Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 сiчня 2020, 23:12
9913
10

Ті, що вміють допомогти, або Топ-10 джокерів УПЛ

Sport.ua представляє рейтинг найбільш результативних гравців серед тих, що виходили на заміну в УПЛ

| Оновлено 29 сiчня 2020, 23:12
9913
10
Ті, що вміють допомогти, або Топ-10 джокерів УПЛ
ФК Шахтар. Эдуардо

Мабуть, кожен головний тренер мріє мати в своєму розпорядженні не тільки одинадцять якісних футболістів, що становлять основу його команди, а й якомога більше сильних гравців взагалі, яких можна при нагоді випустити на заміну і, тим самим, однозначно поліпшити гру та добитися потрібного результату.

Як правило, на очах у всіх знаходяться саме ті футболісти, чий вихід на заміну супроводжується гольовими діями. Воно й зрозуміло - встежити за кількістю перехоплень, виносів або підкатів пересічному вболівальнику куди важче, ніж за голами та асистами. Втім, чи багато хто зараз зможе назвати хоча б 4-5 гравців, на рахунку яких найбільша кількість забитих м'ячів після виходів на заміну в поєдинках УПЛ? Пропонуємо перевірити разом - ми, проаналізувавши статистику, розповідаємо, а ви, попередньо покопирсавшись у пам'яті, звіряєте наші відомості з тим, що вдалося згадати.

Наголошуємо, що мова йде виключно про період проведення чемпіонату України під егідою української Прем'єр-ліги. Стало бути, це рейтинг кращих джокерів (до славнозвісного фільму цей розхожий футбольний термін не має ніякого відношення) не за всю історію проведення чемпіонатів України, а саме за час розіграшів УПЛ, тобто з сезону-2008/09 і до цього дня.

10. Олексій АНТОНОВ - 7 голів

Виступи в УПЛ Антонов починав у складі «Зорі», яка на той час орендувала форварда у «Металіста». Втім, ні в таборі луганчан, ні в рядах харків'ян Антонову забивати багато не вдавалося, у зв'язку з чим він влітку 2010 року вільним агентом перейшов до «Іллічівця». Якісний сезон в Маріуполі привів до трансферу Антонова в «Дніпро», але там реалізувати себе на повну Олексію знову не вдалося, через що він куди більше зіграв за «Кривбас», будучи відданим в оренду. Останньою командою Антонова в УПЛ до нинішнього моменту був «Чорноморець», в якому форвард провів сезони-2013/14 і 2017/18. З літа 2018 року Олексій Антонов перебуває в статусі вільного агента, який отримав після відходу з латвійського «Вентспілса».

Всього в УПЛ Олексій Антонов виходив на заміну в 33 поєдинках, відігравши 998 хвилин. На його рахунку 7 голів, а також 2 результативні передачі. Найвищим досягненням в кар'єрі Антонова в УПЛ є «бронза», здобута з «Металістом» в сезоні-2009/10.

9. МАРЛОС - 7 голів


uefa.com. Марлос

В Україну Марлос перебрався на початку 2012 року. Першою його командою у вітчизняній елітній футбольній лізі став «Металіст», в якому Марлос провів два з половиною сезони, а потім за 8 мільйонів євро був проданий «Шахтарю», де виступає і до цього дня. У вересні 2017 року хавбек прийняв українське громадянство, отримавши можливість виступати за національну збірну України.

Всього в УПЛ Марлос провів 189 поєдинків, виходячи на заміну відносно нечасто - всього 37 разів. На його рахунку 936 хвилин чистого ігрового часу, проведеного після виходів на заміну (завдяки цьому Марлос розташувався в нашому рейтингу вище за Олексія Антонова), 7 забитих м'ячів і 5 результативних передач. Найвищими досягненнями хавбека в УПЛ є три чемпіонські титули, які він добув з «Шахтарем» в трьох останніх сезонах.

8. Нікола КАЛИНИЧ - 8 голів


ФК Дніпро. Нікола Калинич

У серпні 2011 року «Дніпро» витратив 6 мільйонів євро на покупку у «Блекберна» хорватського форварда Ніколи Калинича. Той зумів відразу зарекомендувати себе відмінним бомбардиром, провівши в дніпровській команді чотири продуктивних роки, після чого був проданий в «Фіорентину» за 5,5 мільйонів євро. Ймовірно, Калинич був би не проти залишитися в «Дніпрі» й надалі, але в клубі почалися проблеми з фінансами, які завершилися процедурою банкрутства, втратою професійного статусу і подальшим фактичним розформуванням команди.

На рахунку Калинича в УПЛ 86 матчів, у 36 з яких він з`являвся на заміну. Виходячи на поле з лавки запасних, провів 1153 хвилини і забив 8 голів. Крім того, на його рахунку 2 асисти. Найвищим досягненням в УПЛ для Калинича є друге місце, до якого він допоміг прийти «Дніпру» в сезоні-2013/14. Нині Нікола на правах оренди з «Атлетико» виступає за «Рому», не маючи в свій 31 рік постійної ігрової практики.

7. Денис ОЛІЙНИК - 8 голів

Свій перший сезон в УПЛ Денис Олійник провів в київському «Арсеналі» на правах оренди з «Динамо», вихованцем академії якого він і є. Вірніше, першу частину прем'єрного для УПЛ сезону хавбек провів у таборі «канонірів», а потім був проданий «Динамо» в «Металіст» за трохи більше ніж 1 мільйон євро. У Харкові Денис відіграв два з половиною вельми якісних і результативних роки, після чого вирішив податися в «Дніпро». Згодом хавбек заявляв, що шкодує про це рішення, тому що в дніпровській команді він «впав в футбольному плані». Через конфлікт з Хуанде Рамосом влітку 2014 року Олійник залишив Україну, відбувши до «Вітесса». Після того в УПЛ хавбек не виступав, хоча в 2017-2018 роках грав в Україні в Першій лізі за «Десну» та «Геліос».

Всього в УПЛ на рахунку Олійника 138 матчів. У 30 поєдинках хавбек виходив на поле з лави запасних, провівши 1009 хвилин і відзначившись 8 голами, а також 3 результативними передачами. У сезоні-2013/14 «Дніпро», в заявці якого значився Олійник, став «срібним» призером УПЛ, але сам Денис не провів в тому чемпіонаті за дніпрян жодного матчу, тому його найвищим досягненням в лізі, по суті, є три «бронзи» з «Металістом» (сезони-2008/09, 2009/10, 2010/11). З 1 січня 2020 року Денис Олійник отримав статус вільного агента, покинувши фінський клуб СІК, де провів останні півтора року. Але, провівши деякий час без клубу, Олійник вирішив повернутися до Фінляндії.

6. Марко ДЕВИЧ - 8 голів


ФК Металіст. Марко Девич

Культовий гравець для уболівальників «Металіста» Марко Девич в Україну перебрався на початку 2005 року, коли його придбала «Волинь». Через півтора роки Марко був проданий «Металісту», де і дебютував в прем'єрному розіграші УПЛ в сезоні-2008/09. Влітку 2012 року перейшов у «Шахтар» за 5 мільйонів євро, але вже в лютому 2013-го повернувся в «Металіст», де відіграв ще рік, а потім був проданий в російський «Рубін». До слова, ще влітку 2008 року Марко Девич отримав українське громадянство, завдяки чому згодом провів 35 матчів за збірну України, забивши 7 голів, а також взявши участь в фінальному турнірі Євро-2012 і увійшовши в історію як автор незарахованого голу, що став вже легендарним, у ворота збірної Англії.

В УПЛ Марко Девич в 31 матчі виходив на заміну (в ролі гравця ротації був тільки в «Шахтарі», в той час як в «Металісті» переважно виходив в основі). На його рахунку 8 голів, для чого Девичу потрібно було провести 875 хвилин ігрового часу після виходів на заміну. Також в актив форварду можна записати 5 асистів. Найвищим досягненням Девича в УПЛ є титул чемпіона в сезоні-2012/13, в першій частині якого Марко виступав за «Шахтар». 


5. Алекс ТЕЙШЕЙРА - 9 голів

На початку 2010 року «Шахтар» викупив контракт молодого Алекса Тейшейри у «Васку да Гами» за 6 мільйонів євро. В Україні бразилець провів шість років, а в лютому 2016-го несподівано для багатьох перейшов в китайський клуб «Цзянсу Сунін», який заплатив «гірникам» за трансфер гравця рекордні для УПЛ 50 мільйонів євро. У сезоні-2015/16 Тейшейра був близький до того, щоб побити бомбардирський рекорд ліги, встановлений раніше Генріхом Мхітаряном. В активі вірменина 25 голів, в той час як бразилець за половину сезону відзначився 22 м'ячами, але потім поїхав до Китаю.

На рахунку Тейшейри 146 матчів в УПЛ, причому в 47 поєдинках (переважно на зорі кар'єри в «Шахтарі») Алекс з'являвся на заміну. Відзначився 9 голами після виходів на поле з лави запасних, також виконав 2 асисти. Найвищі досягнення в УПЛ - п'ять титулів чемпіона. В даний час продовжує грати в Китаї за «Цзянсу Сунін», з яким максимум чого зміг домогтися - виграти «срібло» в 2016 році.


ФК Шахтар. Дуглас Коста і Алекс Тейшейра

4. Дуглас КОСТА - 10 голів

Цей талановитий бразилець прибув в «Шахтар», як і Алекс Тейшейра, на початку 2010 року, але коштував скарбниці «гірників» на 2 мільйони більше. В Україні провів п'ять з половиною років, встигнувши зарекомендувати себе одним з найбільш швидкісних і технічних футболістів ліги. У липні 2015-го був проданий «Баварії» за 30 мільйонів євро.

За свою професійну кар'єру Дуглас Коста найбільше матчів провів саме в УПЛ - 141. У 47 матчах з'являвся на поле на заміну, відзначившись 10 забитими м'ячами і 6 результативними передачами. Як і Алекс Тейшейра, став 5-кратним чемпіоном України. З літа 2017 року грає за «Ювентус» - спершу на правах оренди, а потім туринці викупили контракт вінгера у «Баварії» за 40 мільйонів євро.

3. Євген СЕЛЕЗНЬОВ - 13 голів


ФК Дніпро. Євген Селезньов

Чемпіонат-2007/08 Євген Селезньов прекрасно провів на правах оренди в київському «Арсеналі», відзначившись 17 голами в 24 матчах, а тому в прем'єрному розіграші УПЛ повернувся в рідний для себе «Шахтар». Стати твердим гравцем основи в стані «гірників» так і не зміг, хоча згодом ще кілька разів повертався в клуб. Найкраще безпосередньо в УПЛ свій бомбардирський талант Селезньов проявив у складі «Дніпра», де грав з 2009 по 2011 і з 2012 по 2016 роки.

В УПЛ на рахунку Селезньова 54 виходи на заміну (25 з них – в складі «Шахтаря»), 1678 ігрових хвилин і 13 забитих м'ячів. Також в активі форварда 5 результативних передач. Найвищими досягненнями в УПЛ для Селезньова є 3 титули чемпіона з «Шахтарем» в сезонах-2011/12, 2012/13 та 2016/17, хоча в останніх двох на рахунку Євгена зовсім небагато появ на полі. У січні 2017 року Селезньов покинув УПЛ і з тих пір виступає за кордоном - в Туреччині та Іспанії. Нині його клубом є «Бурсаспор», що грає в другому дивізіоні турецького чемпіонату.

2. Луїс АДРІАНО - 13 голів

В Україну бразилець перебрався ще в березні 2007 року і грав виключно за «Шахтар». Спершу використовувався Луческу в системі ротації, а згодом застовпив за собою місце ключового форварда команди і став кращим голеадором клубу в його історії. Покинув «Шахтар» у 2015 році, будучи проданим в «Мілан» за 8 мільйонів євро. Втім, в Італії побудувати кар'єру Адріано не вдалося, після чого він був відпущений в московський «Спартак» на правах вільного агента - завдяки цьому «россонері» змогли розвантажити зарплатну відомість клубу.

В УПЛ на заміну з'являвся нечасто - всього в 25 матчах. Про причини ми вже згадали вище - в той час Луїс Адріано вже встиг стати беззаперечним лідером атак «Шахтаря». Провів 821 хвилину, відзначився 13 забитими м'ячами і 6 асистами. Найвищим досягненням Луїса Адріано в УПЛ є 6 титулів чемпіона. Нині 32-річний бразилець грає на батьківщині за «Палмейрас», куди перейшов влітку минулого року зі «Спартака» за 1 мільйон євро.


ФК Шахтар. Луїс Адріано і Эдуардо 

1. ЕДУАРДО - 23 голи

Влітку 2010 року «Шахтар» здивував усіх українських уболівальників трансфером форварда «Арсеналу» і збірної Хорватії Едуардо, за який довелося викласти близько 7 мільйонів євро. Зі стану «канонірів» колись перспективного форварда фактично списали після важкої травми, але в «Шахтарі» він зміг знову знайти себе. Переважно в стані «гірників» Едуардо з'являвся на заміну, але майже завжди опинявся здатним допомогти команді гольовими діями.

Саме Едуардо є до нинішнього моменту найкращим джокером в історії УПЛ і, ймовірно, ще нескоро буде зміщений з цього своєрідного п'єдесталу. Всього в УПЛ хорват провів 111 матчів, відзначившись 39 забитими м'ячами. При цьому, в 55 поєдинках Едуардо з'являвся на полі з лави запасних, записавши в них на свій рахунок 23 голи. Це єдиний футболіст в нашому рейтингу, який після виходів на заміну провів голів більше, ніж при грі в стартовому складі. В УПЛ п'ять разів ставав чемпіоном, а покинув лігу на початку 2017 року. Нині Едуардо перебуває в статусі вільного агента і всерйоз замислюється про завершення кар'єри футболіста.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Видео |
23 гола из 55матчей со скамейки - это сильно, красава)
kot_sumy
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
viktoria
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
viktoria
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил