Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 листопада 2020, 13:30
52308
6

П'ять відомих по УПЛ легіонерів, які нині сидять без клубу

Коли вік піджимає, а пограти ще хочеться...

| Оновлено 01 листопада 2020, 13:30
52308
6
П'ять відомих по УПЛ легіонерів, які нині сидять без клубу
ФК Шахтар. Велінгтон Нем

У минулий вівторок якось практично непомітно для переважної більшості вітчизняних видань і уболівальників колишній фулбек «Дніпра» Лео Матос через десять років баражування по футбольній Європі повернувся до рідної Бразилії, домовившись із «Васко да Гама». Чому ця новина не знайшла широкого відображення в українських ЗМІ вельми навіть зрозуміло і легко можна пояснити: Матосу нині 34 роки, а тому стежити за ним особливо пильно навряд чи цікаво широким вболівальницьким колам, під які так чи інакше підлаштовується інформаційна політика ресурсів.

Буквально за пару днів до підписання контракту з «Васко» Лео Матос погодив розірвання договору з грецьким клубом ПАОК, де виступав з літа 2016 року після відходу з «Дніпра». Власне, вільним агентом Матос пробув вкрай недовго, але сьогодні ми пропонуємо згадати про тих досить відомих легіонерів з досвідом виступів в українській Прем'єр-лізі, які зараз все ще шукають для себе новий клуб. У кожного з них своя історія, яку ми і спробуємо пригадати...

Іван СТРИНИЧ

Вік: 33 роки
Громадянство: Хорватія
В Україні виступав за: «Дніпро» (112 матчів, 4 голи, 7 асистів)

Іван Стринич з'явився в УПЛ в січні 2011 року. Тоді керівництво «Дніпра» виплатило 4 мільйони євро «Хайдуку», отримавши у свої ряди добротного виконавця на лівий фланг оборони. У підсумку в Україні хорват затримався на чотири роки, проте на початку 2015-го висловив бажання змінити обстановку. Відпрацювавши повністю свою трудову угоду з «дніпрянами», Стринич покинув українську команду і на правах вільного агента перейшов до «Наполі». Примітно, що саме в сезоні-2014/15 «Дніпро» дістався до фіналу Ліги Європи, але на пізніх стадіях турніру команда Мирона Маркевича змушена була грати вже без колись основного лівого фулбека.

У «Наполі» Стринич провів два з половиною сезони, а потім був проданий в «Сампдорію», але там відіграв ще менше - всього один рік, після чого підписав контракт з «Міланом». На жаль, провести навіть один офіційний матч в стані «россонері» хорвату так і не судилося. В ході одного з медичних обстежень у Стринича виявили гіпертрофію серцевого м'яза, через що захисник на кілька місяців вибув з ладу, зайнявшись питанням власного здоров'я. Коли ж проблема була усунена, на Стринича чекала інша напасть - він травмував гомілкостоп... Зрештою, «Мілан» прийняв рішення розірвати контракт із футболістом. Подейкують, співвітчизник Стринича Звонімір Бобан зробив все так, щоб екс-гравець «Дніпра» як мінімум фінансово не відчував себе обдуреним.

З літа 2019 року Іван Стринич є вільним агентом. Після від'їзду з «Мілана» футболіст повернувся в хорватський Спліт, де і підтримує форму, все ще виношуючи плани повернутися у великий футбол. Подейкували, що влітку нинішнього року інтерес до Стринича виявляв «Кротоне», але екс-легіонер «Дніпра» не погодився на пропозицію італійців. Ті хотіли спершу взяти Стринича на перегляд, щоб оцінити рівень його форми після фактично дворічної відсутності на полі, але Іван вирішив, що подібний варіант не вартий уваги.

ЕДУАРДО

Вік: 37 років
Громадянство: Хорватія / Бразилія
В Україні виступав за: «Шахтар» (175 матчів, 58 голів, 17 асистів)

Едуардо да Сілва є нетиповим бразильцем для історії «Шахтаря», і мова зовсім не про хорватське громадянство цього гравця. Справа в тому, що в стан «гірників» він прибув не з рідної країни, а з лондонського «Арсенала», причому за досить солідні для українського ринку гроші - 7,2 мільйонів євро. На жаль, до того моменту кар'єра Едуардо через важку травму, отриману в лютому 2008 року, пішла на спад. Втім, в Донецьку бразилець з хорватським паспортом повернувся на високий рівень, і був вельми корисний «гірникам» протягом чотирьох років, після чого поїхав до Бразилії виступати за «Фламенго».

Однак влітку 2015-го Едуардо повернувся в «Шахтар», щоб допомогти команді своїм досвідом. У стані «гірників» форвард встиг перетворитися на одного з кращих джокерів за всю історію УПЛ. На початку 2017-го знову поїхав до Бразилії, в «Атлетіко Паранаенсе», а ще через рік підписав контракт з польською «Легією».

У січні 2019 року Едуардо покинув варшавський клуб, і з тих пір перебуває в статусі вільного агента. Про його нинішні погляди на свою роль у футболі в подальшому сказати дуже складно. Висновки можна робити по нечисленних інтерв'ю Едуардо, які з'являються в пресі. Зокрема, на початку нинішнього року форвард заявив, що великий футбол для нього однозначно завершений, але в той же час пропозиції від клубів рангом поменше він все ще отримує. Чи повернеться Едуардо ще на поле? Віриться насилу, але поки він твердо не підтвердить ці здогади, чисто теоретично виключати таку ймовірність не варто.

Марко РУБЕН

Вік: 35 років
Громадянство: Аргентина
В Україні виступав за: «Динамо» (15 матчів, 1 гол, 1 асист)

Влітку 2012 року «Динамо» заплатило 8 мільйонів євро за перехід форварда «Вільярреала» Марко Рубена, який роком раніше встиг дебютувати за національну збірну Аргентини і навіть забити гол у прем'єрному поєдинку (та гра так і залишилася єдиною для Рубена в стані «біло-блакитних»). Однак побудувати успішну кар'єру в Україні у Марко не вийшло. Юридично він пробув на контракті в «Динамо» 3,5 роки, але більшу частину часу виступав на правах оренди за інші команди - французький «Евіан», мексиканський «Тигрес», аргентинський «Росаріо Сентраль».

У січні 2016-го «Росаріо Сентраль» викупив контракт Рубена у «Динамо» за 2,9 мільйони євро, після чого форвард досить успішно виступав в стані «залізничників», а в 2019 році на правах оренди відлучався в бразильський «Атлетіко Паранаенсе».

На початку нинішнього року Рубен повернувся в «Росаріо Сентраль», але незабаром світ сколихнула пандемія коронавірусу. Провівши 7 матчів і забив 4 голи в чемпіонаті Аргентини, форвард через припинення турніру так і не отримав більше можливості вийти на поле, а в серпні заявив про призупинення кар'єри. Своє рішення Рубен нічим конкретним не мотивував, зазначивши лише, що тільки «час і обставини покажуть, чи стане ця пауза остаточною».

Згідно з останньою інформацією, керівництво «Росаріо Сентраль» буквально кілька днів тому провело з Рубеном переговори про повернення, але вони виявилися безрезультатними. Подейкують, що 35-річний форвард банально «вигорів», і всерйоз думає про завершення кар'єри. Нібито Рубена не здатні змусити передумати навіть хороші гроші, тому як він є вкрай невмотивованим через справжній параліч аргентинського футболу, викликаний пандемією. Втім, поки Марко офіційно не виступав з якимись заявами, а тому є надія, що він ще повернеться у великий футбол.

Веллінгтон НЕМ

Вік: 28 років
Громадянство: Бразилія
В Україні виступав за: «Шахтар» (75 матчів, 12 голів, 8 асистів)

Незважаючи на те, що Веллінгтон Нем є наймолодшим за віком гравцем у нашій добірці, його перспективи у великому футболі бачаться не менш, а то й більш туманними, ніж у тих, кому далеко за тридцять. Причина одна - часті травми, через які Веллінгтон, власне, і не зумів хоч якось проявити себе в останні роки в «Шахтарі» за Фонсеки та Каштру. У підсумку все логічно докотилося аж до того, що «гірники» і футболіст розірвали контракт достроково.

 

З серпня Нем намагається підшукати для себе новий клуб, але поки всі зусилля футболіста і його агентів виявляються марними. Говорили про зацікавленість в послугах екс-вінгера «Шахтаря» з боку бразильської «Корітіби», а також турецького «Денізліспора», але жоден з цих варіантів так і не привів до підписання офіційних паперів.

Хто знає, в якому напрямку буде розвиватися подальша кар'єра Веллінгтона Нема, але вже зараз можна стверджувати, що виданих йому авансів він не виправдав. До 28 років екс-футболіст збірної Бразилії (3 матчі за «селесао») замість безлічі трофеїв і титулів може похвалитися лише статусом екс-резервіста «Шахтаря», а ще завсідника лазаретів...

РАФФАЕЛ

Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія / Німеччина
В Україні виступав за: «Динамо» (13 матчів, 1 гол, 3 асисти)

У липні 2012 року «Динамо» здійснило досить цікавий трансфер, підписавши центрального атакуючого півзахисника «Герти» Раффаела за 9 мільйонів євро. Талант і здібності цього гравця навряд чи підлягали сумнівам, але в Києві легіонер не заграв зовсім з інших причин. По суті, в команду його запрошував Юрій Сьомін, але у вересні російський тренер був відправлений у відставку, а Олег Блохін, що прийшов на його місце, бразильця особливо не жалував. Згодом сам Раффаел заявив, що акліматизуватися в столиці України йому завадила травма, а також відсутність довіри з боку нового наставника команди. Блохін же в коментарях згадував, що Раффаел просто не хотів грати за «Динамо», мріючи повернутися в Бундеслігу.

Як би там не було, але в січні 2013 року Раффаел відбув в оренду в «Шальке», а через півроку контракт легіонера у «Динамо» викупила «Боруссія» з Менхенгладбаха. У стані «чорно-біло-зелених» Раффаел провів добротні сім сезонів, а влітку нинішнього року покинув клуб у зв'язку із закінченням терміну дії трудової угоди.

З того часу 35-річний Раффаел перебуває без клубу, але про завершення кар'єри, схоже, поки не думає. Останні повідомлення вказували, що бразилець, який має також німецький паспорт, тренувався зі скромним клубом «Вевелінгховен», що виступає в одній з регіональних ліг чемпіонату Німеччини. Втім, керівництву цього клубу не вдалося переконати Раффаела підписати контракт, і нині екс-гравець «Динамо» розглядає можливості продовжити кар'єру за межами Німеччини. Ніби як у нього є цікаві пропозиції, а тому, цілком можливо, про Раффаела ми ще почуємо.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(319)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Буде можливість проявити себе». Бущан і Шапаренко розповіли про підготовку
Футбол | 19 березня 2024, 03:00 0
«Буде можливість проявити себе». Бущан і Шапаренко розповіли про підготовку

Гранці національної збірної України взяли участь в ефірі з Владою Зінченко

Відома сума призових, яку заробили українські біатлоністи на Кубку світу
Біатлон | 19 березня 2024, 07:47 2
Відома сума призових, яку заробили українські біатлоністи на Кубку світу

Завершився дев’ятий етап Кубка світу з біатлону сезону 2023/24

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
нем лошарио, а остальные свое отыграли уже
mayakovskiy2
Эдик свое отыграл. Причем на таком уровне, что сейчас футбол должен быть только в кайф
OKs100
Стринич сейчас бы здорово помог Днепру-1, но вряд ли Коломойский захочет ему платить 3-4 миллиона в год.
WebMAX Максим
А как же Яя Туре, Жадсон, Кастилье???
coba777
Ще можна збити непогану команду, яка б могла пошуміти.