Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 29 квітня 2020, 07:38
2246
0

Англія в цифрах. Тіньові зірки Прем'єр-ліги

Віталій Пасічний розповідає про головні статистичнi відкриття сезону АПЛ

| Оновлено 29 квітня 2020, 07:38
2246
0
Англія в цифрах. Тіньові зірки Прем'єр-ліги
Твіттер Манчестер Сіті

Саме зараз, коли топ-чемпіонати встали на паузу, зручніше за все вивчити статистику і хоча б спробувати зрозуміти, хто слабак, а хто боєць. Тактичні гіки недавно підготували докладну статистичну викладку по сезону АПЛ, що встав на паузу – і ми спробували розповісти вам про її головнi несподіванки.

«МЮ», що крадеться, «Шеффілд», що затаївся

Почнемо з азів: нескладної і не дуже просунутої статистики. Знаєте, яка команда лідирує за кількістю призначених на її користь пенальті? «Манчестер Юнайтед», якому навіть погана реалізація не заважає лідирувати за кількістю голів з «точки». З десяти спроб «червоні дияволи» реалізували шість, тоді як в інших команд не більше семи спроб (і не більше п'яти влучень в сітку). Команда Сульшера більше всіх атакує? Найбільше входить в штрафний? Навряд чи…

За грубiстю перше місце утримують відразу три команди, причому всі три столичні: в «Тоттенхема», «Арсенала» та «Вотфорда» по 65 жовтих і по три червоні картки. І якщо «шершні» просто б'ються у всіх сенсах цього слова за виживання, то для учасників дербі Північного Лондона це зайве свідчення кризи. У «шпор» і «канонірів» в складі давно немає костоломiв, і в їхньому випадку картки – скоріше наслідок помилок в грі, які призводять до контратак і вимушеної необхідності їх зривати.


Твіттер Арсенала

«Ліверпуль» лідирує в АПЛ з 25-очковим відривом, але за кількістю ударів він навіть не другий. «Червоних» набагато перевершує «Манчестер Сіті», але це принаймні очікувано – а ось друге місце «Челсі» може стати несподіванкою для багатьох. На жаль для команди Лемпарда, в футболі вирішальне значення має якість гравців і виконавців. Абрахам та інші молоді гравці на окремих відрізках неймовірні, але в інші моменти не реалізують найпростіші моменти – і саме тому «сині» борються тільки за зону ЛЧ.

Показово, до речі, що на останньому місці за ударами зовсім не безнадійний аутсайдер, а «Кристал Пелас» Роя Ходжсона, який в черговий раз цілком впевнено зберігає місце в еліті. Більш того, на передостанньому місці взагалі «Шеффілд Юнайтед» – головна сенсація сезону, яка обґрунтовано претендує навіть на ЛЧ. Дев'ятнадцята за ударами команда поступається другiй всього п'ять очок з одним матчем у запасі – такий от статистичний парадокс ...


ФК Шеффілд Юнайтед

Хоча ніякого парадоксу і немає – адже важливо не тільки, які удари ти наносиш, але й які допускаєш. Той же «Шеффілд» йде на четвертому з кінця місці за допущеними ударами: 96 у площину, менше тільки в «Челсі», «Ман Сіті» й «Ліверпуля». Дін Хендерсон по старій англійській традиції вже розпіарений до статусу напівбога і напевно влітку піде на підвищення, але дуже низька пропускна здатність «клинків» пов'язана в першу чергу з вибудуваною видатним чином обороною.

Більше всіх б'ють «Ньюкаслу», «Астон Віллі» та «Норвічу» (відповідно 152, 148 і 144 влучання в ствір), але це малоцiкаво. А ось той факт, що «Арсенал» і «Тоттенхем» недалеко пішли від аутсайдерів (136 і 138), підкреслює глибину кризи… Втім, не будемо повторюватися.

Індульгенція для Отаменді і Сократіса?

Ви все ще не розумієте, за що в «Ман Сіті» тримають Ніколаса Отаменді? А тим часом аргентинець найкраще за всіх в лізі починає атаки довгою передачею. До своїх доходять 90,7% лонгболлів Ніколаса, тоді як жоден інший «справжній» захисник не добрався навіть до 86% точності.

Взагалі, за точнiстю лонгболлiв нагорі чотири гравці «городян»: за Отаменді йдуть Родрі, Гюндоган і Фернандіньо. Найкращий гравець не з «Еттіхада» за цим показником – Вейналдум з 86,5% точності, а у найкращого захисника, ван Дейка, всього 85,8%. Зрозуміло, що Отаменді дуже часто помиляється при виборі позиції, і клубу в будь-якому випадку дуже потрібен новий центральний захисник, але мотиви поведінки Гвардіоли і керівництва клубу, які надають аргентинцеві нові і нові шанси, стають зрозумілішими.


Твіттер Манчестер Сіті. Ніколас Отаменді

За точністю коротких і середніх передач на коні, звичайно, воротарі. Том Хітон з «Бернлі» може пишатися тим, що в цьому компоненті не помилився взагалі жодного разу: відповідно 2/2 і 159/159; у Вісенте Гуаїти («Кристал Пелас») 174 точних середніх паси з 174, у Пікфорда, Рамсдейла і Газзаніги всього по одному неточному середньому пасу за сезон. Що стосується далеких пасів, то з воротарів два перших місця за точністю займають два бразильця, і тут Едерсон на йоту перевершує Аліссона: 74,5% проти 74,1%.

Гаразд, воротарів, які за визначенням більшу частину передач віддають без тиску, оцінювати досить нудно, поглянемо на польових гравців. І тут ми знову зустрічаємо на вершині захисника з явними проблемами при виконанні безпосередніх обов'язків. У Сократіса Папастатопулоса при виконанні середніх передач iз 608 спроб вийшли неточними всього 26 – 95,7% точності! У п'ятірці все ті ж Отаменді, Родрі і ван Дейк, а ще є Чаглар Сьоюнджю («Лестер») – одне з відкриттів сезону, на яке претендують топ-клуби.

Знову ж – і мови не йде про те, щоб слабка гра Сократіса у безпосередньо захиснiй грі вибачала б його за якісний початок атак середньою передачею. Але такий навик принаймні дозволяє Папастатопулосу затриматися в команді, яка прагне грати через контроль м'яча. Можливо, просунута статистика дала відповідь на типово вболівальницьке «Що такі бездарності, як Отаменді і Сократіс, роблять в топ-клубах?»…


Твіттер Арсенала. Папастопулос Сократіс

Короткі передачі виконуються занадто рідко, щоб по ним зібралася якісна вибірка (ні в кого і 50 точних не набралося), тому перейдемо до головних лузерів тiкi-таки. Зрозуміло, що точність середніх і коротких передач найгірша у форвардів (у випадку з лонгболами їх розбавляють воротарі), але навіть на цьому тлі виділяється Трой Діні. Легенда «Вотфорда» навіть у випадку зі середніми передачами пасує своїм всього в 61% випадків – ймовірно, з цієї причини найрізноманітніші тренери при першій нагоді відправляли його в запас, незважаючи на результативність і культовий серед уболівальників статус.

З зірок дуже посередня статистика в передачах в Обамеянга. П'єр-Емерік має середні показники в середніх передачах (77%) і просто жахливі – в коротких і середніх (відповідно 17,4% і 52,6%). І тільки в середніх передачах хороший Трент Александ-Арнольд: за середніми передачами у нього дуже круті 85,3% точності, а ось за короткими і дальнiми – 26,4% і 54%. Це не заважає вихованцю «Ліверпуля» котируватися на рівні кращих правих захисників світу, але не можна не визнати, що свій статус Трент придбав завдяки позамежним фізичним даним. У точності і техніці 21-річному гравцеві є, куди додавати.


ФК Ліверпуль. Трент Александ-Арнольд

Тіньові зірки креативу

Ще один дуже цікавий показник - «SCA», або «shot-creating actions», дії, який можуть привести до удару. Паси, обведення, навіть удари, після яких пішов ще один удар – все, що в сумі дає можливість реалізувати атаку. За командами це, звичайно, виглядає, як черговий переспів турнірної таблиці (хоча і тут впадає в очі «Ліверпуль» тільки на четвертому місці), а ось по гравцям все цікавіше.

Лідер по SCA – Кевін де Брейне. Не дивно: бельгієць беззастережно один з найкращих гравців світу, його креатив часом просто захоплює. А ось далі починаються несподіванки – починаючи з Ріяда Мареза, який йде першим після Кевіна. Ні, зрозуміло, що алжирець дуже крутий, але щоб два кращих креативники грали в одній команді, яка навіть і не боролася в сезоні за чемпіонство – це вже рідкість.

Далі ще цікавіше. Медісон з третього місця, який випереджає всіх зірок «Челсі», «МЮ», «Тоттенхема» – це куди не йшло, «Лестер» в принципі пішов на карантин вище за всіх цих грандів. Але далі йде Джек Гріліш, «Астон Вілла» якого взагалі-то бореться за виживання! Півзахисник «вілланів» заслуговує на критику за небажання відпрацьовувати в обороні, за часом надто авантюрні дії, за порушення режиму, але, в цілому, зрозуміло, чому на цього півзахисника попри все це претендують топ-клуби.

Втім, Грілішу є й більш бюджетні альтернативи: Паскаль Гросс з «Брайтону» й Еміліано Буендіа з «Норвічу» розрекламованi набагато менше (оскільки не англійці), а йдуть в таблиці SCA на 5-6 місцях. І тільки далі знайомі обличчя: Вілліан, Александр-Арнольд, Бернарду Сільва, Стерлінг, Озіл… Ймовірно, тільки що ви дізналися трьох головних претендентів на підвищення в літнє трансферне вікно.


ФК Астон Вілла. Джек Гріліш

У випадку з будь-статистикою головне - вчасно зупинитися. Напевно, пора поставити крапку і нам. Статистика дозволяє побачити те, що не помітно неозброєним оком, побачити деякі речі в новому ракурсі. Ніякі цифри ніколи не дадуть повну картину подій, але чемпіон будь-якої ліги визначається все-таки за цифрами.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети
Футбол | 25 квітня 2024, 15:59 2
Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети

Розповідаємо про одного із найважливіших гравців Арсеналу

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.