Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 18 вересня 2020, 13:09
6747
8

Нове зло в біатлоні. Фтор може стати гіршим за допінг, якщо обійти заборону

Головний зимовий вид спорту вийде з карантину з кардинальними змінами

| Оновлено 18 вересня 2020, 13:09
6747
8
Нове зло в біатлоні. Фтор може стати гіршим за допінг, якщо обійти заборону
YouTube-канал Swix

До недавнього часу головним злом світового біатлону і спорту в цілому був допінг. Мало того, що заборонені препарати шкодять здоров'ю спортсменів, які вирішили ризикнути і таємно приймають їх, так ще й ускладнюють життя чесним атлетам, часто не дозволяючи їм завоювати бажану медаль в чесній боротьбі.

У новому сезоні розмови про допінг, ймовірно, відійдуть на другий план, адже з'явиться нове зло. І це, як не дивно, фтор.

Що трапилося?

Під час літнього міжсезоння Міжнародний союз біатлоністів ввів заборону на використання фторовмісних засобів для лиж, без яких останні як мінімум пару десятків років не можуть уявити своє життя працівники сервіс-бригад.

Але проблема в тому, що виділення фтору надзвичайно шкідливі для навколишнього середовища, і ведуть, в тому числі, до глобального потепління. Вже зараз в Європі заборонили продаж і використання порошків з вмістом фтору в будь-яких цілях. Цей засіб, за оцінками фахівців, допомагає підвищити швидкість ковзання лиж на 15 відсотків.

Перевіряти лижі на наявність фтору будуть за допомогою спеціальної машини-детектора, яка буде представлена ​​в жовтні. І якщо спійманого на допінгу біатлоніста можуть відсторонити від спорту на кілька років (або навіть довічно, в разі повторного упіймання), то в ситуації з фтором найгірше, що може загрожувати спортсмену - відсторонення від гонки. Тому, ймовірно, багато хто спробує якимось чином обдурити детектор.

Думка сервісменів

«Наш головний страх в тому, що деякі збірні додумаються до чогось нового, чого немає в інших. До того ж ми дуже переживаємо, що вся ця система просто не буде працювати. Багато хто спробує обдурити її і тоді це буде навіть гірше, ніж допінг.

Ми боїмося, що багато хто буде все одно використовувати фтор, але приховувати його, щоб цього не помітила спеціальна машина-детектор. Ми розмовляли про це з норвежцями і фіннами - вони теж бояться такої ситуації», - зазначив головний сервісмени збірної Швеції Юхан Вальстрьом.

Колега Вальстрьома з Норвегії, Тобіас Даль Фенре в інтерв'ю NRK висловив думку, що високі біатлоністи, в зв'язку з нововведеннями, не зможуть розраховувати на великі успіхи, а також спрогнозував появу нових топових збірних: «У Тіріл Екгофф висока частота відштовхувань, вона легка. У неї буде перевага над Деніз Херрманн, яка важча, має більшу потужність і більш довгі поштовхи.

У всіх є підстави побоюватися всіх. Буде великий розкид з кожним днем, в залежності від якості лижні. Це призведе до того, що в топі з'являться нові гонщики. І раптово може виявитися, що в Іспанії є те рішення з лижами, яке дозволить випередити Норвегію».

За великим рахунком, мастильникам доведеться вчитися всьому з нуля, адже практично всі їхні знання грунтуються на фторі. І перший час перевага буде у тих, хто першим навчиться вичавлювати максимум з дозволених засобів.

А що думають спортсмени?

Найкращий біатлоніст світу Йоханнес Бьо, який останні два сезони впевнено домінував на Кубку світу, переживає, що йому доведеться відмовитися від усіх своїх лиж. Як відомо, топові біатлоністи мають у своєму арсеналі близько 20 пар. Тепер же доведеться заново підбирати відповідний інвентар.

«Можливо, доведеться спалити всі свої лижі, адже фтор проникає вглиб. Якщо доведеться відмовитися від всіх лиж, з якими ми працювали, це буде великою втратою, наші сервісмени дуже турбуються. Але якщо це необхідно заради максимальної справедливості, то ми повинні прийняти це», - сказав Бьо-молодший.

Що буде далі?

Часи змінюються, спорт не стоїть на місці. Ймовірно, вже через кілька років ми не впізнаємо біатлон. Ще минулої зими ходили розмови про можливу заборону використання свинцю в спорті на відкритому повітрі, що призведе до вимушеного переходу на лазерні гвинтівки. Багато хто побоюється, що в зв'язку з цим біатлон втратить видовищність.

Читайте також: Біатлон втратить видовищність. Нюанси переходу на лазерні гвинтівки

Нам же залишається тільки змиритися. І запам'ятати той «шкідливий» біатлон, який ми полюбили, - з високими швидкостями і дзвінким пострілом. Мабуть, настав час подбати про екологію.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 10
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»
Футбол | 26 квітня 2024, 00:55 1
МИХАЙЛЕНКО: «Ніколи у юнацьких збірних не було стільки легіонерів»

Коуч збірної України U-19 розповів про юних гравців, які виїхали за кордон

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fifadinamo
Это значит только одно, ни в коем случае не борьба за экологию, кто то уже придумал заменитель и всеми силами проталкивает наверх. И, согласен с автором, в ближайшее время мы можем узнать новую легенду биатлона какого нибудь Дональда Дака и "непревзойденную сборную США" по биатлону, а "астматики" будут переведены в разряд участников цветочной церемонии... Технологичность добьет и так отстающий в фармацевтическом плане биатлон восточной Европы. Мдааа унылая картинка получилась.... И так уже засрали олимпиды видами спорта для развития которых 90% стран не имеют технологий и материальных ресурсов, чего только стоит ползанье со швабрами - где сдесь принцып " Быстрее, выше, сильнее"?
ManUtd
Псыыы ребята, можно воском от свечки - я так в детстве лыжи смазывал)))
Mac_Gyver
Речь идёт о полностью фторированных органических соединениях (PFASs). Они очень скользкие и ни к чему не прилипают, что идеально подходит для смазки лыж. По сути это тот же тефлон, которым покрыты ваши антипригарные сковородки. Но есть у этих веществ и недостаток. В природе они не разлагаются, или разлагаются до вредных веществ - до перфтороктановой кислоты (PFOA) либо до перфтороктансульфокислоты (PFOS). Эти соединения накапливаются в организме, в жировых тканях, мимикрируя под жирные кислоты. При этом они обладают канцирогенными и мутагенными свойствами. В общем, они по действию во много схожи с диоксинами, которыми траванули Ющенко.
OKs100
Фтор вреден, у многих сервисменов со стажем проблемы с легкими.
sipa65
Ще б вони всі "одужали" і перестали бути астматиками...
Василий Будник
Хасиды на границе Украины с Беларусью за три дня больше нас...ли, чем весь фтор за всю историю биатлона.
euro2012_za_2012euro
А какже фтор в зубных пастах?
В 99% паст реклама "Ещё больше фтора".
Пусть зубными пастами намазывают
Владимир Копяк
От кого пошла эта иннициатива, тот кровно в этом заинтересован, я так думаю, что уже есть новая мазь, гораздо лучше старой на основе фтора. Короче, зимой посмотрим,кто побежит очень быстро.