Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 30 вересня 2020, 00:06
38954
22

41 мільярд, серветка Берлусконі, звіт Дзакка. Як Шева переходив в Мілан

Sport.ua - про найзнаковіший трансфер в історії українського футболу

| Оновлено 30 вересня 2020, 00:06
38954
22
41 мільярд, серветка Берлусконі, звіт Дзакка. Як Шева переходив в Мілан
ФК Мілан. Андрій Шевченко

Сьогодні головний тренер збірної України Андрій Шевченко святкує 44-річчя. З цієї нагоди згадуємо перехід форварда з «Динамо» в «Мілан», який зробив його по-справжньому великим.

Якщо підсумовувати історію українського футболу часів Незалежності, то найбільш знаковою персоною на цьому тлі буде Андрій Шевченко. Нинішній головний тренер національної збірної України вже з юних років вирізнявся незвичайним талантом, а в неповні 22 роки вважався найкращим форвардом Європи. Ні до Шеви, ні після в українській історії київського «Динамо» не було гравця такого калібру. І це при тому, що за «біло-синіх» Андрій в перший (і головний) свій динамівський етап відіграв лише п'ять сезонів. Зараз можна лише здогадуватися і припускати, яких вершин досяг би Шевченко в «Динамо», якби він залишився в провідному клубі країни. Але він зважився на перехід в «Мілан», і саме в Італії пройшли його найкращі роки, а він став тим Шевченком, якого знають у всьому світі. Сьогодні ми згадаємо подробиці цього легендарного трансферу.

Як все починалося

Неабиякі футбольні здібності у Андрія легко проглядалися вже в юному віці. Хрестоматійний приклад - в далекому 1990 році в складі київського «Динамо» 14-річний Андрій Шевченко виграв міжнародний турнір в Британії імені знаменитого форварда «Ліверпуля» Раша, ставши найкращим бомбардиром того заходу, та ще й отримавши з рук самого Іана в якості подарунка футбольні бутси. Приблизно в ті ж роки Андрій побував і на міжнародному турнірі в Італії. Конкретно - в Мілані. За його словами, побачивши вперше в житті стадіон «Сан-Сіро», він не тільки кинув монетку на пам'ять в чашу стадіону, а й подумки поклявся, що повернеться на цю знамениту арену в якості гравця «россонері». Так і сталося надалі. Хоча могло і не статися. За багатьма причинами. Виділимо лише дві головні з них: складнощі становлення футболіста Шевченка (назвемо це так) і трохи пізніше - багатство вибору.

Після того, як Андрій Шевченко з другої команди «Динамо» був переведений в першу, почалося не тільки його стрімке професійне змужніння, а й з'явилася реальна можливість банально розтринькати свій талант. Зараз в такий поворот вже практично нереально повірити, проте в середині дев'яностих було саме так. Не вірите? Слово тодішньому динамівському тренеру Йожефу Сабо: «Талановитий футболіст, але псується страшно. Я вже стільки з ним розмовляв - як батько, як старший товариш. Вже і машину конфісковував, забирав все. Ну що ще робити? Не ночує вдома. Порушує режим. Звідси, можливо, і травми. Шевченко курив, і скільки мені коштувало сил, щоб його від цього відучити! Сказав: «Як тільки станеш знову курити, тебе в команді не буде». Скільки ми з ним розмовляли»...

Назвав тоді Йожеф Йожефович і одного з винуватців такої ситуації: «Леоненко в той час мав вплив. Він мав унікальну здатність взяти молоду людину і підім'яти під себе. Ось коли Шевченко був у другій команді, Леоненко з ним не вітався навіть. Як тільки з'явився в першій, він його посадив до себе в машину і повіз на базу».

Але ні «Леон», ні сигарети не завадили Андрію виблискувати в «Динамо» в 18-річному віці. У матчі групового турніру Ліги чемпіонів проти «Баварії», програного киянами 1:4, Шевченко став автором єдиного м'яча «біло-синіх». Та й взагалі, був єдиною світлою плямою тієї команди. Після гри з баварцями представники мюнхенського клубу пропонували президенту «Динамо» Григорію Суркісу серйозні гроші за Шевченка, але отримали категоричну відмову.

Далі більше. У наступному сезоні Шева став гравцем основи «Динамо». Він уже освоївся в команді, став своїм. У дев'ятнадцять-то років. Освоївся і на міжнародній арені. Відклалися в пам'яті його голи данському «Ольборгу» і не по роках зріла гра на Кубку чемпіонів Співдружності в Москві. «Спартак» Романцева і «Аланія» Газзаєва дуже хотіли купити нашого хлопчика, але «Динамо» навіть слухати не хотіло: не той масштаб.

І правда: в «Динамо» повертався Валерій Лобановський.

Становлення

З поверненням Валерія Васильовича до рідної команди додали абсолютно всі футболісти. Але більше всіх, напевно, саме Шевченко. Метр, на відміну від Сабо, зміг достукатися до Андрія. Головного подразника - Леоненка - швидко прибрали з першої команди. Лобановський почав робити ставку в атаці саме на Шеву. І не прогадав.

У 1997 році, в 21 рік, про Андрія Шевченка на повний голос говорила вся футбольна Європа. Його «Динамо» геройствувало в Лізі чемпіонів, а після незабутньої «спарки» з «Барселоною» кращі клуби континенту почали полювання за висхідною зіркою. Уже тоді, восени 1997-го, з'явився перший інтерес «Мілана». Пам'ятається, в одній з наших газет «підірвали» інформацію, що міланський клуб готовий купити нападника «Динамо» і збірної України Андрія Шевченка за 17 мільйонів доларів. Григорій Суркіс відреагував оперативно: назвав це повідомлення чутками, додавши, що відпускати Шевченка не збирається.

Але це вже були не чутки. Міланський суперклуб вже тоді серйозно зацікавився швидким і забивним нападником киян. У виїзній грі «Динамо» проти «Барси» дії Шеви «сканували» селекціонери багатьох континентальних грандів. І «Мілана» в тому числі. Через багато років став надбанням «громадськості» звіт одного з тренерів «Мілана» Гальбьяті, який стежив на «Камп Ноу» саме за Андрієм.

Ось що написав тоді прозорливий італієць: «Шевченко дуже сильний фізично. Швидкий. Моторний в дриблінгу, класно працює з м'ячем. Володіє хорошим ударом з обох ніг. Вміє забивати голи, сильний у грі головою. Може зіграти в атаці на декількох позиціях. Наприклад, відтягнутого форварда. Незважаючи на його юний вік, я був вражений тим, як легко йому все вдається. Він розвивається як гравець. Він футболіст нового типу. Буде шкода, якщо він перейде в якусь іншу команду».

На тому знаменитому матчі за діями Андрія спостерігали і більш високопоставлені функціонери «червоно-чорних». Зокрема, спортивний директор міланського клубу Арієдо Брайда. До речі, ця людина з «Мілана» - перший, з ким познайомився Андрій. В цьому ж році Брайда прилітав до Києва, щоб особисто подивитися в справі Шевченка. Подивився. І не тільки подивився, але і після матчу обмінявся люб'язностями. Подейкують, що Брайда подарував Андрію футболку «Мілана». І пообіцяв трохи пізніше поговорити більш докладно.

Переговори

З 1997-го почалися конкретні довгограючі переговори «Мілана» і «Динамо» з приводу переходу Андрія Шевченка. Те, що цього форварда потрібно обов'язково купувати, наполягав і тодішній тренер «Мілана» Дзаккероні. Ось що недавно згадав «Дзак» про інтерес «россонері» до українця: «Шевченко був на радарі «Мілана» задовго до свого переходу в 1999 році. Ініціатива надходила ще від мого попередника Фабіо Капелло. Вони вели його. У якийсь момент Сільвіо Берлусконі подзвонив мені і сказав, щоб я їхав на «Вемблі» дивитися матч «Арсенала» з київським «Динамо». Саме тому, що там грав Шевченко. Сільвіо попросив мене після зустрічі зробити висновок, чи потрібен Шевченко для «Мілана». Я відправився в Лондон на особистому літаку Берлусконі разом зі своїм помічником Стефано Агресті. На зворотному шляху в літаку я склав звіт і написав: «Абсолютно необхідно придбати».

Брайда і «перший після Бога» Адріано Галліані довго «обхожували» Суркіса. Динамівський президент очікувано не хотів відпускати свого головного «діаманта», але незабаром зрозумів, що не відпустити не вийде, адже з Андрієм «покупці» працювали і безпосередньо, обіцяючи, як і прийнято в подібних випадках, золоті гори. Зокрема, Андрієм міцно займався тодішній селекціонер «Мілана», а нинішній гендир «Динамо» Резо Чохонелідзе. Тому в ситуації, що склалася, для Григорія Михайловича було головне - не продешевити.

Що ж стосується італійців, то перед ними було два завдання: збити ціну і не допустити появи на авансцені інших серйозних покупців. Зокрема, «Манчестер Юнайтед», який теж прицінювався до українця.

За великим рахунком, не в накладі залишилися і продавці, і покупці. Хоча, якщо судити з сьогоднішніх позицій, то більше виграли, все-таки, міланці, які здобули для себе, як незабаром з'ясувалося, кращого нападника світу.

Фінал

Питання з грошима було вирішено вже в 1998 році. Саме тоді, а не влітку 1999-го, були підписані всі необхідні папери між «Міланом» і «Динамо» з приводу переходу Андрія Шевченка. Сторони домовилися, що Шева приєднається до своєї нової команди після того, як «Динамо» вилетить з єврокубків у сезоні 1998/1999. До сих пір не підтвердженою залишається легенда, згідно з якою президент «Мілана» Сільвіо Берлусконі, почувши від свого динамівського колеги суму в 25 мільйонів доларів (що дорівнювала 41 мільярду італійських лір), написав на серветці: «Ви хочете мене розорити»?

Так це було чи ні, але зараз очевидно - «Мілан» купив Шевченка якщо і не дешево, то в жодному разі не переплативши. У 1999 році, після феєричного виходу «Динамо» до півфіналу Ліги чемпіонів, «Ювентус», «Парма» і «Манчестер Юнайтед» були готові викласти значно більше за динамівського самородка. Але поїзд уже пішов. Адже не дарма «Мілан» ще в грудні 1998-го провів для Шеви ретельне медобстеження на своїй заміській базі, а фото усміхненого Андрія затишно розмістилося на обкладинці клубного журналу «Мілана».

Футбольній публіці в якості гравця «Мілана» Андрій Шевченко був представлений 1 липня 1999 року. Український футболіст підписав з міланським клубом контракт на п'ять років з окладом один мільйон сто тисяч доларів на рік. Ось так і збулася дитяча мрія Андрія Шевченка.

Збулася і мрія «Мілана», адже з приходом Шеви знаменитий клуб знайшов на довгі сім років справжнього грізного форварда, який дотягнувся до небес і лише трохи не дотягнув до того, щоб відібрати у легендарного Нордаля лаври найкращого нападника «Мілана» всіх часів.

Напевно б відібрав, якби залишався на «Сан-Сіро» і далі. Але в травні 2006-го Андрій, буквально ковтаючи сльози, вичавив з себе, що покидає «Мілан» заради «Челсі».

Велика кар'єра підійшла до кінця. У Лондоні Шева не заграв. І швидко це зрозумів. Він усвідомив, що не можна було піддаватися пориву, емоціям, не можна було, «щоб англійська мова виявилася сильнішою за італійську». Через два роки Андрій спробував повернутися в «Мілан».

Але це був уже не той Шева. Та й «Мілан» виявився іншим. Чужим і не таким красивим, як в 1999-му...

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Шлях самурая. Як Олег Лужний переходив в Арсенал
Головна помилка. Як Ребров в Тоттенхем переходив

Оцініть матеріал
(140)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Barsa2019
Хорошая подборка голов, парочку даже впервые увидел! Не хватает супергола Ювентусу в чемпионате
Vbolivalnyk-Peter
Динамо взірця 1999 можна було усе розпродати за великі гроші. Ребров, Каладзе, Лужний пішли трішки пізніше і за значно менші гроші ніж це могло бути в 1999-2000, також переконаний, що серйозні пропозиції були і по тандему Головко-Ващук, і по Шовковському, Белькевичу, Гусину...
wladimir_skidan
Шева к сожалению ещё раз подтвердил поговорку - Послушай женщину и сделай наоборот.
Семён Семёныч
"Сейчас можно лишь догадываться и предполагать, каких вершин достиг бы Шевченко в «Динамо», останься он в ведущем клубе страны." - вы это серьёзно? )))
 © УАФ– М а ф і я!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ternow
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dedpixto
"Деньги, товарищи, ещё никто не отменял!" (с) Дима Семицветов
zzg77
Из всего следует, если бы не Сабо, то Шева бы спился и вообще в 19 лет завязал с футболом!!!!
nabooo
Если бы не Пазик, стал бы любимым игроком тиффози Милана в истории.
Viacheslav
Хорошая статья.)))
Alex86 1
Шева конечно # 1 на всем постсовке, но когда уже снова появится топарь какой-то
Владимир Копяк
Странно, почему никто не хочет озвучить настоящую причину бегства Андрюши с Милана в туманный Альбион, стесняются, что-ли? Эту историю знаят вся Италия, да и в Челси все знали через неделю, только в Укаине все в неведении. Итальянская пресса писала об этом долго и взахлеб, ведь Берлускони на тот момент не мог закрыть рот журналистам, был не у власти потеряв пост премьер-министра, и его начали кусать со всех сторон, а такую историю грех было пропустить.
pmelnik7788
А Витя таки Миля!
Владимир Коновалец
Маю трьох друзів, однокласників Андрія Шевченко, з якими він навчався в 216 школі міста Київ. до 1993 року. І що цікаво, всі троє моїх друзів народилися в 1974 році... А як міг Андрій навчатися з ними в одному класі, якщо він був на 2 роки молодший від них? Він що, з 5 років пішов до школи?Ходять чутки, що перший його тренер Шпаков чи Шнаков, взяв його в свою команду тільки на умовах, що батьки зроблять йому метрику на два роки молодшим. Тоді це було нормально, багато тренерів цім займалось, і сьогодні цим займаються 90 відсотків дитячих тренерів, це давно перестало бути секретом для всіх.