Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 22 березня 2020, 10:01
22382
12

Дискваліфікація України, трагедія в родині Клодів, повернення Бьо-молодшого

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події етапу Кубка світу в Поклюці

| Оновлено 22 березня 2020, 10:01
22382
12
Дискваліфікація України, трагедія в родині Клодів, повернення Бьо-молодшого
Український біатлон. Олена Підгрушна
З 23 по 26 січня в словенській Поклюці проходив шостий етап Кубка світу сезону-2019/20. Шість минулих гонок були багатими на події.
 
Вболівальники знову отримали можливість спостерігати за боротьбою двох кращих біатлоністів планети, колишня лижниця з Німеччини несподівано навчилася стріляти, а помилка капітана поставила хрест на амбіціях збірної України поборотися за максимальну квоту.
 
Детальніше про ці та інших події можна ознайомитися в традиційному огляді.
 
Повернення етапу
 
Норвезький біатлоніст Йоханнес Бьо зустрів 2020 рік впевненим лідером загального заліку Кубка світу, однак потім пропустив два німецьких етапи в Обергофі і Рупольдингу, що зіграло з ним злий жарт. Повернувшись після народження сина, Бьо-молодший виявився лише на сьомому рядку тоталу, з величезним відставанням від лідера, француза Мартена Фуркада.
 
Але Йоханнес не став сумувати, а відразу почав робити те, що й повинен в такій ситуації – перемагати. В індивідуальній гонці, яка відкривала програму етапу в Поклюці, 26-річний біатлоніст закрив усі мішені і показав найкращий час, випередивши на 11 секунд Фуркада.
 
Цікаво, що ходом Йоханнес і Мартен пробігли в «одні ноги», норвежець трохи швидше стріляв, за рахунок чого і виграв гонку. Але якби не фатальна помилка француза, все могло б скластися по-іншому.
 
Падіння етапу
 
Фуркад в індивідуальній гонці мав чудові шанси здобути чергову перемогу, але після другої стрільби на рівному місці втратив декілька секунд. Спочатку Мартен забув взяти палицю, а потім взагалі втратив рівновагу і впав прямо обличчям в сніг!

 

 

«Звичайно, падіння на стрільбищі відняло в мене секунд 5, на останньому колі я відставав від Йоханнеса на 7, так що без падіння було б 2, а це зовсім інша справа. Але такі моменти – частина змагань. Я абсолютно не шкодую про те, що сталося», - сказав Фуркад після гонки на прес-конференції.
 
Варто відзначити, що інколи не справлявся з напругою і Йоханнес Бьо. На одному з рубежів норвежець ледь не впустив гвинтівку при спробі закинути її на спину.
 
 
Трагедія этапу
 
Напередодні етапу в Поклюці відбулася трагедія в родині трьох відомих біатлоністів. Батько Фаб'єна, Флорана і Емільєна Клодів пропав безвісти в Канаді ввечері 22-го січня. Вісім чоловік в супроводі гіда перетинали на снігоходах замерзле озеро і провалилися під лід. Трьом з них вдалося врятуватися, п'ятеро, як пізніше з'ясувалося, загинули, серед них Жиль Клод. Гід, який очолював групу, також помер.
 
Незважаючи на це, Фаб'єну Клоду вдалося на наступний день провести найкращу гонку в кар'єрі. 25-річний француз вперше закрив всі 20 мішеней і завоював бронзову медаль, яку присвятив батькові. На п'єдесталі пошани Фаб'єн насилу стримував сльози.
 
 
Мартен Фуркад, Йоханнес Бьо і Фаб'єн Клод
 
Після індивідуальної гонки Фаб'єн і його брат Флоран, який виступає за Бельгію, знялися з гонок етапу в Поклюці.
 
Персонал бест етапу
 
Жіноча індивідуальна гонка стала найкращою в кар'єрі німецької біатлоністки Деніз Херрманн. 31-річна екс-лижниця вперше закрила всі мішені в гонці з 4 вогневими рубежами і просто не залишила шансів суперницям. Олімпійська чемпіонка та чемпіонка світу Ханна Еберг з одним промахом програла Херрманн без малого одну хвилину. Цікаво, що раніше Деніз жодного разу не потрапляла навіть у топ-10 за підсумками індивідуальних гонок.
 
Для українок та гонка склалася не кращим чином. Як і в грудні в Естерсунді, найкращою в нашій команді знову стала Юлія Джима, але цього разу вона опинилася в фінішному протоколі далеко від п'єдесталу пошани – 14 місце. Втім, завдяки цьому результату вона кваліфікувалася в гонку з масовим стартом, як одна з кращих біатлоністок етапу в Поклюці серед тих, хто не входить до топ-25 загального заліку Кубка світу.
 
Сенсація етапу
 
У суботу етап в Поклюці продовжився змішаними естафетами. У сингл-міксті шокувала всіх збірна Естонії, яка сенсаційно посіла друге місце, повторивши найкращий результат в історії вітчизняного біатлону. Рене Захкна і Регіна Ойя програли на фініші французам всього лише шість секунд. Естонці не тільки стали одними з найкращих снайперів в гонці, але й були цілком швидкі на лижні.
 
 
Рене Захкна і Регіна Ойя
 
Україну в цій дисципліні представляли Дмитро Підручний та Анастасія Меркушина. На відміну від звичних змішаних естафет, цього разу розпочинали гонку чоловіки, відповідно роль фінішерок дісталася жінкам. Підручний свої етапи відпрацював ідеально, закривши 20 з 20 мішеней.
 
А ось Меркушина в черговий раз підвела команду, заробивши на другому етапі коло штрафу на лежці. У підсумку українці фінішували п'ятими, програвши ще й збірним Австрії (бронза) і Канади (4 місце).
 
Дискваліфікація етапу
 
Збірна України на міксти виставила бойові склади, в надії заробити якомога більше очок в заліки Кубка націй. На жаль, в класичній змішаній естафеті цих балів українцям не вдалося заробити взагалі, і на амбіціях поборотися за максимальну квоту було поставлено хрест.
 
Гонка для нашої команди не склалася вже з першого етапу. Артем Тищенко непогано відпрацював на стрільбі, використавши тільки один запасний патрон, але просто жахливо виступив з точки зору швидкості на лижні. Тільки на третьому колі він програв лідеру хвилину чистим ходом і передав естафету Артему Примі 19-м.
 
Надалі поборотися за високе місце було практично неможливо. Артем Прима, Юлія Джима і Олена Підгрушна зуміли підняти нашу команду на десяте місце на фініші, що при такому збігу обставин було б непоганим результатом. Але на останній стрільбі Підгрушна зробила фатальну помилку.
 
 
Олена Підгрушна
 
Капітан жіночої збірної України спочатку стала на чужий килимок, а потім переступила на потрібний, не надівши при цьому гвинтівку. Тим самим Олена порушила правила техніки безпеки, і після закінчення гонки було прийняте рішення про дискваліфікацію нашої команди.
 
 
Француз етапу
 
Останнім часом лідером збірної Франції був Мартен Фуркад, який до етапу в Поклюці підходив після серії з чотирьох особистих перемог поспіль. Але в Словенії скарбничка Мартена золотими нагородами не поповнилася.
 
Зате відразу дві медалі вищої проби виграв Кантен Фійон Майї. Спочатку він допоміг своїй команді здобути перемогу в класичній змішаній естафеті, а наступного дня першим фінішував в гонці з масового старту.
 
 
Для Фійона Майє це другий тріумф у даній дисципліні на Кубку світу. Кантен став третім французом (після Мартена Фуркада і Рафаеля Пуаре), якому вдалося виграти гонку з масовим стартом частіше ніж один раз.
 
Українці Дмитро Підручний та Артем Прима виступали третій день поспіль без вихідних, тому підійшли до заключної гонки етапу в, м'яко кажучи, не найкращих кондиціях. Підручний фінішував 28-м, а Прима завершив гонку слідом за капітаном, на передостанній 29-й позиції.
 
Прогул етапу
 
У жіночому мас-старті Україну представляла тільки Юлія Джима, бо Олена Підгрушна відмовилася від участі, не пояснивши причину. Також знялася з гонки лідер загального заліку Кубка світу Тіріл Екгофф, у неї вірусна інфекція.
 
Джима не закрила три мішені і фінішувала лише 25-ю. Перемогу здобула шведка Ханна Еберг, яка з одним промахом в пасиві зуміла випередити на фініші італійку Лізу Віттоцці. Для Еберг-старшої це перша особиста вікторія в нинішньому сезоні.
 
 
Ханна Еберг
 
Біатлоністки етапу
 
Відразу дві спортсменки заслуговують на перемогу в цій номінації. Шведка Ханна Еберг, крім золота в мас-старті, завоювала срібло в індивідуальній гонці. На мажорній ноті завершила етап і француженка Анаїс Бескон, в її активі дві особисті бронзи і золото в сингл-міксті.
 
Але головне, що Бескон піднялася на 15 місце в загальному заліку Кубка світу і має відмінні шанси виступити в мас-старті на чемпіонаті світу, який стартує 13 лютого в італійському Антхольці. Українським біатлоністам для участі в цій дисципліні доведеться або завоювати особисту медаль, або показати високі результати у всіх гонках.
 
Цитати великих людей
 
Незважаючи на провальний етап в сингл-міксті, Анастасія Меркушина, на думку тренерського штабу, заслужила місце на чемпіонаті світу. Про це розповів наставник жіночої збірної України Валерій Лєсніков.
 
«Сумнівів щодо Меркушиної у нас немає. Вони відпали, вона досить добре пробігла мікст. Прикрі помилки на стрільбі можна віднести до того, що вона все-таки не відмовилася від індивідуальної гонки. Ми це врахуємо на чемпіонаті світу, щоб не було таких моментів».
 
 
Анастасія Меркушина
 
А ось один з антигероїв класичного міксту Артем Тищенко, судячи з усього, ризикує не тільки залишитися без чемпіонату світу, але й надовго застрягти на Кубку IBU. Старший тренер чоловічої збірної розчарований його виступом:
 
«На останній збір перед чемпіонатом світу поїде 5 спортсменів. Домовилися, що Тищенко зараз відправиться додому і буде готуватися до Кубка IBU в Арбері, де стартуватиме разом з Ткаленком», - сказав Юрай Санітра.
 
Як би там не було, далі в календарі найкращих біатлоністів планети запланований виступ на головному старті сезону. Якщо українцям не вдасться завоювати жодної медалі чемпіонату світу, одного тренера, ймовірно, чекає відставка. І це не Санітра.

 

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, хто в Україні транслюватиме бій Усик – Ф'юрі
Бокс | 25 квітня 2024, 14:53 6
Стало відомо, хто в Україні транслюватиме бій Усик – Ф'юрі

Також MEGOGO покаже поєдинок Берінчик – Наваррете

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kherson384
Ужас. А не сезон!
Олег Цюцяк
Не розумію,чому Україна мусить на рівних конкурувати з "сніжними" країнами-скандинави,росія,альпійські країни???
Звідки у нас візьметься конкуренція,якщо діти сніг рідко бачать,а лижні бази закинуті? Сам люблю бігові лижі,так де кататися?Їздили на етап в Хохфільцен,там купа трас траками серед сіл прокладено,катайся скільки влізе.
Якщо нічо не зміниться,то ми ще довго будем з ностальгією згадувати часи Бринзака,Юрая,Підручного,золотої олімпійської жіночої команди..
Василий Будник
Пора учиться у эстонцев.
Марк Муржи
Можно и нужно отправить в отставку и юрая и бездарного пенсионера брынзака, карленко и меркушиных и многих других!! Какие у них преимущества перед другими.?? В том, что в прошлом году пидручный "случайно" выиграл одно золото на чемпионате мира??? а все остальные катятся по наклонной в пропасть??!! Также нужно в шею гнать из сборной всех псевдотренеров биатлона: крестных, кумовей, отцов, матерей и прочую безграмотную шушеру, примазавшихся к биатлону как пиявки, И на сэкономленные деньги нанять по одному хорошему европейсому класса, тренеру для мужчин и женщин. Хватит нам этого руководителя-бездаря брынзака с его пророссийской ориентацией и российской системой организации биатлона! Отрицательные Результаты пророссийской системы биатлона видны на лицо по выступлению сборных: украины, россии, беларуси, казахстана, южной кореи, молдовы, румынии, болгарии и других сборных! Хватит нам этого пророссийского совка в повседневной жизни и политике!! Нашему биатлону Пора решительно идти европу!! Туда Где свет и гармония в спорте!! Посмотрите и поучитесь у сборных норвегии, франции, швеции, швейцарии, Австрии, США и канады., где есть ежегодный прогресс! Сколько можно сопли жевать брынзак!! И куда смотрит наш МИНСПОРТА.???
OLEXANDER
Позората наш капітан...Хм, потрібно позбавляти капітанствад
Michael Savchyn
якби було падіння, після четвертої стрільби, тоді воно би мало вплив, а після другої стрільби воно би не мало так впливати, хіба що при падінні Мартен поцарапав дещо обличчя