Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 травня 2020, 22:41
1879
0

Угіс КРАСТІНЬШ: «Грати в польській Плюс-Лізі було б цікаво»

Головний тренер «Баркома-Кажани» підтримує ідею участі його підопічних в сильному чемпіонаті

| Оновлено 16 травня 2020, 22:41
1879
0
Угіс КРАСТІНЬШ: «Грати в польській Плюс-Лізі було б цікаво»
CEV

Сьогоднішня інформація про те, що дворазовий чемпіон України львівський клуб «Барком-Кажани» подав заявку на участь у польській Плюс-Лізі, викликала великий інтерес як у фахівців, так і у українських шанувальників волейболу. Свою думку вже висловив президент клубу Олег Баран.

Також ми додзвонилися головному тренеру львів'ян Угісу Крастіньшу, який поки продовжує перебувати у Фінляндії.

 Угісе, якщо для наших читачів ця інформація стала повною несподіванкою, то Ви напевно знали про це?
– Звичайно (посміхається). Але всі подробиці запитуйте у президента нашого клубу.

 Він уже висловив свою точку зору. А у вас я хотів би запитати про ігровий аспект. Чи згодні?
– Будь ласка, немає проблем.

 Наскільки корисним для волейболістів «Баркома-Кажани» була б участь у такому сильному і престижному турнірі?
– Я вважаю, що по-спортивному це було б дуже цікаво. Польський чемпіонат надто високого рівня і тому, впевнений, що брати участь в ньому корисно для будь-якої команди з будь-якої країни. Нагадаю, що збірна Польщі є дворазовим і чинним чемпіоном світу.

 В нещодавньому інтерв'ю про підсумки виступу нашої збірної в минулому сезоні ви говорили мені, що останній етап підготовки до чемпіонату Європи 2019 року проводили в Польщі. Вже тоді були розмови про можливу участь українців в Плюс-Лізі?
– Ні-ні. Тоді ми були зосереджені тільки на підготовці до майбутнього відповідального турніру. Але, природно, я звертав увагу на умови для підготовки і на те, в якому залі ми тренувалися. Ще ми провели кілька спарингів з польськими волейболистами. А що стосується безпосередніх контактів і розмов з польськими клубами, то наш президент Олег Баран, наскільки я знаю, веде їх уже досить давно.

 Розкажіть, будь ласка, детальніше, які ваші враження про польський волейбол?
– Враження найприємніші. У Польщі волейбол вважається одним із найбільш топових видів спорту і увага до нього величезна як з боку вболівальників, так і з боку спонсорів, засобів масової інформації і так далі. Все дуже налагоджено, побудовані чудові спортивні споруди, де грають команди, а сам волейбол стає справжнім святом, шоу. Наприклад, у клубу «Ресовія» є зал на 4 тисячі місць і вони продають на самому початку сезону на рік три з половиною тисячі абонементів. Отже самі розумієте, що зал там на матчах завжди переповнений. Хочу ще нагадати, що в 2014 році матч відкриття чемпіонату світу з волейболу у Польщі проходив на футбольному стадіоні і на грі були присутні понад 60 тисяч глядачів.

– «Барком-Кажани» неодноразово грав з польськими командами на різних турнірах. Що можете сказати про це?
– Ви маєте рацію, на протязі вже багатьох років у Львові проводиться «Кубок Лева» і на цей турнір постійно приїжджають польські команди. У нас були і «Радом», і «Ресовія» і деякі інші клуби. Ми теж нерідко виїжджали на польські турніри, тому вже непогано знаємо один одного. Я пам'ятаю, що і харківський «Локомотив», коли він був найсильнішим клубом України, теж протягом декількох років проводив передсезонні збори в Польщі. Тож контакти українського та польського волейболу мають давню історію.

 А результати матчів з польськими клубами у вашої команди які?
– По-різному складалися ігри. Справа в тому, що, як правило, це були контрольні матчі перед початком сезону. У зв'язку з цим, всі команди перевіряли у справі новачків, випробували різні поєднання на майданчику. Зрозуміло, що за класом вони вище за нас, але у них є чому повчитися і в чому їх наздоганяти. А щоб грати в такому сильному чемпіонаті треба добре і відповідально готуватися і зміцнювати склад нашої команди. Тоді ми не будемо там просто туристами і отримаємо користь.

 Якщо, наприклад, вам скажуть, що «Барком-Кажани» вже цієї осені буде стартувати в польській Плюс-Лізі, встигнете підготувати команду?
– Я думаю, що встигнемо. Але потрібно буде дуже багато роботи, в тому числі і з підсиленням складу. Втім, ситуація з коронавірусом може внести серйозні корективи. Багато чого буде залежати від того, коли в Україні повністю завершиться карантин і повністю дозволять проводити тренувальні збори. Я зараз, наприклад, у Фінляндії і після того, як повернуся в Україну, повинен пройти двотижневий період самоізоляції. Теж саме відноситься до гравців, які з різних причин могли залишитися за кордоном і не змогли вчасно повернутися. Чесно Вам скажу, що буквально перед нашою розмовою, я дивився, як мені прилетіти до Києва, але так нічого не знайшов. Все не так просто.

 Дякую, Угіс, за ваш коментар і бажаю успіху львівському клубу в наступному сезоні, де б Ви не грали. 
– І Вам спасибі за дзвінок. Будемо сподіватися, що в майбутньому сезоні у світі вже не буде такої ситуації з епідемією, як наприкінці попереднього. Любимо волейбол.

Розмовляв Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 06:15 8
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.