Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 31 травня 2020, 13:33
10311
17

Шахтар - Динамо: оцінюємо готовність команд до матчу

Футбольна Україна як ніколи зачекалася «Класичного»...

| Оновлено 31 травня 2020, 13:33
10311
17
Шахтар - Динамо: оцінюємо готовність команд до матчу
ФК Шахтар

Після двох з половиною місяців паузи, викликаної пандемією коронавірусу, футбол повертається в Україну, причому відразу з головного внутрішнього протистояння останніх декількох десятиліть. «Шахтар» - «Динамо» - ця вивіска актуальна в усі часи, однак якщо після зміни формату чемпіонату і зустрічей між грандами, що почастішали рівно вдвічі, хтось встиг заговорити про втрату колишньої гостроти в цих дербі, то зараз все абсолютно інакше - по футболу, є відчуття, скучили навіть ті хто дивився його виключно «у свята».

Де дивитися онлайн матч чемпіонату України Шахтар – Динамо

Ясна річ, що неймовірно високої якості гри від майбутньої зустрічі навряд чи варто очікувати. Команди пропустили величезний шматок часу на підготовку, а тому зараз змушені лише набирати форму. Намагаючись хоч якось компенсувати відсутність ігрової практики, і «Динамо», і «Шахтар» до очної дуелі провели по два товариські поєдинки. Цікаво, що обидва вітчизняних гранди в якості одного зі спаринг-партнерів вибрали львівський «Рух», який нині є лідером турнірної таблиці Першої ліги.

Спершу проти «Руху» зіграло «Динамо», розписавши нічию 0:0, а через день львів'ян на міцність випробував уже «Шахтар», який здобув впевнену перемогу 4:1. Порівнювати буквально ці два матчі, мабуть, не має сенсу, тому як наставники «Динамо» і «Шахтаря» цілком могли ставити в цих іграх різні завдання перед своїми підопічними, та й «гірники» виходили на поле вже проти неабияк виснаженого «Руху». Однак порівняти статистику киян і донеччан в спарингах проти одного і того ж суперника все ж дуже цікаво.

Для початку поговоримо про атаку. Ключовою тут, безумовно, є кількість забитих м'ячів - «Динамо» вразити ворота суперника не змогло, а ось «Шахтар» зумів «вколоти» опонента відразу чотири рази. Якщо почати деталізувати, то побачимо, що «гірники» частіше били по воротах «Руху» в своєму матчі, ніж «динамівці» - 20 проти 16. Але що важливіше - «Шахтар» при ударах був значно точніший, аніж «Динамо» - 12 проти 4. Це в значній мірі вплинуло і на величину показника очікуваних голів (xG), який у «гірників» в матчі проти «Руху» значно перевищує видобутий в грі з тим же суперником «біло-синіми».

На що ще обов'язково потрібно звернути увагу, так це на хорошу інтенсивність ведення гри «Шахтарем». У своєму матчі проти «Руху» донеччани виконали 759 передач, що істотно перевищує середньосезонний показник команди, що становить 625 передач. Але ще більше виділяється у «Шахтаря» показник передач з просуванням м'яча. Таких проти «Руху» футболісти «гірників» виконали в кількості 111 (в середньому в сезоні - 82), причому з приголомшливою точністю в 94% (при середній в 80%)!

У «Динамо» варто виділити присутню в більшій мірі прямолінійність у веденні атакуючої гри - 10% всіх передач команди Михайличенка в матчі проти «Руху», згідно зі статистикою, були довгими. В середньому ж в сезоні цей показник у «біло-синіх» дорівнює 9,4%, але навіть проти команди з Першої ліги кияни не побажали (або не змогли) змінити малюнок гри в бік більшої винахідливості.

А ось у чому «Динамо» на тлі «Шахтаря» з точки зору показників атакуючого блоку статистики виглядає краще, так це в якості ведення єдиноборств в атаці. У матчі проти «Руху» футболісти київської команди вийшли переможцями з 41% атакуючих дуелей, в той час як у «гірників» аналогічний показник в грі з тими ж таки львів'янами склав вельми скромні 33%. Втім, вже в наступних спарингах («Шахтар» зіграв проти «Оболонь-Бровара», а «Динамо» - проти «Олімпіка») обидва наших гранди змогли поліпшити якість ведення єдиноборств в атаці - показник виграних дуелей у «гірників» виріс до 49%, у «біло-синіх» - до 45%.

Переходячи до розгляду захисного блоку статистичних показників, відразу ж варто виділити велику загальну інтенсивність і якість ведення єдиноборств гравцями «Динамо» в матчі проти «Руху». Це викликано як опором з боку суперника, так і загальною стилістикою ведення гри команд. В цілому за кількістю і якістю єдиноборств «Динамо» в матчі з «Рухом» вийшло практично на свої середньосезонні аналогічні показники (195 і 51% відповідно). Що стосується «Шахтаря», то підопічні Каштру проти «Руху» трохи більше боролися, ніж в середньому (188 єдиноборств проти 181 відповідно), але з дещо гіршою якістю цих дій (46% проти 49%).

Цікаво, що безпосередньо при єдиноборствах в обороні гравці «Шахтаря» в своєму спарингу проти «Руху» зіграли навіть трохи краще київських візаві. Таким чином, виходить вельми суперечлива ситуація з точки зору оцінки ведення єдиноборств, коли «гірники» забили чотири м'ячі львів'янам, але в цілому в атаці зіграли далеко не на своєму рівні (лише 33% виграних дуелей), в той час, як в обороні, згідно зі статистикою, домоглися більшого, але натомість пропустили гол, хоча, наприклад, «Динамо» забити «Руху» в свої ворота не дозволило.

Шахтар – Динамо. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Що ще виділяється в загальній статистиці двох спарингів, які провели «Шахтар» і «Динамо» перед очною дуеллю, так це індекс пресингу (PPDA). Спрощуючи питання розуміння цього показника, варто відзначити, що чим менше показник, тим інтенсивніше команді вдавалося чинити тиск на опонента. «Шахтар» в обох своїх спарингах після відновлення тренувального процесу набрав близькі індекси PPDA - 7,7 (проти «Руху») і 7,9 (проти «Оболонь-Бровара»). А ось у «Динамо» розкид вийшов куди більш серйозним - 9,4 (проти «Руху») і 18,4 (проти «Олімпіка»). Останнє може свідчити, як про не найкращу функціональну готовність команди, так і просто про установку вести гру максимально спокійно, щоб, наприклад, мінімізувати ризик отримання травм.

Як би там не було, але будь-яка статистика і аналіз здатні потьмяніти, як тільки «Шахтар» і «Динамо» вийдуть на поле і станеться перший більш-менш резонансний епізод в матчі. З того моменту фаворитом поєдинку буде та команда, яка краще готова не тільки фізично, а й ментально. Останній фактор часто опинявся ключовим у визначенні переможця в «Класичному», а тому, не виключено, що він зіграє визначальну роль і в майбутній битві титанів...

Опитування

Голосів 176
Спрогнозуйте результат матчу 24-го туру УПЛ між Шахтарем і Динамо, який пройде 31 травня в Києві.

Велика перемога Шахтаря

31 голос 17.61 %

Мінімальна перемога Шахтаря

57 голосів 32.39 %

Нічия

26 голосів 14.77 %

Мінімальна перемога Динамо

48 голосів 27.27 %

Велика перемога Динамо

14 голосів 7.95 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру
Футбол | 10 травня 2024, 07:23 3
Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру

У Гаррі 249 голів у топ-5 чемпіонатах Європи, але жодного командного трофею...

Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом
Футбол | 10 травня 2024, 23:59 12
Асисти українців. Жирона втратила гостьову перемогу над Алавесом

Циганков та Довбик відзначилися результативними передачами

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Домащенко
Сегодня, прежде всего, оценим уровень профессионализма игроков во время карантина.
А судьи... К сожалению, в УПЛ судья-скандал - это норма (Арановский не исключение). И, боюсь, это неисправимо. Но, по-моему, никто и не собирается ничего исправлять.
UKRAINE FAN
Мы уже видим готовность сурков борьбы в кабинетах!
NestorMachno7
Обязательно сегодня Шахтеру нужно обыгрывать Киевлян, чтобы вернуть Зарю в битву за 2-е место. Что и вероятнее.
dd dent
Объективно оценить после сегодняшнего матча можно будет разве что
Юрій Костик
Я вболіваю за Динамо, але в сьогоднішнє Динамо не вірю... Індивідуальна майстерність гравців низька а місцями навіть дуже, - це підтверджує втрата очок з клубами рівня 1 ліги, ну і останні 2 контрольні гри. Легіонери по типу Соль, Кадірі, Де Пена, Беніто їх усіх аби за 1 млн продати, вони не будуть грати краще. Ну заб’є Де Пена якийсь випадковий гол-красень і все займу стільки що нема кули дітися, аналогічно як було із Гармашем і як є із Сидорчуком... Добре що хоч Бєсєдін не грає, плакати хочеться при його обробці м’яча...
дуже хочу щоб Динамо виграло але віритьс ну дуже важко.
kerch30
Что прикольно утопив Зарю вчера и в случае поражения или ничьей с Шахтером - Динамо из борьби 3а 2-3 место переходит в турнир за 2-5 место
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitalik siromashenko
Сьогодні Динамо порве недоклуб кротів підземних хотя нескриваю склад команди Динамо недуже ахті ното всьо пустяки головне вірити в свою команду ,а я особисто вірю в Динамо ......одним словом гра сьогодні покаже де кротяче місце....