Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 10 серпня 2020, 15:28
10659
11

Революція в Маріуполі: причини та наслідки

У сезоні-2020/21 приазовці постануть перед поглядами уболівальників в істотно оновленому образі

| Оновлено 10 серпня 2020, 15:28
10659
11
Революція в Маріуполі: причини та наслідки
ФК Маріуполь

Ще за кілька тижнів до офіційного фінішу сезону в УПЛ-2019/20 в пресі активно почали мусуватися чутки про майбутню зміну головного тренера в «Маріуполі». На місце Олександра Бабича пророкували Остапа Маркевича, і в підсумку дана інформація підтвердилася. Проте масовий відхід футболістів, що послідував за цим, дещо здивував, якщо, звісно, навколо українського футболу ще залишилися ті, хто здатен чомусь дивуватися.

Чому шляхи «Маріуполя» та Бабича розійшлися? Чому ставка зроблена на сина легендарного Мирона Маркевича? Зрештою, що чекає на приазовців в наступному сезоні? На всі ці питання спробуємо відповісти, оперуючи наявними фактами.

Бабич вигорів в «Маріуполі»

За три сезони, які Олександр Бабич провів на посту головного тренера «Маріуполя», його команда двічі забезпечувала вихід в кваліфікацію Ліги Європи, а ще двічі добиралася до півфінальної стадії Кубка України. Успіх? З огляду на рівень і можливості приазовців - безсумнівно. Однак перебільшувати вихід в 1/2 кубкового змагання також не варто, адже це турнір з невеликим числом матчів, де трапитися може що завгодно. Домогтися успіху в Кубку значно простіше, ніж в чемпіонаті. Та й півфінал - це не перемога, а тому заносити його собі в актив Бабич і його асистенти можуть лише номінально.

Інша справа - вихід в єврокубки через чемпіонат. Тут потрібно було показувати себе на рівні протягом тривалої дистанції, що в двох перших сезонах «Маріуполю» вдавалося. А ось в третьому, який нещодавно завершився, приазовці не зуміли пробитися навіть у верхню шістку. Конспірологічні теорії про важливість присутності «Маріуполя» в топ-6 для «Шахтаря» залишимо безпосередньо любителям подібної ахінеї - «гірники» при Каштру в сезоні-2019/20 і без приазовців в топ-6 фінішували з колосальною форою над іншими опонентами, давши зрозуміти , що ні краплі не потребують гри в піддавки.

Куди важливіший «Маріуполь» для «Шахтаря» бачиться в тому ракурсі, що ця команда повинна забезпечувати якісну обкатку молодих і здібних футболістів з академії, які поки не дотягують до першої команди «гірників», і мають потребу в гарному майданчику для набирання досвіду. Тут вихід в топ-6 національного чемпіонату і тим більше участь (хай і короткострокова) в єврокубках дуже важливі. Але після двох років напруженої боротьби здалося, що Олександр Бабич просто вигорів в «Маріуполі». Він і сам дав зрозуміти, що з цією командою не бачить можливостей домагатися більших висот, ніж ті, на які він з підопічними вже замахнувся. Якщо так, то розлучатися з наставником потрібно було хоча б для того, щоб надати футболістам команди нову мотивацію...

Відсутність видимого прогресу молодих гравців

Повернемося до очевидного тісного зв'язку між «Маріуполем» та «Шахтарем». В останні роки «гірники» відправляли в оренду на береги Азова багатьох молодих гравців в надії, що Бабичу вдасться вивести їх на якісно новий рівень та як слід обкатати в УПЛ, що допомогло б «Шахтарю» або знайти непоганих гравців для найближчого резерву в першу команду, або вигідно продати тих, в кому клуб не бачить потреби, за кордон. Очевидно, що в обмін на це «Шахтар» і погоджувався віддавати своїх перспективних футболістів «Маріуполю», забезпечуючи тому цілком конкурентоспроможний склад за мірками УПЛ.

Якщо раніше приазовці з цією частиною завдання справлялися (варто згадувати про Болбата, який повернувся в «Шахтар» і заграв у першій команді, або про Зубкова, якого «гірники» після успіхів у «Маріуполі» спершу відправили в оренду до «Ференцвароша», а потім і продали угорцям), то в сезоні-2019/20 тут також трапилася невдача. При цьому не варто забувати, що в розташування «Маріуполя» минулим літом прибула трійка чемпіонів світу U-20 в особі Максима Чеха, Олексія Кащука та Віктора Корнієнка, розбавлена ​​іншими здібними молодими футболістами, як то Андрій Кулаков, Дмитро Топалов, Назарій Муравський та інші.

Однак на цей раз нікому з молоді не вдалося зробити виразного ривка вгору в своєму розвитку. Та й грали вони, відверто кажучи, не настільки часто, як можна було б прогнозувати рік тому. Бабич в основному робив ставку на досвідчених ветеранів, намагаючись спершу усіма силами вирішити задачу по потраплянню в топ-6, а потім - по здобуванню «щасливого квитка» в єврокубки через відповідні матчі плей-офф.

Логічно, що після невиконання завдання своєї посади в «Маріуполі» спершу позбувся Бабич, з яким не стали продовжувати контракт, а потім команду покинув цілий ряд досвідчених виконавців на чолі з Русланом Фоміним, Ігорем Тищенком, Валерієм Федорчуком і, звичайно ж, Сергієм Яворським.

Ставка на молодь

Від'їзд ветеранів позначив новий вектор розвитку, обраний керівництвом «Маріуполя». Відтепер тут в першу чергу планують робити ставку на молодь. Якщо концепція виявиться успішною, то це буде вигідно, як для самих приазовців, так і для «Шахтаря», який є головним постачальником кадрів для земляків, що представляють в УПЛ Донецьку область.


ФК Маріуполь

Важливо, що ключові гравці, яких «Маріуполь» орендував у «гірників» і на яких робив ставку, залишаються. Принаймні, приазовці вже офіційно оголосили про продовження договорів оренди по Чеху, Кащуку, Топалову, Муравському, Кулакову, Ігнатенку, до яких вже вдалося додати таких відомих за мірками УПЛ персон як Олег Кудрик та Артем Бондаренко. Не виключено, що «Шахтар» ще посилить «Маріуполь» кимось із своїх молодих гравців, які поки що не проходять в першу команду. Наприклад, тим таки Данилом Сіканом, який при Бабичі так і не отримав реального шансу показати себе, багато в чому через що на минулий сезон «гірники» не вважали за потрібне відправляти юного таланта на береги Азова.

Станом на сьогодні, найбільш віковим гравцем «Маріуполя» є 28-річний воротар Євген Гальчук. Крім нього, старше 25 років в команді поки тільки два футболісти, а решта - суцільна молодь. За даними Transfermarkt, середній вік нинішнього складу «Маріуполя» становить всього 22,8 роки - такий собі дитсадок, в який потрібно було запросити наставника, що вміє працювати з молоддю.

Віра в Маркевича

Вибір босів «Маріуполя» припав на Остапа Маркевича. Складно сказати, чим саме ця кандидатура здалася приазовцям кращою за інших (втім, безлічі прізвищ в пресі в цьому аспекті і не фігурувало), проте віце-президент клубу Андрій Санін вже встиг заявити, що у Маркевича-молодшого буквально «горять очі», а це дає керівництву надію на виконання командою завдання на сезон-2020/21, яке не змінюється і полягає в завоюванні путівки в єврокубки.


ФК Маріуполь. Остап Маркевич

Говорити про тренерські досягнення Остапа Маркевича дуже зарано. По суті, їх і немає, адже досить короткострокова робота з «Агробізнесом» у Першій лізі та ще більш короткострокове керівництво «Чорноморцем» поки дають вкрай мало інформації для висновків. Однак Остап Маркевич є одним з небагатьох наших наставників «нової хвилі», який може похвалитися пристойним європейським досвідом. 42-річний фахівець чотири роки відпрацював в Іспанії, в тому числі й досить успішно з юнацькою командою «Вільярреала» U-19. На Піренеях новоспечений коуч «Маріуполя» пройшов стажування у Зінедіна Зідана та Ернесто Вальверде, а тому прекрасно розуміє сучасні тенденції розвитку футболу.

Важливо і те, що Остапа Маркевича ні в якому разі не можна називати «фізруком» в самому негативному розумінні цього терміну щодо футбольного тренера. В Іспанії цей фахівець прекрасно усвідомив, що робота з молодими гравцями - це, перш за все, вміння поліпшити техніку, тактику і психологію, а вже потім - ставка на фізику. Це дає надію, що в УПЛ в особі «Маріуполя» додасться команд, які будуть діяти винахідливіше та цікавіше, тим більше, що сам Остап Маркевич вже встиг пообіцяти уболівальникам «позитивно-оптимістичний футбол» у виконанні своїх підопічних.

Що робити в матчах проти «Шахтаря»?

Ставка на молодих - справа благородна, але керівництву «Маріуполя» не варто забувати і про те, що більшість цих гравців навряд чи зможуть допомогти команді в матчах проти «Шахтаря». Як ми розуміємо, прямої заборони в договорах оренди між «гірниками» і приазовцями по молодим футболістам, напевно, немає, але там звично прописуються істотні суми, які «Маріуполь» повинен буде заплатити «гірникам» за використання в очній дуелі того чи іншого виконавця. Ясна річ, що задіяти футболістів в таких реаліях ніхто не буде, а тому попереднику Остапа Маркевича Олександру Бабичу завжди доводилося серйозно ламати голову над складом своєї команди на матчі проти одного з вітчизняних грандів.

На даний момент в стані «Маріуполя» більше десяти футболістів, орендованих у «Шахтаря». З урахуванням того, що команду вже покинули Федорчук, Яворський, Фомін, Тищенко і Полегенько, кожен з яких був повноправним гравцем приазовців, в перспективі у тих легко вимальовується банальний кадровий дефіцит на матчі проти «гірників». Якщо клуб не підпише хоча б трьох-чотирьох футболістів на повноцінній основі, то з урахуванням травм, дискваліфікації та інших обставин, по ходу наступного чемпіонату Остап Маркевич може виявитися змушений виставляти на матч з «Шахтарем» юніорів з U-21 або навіть U-19 . Самі розумієте, що це не призведе ні до підвищення напруження спортивної складової в таких дуелях, ні до зменшення різноманітних домислів, що мусуються навколо матчів «Маріуполя» та «Шахтаря». Як мінімум максимальне позбавлення від останнього аспекту - це те, чого гостро потребують приазовці на шляху до оновленої і перспективної команди.

Що попереду?

Незважаючи на чутки про нібито скорочення фінансування в «Маріуполі», що наче і спровокувало кадрову революцію в команді, віце-президент приазовців Андрій Санін вже поспішив заспокоїти футбольну громадськість. Керівник клубу заявив, що йде «контрольований процес омолодження команди». Значить, боси «Маріуполя» розуміють, що роблять, і куди рухаються.

Однозначно зміна вектора в «Маріуполі» виглядає цікаво. Якщо команда не «добере» ветеранів і почне сезон в такому молодому складі, то їй буде дуже непросто протистояти куди більш збалансованим і монолітним колективам, на кшталт «Олександрії», «Десни», «Зорі», та й «Колоса» також. З іншого боку, молоде покоління вітчизняних футболістів рік тому подарувало надію нам усім на те, що вони здатні на більше, ніж їх попередники. На чемпіонаті світу U-20 в Польщі та команда показала, що здатна не тільки жорстко дотримуватися дисципліни, а й робити нестандартні кроки, які вирішували результати матчів. Зрозуміло, що той успіх багато в чому є заслугою кропіткої роботи Олександра Петракова, але й Остап Маркевич в «Маріуполі» нині в своє розпорядження отримає велику групу якісних молодих гравців, з яких цілком можна зліпити добротний склад.

Зрештою, оновлений «Маріуполь» куди більше нагадує амбітний проект, ніж це було рік тому. Інша справа, що все, про що ми розмірковуємо сьогодні - це виключно розклади «на папері», а ось як вдасться втілити задуми в життя - покаже вже безпосередньо сама робота Остапа Маркевича і його підопічних...

 
Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Яценко
Амбіційний проект із 10 орендованими гравцями? Ну-ну))
Бондаренко Александр
А чего не Кривенцова тренером,с молодежью он играл в финале лиги чемпионов
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Diamond66689
Думаю Мариуполю не выходы в Еврокубки важны а наигрывание игроков для Шахтера,а в Мариуполе
наверно Бабич хотел оставить хоть какую то свою команду.А то кем им им играть против Шахтера.Пока не слышно о том что Мариуполь планирует кроме аренд из Шахтера игроков,а что если в УПЛ ограничат количество аренд до трех?
Честно говоря не знаю зачем Маркевич согласился ведь это будет нереально играть без игроков купленных за деньги или на контракте ведь несмотря на всю перспективность молодежи Шахтера клубы имеют возможность покупать легионеров,опытных игроков .
Robert Monroe
Революция в Беларуси сейчас, а Мариуполь привычно для себя выживает в статусе неофициального фарм-клуба Шахтёра.
UKRAINE FAN
Зачем Маркевичь вляпался в такое? Не ужели не хочет стать тренером? С такой командой путь в первую лигу !
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил