Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2020, 13:02
8692
5

Юліан Вайгль: копія Гвардіоли або нова зброя Бенфіки проти Шахтаря

Його називали протеже Тухеля, порівнювали з Гвардіолою, а сьогодні він зіграє проти чемпіона України

| Оновлено 27 лютого 2020, 13:02
8692
5
Юліан Вайгль: копія Гвардіоли або нова зброя Бенфіки проти Шахтаря
Твіттер Бенфіки. Юліан Вайгль

Португалія - ​​особливе місце на карті для Юліана Вайгля. 18 жовтня 2016 року саме в цій країні хавбек відзначився своїм першим і поки єдиним забитим м'ячем в Лізі чемпіонів. Сталося це в матчі проти лісабонського «Спортинга» на «Жозе Алваладе», коли Юліан Вайгль проводив свій вже другий сезон в рядах дортмундської «Боруссії».

Минуло трохи більше трьох років, перш ніж Вайгль знову повернувся на «Жозе Алваладе» в гості до «Спортинга». На цей раз він вийшов на поле вже не в футболці «Боруссії», де раніше йому пророкували велике майбутнє, а будучи футболістом «Бенфіки» - одного з принципових опонентів «левів» в португальському футболі. «Боруссія» на початку січня погодилася відпустити 24-річного півзахисника за 20 мільйонів євро, а той підписав контракт з «орлами» на 4,5 сезони з клаусулою в 100 мільйонів євро.

Квіз: як багато ви знаєте про Бенфіку?

За ці три роки в кар'єрі Вайгля змінилося багато чого. Коли він забивав «Спортингу» в Лізі чемпіонів, то вважався ключовим гравцем «Боруссії» і одним з головних молодих талантів німецького футболу. Коли Юліан вийшов на поле проти «левів» 17 січня нинішнього року, стало очевидним - перехід в «Бенфіку» сам футболіст розцінює як хорошу можливість перезавантажити кар'єру, в якій стали очевидними явні ознаки застою...

***

Юліан Вайгль перейшов в дортмундську «Боруссію» влітку 2015 року. Йому було всього 20 років, але до того моменту він уже встиг заслужити капітанську пов'язку в «Мюнхені-1860», ставши наймолодшим «ватажком» в історії «шістдесятників». Тренером «Боруссії» в той час як раз став Томас Тухель, який нині працює з «Парі Сен-Жермен». Саме він вплинув на рішення Вайгля змінити команду і схилити вибір на користь «чорно-жовтих». Сам хавбек на прем'єрній прес-конференції визнав, що роль тренера виявилася досить значною для його вибору: «У мене вже було кілька відмінних бесід з Томасом Тухелем. Для мене буде великою честю працювати разом з ним. Проект також переконав мене, але я не думаю, що комусь додатково потрібно нагадувати, наскільки серйозним клубом є «Боруссія» Дортмунд. Тепер і я хочу якомога швидше стати повноцінною частиною всього цього».


Твіттер Боруссії Д. Юліан Вайгль і Томас Тухель

Вайгль як ніби щось передчував щодо Тухеля. Саме з цим наставником його кар'єра в «Боруссії» йшла по наростаючій. У перші два сезони в футболці «чорно-жовтих» Юліан незмінно проводив по 30 поєдинків в Бундеслізі, будучи ключовим футболістом команди. Це дозволило Вайглю дебютувати за національну збірну Німеччини в травні 2016 року, але з тих пір за головну команду своєї країни Юліан провів ще лише 4 поєдинки...

Так уже збіглося (або це не збіг?), що з відходом Тухеля з Дортмунда після сезону-2016/17 місце Вайгля в основному складі «Боруссії» опинилося під питанням. Він перебував у підвішеному стані при Петері Боші та Петері Штегері. Здавалося б, ситуація просто зобов'язана змінитися в позитивну для гравця сторону з приходом на пост головного тренера Люсьєна Фавра в липні 2018 року, але в реальності серйозних змін в кар'єрі Вайгля не відбулося. У Бундеслізі-2018/19 за «чорно-жовтих» Юліан провів лише 18 поєдинків, а ще в 12 так і просидів від свистка до свистка на лаві запасних.

Фавр віддавав перевагу купленому в «Тяньцзинь Цюаньцзянь» Акселю Вітселю, а кар'єра Вайгля дійшла навіть до того, що він почав грати за резервну команду «Боруссії» для підтримки тонусу і кондицій. Не дивно, що на початку 2019 року Юліан не став приховувати бажання змінити обстановку з метою отримання постійної ігрової практики. Цікаво, що Вайгль відкрито говорив про мрії знову попрацювати з Тухелем: «Я хочу покращити ситуацію і перезавантажити кар'єру. Не секрет, що мені вдавалося відмінно працювати з Томасом Тухелем. Я вже сказав, чого хочу керівництву дортмундської «Боруссії».

Але січневий ринок-2019 так і закрився без угоди по Вайглю. Тоді це виглядало дивним, але з часом футболіст спробував все пояснити. Юліан сказав, що у нього була розмова з Фавром, під час якого тренер дав йому певні обіцянки. Вайгль отримав другий шанс у «Боруссії». Як мінімум, на словах...

***

Кардинальних змін все-таки не відбулося. До зимової паузи в сезоні-2019/20 на рахунку Вайгля виявилося 13 матчів у Бундеслізі, але не покидало відчуття, що цей хавбек, як і раніше, не є першим вибором для Люсьєна Фавра, і з його відходом з команди тренерські задумки і стратегія не зазнають жодних змін. Очевидно, щось подібне відчув і Вайгль.

Навколо нього ходило чимало чуток - «Манчестер Сіті», «Рома», «Парі Сен-Жермен», «Валенсія»... Однак сам Вайгль прийняв рішення перейти в «Бенфіку», на що істотно вплинув спортивний директор лісабонського клубу Руй Кошта. Екс-футболіст «Фіорентини» і «Мілана» витратив чимало сил й часу на те, щоб переконати Вайгля схилити свій вибір саме на користь «Бенфіки». У цій команді йому гарантували місце в складі, а самим трансфером Юліана «орли» зайвий раз показали футбольній Європі, що у них є ресурс на серйозні кроки на ринку (Вайгль став другим в списку найбільш дорогих покупок «Бенфіки» в історії після мексиканця Рауля Хіменеса, за якого влітку 2015 року клуб віддав «Атлетіко» 22 мільйони євро, а через чотири роки продав в «Вулверхемптон» за 38 мільйонів).


Твіттер Бенфіки

Юліан Вайгль - півзахисник, здатний виконувати величезну кількість функцій і діяти на позиції, як «шістки», так і «вісімки». Зазвичай він відіграє ключову роль в побудові гри своєї команди в центрі поля, забезпечуючи ефективну взаємодію між обороною і атакою. Це надзвичайно працездатний виконавець, який в кінці 2016 року оновив рекорд Бундесліги за кількістю техніко-тактичних дій в одному поєдинку турніру. У грі проти «Кельна» фахівці нарахували у Вайгля 218 ТТД, з яких 92% були вдалими! Настільки фантастичні цифри сприяли величезній кількості компліментів, які видавалися Юліану. Зокрема, легендарний екс-футболіст збірної Німеччини і володар «Золотого м'яча-1991» Лотар Маттеус в одному з інтерв'ю, розмірковуючи про Вайгля, заявив, що цей гравець нагадує йому Пепа Гвардіолу в рядах «Барселони».

Бенфіка – Шахтар. Прогноз і анонс на матч 1/16 фіналу Ліги Європи

Останні два з половиною роки були, мабуть, не найкращим періодом в кар'єрі Юліана Вайгля. Незрозуміла роль і функції в «Боруссії» призвели до того, що цей хавбек пролетів повз заявку збірної Німеччини на чемпіонат світу-2018, та й взагалі в останній раз в рядах національної команди на полі з'являвся в березні 2017 року у спарингу проти Англії (1:0). Переїзд на «Ештадіу да Луш» - шанс для Вайгля знову заявити про себе на всю футбольну Європу. До нинішнього моменту він провів вже 7 поєдинків у чемпіонаті Португалії за «Бенфіку», а ось перший матч проти «Шахтаря» в рамках 1/16 фіналу Ліги Європи пропустив через дискваліфікацію. Втім, в матчі-відповіді в Лісабоні «орли» вже зможуть розраховувати на Вайгля, який цілком здатен стати новою зброєю «Бенфіки» проти «Шахтаря». Саме тому наставникам «гірників» варто як слід поламати голову над тим, що зробити, щоб майбутня гра не стала бенефісом Юліана та його команди...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Читайте також: Можливо, він чарівник? Головні рекорди і досягнення Бруну Лаже в Бенфіці

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 72
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Не сработало
JulikoB
Я верю в этого хлопца. Жду сегодня хет-трик в ворота шахтера.
JulikoB
Я верю в этого хлопца. Жду сегодня в ворота шахтера.
UKRAINE FAN
Если бы он и в правду был бы так хорош то не перешел бы в Бенфику!