Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 19 березня 2020, 14:13
5326
2

Кайса Макаряйнен: легенда, якій не щастило на Олімпійських іграх

Фінська ракета до 37 років виграла все, крім олімпійської медалі

| Оновлено 19 березня 2020, 14:13
5326
2
Кайса Макаряйнен: легенда, якій не щастило на Олімпійських іграх
Twitter. Кайса Макаряйнен

Часто буває, що біатлоніст протягом всієї кар'єри показує слабкі результати, далекі від трійки призерів, але раптом на Олімпійських іграх вистрілює і сенсаційно здобуває медаль. І все б нічого, якби по-справжньому легендарні спортсмени не залишалися без нагород на головних стартах в життя.

Фінка Кайса Макаряйнен, мабуть, є найяскравішим прикладом того, як біатлоністка з року в рік стабільно потрапляє на подіум в гонках Кубка світу, однак в найважливіший момент стає жертвою божевільного невезіння. Пропонуємо згадати головні моменти в кар'єрі фінської ракети, яка на минулих вихідних назавжди зачохлила гвинтівку.

Перші серйозні успіхи прийшли далеко не відразу

Почала займатися біатлоном Макаряйнен лише в 20-річному віці, через 16 років після того, як вперше стала на лижі. Швидкістю на лижні Кайса сповна компенсувала недоліки в точності стрільби, і швидко відібралася в збірну Фінляндії. Але перші серйозні успіхи прийшли далеко не відразу. Першим міжнародним стартом Кайси був юніорський чемпіонат світу-2004, однак навіть потрапити до двадцятки найсильніших їй не вдалося. В силу пізнього приходу в біатлон, ті змагання так і залишилися для Макаряйнен першими і останніми в юніорах.

Але через те, що конкуренції як такої в збірній Фінляндії не було, вже в наступному сезоні Кайса дебютувала на дорослому чемпіонаті світу в австрійському Хохфільцені, хоч і виступила там безуспішно. У трьох гонках вона закрила лише 27 мішеней 46 пострілами (менше 60%), тому навіть на потрапляння в залікову зону було розраховувати складно. У сезоні 2005/06 фінка отримала стабільну практику виступів на Кубку світу і заробила перші очки. У швидкості Кайса продовжувала прогресувати, а головне, що зробила величезний стрибок у точності стрільби, і тепер в середньому допускала один промах на рубежі.

Чемпіонкою світу Макаряйнен стала в 2007 році, але з літнього біатлону. В естонському Отепяя Кайса виграла зв'язку спринт+персьют, а разом з нею на п'єдестал пошани тоді піднімалися українки Лілія Єфремова та Тетяна Рудь. Але конкуренція на літній світовій першості залишала бажати кращого, тому всерйоз цей успіх ніхто не сприймав. Зовсім інша справа - друге місце в кінці того ж 2007-го в спринті на етапі Кубка світу в Поклюці. Тоді і стало зрозуміло, що Макаряйнен зрідка може боротися за високі місця, якщо «зірки зійдуться».

Стала топ-біатлоністкою майже в 28 років і відразу виграла ВКГ

Роки йшли, Макаряйнен іноді піднімалася на п'єдестал пошани, але до результатів рівня топ-біатлоністки було далеко. Однак, ближче до 28-річчя спортсменки все змінилося: постолімпійський сезон 2010/11 ознаменувався входженням Кайси до еліти світового біатлону. Їй вдалося значно поліпшити стрілецькі якості (85,2% закритих мішеней), стати ще швидшою на лижні, а головне - нав'язати серйозну конкуренцію в кожній гонці німкені Магдалені Нойнер і іншим топовим біатлоністкам.

В грудні 2010 року Макаряйнен виграла більше медалей, ніж за всю попередню кар'єру. На першому етапі сезону в шведському Естерсунді вона просто декласувала своїх суперниць, вперше закривши всі мішені і в спринті, і в персьюті, завдяки чому здобула дебютні перемоги на Кубку світу.

Надалі сезон складався не настільки тріумфально, але відсутність провальних гонок робила Кайсу фавориткою в боротьбі за першу сходинку загального заліку. На чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську Макаряйнен спочатку стала віце-чемпіонкою у спринті, а потім виграла золоту медаль в гонці переслідування. За весь сезон Мякяряйнен не пропустила жодної гонки, тільки 5 разів опинилася нижче 10 місця в підсумкових протоколах гонок, що дозволило їй виграти Великий кришталевий глобус і понад сто тисяч євро призових.

Допінговий скандал тренера привів до невеликого спаду в результатах

Після найкращого сезону в кар'єрі Макаряйнен, її тренера з фізичної підготовки Ярмо Пункканена звинуватили в причетності до допінг-скандалу, в якому виявився замішаним лижник Юха Лаллука. Узята під час чемпіонату світу-2011 в Осло допінг-проба Б у спортсмена, тренером якого протягом кількох років був Пункканен, дала позитивний результат на екзогенний гормон росту.

Стрімкий прогрес Макаряйнен також викликав підозру у багатьох експертів і спортсменів. На Кайсу це трішки вплинуло психологічно, адже нехай і невеликий, але спад в результатах все ж відбувся.

Хвороба і погана підготовка лиж завадили завоювати медаль в Сочі

На Олімпійські ігри в Сочі-2014 Кайса Макаряйнен їхала в якості однієї з головних претенденток на медалі. Два попередні сезони вона провела на хорошому рівні, завершивши їх в топ-5 загального заліку. Однак, друга в кар'єрі фінки Олімпіада не принесла їй медалей. Найкращим результатом стало шосте місце в мас-старті. Це, звичайно, краще, ніж жодного потрапляння в топ-40, як було в Ванкувері, але приємних емоцій це не додавало.

Пізніше Макаряйнен зазначила, що змагатися за високі місця їй завадили хвороба і погана підготовка лиж (в індивідуальній гонці вона програла переможниці білорусці Дарії Домрачевій ходом 33,8 секунди). Втім, свій позитив з сезону 2013/14 Кайса винесла, адже змогла вдруге в кар'єрі виграти Великий кришталевий глобус.

Реабілітуватися на останній Олімпіаді знову завадила спонтанна застуда

У 2015-му Макаряйнен виграла одну з найголовніших медалей в кар'єрі. У фінському Контіолахті проходив чемпіонат світу, і Кайсі в рідних стінах вдалося завоювати лише одну медаль, але бронза в індивідуальній гонці - на вагу золота. Більше на головних стартах в трійку призерів у «класиці» фінка не потрапляла.

Але головною метою для біатлоністки були Олімпійські ігри-2018 в Пхьончангу. Було очевидно, що це останній шанс для неї виграти олімпійську медаль. І незважаючи на солідний вік, а на той момент Макаряйнен було 35, вона залишалася в числі фаворитів. Але на Іграх в Південній Кореї найкращою гонкою у виконанні Кайси, як і в Сочі, був мас-старт, в якому вона фінішувала десятою з двома промахами в пасиві. Проявити себе в повній мірі знову завадила спонтанна застуда.

Макаряйнен в кінці останнього для себе олімпійського сезону знову втішила себе Кубком світу, вже третім у кар'єрі. Але навіть бронзова медаль Олімпіади принесла б їй, швидше за все, набагато більше щастя. Ще більш прикрим для фанів спортсменки був той факт, що в 2017-му вона стала в Пхьончангу другою в гонці переслідування на передолімпійському тижні, а перед тим в спринті посіла четверте місце. Це підтверджувало, що траса для неї цілком підходила...

Ледь не встановила віковий рекорд, перш ніж завершила кар'єру

Всі очікували, що Макаряйнен після Пхьончангу оголосить про завершення кар'єри, але це рішення вона прийняла лише за два роки потому. Сезон 2018/19 Кайса почала дуже здорово, здобувши три перемоги в грудні. Але протягом усього сезону стабільно показувати високі результати вікова фінка вже не могла, тому за глобуси боролися інші біатлоністки.

А минулий сезон став найгіршим для Макарайнен за останні 10 років. Швидкість нехай і не дуже сильно, але впала, стрільба теж часто підводила. Але одну перемогу в сезоні Кайса все ж здобула. У мас-старті на етапі Кубка світу в Обергофі фінка фінішувала першою, тим самим зробивши собі подарунок на 37-й день народження, який вона відзначила за день до гонки. Кайса стала другою найстаршою спортсменкою, яка перемогла на етапах Кубка світу в особистій гонці.

В останній гонці подарувала вболівальникам неймовірні емоції

Про завершення кар'єри Кайса Макаряйнен оголосила напередодні гонки переслідування на рідному етапі Кубка світу в Контіолахті, яким в зв'язку з пандемією коронавірусу достроково завершувався сезон 2019/20. За день до цього вирішив зачохлити гвинтівку легендарний француз Мартен Фуркад, тому вся увага в першу чергу була прикута до нього. Тим більше, що Фуркаду-молодшому вдалося виграти свою останню гонку.

Читайте також: Сім років домінування і королівське завершення кар'єри. Фуркад – геній

Макаряйнен ж було складно розраховувати не те що на перемогу, а й навіть на потрапляння до квіткової церемонії, адже в персьюті вона стартувала 18-ю опісля не найуспішнішого виступу в спринті. Але фінка виклалася на 100%, і незважаючи на чотири промахи, на фінішному колі боролася за медаль.

У якийсь момент вона наблизилася до швейцарки Селіни Гаспарін і італійки Лізи Віттоцці, але все-таки не дістала їх і фінішувала на прикрому четвертому місці. Кайсі не вдалося піти на мажорній ноті, однак вона, як завжди, боролася до кінця і подарувала вболівальникам неймовірні емоції.

За свою кар'єру Макаряйнен виграла 27 гонок Кубка світу, ще 60 разів була в трійці призерів. Завоювала 3 Великих і 5 Малих кришталевих глобусів, а також здобула 5 медалей на чемпіонатах світу. До 37 років фінська ракета виграла все, крім олімпійської медалі. Але відсутність останнього пункту не завадило їй стати легендою.

Денис ШАХОВЕЦЬ

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
cooper
Надзвичайно поважаю Кісю!
Саша Яковенко
статья классная! Макаряйнен - легенда.
"Но так как конкуренции как таковой" - улыбнуло.