Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 липня 2020, 10:44
19005
15

«Нічого не мав проти Динамо, йшов проти системи». Найкращі цитати Луческу

Що говорив румунський тренер про столичний клуб під час роботи в «Шахтарі»

| Оновлено 24 липня 2020, 10:44
19005
15
«Нічого не мав проти Динамо, йшов проти системи». Найкращі цитати Луческу
ФК Динамо Київ. Мірча Луческу

У четвер, 23 липня, сталося те, про що не міг уявити жоден уболівальник українського футболу. Багаторічний і практично легендарний екс-тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу підписав контракт з київським «Динамо».

Складно сказати, уболівальників якої команди ця новина шокувала більше, але життя нас до такого точно не готувало.

Давайте згадаємо кілька знакових цитат румунського фахівця, присвячених киянам під час його тренерської кар'єри в донецькому клубі. Говорив він багато, найчастіше більш полум'яні спічі траплялися, коли «Шахтар» або програвав якісь титули, або був близький до цього. Коли ж все йшло добре, риторика Містера залишалася спокійною.

2006

«Браво, Федерація, браво», - кричав румунський тренер під час матчу з «біло-синіми» в Києві після знаменитого кидка шапкою. Той матч судили португальські арбітри (так, тоді таке практикувалося на матчах за участю українських грандів), у складі «гірників» були вилучені Дмитро Чигринський, Даріо Срна і, звичайно ж, сам Луческу.

«Зустріч із «Динамо» перевершила мої найпохмуріші очікування. Мало того, що гру відсудили жахливо, так ще й мене покарали грошовим штрафом і, крім цього, дискваліфікували на 3 матчі.

Я ніколи не говорив, щоб викликали суддю-іноземця. Клуб кожен раз йде назустріч всім побажанням наших суперників. Ми не хотіли до гри вступати в якісь конфлікти з «Динамо». Нас попросили змінити день - ми погодилися, потім нас попросили перенести час початку матчу - ми знову не стали заперечувати. Будь-яку пропозицію ми завжди схвалюємо. Можливо, не варто цього робити?», - так прокоментував цей матч румунський наставник.

2008

«З того часу, як я приїхав в Донецьк, у «Динамо» змінилося вже шість тренерів. Це не нормально. І, можливо, там треба було міняти не тренерів, а гравців. І тоді, можливо, і буде досягнутий результат», - говорив Луческу після призначення Юрія Сьоміна.

2009

«Ігри «Шахтаря» і «Динамо» можна порівняти з тим часом, коли я працював в Румунії. «Стяуа» і «Динамо» показували великий спектакль, команди билися до останнього. Вони змагалися не тільки в чемпіонаті, але доходили і до єврокубків, і до їхніх фіналів. Вони домагалися в Європі високих результатів. Упевнений, обидві команди молоді - і в наступні роки вони будуть показувати видовищний футбол, будуть домагатися високих результатів на міжнародній арені», - так Луческу прокоментував перемогу над «Динамо» в півфіналі Кубка УЄФА, який донецький клуб згодом і виграв.

В українському футболі я не тільки шапку кидав, але і зробив багато хороших речей

«Напевно, в українському футболі я не тільки шапку кидав, але і зробив багато хороших речей. Зараз це можна теж згадати. Я хотів би підкреслити, що ніколи нічого не мав ні проти гравців «Динамо», ні проти самого клубу. Завжди з повагою ставився до них. А якщо і виступав, то лише проти системи, яка існує і яка не дає можливості іншим командам - ​​«Металісту», «Дніпру», іншим - мати рівні шанси», - так Мірча виступав проти системи після виграного чвертьфіналу Кубка України.

2012

«Коли ми аналізували нашу останню гру, я відразу сказав, що судити нас буде обов'язково Вакс. Зазвичай нам дають того ж арбітра, який судив нас із «Динамо», коли гра закінчувалася на користь киян. Так було свого часу з Шандором, зараз історія повторюється. Сподіваємося, що цей суддя впорається з усім тим, що відбувається на полі і доведе, що федерація футболу вчинила правильно, призначивши його головним арбітром зустрічі», - говорив Мірча до скандальної зустрічі, яку судив одіозний суддя Юрій Вакс, який вилучив в тому пам'ятному матчі Дениса Гармаша.

«Ми теж висловлювали невдоволення суддівством в матчах з динамівцями, проте ніколи не зганяли свою злість на футболістах або на їхніх тренерах. На жаль, останнім часом ми стикаємося з неймовірною агресією з боку наших головних опонентів.

Навіть в найбільш кошмарному сні мені не могло приснитися те, як поводився 7 квітня в Донецьку нинішній наступник Лобановського (Юрій Сьомін - прим.) на тренерській лаві киян і деякі «онуки» Блохіна на полі.

Хочу забути Шовковського, яким він був в підтрибунному приміщенні «Донбас Арени», і хочу знати його тільки таким, яким він був до цього матчу», - заявив Луческу вже після після завершення матчу,
 

2013

«За останній рік Київ витратив понад 40 млн євро, щоб нас наздогнати. Але ось уже три роки ми незмінно перевершуємо «Динамо», і в столичній команді панує розчарування. Після перемоги в останньому турі розрив між нами склав майже 20 очок - такої різниці між «Шахтарем» і «Динамо» в чемпіонаті України ще ніколи не було».

Не було, але через сім років буде й більше.

2014

«Нам непросто буде виграти чемпіонат України в цьому році. Зараз все підлаштовано під «Динамо». Кияни відмовилися грати за схемою, яку пропонував наш клуб. А формат чемпіонату в два кола вигідний тільки одній команді - «Динамо», - заявляв Мірча в інтерв'ю румунським ЗМІ після того, як команді довелося покинути Донецьк, а чемпіонат ще грався в два кола.

Я дуже поважаю «Динамо». Без них наші перемоги не були б настільки значущі

2015

«Я дуже поважаю команду «Динамо» (Київ). Без них наші перемоги не були б настільки значущими. Навіть не так важливо, хто виграє чемпіонат, а у кого ти його виграєш, а хто на другому місці», - говорив Луческу в 2015 році перед очною зустріччю, яка завершилася нульовою нічиєю. У тому сезоні команда Сергія Реброва стала чемпіоном країни.

«Ребров - головний тренер київського «Динамо». Але в клубі є іспанець, який виконує великий обсяг роботи (Рауль Ріанчо - прим.), А Ребров більше для картинки», - таку характеристику від румуна свого часу отримав Сергій Станіславович, але час показав, що Луческу лукавив.

«Я думаю, що «Динамо» в своєму нинішньому стані приблизно на рівні «Челсі». Тому вважаю, що у киян хороші шанси битися за перші два місця», - аналізував румунський фахівець результати жеребкування групового раунду Ліги чемпіонів, в якій киянам у суперники дісталися «Челсі», «Порту» і «Маккабі» з Тель-Авіва.

Прогнозу судилося збутися, «Динамо» фінішувало другим у групі після англійців, але зупинилося в 1/8 фіналу, поступившись за сумою двох матчів «Манчестер Сіті».

«Фактично ми будемо грати з «Динамо», а не з «Говерлою», - натякав Мірча на велику кількість орендованих динамівців в закарпатському клубі. Той матч «гірники» виграли з рахунком 6:1.

Якщо «Динамо» не обіграє нас, значить, не заслуговує чемпіонства

2016

«Перед грою зі «Сталлю» я говорив, що нас чекає важка гра з непростим суперником. Ми зіткнулися з суддівством, яке було не найкращим. Знали, що проти нас буде грати дуже агресивний суперник і якщо він заб'є гол - відчує впевненість і буде дуже важко. Було багато симуляцій, переривань гри. Ми хотіли зіграти найсильнішим складом, щоб не було помилок, як в матчі з «Дніпром», тому на поле вийшов Ракицький. Це була моя помилка, оскільки він був розслабленим. Цей результат віддалив нас від чемпіонства - я не бачу, де вони можуть втратити очки. Але для нас важлива гра з «Динамо» - якщо вони не обіграють нас, значить, не заслуговують чемпіонства», - говорив Луческу на фініші чемпіонату, коли кияни були вже близькі до другого титулу поспіль.

У тому сезоні донецький клуб двічі переміг основного конкурента з рахунком 3:0, але задовольнився другим місцем. Через місяць після цієї цитати шляхи Луческу і «гірників» розійшлися.

 
Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DICTATOR_UA
ну по суті нічого кримінального не сказав.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rus
Все корректно
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
roman_kros
Сама здорова ідея Суркіса за всі останні роки. Вітаю фанів Динамо з хорошим тренером. Нарешті є надія побачити гру Динамо, за яку не соромно.
Sunrise
Как итог: только намеки на админресурс. И он на самом деле был и остается. Но и у Шахты он был и остается. Пойдут ли намеки в другую сторону?
Лично я думаю, что Луческу будет спокойно работать и пытаться вернуть команду на уровень Шахтёра. Ничего особо громкого или скандального мы не услышим. Максимум будет бубнеть потихоньку о судействе в том или ином матче)
name_footbol
Как и любой человек может повести себя как Луческу, вспомните Гамулу или Кварцяного! И что, это прям плохие люди? Бред какой-то! Просто человек говорит что хочет!
Ukrainian_football
И что тут такого плохого он сказал в адрес Динамо?? В большинстве по делу. Лично я, может быть, не соглашусь с высказыванием о тренерской работе Реброва....
подняли панику из ничего.
Дайте нарезку высказываний тренеров Динамо в адрес ФК Шахтер при Луческу
Alexey Antonenko
А так беспроигрышная ситуация. На Суркиса и Луческу уже говна больше, чем есть не выльют. Ну некуда. Будет очередной фейл - никто не удивиться, что-то выстрелит - ну уже лучше, чем полное дно.
vitalikss86
"Після перемоги в останньому турі розрив між нами склав майже 20 очок - такої різниці між «Шахтарем» і «Динамо» в чемпіонаті України ще ніколи не було».
Не було, але через сім років буде і більше". - 2013. Луческу. Минуло 7 років-2020 відрив більше 20 очок) Мессінг відпочиває
Ukraine
Все плют в душу ДК.
Это было, есть, и будет!
Начиная с адекватных болельщиков всех клубов ЧУ оканчивая Президентом ДК. Включая Европу. Или точнее так, Европа просто смеется с ДК за лет 20 останих.