Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 травня 2020, 15:35
25655
21

10 найдорожчих українських футболістів за загальною сумою трансферів

Sport.ua представляє рейтинг українських футболістів за реально сплаченими за них сумами

| Оновлено 19 травня 2020, 15:35
25655
21
10 найдорожчих українських футболістів за загальною сумою трансферів
УАФ

Футбольний трансферний ринок останніх років являв собою справжнє божевілля. Часом від розміру сум, які платилися на ньому за того чи іншого футболіста, розширювалися зіниці, підвищувався пульс і ставало дибки волосся. Однак за вітчизняних гравців взагалі-то платилися вельми адекватні по загальносвітових тенденціях гроші - так вже історично склалося.

Сьогодні, за допомогою даних порталу Transfermarkt, ми складемо рейтинг з 10 найдорожчих українських футболістів в історії за загальною сумою всіх їхніх трансферів. До уваги беруться будь-які угоди (як продаж, так і оренда), за які були сплачені гроші.

10. Марко ДЕВІЧ - 5 трансферів на суму 11,33 млн євро

В українському футболі Марко Девіч з'явився в 2005 році, коли «Волинь» заплатила за нього сербському «Вождовацу» 150 тисяч євро. На той момент Девіч був ще сербом, але тривалий період виступів в Україні привів його в підсумку до отримання українського громадянства і можливості виступів за нашу національну збірну. Другим трансфером в кар'єрі Девіча, за який було сплачено гроші, став перехід в «Металіст» через півтора року після прибуття до «Волині». Луцький клуб отримав від цієї угоди скромні 175 тисяч євро, а в Харкові Девіч став «Першим після Бога».

Влітку 2012 року «Шахтар» викупив контракт Девіча у «Металіста» за 5 мільйонів євро. У стані «гірників» Марко зумів дебютувати в Лізі чемпіонів, але вже через півроку повернувся до Харкова. Скільки віддав «Металіст» за право повернути Девіча, невідомо, а тому ця сума не врахована в нашому рейтингу і потенційно робить позиції Марко в ньому куди більш високими.

Наступною платною угодою, яка сталася в кар'єрі Девіча, став переїзд з «Металіста» в «Рубін» в лютому 2014-го. Російський клуб заплатив за трансфер 5 мільйонів євро, але вже через рік відправив Девіча за 1 мільйон євро в оренду в катарський «Аль-Райян». Після того всі інші переходи в кар'єрі Марко відбувалися вже виключно на правах вільного агента. Не так давно 36-річний Девіч оголосив про завершення кар'єри футболіста.

9. МАРЛОС - 2 трансфери на суму 12 млн євро

Марлос став ще одним з поки що нечисленних легіонерів, які зуміли обзавестися українським громадянством і бути заграними за «синьо-жовтих». Перший платний трансфер в його кар'єрі був пов'язаний безпосередньо з переїздом в Україну. У січні 2012 року «Металіст» заплатив 4 мільйони євро за перехід вінгера «Сан-Паулу». У Харкові Марлос провів два з половиною роки і, ймовірно, відіграв би довше, якби у клубу не почалися проблеми.

В результаті влітку 2014-го Марлоса за 8 мільйонів євро викупив «Шахтар», де хавбеку досить швидко вдалося стати одним з лідерів команди. На початку червня Марлосу виповниться вже 32 роки, і він має контракт з «гірниками» до кінця 2021-го. Нинішня трансферна вартість досвідченого півзахисника оцінюється порталом Transfermarkt в 8 мільйонів євро, але «Шахтар» напевно захоче отримати більше від сторони, яка проявить інтерес до покупки бразильця з українським паспортом.

8. Євген КОНОПЛЯНКА - 2 трансфери на суму 14 млн євро

Один з найталановитіших вихованців академії «Дніпра» часів незалежної України Євген Коноплянка відверто пересидів в рідній команді, яка довгий час не бажала відпускати його в Європу. У підсумку в іспанську «Севілью» Коноплянка вирвався вільним агентом вже практично в 26 років, але побудувати успішну кар'єру в Ла Лізі не зміг. Влітку 2017 року «Севілья» продала Коноплянку в «Шальке» за 12,5 мільйонів євро, після чого протягом двох сезонів Євген намагався пристосуватися до ще куди більш специфічного для його манери гри, ніж іспанський, німецького футболу.

Зневірившись отримати важливу роль в Гельзенкірхені, Коноплянка 2 вересня минулого року повернувся до України, підписавши контракт з «Шахтарем». Донецький клуб давно хотів роздобути швидкісного вінгера - подейкували, що Рінат Ахметов робив спроби домовитися ще з «Дніпром», але тоді угода не відбулася. В результаті Коноплянка таки став «гірником», що правда, вже в 29 років. Однак і сума угоди виявилася не такою серйозною для клубу рівня «Шахтаря» - всього 1,5 мільйони євро.

7. Руслан МАЛИНОВСЬКИЙ - 2 трансфери на суму 15,7 млн ​​євро

Вихованець житомирського футболу і академії «Шахтаря» Руслан Малиновський, незважаючи на часті поїздки на збори з першою командою «гірників» при Мірчі Луческу, так і не зміг вибитися на передові ролі в стані «помаранчево-чорних». На щастя, в кар'єрі Руслана вчасно виник спершу варіант з орендою в «Зорі», а потім і від'їзд до Бельгії в «Генк». Там Малиновський пережив непростий період, заліковуючи травму хрестоподібних зв'язок коліна, але керівництво «магістрів» повірило в здатності українського хавбека і скористалося опцією викупу його контракту у «Шахтаря» за 2 мільйони євро.

«Генк» не прогадав ні на секунду. Наступні два сезони, що стали неймовірно успішними як для команди, так і особисто для Малиновського, буквально накрутили ціну на українського легіонера, завдяки чому «магістри» зуміли продати Руслана в «Аталанту» минулого літа за 13,7 мільйонів євро. Що цікаво, вже через півроку виступів за команду з Бергамо, в ЗМІ витало чимало чуток про готовність англійських клубів заплатити куди більше за Малиновського, але поки той залишається в Італії.

6. Олександр АЛІЄВ - 3 трансфери на суму 16,3 млн євро

Перший платний трансфер в кар'єрі Олександра Алієва відбувся ще тоді, коли він був дуже молодим. За 17-річного хлопчину «Динамо» заплатило «Борисфену» 300 тисяч євро. Тоді в таборі «біло-синіх» свою «кузню кадрів» створював Павло Яковенко, до числа «пташенят» якого і потрапив Алієв. Згодом хавбеку вдалося пробитися в першу команду «Динамо» і стати одним з незамінних її футболістів за Юрія Сьоміна. Після відходу російського тренера в московський «Локомотив», в «Динамо» від «залізничників» надійшла пропозиція на 8 мільйонів євро за трансфер Алієва, яка і була прийнята.

Однак вже через рік, навесні 2011-го, «Динамо» за ті ж 8 мільйонів євро викупило назад Алієва в «Локомотива», після чого на контракті в київському клубі Олександр пробув ще три роки (з урахуванням оренди в «Дніпрі»), але це були вже досить смутні часи на київському етапі кар'єри Алієва. Нині Олександру 35 років, але він вже давно не виступає на професійному рівні, періодично граючи за аматорів, а також забезпечуючи уболівальників і пресу різними одіозними коментарями.

5. Сергій РЕБРОВ - 2 трансфери на суму 18,7 млн ​​євро

Легендарний форвард «Динамо» середини і кінця 90-х років минулого століття Сергій Ребров влітку 2000 року залишив Україну заради спроби закріпитися в чемпіонаті Англії. Тоді «Тоттенхем» перевів на рахунки «Динамо» 11 мільйонів фунтів (близько 18 мільйонів євро за тодішнім курсом). Цей трансфер став першим в кар'єрі Реброва, за який його клуб отримав реальні гроші, так як в «Динамо» влітку 1992 року Сергій перебрався зі стану «Шахтаря» за домовленістю, умови якої так і залишилися нерозкритими.

На жаль, проявити себе як слід в Англії Реброву так і не вдалося. Після оренди в «Фенербахче», «Тоттенхем» відпустив українця вільним агентом в «Вест Хем», а вже звідти влітку 2005 року Сергій повернувся в рідне «Динамо» також без будь-яких відступних. Зумівши повернути в Україні собі статус серйозного бомбардира, навесні 2008 року Ребров за 700 тисяч євро перебрався в «Рубін», з яким встиг стати чемпіоном Росії, а незабаром в Казані і завершив кар'єру.

Читайте також: Головна помилка Сергія Реброва 

Нині Сергій Ребров досить успішно показує себе в тренерській роботі. Він вже завоював з «Динамо» два титули чемпіона України, з «Аль-Ахлі» ставав віце-чемпіоном Саудівської Аравії, а з «Ференцварошем» виграв минулий розіграш першості Угорщини і близький до того, щоб повторити цей успіх за підсумками сезону-2019/20.

4. Анатолій ТИМОЩУК - 3 трансфери на суму 25,63 млн євро

У 1998 році вихованець «Волині» Анатолій Тимощук за 125 тисяч євро перебрався в «Шахтар», де згодом зумів стати одним із системоутворюючих гравців команди, яка розпочинала своє сходження на найвищу вершину вітчизняного футболу. Тимощук мав неймовірну повагу з боку уболівальників «гірників», а також був капітаном команди, але в лютому 2007 року виявив бажання піти в «Зеніт», який виплатив «Шахтарю» 20 мільйонів доларів (14,5 мільйонів євро), що здавалося фантастичною сумою на ті часи для українського ринку.

Через два роки Тимощук покинув і Санкт-Петербург, встигнувши перед тим здобути з «Зенітом» Кубок УЄФА-2008. Його перехід в «Баварію» обійшовся казні мюнхенців в 11 мільйонів євро, і ця угода стала останньою в кар'єрі Анатолія, за яку платили гроші. Згодом Тимощук повернувся в «Зеніт», але вже вільним агентом, а кар'єру футболіста завершив у 2017 році в казахстанському «Кайраті».

Нині Тимощук - один з асистентів головного тренера «Зеніта». На цю посаду його покликали ще при Мірчі Луческу, але зберегти її Анатолій зумів і при італійцеві Роберто Манчіні, і нині при росіянині Сергії Сємаку.

3. Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ - 2 трансфери на суму 40 млн євро

По суті, вся історія платних трансферів в кар'єрі Дмитра Чигринського зводиться до маршруту «Шахтар» - «Барселона» - «Шахтар». Після перемоги «гірників» в Кубку УЄФА-2009 і ряду успішних виступів на європейській арені, в тому числі і проти «Барселони» в матчі за Суперкубок УЄФА, тодішній наставник каталонської команди Хосеп Гвардіола переконав клубне керівництво витратити 25 мільйонів євро на викуп контракту здатного українського центрбека. Але незнання мови, а також пара грубих помилок в матчах за першу команду «Барселони» досить швидко налаштували проти Чигринського більшу частину шанувальників «блаугранас».

В результаті вже влітку 2010 року керівництво «Барселони» прийняло рішення продати Чигринського в «Шахтар» за 15 мільйонів євро, хоча Гвардіола хотів ще дати шанс Дмитру в «Барсі». На жаль, повернути колишнє обличчя в «Шахтарі» Чигринський не зумів, зіткнувшись з низкою неприємних травм, і згодом пішовши в «Дніпро» вільним агентом. Втім, в стані «дніпрян» Чигринський затримався лише на рік, а потім пішов у АЕК, де виступає і до цього дня, встигнувши в 2018 році стати чемпіоном Греції.

2. Андрій ЯРМОЛЕНКО - 3 трансфери на суму 45,25 млн євро

Вихованець чернігівського футболу Андрій Ярмоленко, в 2006 році змінив «Десну» на «Динамо». За наявною інформацією, за цей трансфер київський клуб заплатив 250 тисяч євро. Дебютувавши в першій команді «біло-синіх» за Юрія Сьоміна, гравцем основного складу Ярмоленко в «Динамо» став вже за часів Валерія Газзаєва. Надалі від сезону до сезону Андрій лише нарощував свій статус ключового гравця «біло-синіх», поки в кінці роботи літнього трансферного вікна-2017 «Динамо» прийняло пропозицію дортмундської «Боруссії» про продаж Ярмоленка за 25 мільйонів євро.

На жаль, стати в Дортмунді настільки визначальним гравцем, як це було у нього в «Динамо», Ярмоленко не зумів. Вже через рік «Боруссія» погодилася відпустити українця в «Вест Хем» за 20 мільйонів євро. З тих пір Андрій є гравцем «молотобійців», де виступає з перемінним успіхом, але головною його проблемою в Англії стали травми, які заважають нарешті спробувати знайти ігрову стабільність.

1. Андрій ШЕВЧЕНКО - 2 трансфери на суму 67,78 млн євро

У кар'єрі найкращого вітчизняного футболіста часів незалежності Андрія Шевченка значаться тільки два трансфери, за які були сплачені гроші. Першим став історичний для українського ринку переїзд Шеви в «Мілан» влітку 1999 року за 25 мільйонів доларів (23,91 мільйон євро). У стані «россо-нері» Шевченко ударно провів сім років, встигнувши не тільки виграти чемпіонат Італії та Лігу чемпіонів, а й серйозно наблизитися в списку бомбардирів клубу до легендарного шведа Гуннара Нордаля.

Читайте також: 41 мільярд, серветка Берлусконі, звіт Дзакка. Як Шева переходив в Мілан 

На жаль, обійти Нордаля Шевченко не зміг, так як влітку 2006 року прийняв рішення податися в «Челсі». Лондонці відвалили за цей трансфер близько 30 мільйонів фунтів (43,88 мільйони євро), але так і не отримали того Шеву, на якого розраховували. Опинившись лише блідою тінню себе колишнього, Андрій згодом на правах оренди повернувся в «Мілан», спробувавши перезавантажити кар'єру, а потім в 2009 році відправився догравати в рідне «Динамо», де і завершив кар'єру через три сезони.

З 2016 року Андрій Шевченко на тренерській роботі. Спершу він був асистентом Михайла Фоменка в збірній України, а після провалу «синьо-жовтих» на чемпіонаті Європи у Франції особисто очолив національну команду, з якою вже встиг успішно виступити в Лізі націй, а також пробитися до фінальної частини Євро-2020.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також: За них платили дуже багато. Топ-10 центрфорвардів за сумами трансферів 

Оцініть матеріал
(85)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Збірна України зіграє матч за підвищення у класі
Хокей | 03 травня 2024, 08:10 3
ЧС з хокею. Збірна України зіграє матч за підвищення у класі

Вирішальна гра для команди Христича

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
Шева # 1, вне списка можно выносить
axylinam
Шевченко - достойные суммы,остальные по мировым стандартам слабенько
SportsMan
По большому счету, рейтинг сложно назвать репрезентативным. Таким макаром можно 14 раз продаться по 5 млн и Шеву обойти. Только не стать от этого игроком уровня Шевы. А как раз наоборот, ибо хорошего футболиста вряд ли 14 раз продадут. Поэтому рейтинг в таком виде вообще ни о чем.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mac_Gyver
Из активных в этом списке фактически только Малина.
Robert Monroe
Вообще критерий топа забавный. Например, Севилья за Коноплянку ничего не заплатила, но по факту это просто стечение обстоятельств, он тогда больших денег стоил (если бы выкупали контракт, то 15-25 млн. евро заплатить бы пришлось). В то же время Алиев, как и Чигринский, просто туда и обратно перешли, довольно сомнительный успех в плане трансферной истории)
Robert Monroe
Ну с Чигринским смешно, второй его "трансфер" - это обратный выкуп.
Вполне возможно, что изначально была такая договорённость между клубами.
По крайней мере, было очень похоже на это.
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dnepryanin
бредовый рейтинг,Месси ваще на салфетке сумму прописали и купили (не помню сколько),по этому рейтингу он лошарой будет)