Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
4484
0

Ріібер завоював Кубок світу, скандал в стрибках. Підсумки лижного уїк-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
4484
0
Ріібер завоював Кубок світу, скандал в стрибках. Підсумки лижного уїк-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти уїк-енду:

П'ятниця, 21 лютого

Ришнов (Румунія), HS97, особистий турнір

Субота, 22 лютого

Ришнов (Румунія), HS97, особистий турнір

Претендентів на ВКГ залишилося двоє

У стрибунів з трампліну в минулі вихідні відбулася прем'єра - вперше в історії Кубок світу приїхав в румунський Ришнов, де спортсмени змагалися на нормальному трампліні HS97. Сказати, що ця подія стала епохальною, не можна. Склад учасників етапу в Ришнові був далеко не найбільш представницьким і поступався навіть тому, що ми бачимо в останні роки в Саппоро.

У списку тих, хто пропускав змагання в Румунії, був і Рьою Кобаясі. Досить дивне рішення японця, враховуючи, що тепер він по суті втратив шанси захистити своє звання переможця Кубка світу. Якщо до Ришнова у Кобаясі-молодшого зберігалися шанси на другий поспіль БХГ, то тепер їх, по суті, не залишилося: відставання від лідера, Штефана Крафта, зросло до 388 очок. З огляду на те, що до кінця сезону в Кубку світу залишилося лише 6 особистих стартів, шанси у Рьою залишилися хіба що теоретичні.

По факту, можна констатувати, що з боротьби за ВКГ випав і Давід Кубацкі. Вражаюча серія подіумів поляка завершилася ще 1 лютого в Саппоро, і після цього він так і не може повернутися в топ-3. Відставання від двох лідерів сезону, Штефана Крафта і Карла Гайгера, почало невблаганно зростати, і досягло позначки в 366 очок від австрійця.


Skijumping.pl

Гайгер в Ришнові знову довів, що нормальні трампліни - його територія. У п’ятницю він здобув перемогу, а в суботу став другим. Втім, відставання від Крафта німець за підсумками двох стартів скоротив всього на 20 очок. Штефан також був на висоті - третє місце в п'ятницю і перемога в суботу.

Виблискувала в Ришнові вся збірна Німеччини. У п'ятницю слідом за Гайгером другим фінішував Штефан Ляйе, а в суботу до свого першого в кар'єрі подіуму на Кубку світу дістався Константін Шмід. Потужний виступ німців в Румунії загострив боротьбу і за Кубок Націй: відставання від Австрії скоротилося до 212 очок. Попереду в Кубку світу ще 6 особистих і 3 командних старти - можливостей для камбека у німців досить.

Відбулася на етапі в Ришнові і ще одна знаменна для Бундестіму подія: через більш ніж рік в Кубок світу повернувся легендарний Зеверін Фройнд. Повернення не вийшло феєричним: володар Кубка світу-2015 зайняв 32-те і 29-те місця. Втім, з огляду на те, скільки проблем зі здоров'ям було у Фройнда за останні 4 роки, навіть такі скромні результати - непоганий початок.

Скандал з комбінезоном Крафта

Не обійшлося в Ришнові і без досить гучного скандалу, тим більше, що стосувався він самого Штефана Крафта. Перед стрибками в п'ятницю і суботу телекамери двічі ловили його на тому, як він натягав нижню частину свого костюма, що, очевидно, робилося для того, щоб збільшити площу комбінезона між ногами:

Подібного роду маніпуляції в 2015-2016 роках активно використовувалися збірними Норвегії та Словенії, що приносило свої результати. Петер Превц в 2016 році виграв Турне чотирьох трамплінів і Кубок світу з рекордними 15 перемогами за сезон, а збірна Норвегії домінувала в тому сезоні в Кубку Націй.

У 2016 році Міжнародна лижна федерація (FIS) почала активно боротися з такими маніпуляціями: був введений передстартовий технічний контроль, під час якого замірялася відстань між тілом стрибуна і кінцівкою костюма («Відвисання» костюма між штанками комбінезона не повинно перевищувати 2 см). І при цьому, після проходження передстартового контролю і до завершення стрибка поправляти свій комбінезон стрибунам строго заборонили.

Як виявилося пізніше, цього пункту правил Крафт не порушив: свої маніпуляції він проводив ще до проходження передстартового контролю. Однак суперечки від цього не зникли: як австрійцю вдалося пройти технічний контроль з костюмом в такому положенні (різниця дуже наочно видна на тлі Гайгера, який стоїть поруч), залишається великим питанням.

На жаль, головною темою для полеміки в стрибковому ком'юніті знову стають не самі змагання, а технічний регламент і маніпуляції. Ласкаво просимо назад в 2016 рік...

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти уїк-енду:

П'ятниця, 21 лютого

Кранс Монтана (Швейцарія), швидкісний спуск, жінки

Субота, 22 лютого

Кранс Монтана (Швейцарія), швидкісний спуск, жінки

Юзава Наеба (Японія), гігантський слалом, чоловіки

Неділя, 23 лютого

Кранс Монтана (Швейцарія), комбінація, жінки

Юзава Наеба (Японія), слалом, чоловіки - відмінений

Японський вояж на користь Кілде

У чоловіків-гірськолижників в цей тиждень все ж відбулася друга частина азіатського турне - технічний етап в Юзава Наебі. Хоча відбулася лише наполовину: суботній гігант провести вдалося, а ось недільний слалом був скасований.

Що стосується гіганта, то він приніс сенсаційні результати. Свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу здобув 27-річний Філіп Зубчіч, який здійснив вражаючий рейд з 12-го місця після першої спроби. Для Хорватії це історична подія: всі попередні перемоги «картатих» на Кубку світу були на рахунку двох людей - Івіци і Яніци Костеліч.

Перестановок в другій спробі було дуже багато. Томмі Форд з десятого місця прорвався на друге: для 30-річного американця це перший подіум на Кубку світу з часів його несподіваної перемоги в Бівер Крік на початку сезону. А ось Марко Одерматта ці метаморфози другої спроби обійшли стороною: він зберіг своє третє місце. Для молодого швейцарця це перший подіум на Кубку світу після травми меніска.

Серед претендентів на ВКГ етап в Юзава Наебі завершився на користь Александера Омодта Кілде. Сильні результати норвежця в гіганті вже перестають кого-небудь дивувати: в суботу він став шостим. Після першої спроби все, здавалося б, йшло до впевненої перемоги Хенріка Крістофферсена: він лідирував з перевагою в 0,67 секунди над Лайфом Крістіаном Нестволдом-Хаугеном. Однак на другій спробі Крістофферсен відступив на п'яте місце: відіграти у Кілде вийшло мізерні 5 очок.


instagram.com/akilde

Що стосується Алексіса Пінтуро, то для француза все було ще набагато сумніше: провальна друга спроба відкинула його з шостого місця на 15-те. Від такого бажаного БХГ з кожним стартом віддаляється і він, і Кристофферсен.

До слова, в Юзаав Наебі дебютував в гіганті на Кубку світу Клеман Ноель. Перший млинець для французького слаломіста вийшов гливким: скромне 37-ме місце. Про розширення спеціалізації говорити поки що не доводиться. Хоча сам факт того, що Ноель почав пробувати свої сили в гіганті, вже радує: це означає, що своє майбутнє француз бачить не в ролі вузькоспеціалізованого слаломіста.

Бріньоне вийшла в лідери Кубка світу

Те, що ще зовсім недавно здавалося фантастикою, все ж сталося: менш ніж за місяць до кінця сезону Мікаела Шиффрін втратила лідерство в загальному заліку Кубка світу. Американка пропускала і етап в Кранс Монтані, на якому, крім запланованих спочатку швидкісного спуску і комбінації, був проведений ще один додатковий швидкісний спуск, який заміняв перенесений з Рози Хутори старт.

Федеріка Бріньоне зуміла скористатися відсутністю Шиффрін і таки вийшла в лідери загального заліку. Хоча починався уїк-енд для італійки не найкращим чином. У першому швидкісному спуску італійка стала тільки сьомою, в той час як Петра Влхова знову створила міні-сенсацію, ставши четвертою. Здавалося, Федеріка остаточно втрачає контроль над ситуацією: Влхова в загальному заліку наблизилася до неї на відстань всього 27 очок.

Однак Бріньоне зуміла переламати ситуацію на свою користь. У другому швидкісному спуску вона зайняла четверте місце, в той час як словачки на ще одну сенсацію не вистачило: вона поділила 13-те місце з Пріскою Нуфер.

У недільній комбінації Бріньоне виграла спробу в супергіганті, а Влхова стала другою з відставанням в 0,52 секунди - в такій ситуації фаворитом старту здавалася вже словачка. У своєму улюбленому слаломі вона вже до середини дистанції відіграла все відставання від Бріньоне, але зачепила прапорець і зійшла з дистанції. Складно навіть описати, наскільки важливою може виявитися ця помилка в боротьбі за ВКГ! Відставання Влхової від Бріньоне зросло до 159 очок.


instagram.com/federicabrignone

Плани Мікаели Шиффрін на кінцівку сезону залишаються великою загадкою, а, значить, сценарій боротьби за ВКГ буде максимально непередбачуваним. Однак одне можна констатувати: Влхова в цій боротьбі знову перетворилася на аутсайдера.

Дуже сильно сплутує карти той факт, що з решти 11 стартів Кубка світу 6 заплановані в Північній Італії - саме там, куди в останні дні дістався сумнозвісний коронавірус. І доля етапів в Ла Туіле і Кортіна д'Ампеццо залишається загадкою.

Повертаючись до етапу в Кранс Монтані, головною його героїнею стала Лара Гут-Бехрамі. У той момент, коли легендарну швейцарку багато хто після важкої травми поспішив списати з рахунків і відправити в утиль, вона раптово повернулася і оформила дубль в швидкісному спуску! При чому, перша перемога Лари була вражаючою: перевага над найближчою суперницею склала 0,8 секунди. У попередній раз Гут-Берха перемагала на Кубку світу більше двох років тому - в січні 2018 року в тій же Кортіні.

Два других місця в швидкісних спусках завоювала партнерка Гут-Бехрамі по команді, Корін Сутер. Це дозволило їй достроково забезпечити собі Малий Кубок світу в швидкісному спуску. Лідирує Сутер-молодша і в заліку супергіганта, проте в цій дисципліні вся основна боротьба ще попереду.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

СкіТур-2020

Вівторок, 18 лютого

Оре (Швеція), спринт в гору, вільний стиль, чоловіки/жінки

Четвер, 20 лютого

Мерокер (Норвегія), мас-старт, 34 км, вільний стиль, чоловіки

Мерокер (Норвегія), мас-старт, 34 км, вільний стиль, жінки

Субота, 22 лютого

Тронхейм (Норвегія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Неділя, 23 лютого

Тронхейм (Норвегія), гонка переслідування, 15 км, класика, жінки

Тронхейм (Норвегія), гонка переслідування, 30 км, класика, чоловіки

Тотальне невезіння Большунова

Минулого тижня у лижників-гонщиків відбулася друга супербагатоденка сезону - Скі Тур-2020. Беззаперечним фаворитом гонки вважався Олександр Большунов, і він свій статус виправдовував на 100%, незважаючи на разючу череду форс-мажорів, які переслідували лідера Кубка світу на кожному кроці.

У спринті в горі в Оре в півфіналі він зіткнувся з Сіменом Хегстадом Крюгером, і обидва на цьому припинили боротьбу. У тому інциденті саме норвежець був повністю неправий, за що і отримав заслужене покарання від суддів. Большунову від цього не легше - він все одно залишився без фіналу, в який він був цілком готовий проходити. Росіянин був дуже злий, і зопалу навіть заявив, що дії Крюгера - частина командної тактики норвежців, спрямованої конкретно проти нього.

У другому спринті Тура, класикою в Тронхеймі, Большунов знову вилетів в півфіналі, і знову через форс-мажор. Правда, цього разу звинувачувати в своїй невдачі йому не було кого: він просто спіткнувся і впав в фінішному створі.

Ці два форс-мажори, звичайно, відібрали у росіянина дорогоцінні секунди в загальному заліку, але не позбавили його лідерства в генеральній класифікації - аж надто Олександр був сильний, особливо в коньковому мас-старті на 34 км в Мерокері, де він навіз всім суперникам по хвилині і більше.

Здавалося, Большунов на всіх парах мчить до перемоги в другій супербагатоденці поспіль, однак ті форс-мажори, які траплялися з Олександром в спринтах, були квіточками в порівнянні з тим, що його чекало в неділю у фінальному переслідуванні на 30 км класикою в Тронхеймі. Прямо перед початком гонки пішов сильний сніг, який перетворював підготовку лиж на гонку в лотерею. І Большунов разом з сервіс-бригадою збірної Росії цю лотерею з тріском програв.

Російські сервісмени готували лижі на гонку з розрахунком на те, що снігопад почнеться вже після гонки, і жорстоко помилилися. Норвежці ж менш ніж за півгодини до початку гонки зв'язалися з місцевим метеоцентром і, отримавши більш точний прогноз погоди, в останній момент вибрали лижі з абсолютно іншою змазкою - якраз під сильний снігопад.

В результаті у Большунова лижі не працювали від слова зовсім, і замість того, щоб спокійно довести справу до переможного кінця, він провалився на сьоме підсумкове місце. Така невдача могла б дорого обійтися Олександру і в боротьбі за ВКГ, однак Йоханнес Клебо підкачав і фінішував лише шостим, майже нічого не відігравши у росіянина в плані очок в Кубку світу.

Клебо фінішував останнім у спринті за друге місце - збірній Норвегії варто поаплодувати за те, що вони вели чесну боротьбу, а не розступилися перед своїм лідером заради його шансів на ВКГ. Тим самим норвежці, до речі, спростували теорію Большунова про командну тактику і цілеспрямовану боротьбу проти нього. При чому, спростували не словом, а ділом.

Ну а переможцем Скі Туру-2020 став Пол Голберг, який ще перед стартом нинішнього сезону вважався чистим спринтером. Звичайно, перемога Голберга не відбулася б без жахливої ​​готовності лиж Большунова, однак цей тріумф Пола став дуже яскравою ілюстрацією того, як норвежець в 29-річному віці раптово різко додав у дистанційних гонках.

Йохауг не залишила шансів суперницям

Перевага Терези Йохауг на нинішньому Скі Турі була настільки ж беззаперечною, як і Олександра Большунова. Тільки, на відміну від росіянина, Терезу не переслідувала низка форс-мажорів, і вона без будь-яких пригод довела справу до впевненої перемоги.

Справжню боротьбу Йохауг на нинішньому Скі Турі суперниці зуміли нав'язати лише одного разу - як не дивно, сталося це на мас-старті в Мерокері. На самому початку гонки в важкий підйом Тереза ​​скинула всіх суперниць, і, здавалося, на фініші привезе їм цілу вічність. З цим була не згодна Інгвільд Остберг, яка почала гонку обережно, і спочатку навіть відстала від дуету переслідувачів Хейді Венг/Ебба Андерссон. Пізніше вона пройшла їх наскрізь і кинулася в погоню за Йохауг.


instagram.com/johaugtherese

Перевага Терези почала різко скорочуватися, і до моменту повернення на стадіон в Мерокері від неї не залишилося практично нічого. Проте, Йохауг зуміла стиснути волю в кулак і втримала перемогу з 4-секундною перевагою - це була одна з найкрасивіших і найнапруженіших гонок в сезоні.

На шляху до перемоги в Скі Турі-2020 Йохауг здобула і першу в кар'єрі перемогу в спринті - сталося це, звичайно ж, в спринті в гору в Оре. Втім, не можна не відзначити і загальний прогрес Терези в традиційних спринтах, де вона стала регулярно пробиватися в півфінали. Сталося це і в передостанній день Скі Туру в Тронхеймі.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти уїк-енду:

Субота, 22 лютого

Тронхейм (Норвегія), HS138/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 23 лютого

Тронхейм (Норвегія), HS138/10 км, особистий Гундерсен

Ріібер забезпечив собі Кубок світу

Перший володар ВКГ в лижних видах спорту вже визначений. І як і передбачалося, сталося це в двоборстві, де домінування Ярла Магнуса Ріібера досягло безпрецедентних масштабів. 3-тижнева пауза в Кубку світу, пов'язана зі скасуванням етапу в Отепя, ніяк не позначилася на формі норвежця, і в Тронхеймі він зробив ще один переможний дубль, після якого став навіть математично недосяжний в загальному заліку.

А ось Вінценц Гайгер - єдиний двоєборець, який перемагав у нинішньому розіграші Кубка світу крім Ріібера - повернувся далеко не в найкращій формі. Його наздогнала та ж проблема, яка переслідувала всю збірну Німеччини в нинішньому сезоні - слабкі результати на трампліні. У перший день він показав у стрибках 26-й результат, у другий - 16-й.

Варто зазначити, що за час паузи Гайгер здав не тільки в стрибках, а й в швидкості в лижній гонці. Як підсумок - лише 12-те і 8-ме підсумкові місця. Спад лідера збірної Німеччини виглядає системним, і загрожує Вінценцу втратою місця в топ-3 загального заліку. Йенс Лурос Офтебро програє йому 121 очко - відіграти таке за 4 особистих старти буде непросто, проте молодий норвежець зараз у відмінній формі, і продовжує демонструвати свій прогрес в лижній гонці. Шанси Офтебро на топ-3 загального заліку можуть різко підвищитися, якщо Ріібер після завоювання другого поспіль Кубка світу втратить мотивацію і перестане викошувати всі старти поспіль.

Що стосується збірної Німеччини, то тритижнева пауза не пішла на користь не тільки Гайгеру, а й Фабіану Ріссле з Йоханнесом Рідцеком. У такій ситуації тягар лідерства в Бундестімі взяв на себе Мануель Файсст, який двічі замкнув топ-6. Непогано виглядав і Ерік Френцель - дев'яте і п'яте місця в двох особистих стартах.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.