Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 24 лютого 2020, 15:25
32364
7

Бронза українок в естафеті, рекорд Ройселанд, Логінов знову оскандалився

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події чемпіонату світу-2020

| Оновлено 24 лютого 2020, 15:25
32364
7
Бронза українок в естафеті, рекорд Ройселанд, Логінов знову оскандалився
Український біатлон. Жіноча збірна України

З 13 по 23 лютого італійський Антхольц приймав чемпіонат світу-2020 з біатлону. Збірна України виконала завдання-мінімум, але влипла в неприємний скандал з російським біатлоністом Олександром Логіновим. А норвежка Марте Олсбю Ройселанд встановила рекорд за кількістю завойованих медалей, чим забезпечила своїй команді перемогу в медальному заліку.

Про ці та інші події минулого світової першості – в нашому традиційному огляді.

Україну двічі обійшла Чехія

Вже на стартовому відрізку чемпіонату світу українці могли завоювати медалі, але двічі трохи не пощастило. У змішаній естафеті Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний зайняли п'яте місце, програвши бронзовим призерам, якими сенсаційно стали чехи, 26 секунд.

Але на місці Чехії цілком могли б опинитися українські біатлоністи. Справа в тому, що Підручний на передостанньому колі вирішив ризикнути: Дмитро включив повну швидкість і, як наслідок, після заключної стрільби пішов на коло штрафу.

Жіночий спринт, який пройшов на наступний день, склався ще сумніше. Олена Підгрушна на перших двох колах показувала досить слабку швидкість, ще й допустила один промах на лежці. Однак, на останньому колі українка показала третій чистий хід і включилася в боротьбу за бронзу. На жаль, підсумковий час чешки Люції Харватової виявився на чотири секунди краще. Підгрушна зайняла прикре четверте місце.

Американка вдруге стала віце-чемпіонкою світу

У жіночому спринті біатлоністка з США С'юзан Данклі довела, що не випадково в 2017 році фінішувала другою в мас-старті на світовій першості в австрійському Хохфільцені. 34-річна американка в спринтерській гонці закрила всі мішені і навіть боролася за перемогу, проте на фінішному колі не змогла втримати перевагу над норвежкою Марте Олсбю Ройселанд. Втім, для Данклі це срібло на вагу золота.

Історичний спринт для України

Чоловічий спринт назавжди увійде в історію українського біатлону, бо вперше на чемпіонаті світу нашу країну в цій дисципліні представляли п'ять біатлоністів. Цьому сприяла золота медаль Дмитра Підручного в гонці переслідування на ЧС-2019.

Але кількість і якість - різні речі. Дебютант Богдан Цимбал, який вперше отримав шанс виступити на такому високому рівні, зайняв лише 67 місце і навіть не кваліфікувався в персьют. Міг поборотися за медаль Дмитро Підручний, але припустився фатальної помилки.

Помилка Підручного

До стрільби стоячи спринтерська гонка для Підручного складалася практично ідеально, проте на другому рубежі пішов промах останнім пострілом, а потім ще й падіння на рівному місці. На виході з килимка Дмитро сам не помітив, як поставив палицю між лиж, і втратив рівновагу.

 

 

Після цієї невдачі, шансів завоювати медаль у Підручного не залишалося. Він посів десяте місце, ставши найкращим в українській команді.

Скандал з Логіновим

Ще перед стартом чемпіонату світу було достатньо скандалів в Антхольці. Ліза Віттоцці звинуватила Доротею Вірер в нечесній конкуренції у минулому сезоні, збірна Казахстану відсторонила кількох біатлоністів чоловічої збірної від змагань. Було б дивно, якби в подальшому все пройшло гладко.

Переможцем чоловічого спринту став росіянин Олександр Логінов, якого в 2013 році звинуватили в застосуванні еритропоетину - одного з найбільш популярних і потужних видів допінгу. Потім Логінов ще й став бронзовим призером в гонці переслідування.

Багато біатлоністі висловили недовіру до «чистоти» Логінова, не вельми підбирали слів швед Себастіан Самуельсон і брати Бьо.

Читайте також: «Російський допінгіст знищує наш спорт». Реакція на золото Логінова

Здавалося, що все досить швидко має затихнути, але склалося все так, як і припустити було практично неможливо. Напередодні чоловічої естафети в номері Логінова провели обшук, конфіскували його особисті ноутбук і телефон. І, як не дивно, безпосередньо з цим пов'язана Україна.

Нібито особистий тренер Логінова Олександр Касперович знаходився на чемпіонаті світу за українською акредитацією. Пізніше президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак підтвердив, що один з членів нашої делегації віддав свою акредитацію.

IBU підозрює, що Касперович за допомогою української акредитації перевозив для Логінова допінг. Ця історія ще не закінчена і явно буде мати продовження.

Дебютна перемога Жаклена

На чоловічу гонку переслідування українець Дмитро Підручний вийшов в статусі чемпіона світу, але ця дисципліна отримала нового короля. Підручний цього разу провалив персьют через проблеми зі спиною.

Але француз Емільєн Жаклен в якомусь сенсі повторив досягнення капітана чоловічої збірної України. Як і Підручний, він на фініші боровся за перемогу з норвежцем Йоханнесом Бьо і вийшов з цієї дуелі переможцем. Крім того, для Жаклена це дебютна перемога в особистих гонках такого рівня, і відразу на чемпіонаті світу. Для Підручного торішній тріумф досі є єдиним особистим подіумом.

Невиправдані надії

Головну ставку збірна України робила на одиночну змішану естафету, де нашу команду представляли Анастасія Меркушина та Дмитро Підручний. Вже з самого початку гонка для українців не задалася: Меркушина зі старту багато програвала суперникам на лижні.

Нашій команді вдалося обійтися без штрафних кіл, але восьми запасних патронів та, на додаток, проблем Підручного зі спиною було достатньо для того, щоб відкинути українців на десяте місце. Навряд чи хтось чекав такого фіаско в цій дисципліні, але, справедливості заради, варто відзначити, що конкуренція просто зашкалювала.

Єдина медаль

У жіночій естафеті шансів на медаль українки мали не так вже й багато, але рік тому в Естерсунді ситуація була схожою, і це не завадило тоді завоювати бронзу. Але ж не дарма кажуть, що історія має властивість повторюватися.

Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Віта Семеренко та Олена Підгрушна обійшлися без штрафних кіл, скористалися невдачами конкуренток і видали найкращу естафету в сезоні. Підгрушна на фініші боролася навіть за срібло, але не впоралася з німецькою професійною лижницею Деніз Херрманн.

Цікаво, що Україна втретє поспіль завоювала медаль в жіночій естафеті на світовій першості (якщо не враховувати 2018 рік, в якому замість чемпіонату світу проводилися Олімпійські ігри). У 2017 році наша збірна стала віце-чемпіоном.

Штраф Підгрушної

Олена Підгрушна була єдиною представницею України в жіночому мас-старті, але для неї ця гонка запам'ятається не успішним виступом, а черговою помилкою.

Після заключної стрільби, на якій 33-річна українка не закрила одну мішень, вона впустила окуляри, втратила палицю, після чого забула пробігти штрафне коло.

Через пропуск штрафного кола Підгрушну оштрафували на дві хвилини. Вона фінішувала 13-ю, але опустилася на 24-е місце в підсумковому протоколі.

Для Підгрушної це друге порушення правил за місяць. В кінці січня на шостому етапі Кубка світу в Поклюці нашу команду дискваліфікували після того, як Олена перейшла на інший килимок, не надівши при цьому гвинтівку.

Королева чемпіонату

Норвежка Марте Олсбю Ройселанд увійшла в історію як перша біатлоністка, якій вдалося завоювати відразу сім медалей на одному чемпіонаті світу. Ройселанд піднялася на п'єдестал пошани за підсумками всіх семи гонок, в яких могла взяти участь. П'ять разів Марте виграла золото (в тому числі в трьох естафетах), ще двічі здобула бронзу.

Але варто зазначити, що одиночна змішана естафета введена в програму чемпіонату світу відносно нещодавно, так що ще кілька років тому у біатлоністів просто не було можливості підкорити подібне досягнення.

Медальний залік

# Країна Gold medal icon.svg Silver medal icon.svg Bronze medal icon.svg Всього
1  Норвегія 6 3 2 11
2  Франція 3 2 3 8
3  Італія 2 2 0 4
4  Росія 1 0 1 2
5  Німеччина 0 4 1 5
6  США 0 1 0 1
7 Чехия Чехія 0 0 2 2
8  Україна 0 0 1 1
Австрия Австрія 0 0 1 1
 Швеція 0 0 1 1

Україна посіла 8 місце в медальному заліку чемпіонату світу-2020 з біатлону. Наша команда з однією бронзовою медаллю в скарбничці поділила восьме місце з Швецією та Австрією.

Для Австрії єдину медаль в індивідуальній гонці завоював Домінік Ландертінгер, а Швецію від провалу врятувала лідер команди Ханна Еберг. У тому числі завдяки її штрафному колу українкам вдалося здобути бронзу в естафеті, але Ханна реабілітувалася в мас-старті.

Перемогу в медальному заліку здобула збірна Норвегії. В активі скандинавської збірної 11 нагород (6 золотих, 3 срібні та 2 бронзові). Крім перемог за участю Ройселанд, золотом відзначився лідер чоловічої збірної Йоханнес Бьо, який став найкращим снайпером мас-старту.

Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ексвласнику Дніпра оголошено підозру в організації замовного вбивства
Футбол | 08 травня 2024, 11:06 15
Ексвласнику Дніпра оголошено підозру в організації замовного вбивства

Ігоря Коломойського раніше підозрювали в легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом

Луческу може сенсаційно повернутися в Динамо Київ. Відомо, на яку посаду
Футбол | 08 травня 2024, 00:12 16
Луческу може сенсаційно повернутися в Динамо Київ. Відомо, на яку посаду

Мірча може обійняти посаду генерального директора київського клубу

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
В итоговой таблице нет белорусов, а ведь они в биатлоне огого. Да и где финны, тоже интересно, тоже ведь лыжная нация.
Василий Будник
Состояние нашего биатлона вызывает опасение за его будущее. Вроде и были захватывающие моменты на ЧМ, только они больше похожи на последние потуги больного зверя. При нынешней популярности биатлона в Украине вам, господа функционеры и тренеры, болельщики не простят, если наша сборная превратится из элитной биатлонной команды в статистов. Стыдно читать уже комментарии по типу- брынзак нах..ты уже и не краснеешь, такой красный.. Хочется искренне поблагодарить Вас, Владимир Михайлович. Подумайте, пожалуйста над тем, как все исправить. В Вас многие верят. Пока что. И именно от Вас сегодня зависит то, каким будет день завтрашний биатлона Украины.
Владимир Коновалец
Такі помилки, які робила Підгрушна під час змагань, характерні для великого передозу, коли втрачається можливість контролювати свої дії, мізок працює тільки на одне - бігти і тільки бігти...