Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 19 лютого 2020, 21:57
4249
3

Можливо, він чарівник? Головні рекорди і досягнення Бруну Лаже в Бенфіці

Молодий тренер за короткий період встиг встановити чимало нових орієнтирів

| Оновлено 19 лютого 2020, 21:57
4249
3
Можливо, він чарівник? Головні рекорди і досягнення Бруну Лаже в Бенфіці
Твіттер Бенфіки. Бруну Лаже

Останні півтора тижні видалися, м'яко кажучи, не найкращим періодом у житті «Бенфіки» під керівництвом 43-річного Бруну Лаже. Команда, яка до цього видала 17-матчеву безпрограшну серію у всіх турнірах, а також з 24 серпня минулого року не втрачала очок в національному чемпіонаті, раптом різко загальмувала. В останніх трьох поєдинках «орли» лише одного разу зіграли внічию при двох поразках, причому обидві «баранки» команда Лаже отримала в поєдинках чемпіонату Португалії - проти «Порту» (2:3) і «Браги» (0:1), а внічию зіграла в Кубку країни проти «Фамалікана» (1:1).

Подібне, звичайно ж, не може не давати надію вболівальникам «Шахтаря» напередодні матчів «гірників» проти «Бенфіки» в 1/16 фіналу Ліги Європи. Однак не варто забувати, що до цього за рік під керівництвом Бруну Лаже (коуч керує «орлами» з січня 2019 року) «орли», як і їхній наставник, відзначилися чималою кількістю досягнень, що заслуговують на увагу...

1. Лаже двічі за рік продовжував контракт з клубом

На пост головного тренера «Бенфіки» Бруну Лаже, який працював з літа 2018 року наставником дубля «орлів», був призначений в січні 2019-го. Вірніше, 4 січня його затвердили в якості виконуючого обов'язки головного тренера, після чого ЗМІ активно обговорювали швидкий приїзд в Лісабон Жозе Моуріньо або Жорже Жезуса, однак лише через 10 днів Бруну Лаже був затверджений на своїй посаді на постійній основі. З тих пір коуч вже двічі встиг продовжувати свою трудову угоду з «орлами», причому обидва рази робив це в 2019 році. У лютому Лаже та «Бенфіка» уклали контракт з терміном дії до 2023 року, а в кінці грудня пролонгували його ще на один сезон.

2. 10:0 - при Лаже «Бенфіка» домоглася найбільшої перемоги за більш ніж 50 років

10 лютого 2019 року «Бенфіка» на своєму полі в рамках 21 туру чемпіонату Португалії-2018/19 в пух і прах рознесла «Насьональ» з Фуншала - 10:0. Авторами голів стали відразу вісім футболістів лісабонської команди, а Харіс Сеферович і Жонас, який завершив минулого літа професійну кар'єру, відзначилися дублями. Ця перемога стала для «Бенфіки» найбільшою з 1964 року, коли команда з таким же відривом у рахунку переграла «Сейшал».

3. «Бенфіка» при Лаже видала найкраще друге коло чемпіонату в історії

«Бенфіка» на момент приходу Лаже на пост головного тренера програвала «Порту» в чемпіонській гонці, але при Бруну видала фантастичну другу частину чемпіонату. У 17 поєдинках «орли» здобули 16 перемог при 1 нічиїй (вдома проти «Белененсеша» - 2:2), що принесло «Бенфіці» 49 очок з 51 можливого. Завдяки цьому лісабонці не тільки виграли чемпіонат Португалії, здобувши свій 37-й (рекорд турніру) титул, а й з 94% перемог видали краще друге коло в історії ліги, поліпшивши попереднє досягнення, встановлене «орлами» в 70-х роках минулого століття під керівництвом англійця Джиммі Хейгана.

4. Рекорд забитих м'ячів за один чемпіонат - 103

Успішне друге коло минулого розіграшу чемпіонату привело «Бенфіку» не тільки до чемпіонського титулу, але й до повторення власного ж рекорду за забитими м'ячами, встановленого в уже далекому сезоні-1963/64. На рахунку «орлів» виявилося 103 голи в 34 поєдинках, тобто в середньому команда забивала більше 3 м'ячів за матч! Не дивно, що найкращим бомбардиром минулого чемпіонату Португалії став форвард «Бенфіки» Харіс Сеферович, який забив 23 голи. Крім того, в топ-8 бомбардирів тоді потрапили відразу чотири представники «орлів». Крім Сеферовича ними виявилися Рафа Сілва (17 голів), Жоау Феліш (15) та Піцці (13), причому кожен з них встановив свій особистий бомбардирський рекорд в рамках одного сезону.

5. Неймовірне перетворення Жоау Феліша

До приходу Бруну Лаже на пост головного тренера «Бенфіки» молодий талант команди Жоау Феліш в рамках минулого розіграшу чемпіонату Португалії провів на полі лише 163 хвилини в 7 поєдинках, причому тільки один з них починав у стартовому складі. На рахунку Феліша було 2 забитих м'ячі. Після того, як коучем «Бенфіки» став Лаже, з Жоау Фелішем відбулося неймовірне перетворення - він провів 1572 хвилини на полі (19 поєдинків, причому всі - в стартовому складі), відзначившись у них 13 забитими м'ячами. Багато в чому настільки успішний виступ таланта вплинув на те, що минулого літа мадридський «Атлетико» погодився виплатити «Бенфіці» астрономічну суму відступних за 19-річного на той момент футболіста в розмірі 126 мільйонів євро.

6. Рекордний за 40 років погром «Спортінга»

Історія протистоянь «Бенфіки» та «Спортінга» знає чимало яскравих дуелей, тим більше що веде свій початок з 30-х років минулого століття. Ігри проти «левів» завжди є принциповими для «орлів», адже обидві команди представляють одне місто - Лісабон. До Бруну Лаже «Бенфіка» на протязі більше чотирьох десятків років не вчиняла сусідам серйозних погромів (в 5 і більше м'ячів). Останній з таких траплявся аж в листопаді 1978 року, коли «орли» на своєму полі розбили «левів» з рахунком 5:0. Повторити цей подвиг «Бенфіці» вдалося вже при Лаже, причому в матчі за трофей - Суперкубок Португалії-2019, розіграш якого відбувся 4 серпня минулого року. Цікаво, що після першого тайму «орли» вигравали лише з рахунком 1:0, але після перерви відправили в сітку воріт суперника відразу чотири м'ячі без відповіді.

7. Рекордна серія гостьових перемог в чемпіонаті - 18

Саме під керівництвом Бруну Лаже «Бенфіка» встановила рекордну для чемпіонату Португалії гостьову переможну серію, що віднині налічує 18 поєдинків. Творити рекорд «орли» почали в першому ж виїзному матчі з Лаже на чолі проти «Санта Клари» (2:0), після чого послідовно здолали в гостях «Віторію Гімарайнш» (1:0), «Спортінг» (4:2) , «Авеш» (3:0), «Порту» (2:1), «Морейренсе» (4:0), «Фейренсе» (4:1), «Брагу» (4:1), «Ріу Аве» (3:2), «Белененсеш» (2:0), «Брагу» (4:0), «Морейренсе» (2:1), «Тонделу» (1:0), «Санта Клару» (2:1 ), «Боавішту» (4:1), «Віторію Гімарайнш» (1:0), «Спортінг» (2:0) та «Пасуш де Феррейра» (2:0). Зупинити переможну гостьову ходу «Бенфіки» в чемпіонаті, а заодно й нанести «орлам» першої виїзної поразки при Бруну Лаже зміг 8 лютого нинішнього року «Порту» - 3:2.

8. Наймолодший тренер-чемпіон в «Бенфіці» з кінця 80-х

«Бенфіка» стала першим самостійним тренерським досвідом в кар'єрі Бруну Лаже. До неї цей фахівець був асистентом в тренерських штабах Карлуша Карвальяла в «Шеффілд Венсдей» та «Суонсі». Щоб привести «орлів» до титулу чемпіона Португалії Бруну Лаже вистачило всього 19 матчів і цей випадок став лише другим в історії клубу, коли «орли» міняли тренера по ходу сезону і домагалися в ньому перемоги після чемпіонату-1967/68, на протязі якого з «Бенфікою» встигли попрацювати відразу три фахівці - Фернандо Рієра, Отто Глорія та Фернандо Кабріта. Крім того, Бруну Лаже став тільки п'ятим португальським коучем в історії «орлів», якому вдалося привести лісабонців до перемоги в чемпіонаті (після Маріу Вілсона, Тоні, Жорже Жезуса та Руя Віторії), а також наймолодшим тренером-чемпіоном з кінця 80-х років минулого століття, коли титул з «Бенфікою» здобув 42-річний Тоні. На момент отримання «золотих» медалей з «орлами» Бруну Лаже було 43 роки.

Всі ці рекорди та досягнення показують, що «Шахтарю» доведеться вкрай непросто проти суперника, який набрав в цілому фантастичний хід при нинішньому головному тренерові. Три останніх невдалих матчі, можливо, є наслідком якогось фатального збігу обставин, але не виключено, що «Бенфіка» дійсно потрапила в кризову смугу. В цьому і належить як слід розібратися тренерському штабу «гірників» на чолі з Луїшем Каштру, щоб зупинити «орлів» в поточному розіграші Ліги Європи вже на стадії 1/16 фіналу, адже в минулому сезоні після вильоту з Ліги чемпіонів «Бенфіка» змогла послідовно пройти «Галатасарай» і загребське «Динамо», перш ніж в чвертьфіналі нарвалася на «Айнтрахт», який перегородив «Шахтарю» шлях ще в 1/16 фіналу...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виталик Боднарюк
Його фамілія сама говорить що його чекає в Харькові!
ALM
Если Бенфика пройдет дальше, то Лаже будет следующим тренером Шахтера.