Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 12 квітня 2020, 18:42
12942
33

Білорусь б'ється з коронавірусом сама. Помагають горілка, трактор та футбол

Ситуація в чомусь обнадійлива, в чомусь парадоксальна, в чомусь комічна й навіть трагічна...

| Оновлено 12 квітня 2020, 18:42
12942
33
Білорусь б'ється з коронавірусом сама. Помагають горілка, трактор та футбол
ФК Динамо-Брест

Білоруський футбол - далеко не найпопулярніше та найяскравіше видовище на континенті. Судіть самі: в таблиці коефіцієнтів УЄФА ця країна займає 25-е місце з 55 можливих, опинившись між Казахстаном та Азербайджаном. У нещодавно оновленому рейтингу ФІФА Білорусь йде лише 87-ю, позаду Гаїті, Беніну, Кюрасао, Уганди та декількох інших не менш екзотичних збірних. При цьому, ніколи в історії національна команда Білорусі не відбиралася в фінальні частини розіграшів чемпіонату світу або чемпіонату Європи.

Втім, в новинну стрічку навіть найвідоміших футбольних порталів світу білоруський футбол часом все-таки потрапляє. Трапляється це в основному після якихось сенсаційних результатів, які іноді виявляються здатними піднести своїм опонентам команди з Білорусі. Наприклад, у вересні 2016 року в відбірковому циклі на ЧС-2018 білоруси на своєму полі несподівано для багатьох відібрали очки у майбутнього чемпіона світу, збірної Франції (0:0), а в червні 2011 року в кваліфікації на Євро-2012 проти тих же «триколірних» в рідних стінах відстояли вже результативну нічию (1:1).

Національна команда - не єдиний постачальник новин про білоруський футбол в європейські топ-видання. Наприклад, в 2012 році, коли «Ліверпуль» Брендана Роджерса прямував в гості до «Гомеля» в рамках матчу 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи, футболістам, персоналу і вболівальникам «червоних» було рекомендовано утриматися від пиття водопровідної води в білоруському місті. У рекомендаціях клубу, які спершу широко розповсюдила британська, а за нею хвацько підхопила й європейська преса, зазначалося, що Гомель знаходиться в 100 з невеликим кілометрах від Чорнобильської зони, а тому екологічно небезпечно вживати неочищену воду в цьому регіоні.

Не можна не згадати і про широко обговорюваний хід керівництва брестського «Динамо», яке в 2018 році оголосило про призначення на посаду голови правління клубу відомого в минулому аргентинського топ-футболіста Дієго Марадону. Представляти легенду «Динамо» вирішило на домашньому стадіоні, куди Марадона в'їхав на величезному військовому транспортному засобі, викликавши екстаз у безлічі уболівальників, які зібралися на трибунах.

Однак зараз чемпіонат Білорусі перебуває в центрі уваги безлічі ЗМІ з однієї простої причини - ця країна залишається однією з небагатьох у світі та єдиною на європейському континенті, де, незважаючи на пандемію коронавірусу, продовжують грати в футбол, причому роблять це з глядачами на трибунах. Чому? Відповідь на поверхні - тамтешня влада не бачать в коронавірусі якоїсь серйозної проблеми, яка б змушувала кардинально міняти повсякденне життя країни та її громадян. Зокрема, президент Білорусі Олександр Лукашенко на одному з недавніх брифінгів заявив, що коронавірус - це не більше, ніж «ще один психоз, який піде на користь одним людям і зашкодить іншим». Керівник сусідньої для нас держави зазначив, що «цивілізований світ божеволіє», а «паніка може нашкодити нам більше, ніж сам вірус».

Додатково до цього, Лукашенко поділився методами, які на його думку, здатні допомогти білоруському народу побороти коронавірус. «Я людина непитуща, але останнім часом жартома кажу, що горілкою треба не тільки руки мити, але, напевно, і в день 40-50 грам в перерахунку на чистий спирт - труїти цей вірус», - заявив президент Білорусі і додав: «Приємно дивитися по телевізору: люди на тракторі працюють, ніхто не говорить про віруси... Там трактор вилікує всіх. Поле всіх лікує!».

Читайте також: Знайомтеся, Бурунді - країна, де грають у футбол, незважаючи на коронавірус

Буквально одразу ж вторити керівнику держави почали й чиновники з різних сфер діяльності, в тому числі і футбольної. Хто б що не говорив, але футбол - це досить потужна зброя для пропаганди тієї чи іншої позиції, особливо якщо він не дистанційований від державних органів влади. Зокрема, генеральний секретар Білоруської федерації футболу Сергій Жардецький заявив, що якихось причин зупиняти розіграш першості країни не існує.

«Ми аналізуємо ситуацію щодня, і повністю довіряємо нашій системі охорони здоров'я. В даний час немає причин зупиняти чемпіонат. Знаємо, що ситуація в деяких країнах дуже серйозна, але, порадившись з відповідними органами в Білорусі, розуміємо, що наша ліга може продовжувати функціонувати на даний момент. Ситуація в Білорусі насправді не настільки критична, щоб закрити турнір. Крім того, додаткова популяризація корисна для білоруського футболу», - сказав Жардецький.

Ще далі за Жардецького пішов футбольний агент Валерій Ісаєв. Він в спілкуванні з журналістами заявив, що довіряє білоруській системі охорони здоров'я, причому «набагато більше, ніж системам з сусідніх країн, включаючи Росію та Україну». Також цей агент підкреслив - мовляв, його, як і решту народу, «запевнили, що немає критичної ситуації і немає надзвичайного стану в Білорусі», а тому «варто довіряти цій інформації».

Довіряти чи ні - справа кожного, але далеко не всіх в Білорусі і за її межами офіційна позиція керівництва тамтешнього футболу залишила задоволеною. Зокрема, колишній форвард збірної Білорусі і «Мілана» Віталій Кутузов, який проживає після закінчення кар'єри гравця в Італії, заявив, що «спочатку майже пишався таким рішенням керівництва, але останнім часом почав дивуватися». Екс-футболіст підкреслив, що «не можна думати, ніби весь світ дурний, а ми одні - найрозумніші».

Куди далі в своїх роздумах і судженнях зайшов відомий російський футбольний коментатор Василь Уткін, який, особливо не підбираючи слів, різко пройшовся по владі Білорусі, зазначивши, що «заохочення цього чемпіонату переконує божевільних людей, які його проводять, в тому, що вони все правильно роблять».

Між тим, а білоруський футбол, як і говорив Сергій Жардецький, вже пожинає плоди активної популяризації на тлі континентальної заборони на проведення матчів. Поєдинки тамтешнього чемпіонату транслюють вже 12 країн, в тому числі і Україна.

«Найцікавіше у всьому цьому те, що свій футбол почали дивитися білоруські уболівальники. До цього можна було вільно включити англійську Прем'єр-лігу або іспанську Ла Лігу, в Білорусі це безкоштовно і загальнодоступно, і не звертати особливої ​​уваги на місцевий футбол, особливо коли білоруські матчі накладалися на європейські. Тепер все змінилося, і для нашого футболу така ситуація, безумовно, виграшна», - розповідає один з провідних футбольних журналістів Білорусі Юрій Довнар.

Старший тренер новачка елітного дивізіону чемпіонату Білорусі «Руху» з Бреста Андрій Ферапонтов вважає, що питання гри в футбол в країні вирішується на найвищому рівні, причому в ньому зав'язано безліч чинників.

«Є багато причин, чому в Білорусі досі не зупинили чемпіонат. Одна з них - політична воля спортивних чиновників. В даний момент білоруський чемпіонат почав транслюватися на багатьох популярних спортивних телеканалах сусідніх країн – в Росії, Україні. Це теж дає привід продовжувати проводити ігри. У зв'язку з цим до турніру прикута підвищена увага, букмекерам треба на чомусь заробляти, і вони додатково висвітлюють і анонсують гри чемпіонату Білорусі. Загалом, дана ситуація популяризує білоруський футбол», - розповідає Ферапонтов.

Однак він визнає, що керівництво білоруського футболу відчуває серйозний тиск з боку УЄФА і федерацій інших країн. Крім того, за словами Ферапонтова, білоруські медики «теж б'ють на сполох». З цієї причини ще перед початком третього туру в чемпіонаті Білорусі в пресу почало просочуватися невдоволення деяких гравців з приводу ситуації, що склалася. Наприклад, захисник солігорського «Шахтаря», який тренує українець Юрій Вернидуб, Нікола Антич розповів, що в навколофутбольному та вболівальницькому середовищі існує думка, нібито «тільки божевільні люди ходять на стадіон». Воротар «Смолевичей» Олександр Фільцов заявив, що «в ситуації, що склалася важливіше здоров'я людей, а тому чемпіонат потрібно призупинити до того часу, коли обстановка покращиться».

Але третій тур був зіграний, а відразу після його завершення в пресу потрапила чергова низка чуток. На цей раз ситуацію «запалив» шоумен Вадим Галигін, який повідомив, що володіє інформацією про швидке припинення розіграшу чемпіонату Білорусі. Комік прогнозував, що лігу призупинять ще у понеділок, 6 квітня, але цього не сталося, і напередодні в Білорусі успішно стартував розіграш вже четвертого за рахунком туру в сезоні.

За неофіційною інформацією, загальний обсяг ставок на чемпіонат Білорусі у букмекерів збільшився на 232%. При цьому, зараз першість сусідньої для України країни у любителів поставити знаходиться поряд з обсягами ставок, які до призупинення сезону в Європі існували в чемпіонатах Німеччини та Франції, і лише ненабагато поступається першостям Італії та Іспанії. Єдиний конкурент, який поки залишається не по зубах чемпіонату Білорусі - англійська Прем'єр-ліга, де обсяг ставок у букмекерів зазвичай найвищий в Європі.

Як складатиметься ситуація навколо розіграшу чемпіонату Білорусі в подальшому - зараз передбачити дуже складно. Якщо вболівальники в праві вирішувати за себе - йти на стадіон, чи ні, - то ось клуби ситуація зобов'язує проводити матчі. Грати при порожніх трибунах не подобається нікому, тому, наприклад, в «Динамо-Брест» підійшли до питання креативно, розмістивши на недавньому кубковому матчі проти «Шахтаря» з Солігорська манекени, одягнені в футболки різних кольорів і команд, з прикріпленими фотографіями облич людей. Організатори назвали таких персонажів «віртуальними уболівальниками» (цікаво, що за кожним з них стоять цілком собі реальні люди з різних точок планети, які скористалися пропозицією клубу і купили через інтернет «віртуальні квитки» за ціною від 25 до 86 доларів), очевидно, даючи зрозуміти, що таким чином сподіваються скрасити картинку трибун не тільки для футболістів, але й для телеглядачів. Втім, в період, коли весь футбол для багатьох стає лише віртуальним, подібна ідея - далеко не найгірше, що можна придумати, особливо якщо ключові рішення все одно приймаються звідкись зверху...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею U-18. На що претендує Україна перед останнім туром
Хокей | 19 квітня 2024, 17:11 2
ЧС з хокею U-18. На що претендує Україна перед останнім туром

Є невеликий шанс на підвищення у класі

Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 23:34 47
Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті

Марта здобула найбільш високорейтингову перемогу в кар'єрі, здолавши Коко Гофф

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Муґунот Уух
Да здравствует самый выдающийся эпидемиолог и вирусолог современности Аляксандр Рыгоркавiч Лукашэнка! Ура, товарищи! Урааааа!!!
Odin
Мы живем в уникальное время. Каждый может в реальном времени наблюдать за тем, что может быть в европейской стране в которой без малого 30 лет несменяемая власть. Пример того, как без сильной опозиции может ехать кукуха у недодиктатора. Люди которые сейчас наблюдают за развитием ситуации с короной в Белоруси , понимают к чему ведёт этот абсурдЧ
BaZia
Откройте миру правду что творится в больницах Витебска
Kherson384
Всё это большая геополитика!.......
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
TimurKhAI
Про домашнюю ничью сябров с французами в квалификации на ЧЕ-2012 вспомнили, а про гостевую победу в 1-м туре этого же самого отбора ухитрились забыть
ternow
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Valera35
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Valera35
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BaZia
Туда нужно уже подгонять не трактора, а экскаваторы, а эскаварощикам конечно же водку наливать, что б на трезвую ку-ку не поехала
Andre Petlyra
мне похео что делает и как борется беларусь я живу в другой стране в УКРАИНЕ и буду делать то что нужно а фэйковые статьи сайт спорт.уа вроде пишет про спорт а не про как где кто лечится или про жён спортсменов с их фото может этому не до сайту название поменять здоровье-плейбой.уа
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DSH88
Металлургия работает производства 90 % работает ... Кто пострадает офисный планктон и средний бизессь который 300 % навара имеет. Ну хрен с ними меньше мажоров будет . Работу потеряют наш "средний класс" в дворники идите там зарплату не задерживают. А если даже месяц без зарплаты не высидеть ... То нах ты на ту работу ходишь ...
turist86
про ситуацію в Білорусі читайте на charter97.org і belaruspartisan.by
rosti79
Бульбаши.