. І нам це подобається».

У що грають?

Система гри «Хіт» - постійні переміщення і відкривання - вривання у вільні зони під кільце опонента. Вони рухливі, вони шукають відкритий кидок. Така рухливість пояснюється низьким темпом гри (27-й в лізі). Але баскетболісти намотують свій кілометраж вже в фазі позиційної атаки. Їхня стартова п'ятірка здатна вирішувати один в один і кидати з дистанції (тільки Бем обмежується середніми і ближніми кидками). А в запасі є виконавці на будь-який смак. Потрібно відзахищатися - Нанн та Іггі до ваших послуг, не вистачає набраних очок - Хірроу та Оліник зроблять різницю на периметрі. А ще у тренера Спо є переможець конкурсу слем-данків - Деррік Джонс.

Зачаровує в цих хлопцях те, що невідомо, від кого чекати небезпеки. Джиммі Батлер зазначив: «У нашій команді повно тих, хто може брати на себе влучання, важливі влучання». Батлер і Драгіч можуть кинути з будь-якої дистанції, Робінсон здатний самостійно атакувати кільце навіть з 8-и метрів або розіграти майстерний хенд-оф на дузі, Краудер згадав себе часів «Бостона» і показує найкращий в кар'єрі відсоток влучання з гри (48.2%) і триочкових (44.5%). А в разі промаху під кільцем вже знаходиться Адебайо, до рук якого м'яч просто сам прилипає (один з кращих на чужому щиті в лізі). Така структура гри дозволяє «Хіт» бути в топ-7 за відсотком реалізації кидків з гри (5-е в плей-оф) і на 2-му місці за відсотком триочкових (4-е в плей-оф) у регулярному сезоні НБА.

Лідер команди

Очевидно, найсильніший гравець команди - це Джиммі Батлер. У клатчі м'яч дістається саме йому: прохід під кільце, кидок з середньої, виконання штрафних або скидка на периметр - його сильні сторони. Джиммі - лідер команди за очками в регулярці (19.9) та плей-оф (21.8). І вже ставить рекорди в постсезоні - перший після ЛеБрона Джеймса з 40+ очками в окремо взятій грі на виліт: «Я попередив партнерів по команді, що, ймовірно, не буду віддавати м'яч», - заявив Батлер після першої зустрічі з «Бакс».

У чому клас Джиммі? Він працює на обох половинах майданчика, може віддати точний пас на партнера по команді, зробити важливий блок або підбір, а може просто відійти в кут і не заважати куражитися Хірроу, Драгічу або Робінсону. І своїм прикладом Батлер заряджає «Маямі». Команда грає з вогником в очах, гравці б'ються один за одного. А Джиммі дає імпульс усьому цьому: «Вихід у фінал конференції багато значить. Але це не моя мета, і не мета моїх хлопців, і не мета клубу. Ми хочемо виграти чемпіонат і зосереджені на цьому завданні».

Секретна зброя

Те, як грає цей хлопець, зачаровує. Тайлер Хірроу - відкриття цього чемпіонату. Кидки на швидкості, кидки після дриблінгу, з 8 метрів, після обманного руху, заслону або хенд-оф. А ще Тайлер вміє робити ось це. У поточному плей-оф новачок показує таку статистику: 14.7 очок; 4.9 підбирань; 3.3 результативні передачі в середньому за гру.

Можливо, це новий Джинобілі? Арсенал атакуючих дій баскетболіста вражає. Особливо, його влучність і постійний пошук простору. Навички розігруючого приводять у захват усіх телеглядачів, що означає його високий інтелектуальний потенціал. При цьому, Тайлер намагається не губитися в позиційній обороні (як це робить Драгіч) і щільно опікати свого візаві.

Виходячи на паркет з лави запасних, Хірроу здатний внести перелом у хід матчу. Закинути поспіль складні кидки і забезпечити своїй команді надійного болл-хендлера (1.6 втрати за гру).

Початок для суперкоманди?

Після приходу в «Хіт» Батлера експерти НБА в один голос заговорили про спроби Пета Райлі створити чергову суперкоманду на півдні США. Але забита платіжна відомість команди і ряд ноунеймів не вселяли велику довіру до цієї ідеї. А значить, успіхом для «Маямі» був би і перший раунд ігор на виліт. Цього цілком достатньо, щоб звернути на себе увагу суперзіркових гравців у наступному сезоні.

Прийшов Ігудала, стало веселіше з платіжкою, Краудер взявся за голову в свій контрактний рік. «Маямі» пройшли другий раунд. І експерти вже почали говорити про Янніса у Флориді: «Наступна суперкоманда НБА буде сформована в «Маямі». Хто не захоче сісти за стіл переговорів з Петом Райлі? », - розповів інсайдер НБА, Майкл Скотто.

А що зараз? «Майамі Хіт» виглядають найсучаснішою командою ліги. Вони здатні кидати, розмінювати всіх на всіх, колективно грати в обороні, як на підбиранні, так і здвоюючись (проти Янніса), в той час, як інші баскетболісти «Хіт» перекривають траєкторію пасу (від грека) на гравців команди опонента, мають одного з найсильніших тренерів НБА і вже вибили з плей-оф найсильнішу команду регулярного чемпіонату. Чи здатна команда виграти кубок Ларрі О`Браяна? Цілком можливо. Але закохати вас в баскетбол своєю пристрастю, дисципліною і тактикою ця команда здатна вже зараз!

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avtv5555
Титул возьмет команда из Лос-Анджелеса. А вот кто, шансы 50 на 50, если Рондо будет и дальше так играть как в двух последних матчах то шансы Лейкерс будут повыше.Желаю Леброну взять 4 гайку.
inflicted
Класна команда зараз у Маямі. Але титул виграє хтось з Лос-Анджелеса
Lion
Две лучшие команды находятся в Лос Анжелесе
blueblood
Эх.... Вы то хоть ещё более за кого то... А я уже с нетерпением жду следующий сезон с надеждой, что Голден Стейт смогут показать вменяемую игру.