Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 березня 2020, 12:57
6908
13

Весняний тренерський роман Олімпіка. Невже знову?

Оглядач Sport.ua - про свіжу тренерську рокіровку в донецькій команді

| Оновлено 14 березня 2020, 12:57
6908
13
Весняний тренерський роман Олімпіка. Невже знову?
ФК Олімпік

На початку вересня минулого року «Олімпік» зумів приємно здивувати українську футбольну спільноту - головним тренером команди був призначений іспанський фахівець Вісенте Гомес, який раніше встиг проявити себе на вітчизняних теренах в якості асистента Сергія Реброва та Олександра Хацкевича в «Динамо». Після тієї катастрофи, яку пережили донеччани на самому початку сезону УПЛ-2019/20, коли «завдяки» невдалій авантюрі з призначенням Жуліо Сезара опинилися на дні турнірної таблиці, подібні зміни однозначно виглядали чимось на зразок ковтка свіжого повітря після виходу з газової камери.

Вісенте Гомесу не треба було багато часу на те, щоб пояснити футболістам свої вимоги, і почати разом з командою домагатися результату. У першому ж матчі під керівництвом нового наставника «олімпійці» зіграли на виїзді внічию з «Маріуполем» (1:1), після чого виграли у «Львова» (1:0) і зазнали двох, можливо, незаслужено важких поразок від «Зорі» (0:5) та «Десни» (0:1).

Проте наступні п'ять матчів «Олімпіка» в чемпіонаті виявилися неймовірно успішними. З 11-го по 15-й тур команда Вісенте Гомеса здобула чотири перемоги при одній нічиїй (проти «Олександрії» - 0:0), що дозволило «Олімпіку» не тільки покинути дно турнірної таблиці, але й пробратися в заповітну для більшості колективів ліги верхню шістку.

У цей відрізок «Олімпік» був кращою командою вітчизняної Прем'єр-ліги разом з «Шахтарем». Обидва донецьких клуби в позначених п'яти турах змогли набрати по 13 очок, що було кращим досягненням, ніж у «Зорі» (12 очок), «Динамо» (10), «Олександрії» (8), «Десни» (7) та інших учасників змагального процесу. І нехай перед зимовою паузою «Олімпік» тричі поспіль програв, але як мінімум в двох поразках (від «Динамо» і «Шахтаря») команду Вісенте Гомеса навряд чи хтось посміє дорікнути. Та й домашнє фіаско від «Маріуполя» (1:2) сталося на тлі вельми неоднозначного пенальті, призначеного за нібито фол Кринського на Мишньові, хоча повтори показали, що гравець приазовської команди почав падати у штрафному суперника ще задовго до контакту з кіпером «Олімпіка».

Невипадково перед відходом на «зимівлю» той таки Кринський заявив, що сезон для команди можна сміливо ділити на дві частини - до та після приходу Вісенте Гомеса: «До приходу була катастрофа, адже про шістку навіть і мови не йшло. Зараз же в нас уже є види на топ-6». Подібні слова підопічного напевно десь потішили іспанського тренера, хоча на публіці він завжди давав зрозуміти, що ніякі нагороди або похвала не є для нього самоціллю в футболі. Зокрема, після того, як Вісенте Гомес був визнаний найкращим тренером УПЛ в листопаді, він був вельми скептично налаштований щодо цієї нагороди: «Я не сильно зацікавлений в подібних званнях. Сфокусований лише на задачах, поставлених перед командою. Куди важливіше, щоб гравці покращували гру, досягали результату, ось тоді я по-справжньому щасливий. Все інше - приємно, але не більше».

Взимку ситуація обіцяла стати для «Олімпіка» ще більш мармеладною. На зборах донецька команда за Вісенте Гомеса зіграла 10 спарингів, в яких здобула 9 перемог при 1 нічиїй. Завдяки цьому «Олімпік» отримав неофіційний титул чемпіона зимових зборів, якщо брати до уваги результати всіх учасників УПЛ. Звичайно, підсумки товариських матчів не раз і не два в футболі вводили в оману уболівальників і навіть фахівців, однак Вісенте Гомес, здається, твердо стояв на землі і не літав десь у хмарах. Зокрема, коментуючи результати спарингів довіреного йому колективу, іспанець чітко підкреслив, що хоче прибрати зі свідомості своїх підопічних статус аутсайдерів, але загадково наголошував - мовляв, я - не чарівник, й дива не творю.

Що конкретно мав на увазі Вісенте Гомес стало зрозуміло вже після першого офіційного матчу «Олімпіка» в 2020 році. Донеччани на своєму полі сенсаційно поступилися «Львову» (0:1), а іспанський коуч після поєдинку лише роздратовано заявив, що ця гра «була тестом для «Олімпіка», з яким той не впорався». Десь між рядків уже тоді читалося - тренер незадоволений кадровою комплектацією команди і хотів би значно більшого в своїх спробах прищепити донецькій команді більш комбінаційний та симпатичний футбол.


ФК Олімпік. Вісенте Гомес

Буквально через пару днів після поразки від «Львова», в інтернеті з'явилися чутки про те, що Вісенте Гомес виявив бажання залишити «Олімпік». Іспанський коуч нібито був незадоволений трансферною роботою клубу в зимове міжсезоння, але президент Владислав Гельзін відставку наставника в кінці лютого не прийняв. На неофіційному рівні подейкували про те, що Вісенте Гомес надав керівництву клубу список футболістів, яких він дуже хотів бачити в команді, і які були готові перебратися в «Олімпік» на вельми скромні фінансові умови, але «під крило» до іспанця. Але в підсумку, з незалежних від Гомеса причин, підписати більшу частину гравців з його шорт-листа, клубу так і не вдалося.

Справжнім ударом «під дих» для Вісенте Гомеса, очевидно, стала поразка від «Зорі» в 20-му турі. Матч, в якому донеччани були гострішими та ближчими за суперника до перемоги, завершився черговим «бубликом». «Олімпік» завдав 21 удару (4 - в отвір) проти 9 у «Зорі» (1 - в отвір), виявився кращим за показником очікуваних голів (2,3xG проти 1,47xG), але футбольні боги були проти того, щоб донеччани набрали хоч якісь очки в Запоріжжі.

Кінцівка регулярної частини сезону в УПЛ ознаменувалася для «Олімпіка» ще двома поразками - від «Десни» (1:2) і «Ворскли» (0:1), після яких команда Вісенте Гомеса скотилася на передостаннє, 11-те, місце в турнірній таблиці чемпіонату. Нижче за «олімпійців» нині опинилися тільки «Карпати», що практично вже не подають ознак життя. Продовжувати далі для Вісенте Гомеса і «Олімпіка» було вже чимось на зразок взаємного знущання один над одним, а тому підсумкове рішення про розірвання контракту за взаємною згодою сторін бачиться цілком логічним.

На жаль, видавши серію з 5 матчів без поразок на старті своєї «олімпійської» кар'єри, Вісенте Гомес завершив її абсолютно гнітючою й антирекордною для нинішнього розіграшу УПЛ серією з 7 поразок поспіль. Тепер іспанець буде підшукувати для себе нове місце роботи, а відповідати за результат в «Олімпіку» знову в якості виконуючого обов'язки призначено Ігоря Климовського.

Цікаво, що в комюніке з приводу призначення Климовського на офіційному сайті «Олімпіка» значиться цікава фраза (далі - цитуємо дослівно): «Ігор Петрович має всі шанси, щоб не просто повернути «Олімпік» на переможний шлях, але й своєю роботою змусити керівництво клубу позбавити його від приставки «в.о.»!

Чим вона настільки цікава? Та хоча б тим, що Климовський вперше очолив «Олімпік» на правах виконуючого обов'язки головного тренера ще навесні минулого року. Тоді донеччани протягом одного сезону пережили розставання спершу з Романом Санжаром, а потім і з В'ячеславом Шевчуком, а в кінцівці сезону «розгрібати ситуацію» довірили саме Климовському. Під керівництвом того «Олімпік» зумів відразу ж стабілізувати результати, здобувши 13 очок у 8 поєдинках (3 перемоги, 4 нічиї та 1 поразка).

Але влітку Климовський, незважаючи на загалом прийнятну якість гри і кількість здобутих очок, чомусь був відправлений у відставку. Зроблено це було якось тихо і без пояснення причин, а офіційний ресурс клубу 5 липня лише констатував, що «команда вирушила на перше тренування під керівництвом оновленого тренерського штабу на чолі з Жуліо Сезаром».


ФК Олімпік. Ігор Климовський

Що хорошого вийшло із співпраці «Олімпіка» з незрозуміло за які заслуги призначеним головним тренером Жуліо Сезаром, всі прекрасно знають. Саме плоди його «титанічної роботи» і був покликаний розгрібати Вісенте Гомес. Нині за іспанцем рятувати ситуацію знову приходить Ігор Климовський, але незважаючи на всі гучні гасла про шанс для цього тренера позбутися приставки «в.о.», чомусь здається, що якщо «Олімпік» вирішить завдання і збереже прописку в УПЛ на наступний сезон, то почне його команда знову під керівництвом когось іншого - того, хто буде призначений завдяки внутрішнім рішенням керівництва і на підставі кулуарних обіцянок та домовленостей. Втім, клуб - приватна структура і вирішення кадрових питань в ньому цілком і повністю є прерогативою власника. Ось тільки чи варто чекати стабільності і серйозних результатів від команди, в якій, схоже, знайшли свого кризового менеджера, але звуть його виключно по весні після низки невдач та обломів?..

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pl2012ua
донецких команд нет уже шесть лет, давайте писать правильно.
Vbolivalnyk-Peter
Статтю таку наваяли ніби то не Гомес пішов з Олімпіка через провальну весну, а Клоп з Ліверпуль за те що переміг в АПЛ. Та про відхід Зідана з Реалу після перемоги в ЛЧ меншу статтю писали ніж тут про Гомеса та Олімпік...
Oleg Bondar
В УПЛ должно быть меньше таких непонятных команд аля Олимпик, ФК Львов и Колос