Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 23 березня 2020, 17:31
3731
2

Що робити, якщо у вас підозра на коронавірус

Sport.ua нагадує українцям про запобіжні заходи

| Оновлено 23 березня 2020, 17:31
3731
2
Що робити, якщо у вас підозра на коронавірус
zn.ua

На сьогоднішній день в Європейському Союзі немає жодної країни, куди б не дісталося коронавірусне захворювання COVID-19. В Україні коронавірус станом на 22 березня діагностували у 73 осіб, з них троє померли, а один пацієнт одужав і був виписаний з лікарні. Для зменшення ризику, ВООЗ та МОЗ України рекомендують дотримуватися таких базових правил:

  • регулярно ретельно мийте руки з милом протягом 20-40 секунд і обробляйте руки спиртовмісними (від 60%) антисептиками;
  • не торкайтеся руками обличчя і слизових оболонок (очей, носа і рота) - це стандартний шлях потрапляння вірусу в організм через заражені поверхні (тому так важливо мити руки).
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або вигином ліктя, після цього серветку відразу викиньте, а руки вимийте;
  • уникайте місць скупчення людей, а якщо ви все-таки опинилися в них - надягайте маску, дотримуйтеся дистанції та перебувайте на відстані не менше за 1,5 м від людей, які вас оточують;
  • не їжте продуктів тваринного походження без термічної обробки;
  • намагайтеся повноцінно харчуватися і займатися фізичними вправами, дотримуватися здорового сну.

Як розпізнати перші симптоми коронавірусу? Відомо, що симптоми COVID-19 часто схожі з грипом чи ГРВІ.

  • Основним симптомом є підвищена температура. До цього може додатися сухий кашель, нудота, діарея і біль у суглобах. Варто пам'ятати, що риніт (нежить) при зараженні коронавірусом проявляється досить рідко;
  • також у інфікованого коронавірусом утруднюється дихання, з'являється задишка;
  • важливо: на початковій стадії симптоми COVID-19 можуть бути слабкими, через що інфікований може не поставитися до того, що відбувається, з належною серйозністю.

Міністерство охорони здоров'я і регіони відкрили свої гарячі телефонні лінії, якими можна скористатися з питань і проблем, пов'язаних із пандемією коронавірусу:

Що робити, якщо ви відчуваєте симптоми, схожі на коронавірус? Пропонуємо вам інструкцію до дій за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міністерства охорони здоров'я України.

  • Спочатку проаналізуйте, чи дійсно ви могли його десь підхопити. Якщо ви протягом останніх декількох тижнів не бували в країнах, де спостерігається спалах хвороби, і не контактували з людьми, які звідти повернулися, діагноз «коронавірус» є малоймовірним.
  • Якщо контакти з потенційними хворими були, і у вас з'явилися такі симптоми, як підвищена температура, головний біль, кашель, утруднене дихання, залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікарю. МОЗ і ВООЗ закликають чинити саме так, а не йти до лікарні, адже якщо ви все-таки хворі, то заразите менше людей.
  • Якщо у вас немає сімейного лікаря, саме час укласти з ним декларацію. В іншому випадку - телефонуйте на гарячу лінію Національної служби здоров'я за телефоном 1677. Також є гаряча лінія МОЗ, яка поки працює в тестовому режимі: 0-800-505-201.
  • Якщо ви відчуваєте себе зовсім погано і обґрунтовано підозрюєте, що причиною може бути коронавірус - викликайте швидку (103) і попросіть зробити вам тест. Якщо швидка відмовляється приїжджати, ви можете повідомити про цю ситуацію на гарячу лінію 1545 або на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я 0-800-505-201.
  • Якщо ви нещодавно повернулися з країни з високим рівнем зараження коронавірусом або контактували з тими, хто повернувся, ні в якому разі не приховуйте від лікарів, де саме ви були і з ким контактували.
  • Ваш сімейний лікар або лікарі швидкої приймуть рішення про необхідність вашої самоізоляції чи госпіталізації та нададуть подальші рекомендації. Також саме вони можуть призначити вам проведення тесту на коронавірус. Однак, щоб виключити інші можливі інфекції, медики проведуть тести на грип та інші віруси, наприклад, аденовіруси, риновіруси та ін.
  • Тест на коронавірус проводять тільки в тому випадку, якщо ви недавно повернулися з-за кордону і є характерні симптоми, або ви контактували з хворим, у якого вже підтвердили коронавірус. Алгоритми розроблені ВООЗ, яким слідує МОЗ, на даний момент не передбачають масове проведення перевірки на COVID-19.
  • Є два види тестів на коронавірус: експрес-тести і ПЛР-дослідження (полімеразна ланцюгова реакція - метод діагностики численних інфекцій, який ґрунтується на дослідженні генетичного матеріалу людини (ДНК і РНК)). Для експрес-тесту знадобиться кров з пальця і ​​10 хв. Він визначає, чи є в організмі антитіла до вірусу. Вони з'являються тільки на 5-7 день інфікування.
  • Експрес-тести поки є в семи київських лікарнях: Олександрівській, міських лікарнях №4 і №9, пологовому будинку №4, дитячих лікарнях №1 і №2, інфекційній дитячій лікарні на вулиці Дегтярівській. А також - в окремих лікарнях Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя, Чернівців. Дізнатися, де найближча до вас клініка з тестами, ви можете за телефоном гарячої лінії 0-800-505-201.
  • Якщо експрес-тест підтвердить коронавірус, вас обов'язково перевірять ще раз за допомогою ПЛР-дослідження. Для цього у вас візьмуть мазок (це може бути слина, мокротиння) і відправлять до спеціальної лабораторії. Результат буде наступного дня. У МОЗ запевняють, що тестів на коронавірус досить.
  • Якщо діагноз підтвердиться, вас покладуть до інфекційної лікарні. У МОЗ запевняють, що у всіх регіонах інфекційні лікарні підготовлені до таких випадків. Лікарі поінформовані про алгоритм дій.
  • Як відомо, вакцин і ліків від COVID-19 на сьогоднішній день не існує. Однак багатьом людям вдалося видужати завдяки підтримуючому медичному догляду. До того ж, слід пам'ятати, що більшість випадків захворювання проходить у легкій формі.

Будьте здорові та бережіть себе та своїх близьких.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Найкращі бомбардири молодіжного чемпіонату України-2013/14. Де вони зараз?
Футбол | 28 вересня 2024, 22:40 5
Найкращі бомбардири молодіжного чемпіонату України-2013/14. Де вони зараз?

Згадуємо та оцінюємо успіхи голеадорів, які 10 років тому вважалися дуже перспективними…

Чжан Чжілей розповів, чому бійцям хевівейту слід остерігатися Дюбуа
Бокс | 28 вересня 2024, 12:20 0
Чжан Чжілей розповів, чому бійцям хевівейту слід остерігатися Дюбуа

Китайський боксер упевнений, що Даніель заслуговує на статус чемпіона світу

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Спасибо за подробную инфу! Всем здоровья!
vladislavxx
спасибо! добавил в закладки