Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 листопада 2022, 05:32
10148
10

Як БК Київ 15 років тому ледве Євролігу ФІБА не виграв

Олексій Коляго згадує перший великий успіх нашого чоловічого клубного баскетболу

| Оновлено 13 листопада 2022, 05:32
10148
10
Як БК Київ 15 років тому ледве Євролігу ФІБА не виграв
basket-planet.com

У поточному місяці виповнюється 15 років з моменту першого великого успіху клубного українського чоловічого баскетболу на європейському рівні. У квітні 2005 року БК «Київ» зайняв друге місце в розіграші Євроліги ФІБА. Зараз, коли баскетбол майже в усьому світі поставлений на паузу, є прекрасна можливість озирнутися назад і згадати той пам'ятний для всіх шанувальників українського баскетболу сезон, тим більше, що яскравих і драматичних моментів в ньому вистачало. Але про все по порядку.

Відразу хочеться зробити невелику ремарку, оскільки вболівальники зі стажем заперечать, що ще в сезоні 2002/2003 маріупольський «Азовмаш» став переможцем Північної конференції в регіональному Кубку Виклику ФІБА. Це дійсно так, але рівень того турніру був із самого початку невисоким (всього лише четвертий в тогочасній ієрархії баскетбольних єврокубків). Турнір був поділений за регіональним принципом і суперниками «Азовмаша» були клуби з Норвегії, Фінляндії, Грузії і.т.д., а перехресний загальноєвропейський Фінал чотирьох був введений тільки з наступного сезону. Хоча в фіналі турніру був переможений міцний німецький «Байєр», так що баскетболісти «Азовмаша» все одно молодці.

Вболівальники з ще більшим стажем згадають, що у 2000 році той же БК «Київ» в перший рік свого існування виходив до Фіналу чотирьох НЕБЛ (Північно-Європейська Баскетбольна Ліга), але той турнір, незважаючи на офіційне визнання ФІБА, мав своє, окреме від єврокубків місце.

***

Євроліга ФІБА сезону 2004/2005, хоч і була тоді третім за рангом єврокубком, але мала дуже пристойний склад учасників. У ній виступали такі команди, як турецькі «Фенербахче» і «Бешикташ», дуже потужні і відомі російські «Унікс» і «Урал-Грейт», а також «Хімкі» та «Динамо» з Санкт-Петербурга, що тільки почали набирати м’язи . У числі фаворитів турніру також значилися ізраїльські «Іроні Нахарія» і «Хапоель Тель-Авів», високо котирувалися шанси і українських клубів - «Азовмаша» та БК «Київ».

Перед майбутнім сезоном київський клуб пристойно посилився, чому посприяв дуже щедрий бюджет від спонсорів столичного клубу. До столиці України перебралися такі зіркові гравці, як Ламарр Грір з казанського «Унікса», Марсело Нікола, який мав за собою досвід виступів в «Таугресі», «Панатінаїкосі», «Барселоні» і «Беннетоні», а в сезоні 2001/2002 виступаючи в складі останнього, завоював місце в другій збірної сезону Євроліги. Така ж індивідуальна регалія була і у грецького центрового Янніса Яннуліса, який потрапив у другу збірну Євроліги, виступаючи за «ПАОК» в сезоні 2000/2001. Дуже потужний ростер доповнювали американець з хорватським паспортом Маркус Норріс і молодий хорват Крешимір Лончар, який згодом виросте в гравця рівня Євроліги. У команді були залишені з минулого сезону дуже сильний російський снайпер Сергій Чікалкін і дуже ціпкий латиш Едмундс Валейко. В українській частині ростера заслуговували уваги підписання Миколи Хряпи і продовження контракту з одним з лідерів команди Андрієм Лебедєвим. Керував тією командою дуже емоційний італієць Ренато Паскуалі.


basket-planet.com

Після розминочної перемоги в стартовому турі над македонськими «Работнічками» – 88:62, на киян у другій грі турніру чекав перший серйозний іспит, в гості приїжджав турецький «Фенербахче». Той матч у столичних не задався з самого початку, турки, яких вів блискучий Дамір Мршич, просто закидали кільце киян з усіх дистанцій. Задовго до кінця зустрічі БК «Київ» втратив всі шанси на позитивний результат і зазнав розгромної поразки з рахунком - 65:96. Після такого фіаско активізувалися різного роду, як зараз прийнято говорити, хейтери, які твердили, що ще рано українським клубам взагалі і БК «Київ» зокрема розраховувати на успіх в таких турнірах. Кияни у відповідь мовчки продовжували працювати.

У наступному турі вдома був очікувано переможений ізраїльський «Хапоель Галіль-Еліон» – 101:87, а ось вже в четвертому турі кияни зіграли найбільш нетривіальний матч сезону. Волею календаря БК «Київ» вирушив до Чехії, де на свій, як зараз здається, вічний трон, тільки почав сходити місцевий «Німбурк». Склад у чехів, хоч і поступався київському, але не набагато, і всі мали право чекати запеклої боротьби. Очікування уболівальників не підвели, більш того, всі присутні стали свідками справжньої заруби. При рахунку – 79:76 на користь киян Крешимір Лончар пробивав два штрафних за кілька секунд до кінця основного часу і повинен був закривати гру, але хорват промахнувся, а чехи божевільним триочковим баззер-біттером рахунок зрівняли. Далі почалися додаткові п'ятихвилинки зі змінними шансами на успіх. На останніх секундах третього овертайму, в останній атаці «Німбурка» американський розігруючий чехів Морріс Вайтфілд у відкриту злорадно посміхався, вважаючи, що зараз його команда переможе, але «Київ» вистояв. А в четвертому овертаймі, коли по обидва боки по кілька ключових гравців сиділи на лавці через перебір фолів, вирвав важку перемогу – 125:122. Цей матч в євросезоні 2004/2005 став найтривалішим, причому у всіх чотирьох єврокубках.

***

Після цієї перемоги БК «Київ» немов прорвало. У наступному турі в Казані був розгромлений місцевий «Унікс», один з головних фаворитів турніру – 88:66, причому головну роль в тій перемозі зіграв Ламарр Грір, який перейшов в БК «Київ» якраз з казанського клубу. Далі були дві очікувані перемоги над софійським «ЦСКА» і македонськими «Работнічками». У цих матчах кияни просто каменя на камені не залишили від своїх суперників.


basket-planet.com. Ламар Грір

Але далі почалися проблеми. В останньому єврокубковому матчі в 2004 році БК «Київ» у впертій боротьбі поступився на виїзді турецькому «Фенербахче» – 74:76 і не зміг поквитатися за домашній розгром (поки не зміг). А на старті 2005 року кияни створили сенсацію зі знаком мінус, програвши в гостях ізраїльському «Хапоель Галіль-Еліон» – 92:102.

Далі по курсу був матч-відповідь з чеським «Німбурком» і він знову перетворився на драму. У заповненому Палаці Спорту всі чотири чверті була рівна гра, а в своїй останній атаці чехи за дві секунди до кінця забили ключовий кидок, і вийшли вперед на два очки. Шансів у БК «Київ» практично не залишилося, але за дві секунди кияни змогли організувати атаку і Ламарр Грір змусив гравця «Німбурка» сфолити на собі прямо з сиреною. Якщо заб'є американець два штрафних - овертайм, промаже хоч один - поразка. За підбір ніхто з гравців двох команд навіть не боровся, а сенс, часу вже не залишилося. Всі завмерли, Грір підійшов на лінію, взяв м'яч і ... промазав перший кидок. Зал розчаровано видихнув. Поразка БК «Київ» – 86:87.

Після трьох поразок поспіль над киянами нависла цілком реальна загроза невиходу з групи. Наступний домашній матч проти «Унікса» ставав якщо не вирішальним, то вже точно ключовим. Майже вся гра проти казанців пройшла в тягучій і не найпривабливішій для глядачів манері. Команди були рівні, і протистояння плавно перейшло в овертайм, де БК «Київ» виявився сильнішим за своїх суперників – 91:89. Ця перемога забезпечила команді вихід у плей-оф і підсумкове місце в групі не нижче другого.

Останній виїзний матч групового етапу проти софійського «ЦСКА» для «вовків» вже нічого не вирішував, рівно, як і для господарів, які задовго втратили шанси на вихід в плей-оф. Незважаючи на це команди видали завзятий поєдинок, який також закінчився додатковою п'ятихвилинкою і перемогою в ній українського клубу. Для БК «Київ» це був вже шостий овертайм в єврокубковому сезоні.

***

Успішно подолавши груповий турнір, БК «Київ» вийшов до плей-оф, який стартував з 1/8 фіналу. На цій стадії суперником київського клубу став французький «Парі Баскет Ресінг». «Вовки» вважалися явними фаворитами в цьому протистоянні, але французи зуміли нав'язати підопічним Ренато Паскуалі дуже серйозну боротьбу. У стартовому поєдинку серії, який проходив у Палаці Спорту, господарі тільки на останніх хвилинах зуміли схилити шальки терезів на свою користь – 88:84. А в другій грі в столиці Франції за підсумком команди і зовсім розділило лише одне очко. БК «Київ» здобув важку перемогу – 72:71 і пробився (іншого слова і не підбереш) до чвертьфіналу турніру.


basket-planet.com

На цій стадії українському клубу протистояв ізраїльський «Іроні Нахарія». Ізраїльтяни виграли свою групу і мали перевагу домашнього майданчика в серії з «вовками». Перший матч в Ізраїлі кияни у впертій боротьбі програли – 88:93 і опинилися в досить незавидному положенні. Тепер БК «Київ» мав в обов'язковому порядку перемагати в двох останніх іграх.

Ситуація ускладнилася тим, що на 19 березня 2005 року (дата київського матчу) у Палаці Спорту була запланована чергова виставка і для баскетболу місця в ньому не передбачалося. Але, адміністрація клубу вийшла з ситуації, і паркет в залі замість звичного положення був постелений паралельно до секторів 4 і 5, і впритул до них. Відведену під виставку частину залу огородили завісою. Такі дії зменшили кількість місць для уболівальників, але все-таки дозволили відбутися матчу в цілому, а розташування трибун впритул до майданчика тільки додало спеки до гри (хто був на матчі, той зрозуміє). БК «Київ» впевнено виграв ту зустріч – 83:72, але попереду був вирішальний матч в Ізраїлі. В останньому поєдинку серії «Київ» зломив суперників і здобув таку важливу перемогу – 90:83. Ця вікторія відкрила перед українським клубом шлях до Фіналу чотирьох турніру.

Український клуб відразу після перемоги в 1/4 фіналу оголосив про своє бажання прийняти Фінал чотирьох Євроліги ФІБА і боси організації довірили «вовкам» проведення вирішальних зустрічей. Київ почав готуватися до баскетбольного свята, але йому не судилося відбутися. У травні 2005 року в Палаці Спорту мало відбутися Євробачення і, хоча від матчів Фіналу чотирьох до концертних виступів був пристойний запас часу, будівля вже було зайнята під організацію пісенного конкурсу. Компромісного рішення знайти не вдалося, і Фінал чотирьох перенесли до Стамбулу.

У півфіналі Євроліги ФІБА киянам протистояли старі знайомі з «Фенербахче». Дві поразки на груповій стадії і проведення гри в Стамбулі не давали особливих приводів для оптимізму. Але, 27 квітня 2005 року БК «Київ» провів одну з кращих ігор у сезоні. Кияни з самого початку захопили лідерство і втримали його до кінця зустрічі. Українські баскетболісти просто літали по паркету і здобули підсумкову перемогу – 88:72.

До жаданого трофея залишився один крок, багато сильних суперників вже переможено і залишилося перемогти останнього. Цим останнім було «Динамо» з Санкт-Петербурга. Російський клуб не програв в турнірі жодного поєдинку і вважався фаворитом фіналу. Команда мала склад рівня Кубка УЛЄБ, але головна її зірка була на тренерській лаві. Пітерців тренував Девід Блатт, якому ще тільки належало стати топовим європейським тренером, але його потенціал було видно вже тоді. Кияни бадьоро почали фінальний матч і виграли першу чверть з різницею в сім очок, але далі суперники почали ламати гру українського клубу. Перед заключною десятихвилинкою БК «Київ» програвав 15 очок, але навіть в такій ситуації «вовки» не здалися і за 77 секунд до кінця четвертої чверті скоротили різницю до шести пунктів. На жаль, остаточно переламати хід зустрічі кияни не зуміли і поступилися – 74:85.

***

Друге місце киян в Євролізі ФІБА стало найбільшим досягненням українського баскетболу з часів незалежності. Наступних успіхів не довелося довго чекати. Уже в наступному сезоні БК «Київ» посяде третє місце в домашньому Фіналі чотирьох, а ще через рік вже маріупольський «Азовмаш» буде боротися за титул у вирішальному матчі турніру. Пізніше прийдуть успіхи і в Єврокубку (спадкоємцю Кубка УЛЄБ). Але, сезон 2004/2005 назавжди запам'ятається київським (та й не тільки) шанувальникам помаранчевого м'яча. Про баскетбол та про клуб говорили, на домашніх матчах була дуже пристойна відвідуваність, але, найголовніше, уболівальник знову відчув призабутий смак баскетбольних успіхів.

Всі результати БК «Київ» в Євролізі ФІБА 2004/2005

Груповий раунд. Група А.

26.10.2004 «Работнічки» (Македонія) – БК «Київ» – 62:88

02.11.2004 БК «Київ» – «Фенербахче» (Туреччина) – 65:96

09.11.2004 БК «Київ» – «Хапоель Галіль-Еліон» (Ізраїль) – 101:87

17.11.2004 «Німбурк» (Чехія) – БК «Київ» – 122:125 4ОТ

30.11.2004 «УНІКС» (Росія) – БК «Київ» – 66:88

07.12.2004 БК «Київ» – «ЦСКА Софія» (Болгарія) – 94:71

14.12.2004 БК «Київ» – «Работнічки» (Македонія) – 102:73

21.12.2004 «Фенербахче» (Туреччина) – БК «Київ» – 76:74

12.01.2005 «Хапоель Галіль-Еліон» (Ізраїль) – БК «Київ» – 102:92

18.01.2005 БК «Київ» – «Німбурк» (Чехія) – 86:87

01.02.2005 БК «Київ» – «Унікс» (Росія) – 91:89 ОТ

08.02.2005 «ЦСКА Софія» (Болгарія) – БК «Київ» – 92:96 ОТ

Група А. Підсумкова турнірна таблиця

1. Фенербахче (Туреччина) – 12 ігор, 10 перемог, 2 поразки

2. БК «Київ» (Україна) – 12 ігор, 8 перемог, 4 поразки

3. «УНІКС» (Росія) – 12 ігор, 7 перемог, 5 поразок

4. «Німбурк» (Чехія) – 12 ігор, 7 перемог, 5 поразок

5. «Хапоель Галіль-Еліон» (Ізраїль) – 12 ігор, 6 перемог, 6 поразок

6. «ЦСКА Софія» (Болгарія) – 12 ігор, 2 перемоги, 10 поразок

7. «Работнічки» (Македонія) – 12 ігор, 2 перемоги, 10 поразок

1/8 фіналу

22.02.2005 БК «Київ» – «Парі Баскет Ресінг» (Франція) – 88:84

25.02.2005 «Парі Баскет Ресінг» (Франція) – БК «Київ» – 71:72

1/4 фіналу

16.03.2005 «Іроні Нахарія» (Ізраїль) – БК «Київ» – 93:88

19.03.2005 БК «Київ» – «Іроні Нахарія» (Ізраїль) – 83:72

23.03.2005 «Іроні Нахарія» (Ізраїль) – БК «Київ» – 83:90

1/2 фіналу

27.04.2005 «Фенербахче» (Туреччина) – БК «Київ» – 72:88

Фінал

28.04.2005 БК «Київ» – «Динамо Санкт-Петербург» (Росія) – 74:85

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(96)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією
Футбол | 27 березня 2024, 18:14 1
Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією

Михайло також зізнався, що вже втомився від камбеків і хоче вигравати більш упевнено

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»
Футбол | 27 березня 2024, 18:18 2
Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»

Колишній тренер київського «Динамо» оцінив прогрес українського воротаря «Реала»

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Robert Monroe
До сих пор помню заставку, где мужик грубым басом говорит: "N.E.B.L. - break the ice!" Как-то даже пытался найти ее, но безуспешно. А вообще хорошее время. Никогда не был особым любителем баскетбола, но те матчи смотрел с удовольствием и частенько вспоминаю про БК Киев.
flyber.lg
Это был единственный сезон и единственные матчи когда я смотрел Баскетбол.
Хоть лично для меня этот спорт и остался дальше в жизни не очень интересным для просмотра,
но респект БК Киев за позитивные эмоции в юности.
Сергей 1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Василь Острозький
28.04.2005 БК «Київ» – «Динамо Санкт-Петербург» (Росія) – 85:74. Виправте, бо за такого рахунку, ми все таким мали свого чемпіона
jimmymelchenko72
EuroLeague FIBA and FIBA Europa league are two different tournaments. Sorry
jimmymelchenko72
только не большая разница не Евролига ФИБА! а ФИБА лига Европы, это две большие разницы...