Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
6077
10

10 міфів про коронавірус

Sport.ua спростовує неправдиві чутки про інфекцію за допомогою ВООЗ

10 міфів про коронавірус
zn.ua

Коронавірус COVID-19 продовжує поширюватися планетою. На вечір вівторка, 24 березня, кількість хворих перевищила 400 тисяч осіб, з яких померло понад 18,5 тисяч (в Україні, за офіційною інформацією, відповідно, 100 і 3 людей). Пропонуємо нашим читачам черговий матеріал з корисною інформацією щодо коронавірусу. За допомогою рекомендацій ВООЗ розглянемо і спростуємо популярні чутки і міфи про небезпечне захворювання.

1. Передача вірусного збудника COVID-19 відбувається в районах із холодним (варіант - спекотним) вологим кліматом

За наявними нині даними, передача вірусного збудника COVID-19 може відбуватися в будь-яких районах, включаючи райони з холодним, спекотним чи вологим кліматом. Якщо ви проживаєте або прямуєте до району, в якому зареєстровані випадки нового коронавірусу, вживайте заходів захисту незалежно від кліматичних умов. Регулярне миття рук з милом або їхня обробка спиртовмісним антисептиком є ​​найкращим способом індивідуального захисту від COVID-19. Цей захід дозволяє усунути можливе вірусне забруднення рук і уникнути зараження в разі, якщо ви доторкнетеся до очей, рота або носа.

2. Новий коронавірус передається через укуси комарів

COVID-19 - респіраторний вірус, який головним чином передається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті вдихання крапель, що виділяються з дихальних шляхів хворого, наприклад при кашлі або чханні, а також крапель слини або виділень з носа. На поточний момент інформація про можливість передачі вірусу через укуси комарів відсутня. Щоб захиститися від інфекції, необхідно триматися на відстані від людей, у яких спостерігається кашель або підвищена температура, а також дотримуватися правил гігієни рук та респіраторної гігієни.

3. Домашні тварини переносять коронавірусну інфекцію

Ні. Собаки та кішки можуть хворіти на COVID-19, але вони не можуть заразити людину. Аналізи домашніх тварин можуть давати позитивний результат, лише якщо тварини підхоплять вірус від своїх власників.

4. Перебування на вулиці в холодну і сніжну погоду допоможе знищити новий коронавірус. Варіанти: може допомогти гаряча ванна, електросушарка для рук, ультрафіолетова лампа для дезінфекції (УФ-лампа), поїдання часнику

Температура тіла здорової людини тримається в межах від 36,5° до 37° незалежно від температури навколишнього середовища або погоди. Тому немає ніяких підстав вважати, що перебування на вулиці в холодну погоду допомагає боротися з новою коронавірусною інфекцією або іншими хворобами. З тієї ж причини від вірусу не врятує і прийом гарячої ванни.

Електросушарки для рук також не знищують COVID-19.

УФ-лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкірного покриву, оскільки ультрафіолетове випромінювання може викликати еритему (подразнення) шкіри.

Часник - корисний для здоров'я продукт, що володіє певними антибактеріальними властивостями. Проте, в ході поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом.

5. Обробка поверхні всього тіла етанолом або хлорним вапном дозволяє знищити новий коронавірус

Ні. Обробка всього тіла спиртом або хлорним вапном не знищить віруси, які вже проникли в організм. Розпилення таких речовин може завдати шкоди одягу і слизовим оболонкам (тобто очам, ротовій порожнині). Слід пам'ятати, що як спирт, так і хлорне вапно можуть бути ефективними засобами дезінфекції поверхонь, але використовувати їх необхідно у відповідних випадках та з дотриманням правил.

6. Антибіотики є ефективним засобом профілактики і лікування нової коронавірусної інфекції

Ні, антибіотики проти вірусів не діють. Вони дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції. COVID-19 - це вірус, і, отже, антибіотики не слід використовувати для профілактики і лікування коронавірусної інфекції.

Проте, пацієнтам, госпіталізованим з інфекцією COVID-19, можуть призначатися антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій.

7. Носіння медичної маски оберігає від зараження COVID-19

В першу чергу, носити маски необхідно людям із симптомами хвороби. Маска на обличчі інфікованої людини перешкоджає поширенню вірусу з краплями слини хворого при чханні або кашлі. Маска на обличчі здорових людей, що знаходяться разом з інфікованими (ближче 1,5 метрів), стане бар'єром для вірусу і він не потрапить на рот або ніс, які маска прикриває. Але все це спрацює тільки за умови, що маску було одягнуто, знято та утилізовано правильно. Адже основним шляхом зараження є потрапляння вірусу з рук на слизові оболонки людини.

8. Теплові сканери дозволяють виявляти всіх заражених COVID-19

Теплові сканери дозволяють ефективно виявляти тих людей, у яких в результаті зараження новим коронавірусом розвинулася лихоманка (підвищена температура тіла).

Однак виявити заражених людей до стадії лихоманки за допомогою цієї технології не можна. З моменту зараження до підвищення температури проходить від двох до десяти днів.

9. Новим коронавірусом можуть заразитися лише люди похилого віку, а молодь є малосприйнятливою до цієї інфекції

Заразитися COVID-19 можуть представники всіх вікових категорій. Як видається, літні люди і люди, хворі на певні захворювання (наприклад, астму, діабет, хвороби серця), схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусної інфекції.

У зоні найменшого ризику знаходяться особи віком від 10 до 39 років, для яких показник ймовірності захворювання становить 0,2%. Для 40-49-річних - відповідно 0,3%; для 50-59-річних - 1,3%; для 60-69-річних - 3,4%, для 70-79-річних - 7,8%. В зоні найбільшого ризику знаходяться люди похилого віку 80+, для них цей показник становить 13,5%.

10. Вакцина від коронавірусу вже існує. Скоро вона буде по всьому світу

На даний момент рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної COVID-19, немає.

Проте, інфікованим пацієнтам повинно бути надано необхідну медичну допомогу для полегшення і зняття симптомів, а особи з важкими формами захворювання повинні забезпечуватися належною підтримуючою терапією. В даний час йде робота по створенню специфічних лікарських засобів проти нового коронавірусу, і їм треба буде пройти клінічні випробування. ВООЗ спільно з рядом партнерів надає допомогу з метою прискорення роботи по створенню нових лікарських засобів.

Нагадуємо, як необхідно діяти при підозрі на коронавірус.

Редакція Sport.ua бажає вам доброго здоров'я.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала
Футбол | 16 квітня 2024, 12:00 4
Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала

13–15 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24
Футбол | 16 квітня 2024, 07:32 0
Новий лідер після розгрому в Лондоні. Список бомбардирів АПЛ 2023/24

Коул Палмер оформив покер за «Челсі» у ворота «Евертона» і обійшов відразу 5 гравців

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nashwill
така інформація потрібна усюди,щоб її прочитало і ознайомилось якомога більше людей.розумним людям це очевидно.
Тарас Пипко
Поедание чеснока может помочь! Пять-шесть зубчиков чеснока утром дают отличный эффект: в транспорте люди будут держаться от Вас метрах в двух! От вируса может и не спасет, но ехать комфортнее!!!
denzellezned
В Україні по данним МООЗ біля 4000 апаратів (ШВЛ), наприклад в Німеччині (країна яка найкраще підготовлена) 25000, але в нас 40млн громадян, а в них 82млн. Не панікуйте і не переказуйте фейкі московії що в нас все погано, лудей б‘ють в автобусах за кашель, в країні 600 (швл), та іншу маячню. Потрібно виконувати засоби карантину, щоб не захворіти всім одразу, і все буде добре П.С. Треба розуміти що цім вірусом рано чи пізно перехворіє кожна людина, головне щоб не захворіли всі одразу...
Саша Зардунов
Надо вести здоровый образ жизни
Dinamo-fan
Все правильно. От себя хочу добавить, что показатели смертности, приведенные здесь работают только в странах с хорошо развитой медициной и доступом к интенсивной терапии, которая требуется порядка 5% всех инфицированных. Если в наших больницах не будет вентиляторов легких (а откуда им там взяться), то смертность в Украине как раз 5% и составит.
vizuals
"Обробка поверхні всього тіла етанолом або хлорним вапном"
Краще вже метанолом, може вірус тех його не витримує
axylinam
Самый главный миф не написали-что вирус передаётся пердежом
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Слава Чебан
новость как раз о спорте