Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 17 лютого 2020, 19:03
32804
11

Скандал з Логіновим, дві медалі Чехії, фатальні помилки Підручного

Підсумки першої частини чемпіонату світу в Антхольці

| Оновлено 17 лютого 2020, 19:03
32804
11
Скандал з Логіновим, дві медалі Чехії, фатальні помилки Підручного
Український біатлон. Дмитро Підручний

Підійшов до кінця перший календарний тиждень чемпіонату світу-2020 з біатлону, який проходить в італійському Антхольці. У перших п'яти гонках українські біатлоністи не завоювали медалей, хоча пару разів були дуже близькі.

Оптимістичний початок для України

Відкривала програму чемпіонату світу класична змішана естафета. Збірну України в цій гонці представляли Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний.

Меркушину в черговий раз перевірили як стартера, і Анастасія цього разу не підвела, ідеально впоравшись зі стрільбою. Досить добре пробігли свої етапи також Джима і Прима.

Підручний, який був фінішером, прийняв естафету п'ятим, в 28 секундах від бронзової медалі. Після ідеальної стрільби лежачи, чемпіон світу ризикнув і до заключного рубежу впритул підібрався до чеха.

Однак, поспіх як на дистанції, так і на стрільбі зіграв з українцем злий жарт. Підручний на стрільбі стоячи заробив коло штрафу, після чого про боротьбу за медалі і мови бути не могло. Дмитро фінішував п'ятим, за спиною у німця Бенедикта Долля.

Золоті медалі, як і рік тому в Естерсунді, виграли норвежці. Віце-чемпіонами світу стали італійці, а бронзові нагороди вибороли чехи, які стали найкращими снайперами гонки, використавши лише два запасних патрони.

Збірна Чехії з бронзовими медалями. На їх місці могли бути українці

Результати змішаної естафети:

1. Норвегия Норвегія (0+7)  1:02:27,7
2. Италия Італія (0+6)  +15,6
3. Чехия Чехія (0+2)  +30,8
4. Германия Німеччина (1+10)  +49,2
5. Украина Україна (1+7)  +56,1
6. Россия Росія (0+8)  +59,4

Підгрушна зупинилася за крок від медалі

У спринтерській гонці від українських біатлоністок майже ніхто не чекав боротьби за високі місця, але медальні шанси з'явилися після провалів на стрільбі у виконанні головних фаворитів. Тіріл Екгофф, Доротея Вірер, Деніз Херрманн і багато інших мінімум двічі помилялися на вогневих рубежах.

У таких реаліях чемпіонкою світу ледь не стала американка С'юзан Данклі, яка закрила всі мішені. Але на останнє коло їй не вистачило сил, і в підсумку вона програла шість секунд норвежці Марте Олсбю Ройселанд. Для Марте це перша особиста золота медаль чемпіонату світу, до цього вона була чотирикратною чемпіонкою в естафетних гонках.

Підгрушна і Харватова мали 79-й і 80-й стартові номери відповідно, тому бігли всю гонку в інтервалі 30 секунд. Чешка була швидшою на перших двох колах, після стрільби стоячи вона вигравала у нашого капітана 27 секунд. На останньому колі Підгрушна зробила справжній подвиг. Відставання стрімко скорочувалося, проте на фініші чотири секунди гандикапу у чешки залишилося.

Підгрушна посіла високе четверте місце, але, як відомо, на чемпіонаті світу четверті місця нікому не потрібні. Так вважає і сама Олена. Але якщо судити по Кубку націй, то цей спринт став найкращою гонкою сезону у виконанні жіночої збірної України. Українки заробили 392 очки - на п'ять більше, ніж в індивідуальній гонці в Естерсунді. Крім Підгрушної, досить добре виступили Віта Семеренко і Юлія Джима, які посіли 11 і 22 місця відповідно.

Результати жіночого спринту:

1.  Марте Олсбю Ройселанд  (0+1)  21:13,1
2.  С'юзан Данклі  (0+0)  +6,8
3.  Люція Харватова  (1+0)  +21,3
4.  Олена Підгрушна  (1+0)  +25,6
...
11.  Віта Семеренко  (0+0)  +46,4
22.  Юлія Джима  (2+0)  +1:05,4
36.  Валя Семеренко  (0+2)  +1:31,3

Фатальні останній постріл і падіння Підручного

Чоловічий спринт назавжди увійде в історію українського біатлону, бо вперше на чемпіонаті світу нашу країну в цій дисципліні представляли п'ять біатлоністів. Цьому сприяла золота медаль Дмитра Підручного в гонці переслідування на ЧС-2019.

До стрільби стоячи спринтерська гонка для Підручного складалася практично ідеально, проте на другому рубежі був промах останнім пострілом, а потім ще й падіння на рівному місці. На виході з килимка Дмитро сам не помітив, як поставив палицю між лиж, і втратив рівновагу.

 

Після цієї невдачі, шансів завоювати медаль у Підручного не залишалося. Він посів десяте місце, ставши найкращим в українській команді.

Артем Прима єдиний промах допустив на стрільбі лежачи і показав 25-й підсумковий час. Сергій Семенов і Антон Дудченко очок в загальний залік Кубка світу не набрали, але кваліфікувалися в гонку переслідування. Причому для Дудченка це була дебютна гонка на світовій першості. Ще один дебютант Богдан Цимбал з одним промахом зайняв 67 місце.

Чемпіоном світу став росіянин Олександр Логінов, який закрив всі 10 мішеней. Один промах завадив французу Кантену Фійону Майє здобути перемогу, у нього срібна медаль. Замкнув трійку призерів ще один француз Мартен Фуркад.

Після спринту швед Себастіан Самуельсон, брати Бьо та інші біатлоністи висловили недовіру до Логінова, адже раніше він відбув дискваліфікацію за вживання допінгу. Особливо не підбирав слів Тар'єй Бьо, який зайняв четверте місце. Він вважає, що «російський допінгіст позбавив його бронзи».

Читайте також: «Російський допінгіст знищує наш спорт». Реакція на золото Логінова

Результати чоловічого спринту:

1.  Олександр Логінов (0+0)  22:48,1
2.  Кантен Фійон Майє (1+0)  +6,5
3.  Мартен Фуркад (0+0)  +19,5
...
10.  Дмитро Підручний (0+1)  +56,4
25.  Артем Прима (1+0)  +1:26,4
42.  Сергій Семенов (1+1)  +2:00,4
60.  Антон Дудченко (0+1)  +2:39,5
67.  Богдан Цимбал (0+1)  +2:49,1

Втрачена можливість капітана

Після спринтерської гонки Олена Підгрушна мала непогані шанси поборотися за медаль в гонці переслідування, але вже на першій стрільбі припустилася двох промахів, після чого розраховувати на успіх було складно.

Всього за гонку Підгрушна залишила незакритими чотири мішені і фінішувала 13-ю, ставши найкращою в нашій команді. Стільки ж промахів зробили і сестри Семеренко, але їхні результати набагато гірше. Віта посіла 39 місце, а Валя і зовсім не потрапила в залікову зону.

Єдиною українкою, якій вдалося поліпшити свою стартову позицію, стала Юлія Джима. Після перших трьох рубежів вона пробігла лише одне коло штрафу і боролася за топ-10, але три промахи на останній стрільбі відкинули її на 19-у підсумкову позицію.

Чемпіонкою світу в гонці переслідування стала італійка Доротея Вірер. Єдиний промах вона допустила на останньому рубежі, але суперниці помилялися частіше, так що їй ніхто не заважав фінішувати на самоті.

А срібну і бронзову медалі розіграли переможниця спринту Марте Ройселанд і німкеня Деніз Херрманн. У цій боротьбі норвежка виявилася слабшою.

Результати жіночого персьюту:

1.  Доротея Вірер (0+0+0+1)  39:22,0
2.  Деніз Херрманн (1+0+0+2)  +9,5
3.  Марте Олсбю Ройселанд (1+0+1+1)  +13,8
...
13.  Олена Підгрушна (2+0+1+1)  +1:28,5
19.  Юлія Джима (1+0+0+3)  +1:41,9
39.  Віта Семеренко (0+0+2+2)  +2:53,4
43.  Валя Семеренко (0+1+2+1)  +3:11,0

Перша перемога Жаклена

Українець Дмитро Підручний вийшов на старт персьюту в статусі чемпіона світу, проте «захистити» своє минулорічне золото не зміг. Після першої стрільби він відправився на два кола штрафу, а на другому колі відчув дискомфорт в спині.

Як після фінішу розповів сам Підручний, саме проблеми зі спиною завадили йому успішно відстрілятися стоячи. У підсумку Дмитро з п'ятьма промахами в пасиві фінішував 30-м.

Артем Прима пробіг за гонку три кола штрафу і піднявся на 24 місце, зовсім трохи поліпшивши свою стартову позицію. Сергій Семенов завершив гонку за крок від залікової зони, а у Антона Дудченка останній рядок в фінішному протоколі.

Золоту медаль виграв француз Емільєн Жаклен, який закрив всі 20 мішеней. Для нього це перша перемога в кар'єрі. Норвежець Йоханнес Тінгнес Бьо другий рік поспіль став віце-чемпіоном світу в цій дисципліні, а переможець спринту Олександр Логінов здобув бронзу.

Результати чоловічого персьюту:

1.  Емільєн Жаклен  (0+0+0+0)  31:15,2
2.  Йоханнес Тінгнес Бьо  (1+1+0+0)  +0,4
3.  Олександр Логінов  (0+0+0+1)  +23,9
...
24.  Артем Прима  (0+1+1+1)  +2:58,7
30.  Дмитро Підручний  (2+0+2+1)  +3:22,6
41.  Сергій Семенов  (1+1+1+1)  +3:55,4
60.  Антон Дудченко  (1+1+0+2)  +6:26,7

Що далі?

Попереду ще сім гонок, так що не втрачаємо оптимізму. 18 лютого чемпіонат світу продовжиться жіночою індивідуальною гонкою, за підсумками якої визначиться список учасниць гонки з масового старту.

Читайте також: ЧС-2020 з біатлону. Хто кваліфікується в жіночий мас-старт?

Денис ШАХОВЕЦЬ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(88)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Костя Шевченко
Про Логінова треба було говорити раніше, до стартів. А то якось некрасиво виходить. Як кажуть: после боя кулакамі нє машут.
Василий Будник
А Владимир Михайлович Сашу защищает. По принципу- победителей не судят- он прав. Было бы у нас золото, пусть бы кто что не трындел- мы бы радовались!
Kherson384
Скандал, потому что он золото и бронзу взял. Или за участие в соревнованиях? Допинг официальный? Если он был ранее, то почему разрешили участие в соревнованиях? Или сняли обвинение в допинге и дали разрешение в участии?
Василий Будник
Впереди семь гонок.. Чехам точно семь.
doktor09
Врёт Подручный! Первая стрельба, лёжа и - 2 промаха! Какая спина к чертям.
alekos59
Слов нет, остались одни выражения и надежда после оглушительного обсерона сдувшихся мочевых пузырей последуют хоть какие то оргвыводы от новой прогрессивной власти !!!