Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 29 червня 2020, 15:15
7585
2

Скандал в біатлоні. Болгарин побив горщики з федерацією і завершив кар'єру

А почалося все з того, що йому дозволили тренуватися поза командою. Нічого не нагадує?

| Оновлено 29 червня 2020, 15:15
7585
2
Скандал в біатлоні. Болгарин побив горщики з федерацією і завершив кар'єру
Eurosport. Красимир Анєв

Сьогодні Болгарія є типовою периферією в біатлоні. Але так було не завжди. Відносно нещодавно, на рубежі міленіуму, болгарські біатлоністи наводили шереху і домагалися успіхів, яким можуть позаздрити навіть українці.

Головним досягненням болгарського біатлону є золота медаль Катерина Дафовської в індивідуальній гонці на Олімпійських іграх-1998 у японському Нагано. Так, це саме та гонка, в якій наша Олена Петрова завоювала срібну нагороду. А співвітчизниця Дафовської Павліна Філіпова зупинилася тоді, без перебільшення, в кроці від п'єдесталу, програвши Уші Дізль якісь дві десяті секунди.

Олена Петрова, Катерина Дафовська і Уші Дізль

Як не дивно, відносно небагато часу знадобилося для того, щоб жіночий біатлон в Болгарії помер як такий. Чоловіки до недавнього часу в окремих гонках, при певному збігу обставин, могли боротися за медалі, в тому числі на головних стартах сезону. Але зараз, схоже, болгари втратять і це, причому не без участі легендарної Дафовської.

Анєв відмовився приїхати на збір і поставив ультиматум легенді

Минулого тижня збірна Болгарії збиралася вирушити на перший тренувальний збір в рамках підготовки до наступного сезону, але один з лідерів чоловічої команди Красимир Анєв відмовився на нього приїхати і поставив ультиматум національній федерації, яку вже понад 10 років очолює та сама Катерина Дафовська.

33-річний біатлоніст зажадав відставки Дафовської з посади голови Федерації біатлону Болгарії, пообіцявши, що в іншому випадку він завершить кар'єру. Але олімпійська чемпіонка навіть не розглядала варіанти піти на поводу в шантажиста. Мовляв, її все влаштовує, а якісь проблеми Красимир сам собі придумав.

«Немає жодної федерації, яка б керувалася поодинці. У нас в раді дев'ять осіб, рада приймає рішення. Найважливіші рішення не приймаються поодинці.

Анєв звинувачує особисто мене, але це не дивує. Ще в 2013 році він заявив, що хоче готуватися поза командою. І всі наші проблеми почалися після того, коли він пішов проти тренера.

Ми намагалися з ним зв'язатися увесь тиждень, але він не бере слухавку, не відповідає на дзвінки генсекретаря і тренера. У мене немає ніяких проблем з Анєвим або особистих відносин, вони є у нього зі мною», - заявила Дафовська.

Мужик сказав – мужик зробив

Анєв явно був готовий до такого повороту подій і, як і обіцяв, оголосив про завершення кар'єри. Нібито його намагалися змусити працювати під керівництвом нового наставника, росіянина Олександра Касперовича. Це той самий тренер Олександра Логінова, який в лютому нелегально перебував на чемпіонаті світу в Антхольці за українською акредитацією та влип у допінг-скандал.

Красимир Анєв

«Мені сказали – або я працюю з новим тренером, або закінчую. Я терпів сім років. З мене досить! Це нелегко говорити після 22-х років в цьому спорті. У мене немає майбутнього з цим президентом федерації. Я хочу бачити хоч якийсь розвиток. Я не бачу такого в цих умовах. Сподіваюся, що керівництво буде замінене», - попрощався з уболівальниками Красимир.

Болгарський біатлон виявився на межі вимирання. Далі – прірва

У цій історії все дуже заплутано, але можна з упевненістю сказати лише те, що ситуація загострювалася роками, і недавні події стали останньою краплею в переповненій чаші терпіння. Анєв, звичайно, зірок з неба не хапав, але багато разів забігав у топ-10 в особистих гонках Кубка світу, а також брав медалі на чемпіонаті Європи, в тому числі і золото, тим самим заробляючи для болгарського біатлону фінансування.

А тепер, на жаль, біатлон в Болгарії виявився на межі вимирання. У чоловіків з біатлоністів високого рівня залишився тільки віце-чемпіон світу 2019 року Володимир Ілієв, але йому, як і Анєву, 33 роки. Поодинці боротьбу за нинішню квоту в чотири біатлоністи Ілієв не потягне, а гідної зміни просто немає. Далі йде прірва. У резерві немає нікого, хто здатний навіть зрідка забігати в очкову зону.

Володимир Ілієв

У жінок з'явилася талановита Мілена Тодорова, якій багато хто пророкує велике майбутнє. 22-річна болгарка в минулому сезоні досить часто набирала очки на Кубку світу, але чи зможе вона прогресувати - сказати складно. Як то кажуть, час покаже.

Індивідуальні тренування в майбутньому породжують проблеми

Чомусь у всій цій історії відразу впадає в око те, що Анєву дозволили тренуватися індивідуально. З одного боку, в топ-збірних це поширена практика, але з іншого - Болгарія, як і Україна, до їхнього переліку не входить. За що і навіщо даються такі привілеї – незрозуміло.

Цілком можливо, що користь в цьому є, але часто носить вона тимчасовий характер, а в майбутньому починає породжувати проблеми. Біатлоніст, домігшись успіху, відчуває свою важливість і висуває свої умови і вимоги, які часто досить важко виконати. А його партнери по команді вважають, що нічим не гірші, і теж хочуть отримати «плюшки».

Дуже схожа ситуація зараз у збірній України. Юлія Джима вже багато років тренується з Урошем Велепцем, Анастасія Меркушина не збирається розлучатися з батьком-наставником, та й її 15-річна сестра Олександра вже через кілька років постукає в основну збірну і, напевно, підтримає сімейну позицію. І всі вже зрозуміли, що боротися з цим марно, потрібно чекати зміни поколінь, яка, судячи з усього, може затягнутися на багато років.

Втім, головне, щоб українки не взяли приклад Анєва. Ультиматуми рідко призводять до чогось хорошого. Власне, як і «вольниця».

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Пускай спецы доказывают вред или пользу индивидуальных тренировок, а не общественное мнение.
Владимир Копяк
В нормальных странах все делается так: разрешение на индивидуальные тренировки с тренером, определяются места и сроки где будет выступать спортсмен вместе с тренером, утверждаются сроки и места сборов перед соревнованиями, составляется смета, заключается договор с обязательствами сторон, деньги перечисляются на карточку тренера или менеджера и вперед, за местами и медалями. Сезон прошел, подвели итоги - выполнили тренер и спортсмен свои обязательства перед страной и федерацией - спасибо, смету расходов закрыли, премии выдали (если в договоре было оговорено) и ждем следующего года. Так делают в цивилизованных странах... Нам это не грозит...