Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 червня 2020, 09:13
5194
6

10 знакових перемог в історії збірної України

Олексій Коляго згадує славні моменти головної баскетбольної команди країни

| Оновлено 13 червня 2020, 09:13
5194
6
10 знакових перемог в історії збірної України
fiba.basketball

В історії чоловічої баскетбольної збірної України було чимало пам'ятних матчів. Мали місце бути і яскраві перемоги над сильними суперниками, і матчі, витягнуті на жилах, і впевнені розгроми на класі. Також знаходилося місце і прикрим поразкам від різних за своїм рівнем команд.

Безумовно, кожна перемога нашої національної команди була дуже важлива і немов окрема цеглина складала міцний фундамент успіхів збірної України. Завдяки цим вікторіям наша команда заслужила статус міцного європейського середняка, якому під силу покусати визнаних лідерів континентального баскетболу.

Але серед безлічі наших тріумфів є ті, які виділяються серед загального списку. Ці перемоги стали дуже важливими в історії нашої збірної, а з плином часу набули налету історичності.

Sport.ua пропонує своїм читачам освіжити спогади і пройтися по ключових переможних точках у літописі збірної України.

Відразу скажемо, що при складанні даного рейтингу враховувалися тільки офіційні матчі. А оскільки збірна України, як і будь-який інший колектив, послідовно здійснювала свій розвиток, її ключові перемоги подані в хронологічному порядку, починаючи з найдавнішої. Тож почнемо:

10. 30.05.93. Україна - Англія - ​​87:76

Перша перемога збірної України, і цим все сказано. У 1993 році ФІБА не бажаючи втрачати в числі потенційних учасників майбутнього чемпіонату Європи ряд сильних колективів, що утворилися після розвалів Югославії та СРСР, на ходу змінюючи правила відбору, організувала додатковий кваліфікаційний раунд до чемпіонату Європи-1993, в якому і взяла участь збірна України. Матчі відбулися в Польщі, а участь у ньому взяли новостворені збірні країн колишньої Югославії та колишнього СРСР, а також команди, які фінішували на третіх місцях в групах основного раунду кваліфікації.

Дебютної вікторії шанувальникам українського баскетболу довго чекати не довелося. Уже в своєму першому офіційному матчі в історії наша національна команда обіграла збірну Англії (тоді ще саме Англії, оскільки в об'єднаній баскетбольній збірній Великобританії, піддані Британської корони почнуть виступати значно пізніше). У тому історичному поєдинку найрезультативнішим гравцем в нашій збірній став форвард київського «СКА» Ігор Ватажок. На його рахунку 22 очки. Трохи від нього відстав Євген Мурзін. Майбутній головний тренер збірної України набрав в прем'єрній грі нашої націоналки 21 бал.

9. 21.06.93. Україна - Литва - 80:75

Другим офіційним турніром в історії збірної України став перший кваліфікаційний раунд чемпіонату Європи-1995 і в ньому наша команда вперше обіграла команду з числа топ-збірних європейського баскетболу. Уже в першому матчі турніру, який проходив у Відні українські «гуллівери» завдали поразки збірній Литви, в складі якої виступали такі майстри гри як Вальдемарас Хомічус, Шарунас Марчюльоніс, Гінтарас Ейнікіс і його тезка Крапікас. На момент гри збірна Литви перебувала в статусі бронзового призера Олімпійських ігор 1992 року і була явним фаворитом протистояння. «Скальп» прибалтійської команди став першим з числа багатьох перемог збірної України над визнаними грандами європейського баскетболу.

8. 04.10.95. Україна - Румунія - 93:60

Першу домашню перемогу в своїй історії збірна України заробила лише з четвертої спроби на початку жовтня 1995 року. До цього в пасиві нашої команди було три домашніх поразки від Фінляндії, Росії та Боснії і Герцеговини.

Матч з румунами відкривав для українців кваліфікацію до Євробаскету-1997 і він став першим, в якому наші вболівальники змогли на власні очі побачити тріумф рідної збірної. Румуни в поєдинку з Україною не могли розраховувати на свою головну (і єдину) зірку, так як гігантський центровий Георгє Мурєшан виступав в НБА, а в усьому іншому склад гостей був більш ніж посереднім. Матч завершився легкою і впевненою перемогою господарів. Найрезультативнішим у складі збірної України став Леонід Яйло, який набрав 18 очок.

7. 15.11.95. Україна - Хорватія - 67:60

Трохи більш ніж через місяць після гри з Румунією на нашу націоналку чекало куди більш серйозне випробування. До Києва завітала збірна Хорватії, яка чотири з половиною місяці тому виграла бронзу на континентальній першості в Афінах. У складі балканської команди були відсутні ключові автори того успіху: Діно Раджа, Жан Табак і Тоні Кукоч були зайняті в НБА. Але в 90-і у хорватів був настільки глибокий склад, що і без перерахованих вище гравців вони були дуже сильною командою.

Українці боролися із зірковим суперником на рівних весь матч і під завісу зустрічі зломили грізного опонента. Найбільший внесок в перемогу жовто-синіх внесли Олександр Лохманчук (22 очки+7 підбирань) і Олександр Окунський (13+6 підбирань).

Того листопадового вечора український уболівальник вперше на власні очі побачив, що нашій команді під силу перемагати грандів європейського баскетболу. Також матч проти Хорватії став першим зіграним нашою збірною в київському Палаці Спорту, де вона провела левову частку домашніх матчів у своїй історії.

6. 27.06.97. Україна - Хорватія - 95:88

У 1997 році Україна вперше зіграла на Євробаскеті. Незважаючи на статус дебютанта, наша національна команда була сповнена рішучості показати себе на континентальному форумі, підбір гравців цього явно сприяв. Чемпіонат Україна почала з двох розгромних поразок від Іспанії і Німеччини, але в останньому матчі групового етапу завоювала свою першу перемогу в рамках фінальних стадій континентальних форумів.

Після несподіваної для них поразки в Києві хорвати сповна помстилися нашій команді, розгромивши її на своєму майданчику. І ось в рамках фінального етапу Євробаскету-1997 жереб знову звів два колективи, так що в цьому міні-протистоянні, нарешті, міг бути визначений переможець. Ним виявилася наша команда, яка в дуже непростому поєдинку завдала поразки дуже потужній балканській збірній. Як і півтора роки тому в Києві найбільше хорватам дошкуляв Олександр Лохманчук, на рахунку якого виявилося 18 очок.

Шкода тільки, що завойованої перемоги не вистачило українцям, щоб вийти в наступний раунд (опинилися четвертими зайвими через гіршу різницю забитих-пропущених). У втішному раунді Україна переграла Латвію і Словенію і посіла підсумкове 13-е місце. Але це була далеко не межа для тієї збірної України.

5. 23.01.02. Україна - Литва - 89:82

У відборі на Євробаскет-2003 наша команда отримала дуже складну відбіркову групу, в якій виділялися збірні Литви та Туреччини. Уже в четвертому турі кваліфікації до січневого Києва завітала дуже сильна прибалтійська збірна, і той матч нічого хорошого нашим баскетболістам не обіцяв. У складі наших суперників грали такі зірки як Шарунас Ясікявічус, Саулюс Штомбергас, Рімантас Каукенас і багато інших. Але наша команда провела просто чудовий поєдинок і за підтримки переповненого Палацу Спорту не дозволила гостям здобути перемогу.

Ця поразка стала єдиною для прибалтів у кваліфікації. Через півтора року збірна Литви в практично тож самому складі виграє чемпіонат Європи, але в той зимовий вечір зіркові гості покидали київську арену з понурими головами.

4. 06.09.08. Україна - Франція - 78:77

Відбір на Євробаскет-2009 ще до його початку став великою проблемою для збірної України. Через конфлікт між ФБУ та УБЛ національна команда не могла розраховувати на появу в своєму складі гравців, які виступають в Українській Баскетбольній Лізі. Правда, в ростері залишалися дві головних зірки того покоління - Артур Дроздов і Сергій Ліщук, але удар по потенціалу нашої збірної був величезний.

У другому турі кваліфікації до Києва завітала збірна Франції, яку вів за собою Тоні Паркер. На той момент французький розігруючий був справжньою зіркою НБА. Крім нього в складі гостей був ще один представник НБА Ронні Туріаф, а серед гравців, які виступали по нашу сторону Атлантики, виділявся молодий, але вже дуже відомий Нандо Де Коло. Тоні Паркер хвацько почав поєдинок і відразу ж вивів свою збірну вперед, після чого українці довгий час були в ролі наздоганяючих. Паркер в результаті накидав тридцятку, але класу гостей наша збірна зуміла протиставити порядок і в нервовій кінцівці здобула перемогу з мінімальною перевагою, показавши тим самим, що можна перемагати команди і з топовими гравцями НБА в складі.

Найкращим у складі нашої збірної став Сергій Ліщук з 18 очками, ще 15 балів додав до скарбнички команди Ростислав Кривич.

3. 20.06.13. Україна - Італія - ​​66:58

Євробаскет-2013 збірна України провела просто блискуче, і з цим мало хто буде сперечатися навіть за межами нашої країни. Практично будь-який з переможних матчів того пам'ятного для всіх турніру має право бути включеним до даного рейтингу. Одна тільки перемога над збірною Сербії чого варта. Але оскільки всі вони в підсумку вилилися в кращий результат українського баскетболу в історії, виділимо останній переможний поєдинок, після якого Україна злетіла на небувалі для себе висоти.

Перемога в турнірі за 5-8 місця над збірною Італії дозволила нашій команді опинитися в секстеті кращих і вперше в своїй історії завоювати право виступити у фінальній стадії Чемпіонату світу. Після неї була поразка в матчі за 5-е місце від збірної Словенії, але загального враження від турніру вона не зіпсувала. А враження це для уболівальників збірної України було дуже приємне.

2. 30.08.13. Україна - Домініканська Республіка - 72:62

Перший млинець на світових першостях для нашої збірної зовсім не виявився глевким. У своєму першому матчі на турнірі команда України обіграла міцну збірну Домініканської Республіки. Цей поєдинок став першим офіційним матчем для нашої збірної проти суперників не з європейського континенту. Відповідно, і перемога в матчах проти команд не з Європи також стала дебютною. Найрезультативнішим гравцем у складі нашої команди став натуралізований американець Пух Джетер, який набрав 16 очок.

Шкода тільки, що з групи наша збірна так і не зуміла вийти, а не вистачило їй для цього всього одного зайвого набраного очка в програному матчі проти Нової Зеландії.

1. 14.09.18. Україна - Іспанія - 76:65

Домашній поєдинок проти Іспанії в рамках відбору до світової першості 2019 року з нетерпінням очікувався ще задовго до його початку. Вперше за довгі роки збірна України зібрала свій кращий склад з можливих варіантів. У ньому були присутні відразу два гравці НБА (Святослав Михайлюк та Олексій Лень), для одного з яких (мова йде про Олексія) ця гра стала першою в майці національної збірної.

.

Суперник до нас приїхав не з боязких. Збірна Іспанії була і до сих пір є найсильнішою європейською збірною за сукупністю успіхів у нинішньому столітті. І не біда, що до нас приїхав другий з половиною склад іспанців. Наявність в ньому таких зірок як Серхіо Родрігес і Хоакін Колом обіцяла дуже непростий поєдинок.

Таким він і виявився. Найкращий склад збірної України за останній десяток років оформив першу в історії нашої країни перемогу над національною командою Іспанії і не підвів уболівальників збірної України, у яких був максимальний рівень очікувань щодо даного поєдинку.

***

З усього перерахованого вище можна зробити висновок, що історія української чоловічої національної збірної включала багато яскравих моментів. Причому за нашим рейтингом опинилися такі яскраві перемоги, як вікторія над збірною Франції на Євробаскеті-2001, коли перемогу нашій команді принесли влучні штрафні на останніх секундах зустрічі або ж домашній тріумф над збірною Туреччини у відборі на Євробаскет-2003 (пам'ятаєте шикарний триочковий баззер від Олександра Лохманчука ) і багато інших. Нинішньому поколінню нашої збірної також цілком під силу доповнити цей рейтинг не однією гучною перемогою, чого і залишається побажати гравцям, які одягають майку нашої національної команди.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rasheed_iverson
Реально є перемоги над топовими збіними Литви, Сербії, Іспанії, Франкції...в футболі в нас певно менше перемог над такими топами