Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 17 сiчня 2020, 13:38
12646
5

Михайлюк on fire. Українець проводить найкращий відрізок в кар'єрі в НБА

Минулої ночі український захисник «Детройта» провів найрезультативніший матч в НБА

| Оновлено 17 сiчня 2020, 13:38
12646
5
Михайлюк on fire. Українець проводить найкращий відрізок в кар'єрі в НБА
nba.com

У поєдинку з «Бостон Селтікс» (116:103) Михайлюк провів на майданчику майже 30 хвилин, за які набрав 21 очко, зробив 5 передач і 1 підбирання. Крім того, українець відзначився фанстастичним баззером зі своєї половини майданчика і п'ятьма поспіль точними триочковими кидками. У це складно повірити, але Михайлюк займає 9-е місце в НБА по відсотку дальніх кидків серед гравців, які виконали понад 100 кидків. У Сві, як називають українця в США, відмінний відсоток - 43,4. Не дивно, що він останнім часом є гравцем стартової п'ятірки «Детройта», додаючи в упевненості з кожним матчем.

Якщо хтось не бачив гру Михайлюка в поєдинку з «Бостон Селтікс» - це відео для вас. Насолоджуйтесь!

Його виховали «Мавпи»

Хто з вас пам'ятає Святослава по іграх за «Черкаські Мавпи»? Худорлявий 16-річний юнак робить погоду в сильній команді з Черкас. Він ще в ті часи виділявся своїми снайперськими здібностями, раз по раз закидаючи триочкові кидки. Більш того, Михайлюк вважався повноправним гравцем ротації колективу, що боровся за медалі в чемпіонаті України. Яке ж було здивування глядачів на арені та по телевізору бачити на майданчику настільки молодого баскетболіста. Талант європейського масштабу або вдалий маркетинговий хід «Черкаських Мавп» для залучення глядачів на трибуни? Адже в Черкасах баскетбол люблять і на стадіон ходять. Та й досі складно забути виступи Михайлюка в помаранчевій формі.

Відповідь на це питання прийшла досить швидко: чемпіонат Європи з баскетболу серед гравців до 16 років, Святослав набирає 25.2 очка; 8 підбирань і 3.4 передачі в середньому за гру. І в результаті, був включений у збірну всіх зірок турніру.

Важливо додати сюди пару цифр з чемпіонату 2013/2014 років. «Мавпи» в тому сезоні зупинилися лише в двох перемогах від плей-оф (11-е місце), програвши 4 з 5 останніх матчів регулярки. А різниця між 7-м і 11-м місцем склала лише 3 бали.

Статистика Святослава в Суперлізі була такою: 5,5 очка, 2 підбирання, 1,5 результативних передач і 1 перехоплення в середньому за 19.8 хвилин на паркеті. Варто відмітити, що баскетболіст провів 24 гри з 26 можливих за свою команду. А відсоток влучань з-за дуги склав космічні для тінейджера 42.6%. Саме у той час в НБА акцент у нападі став зміщуватися у бік триочкових кидків. Чого тільки вартий фінал «Маямі» - «Сан-Антоніо», в якому команди влаштовували справжні перестрілки дальніми кидками, а перемогла та, яка частіше влучала в кільце. І в якої був у складі Ману Джинобілі.

Літо 2014-го року, ймовірно, стало знаковим для гравця.

По-перше, Майк Фрателло , тренер збірної України, викликав Михайлюка на чемпіонат світу (де наші хлопці лише за додатковими показниками не вийшли з групи); по-друге, баскетболіста запросив університет Канзасу продовжити навчання і виступати за їхню команду, «Канзас Джейхоукс». Таким чином, Святослав став наймолодшим гравцем конференції «Біг 12». Хороший початок кар'єри, але наш герой розумів, що він тільки на початку шляху і тримав свою голову холодною (важлива навичка для снайпера). Тим паче, що в США справи не відразу пішли гладко.

Just call me Svi

Можливо, талант Михайлюка - абсолютно не рівня таланту Дончича, ЛеБрона Джеймса або Двейна Вейда (що також потрапив у НБА в 21-річному віці). Але у Святослава в порівнянні з американськими хлопцями, що приходили в університет у 18 років, була своя вагома перевага: він був на рік молодшим за таких же першоліток у команді. Отже, в українця був цілий рік в запасі для адаптації за океаном.

Ось що сказав тренер Фрателло про перспективи свого підопічного: «Він вирушає до Канзасу і гратиме за команду місцевого університету, у дуже хорошого тренера Біла Селфа, в прекрасному турнірі. Цей рік важливий з точки зору фізичного змужніння, зміцнення, йому потрібно буде грати з дуже атлетичними хлопцями».

На першому році навчання він в п'яти з семи перших ігор сезону виходив у стартовому складі, проводячи на паркеті в середньому по 21,3 хвилини, проте пізніше його ігровий час різко скоротився. Рекордом результативності стали 11 очок за 32 хвилини, проведені на майданчику в матчі з «Мічіган Стейт». Середні показники за гру сезону 2014/2015 у баскетболіста склали: 2,8 очка, 1,2 підбирання, 0.7 результативних передач і усього лише 0.3 перехоплення. Відсоток влучання з-за дуги склав 28.8%. При тому, що Михайлюк проводив на паркеті 11.2 хвилин і вийшов в старті в 6-и з 26-и ігор сезону. А «Канзас» програв «Вічиті Стейт» у третьому раунді «Березневого безумства».

Наступний сезон розіграшу NCAA стає куди успішнішим для нашого баскетболіста. Команду покинули захисники Крістіан Гарретт і Келлі Убре. Конкуренція на позиції захисника/легкого форварда для Святослава стала куди меншою, а значить, і ігровий час пішов вгору. Більш того, середні показники Михайлюка теж виросли: 5,4 очка, 1,3 підбирання і 0,9 асиста за гру. А постійна робота над кидком дозволила досягти відмітки в 40.2% реалізацій триочкових спроб. У першому раунді турніру NCAA 2016 року він встановив свій персональний рекорд результативності, набравши в матчі проти «Остін Пі Говернорс» 23 очки. Наш баскетболіст взяв участь у 35-и іграх сезону (0 ігор в старті і 12.8 хвилин в середньому на майданчику), а його «Канзас» досяг стадії Elite 8 «Березневого безумства», поступившись лише університету Вілланови, який у результаті і виграв увесь турнір.

Завершувався сезон для Сві виступами за молодіжну збірну України на чемпіонаті світу U-20 у Фінляндії, де гравець університету «Канзас» показав свою спроможність: став найрезультативнішим у команді, набираючи в середньому за гру по 14,9 очка, 5,6 підбирання, 2,7 результативних передачі і 2,1 перехоплення.

Ім'я Святослав для американців виявилося досить складним, і вони скоротили його до простого Сві (Svi). Тим часом, наш Сві вже був готовий відкривати для себе третій сезон в NCAA, який повинен був показати готовність баскетболіста до переходу на рівень НБА. Перше, що хочеться відмітити, Михайлюк виборов місце в старті свого колективу: 36 ігор, 25 з яких - у стартовій п'ятірці. І це при тому, що ряди «Джейхоукс» поповнив топовий вінг Джош Джексон. Постійна робота над кидком (39,8 % дальніх в сезоні 2016/2017), в тренажерному залі (з крихкого хлопчика він перетворився на досить міцного і фізично розвиненого молодого чоловіка), робота над відкриваннями і, в цілому, робота без м'яча дала можливість гравцеві проводити в середньому на майданчику 27,3 хвилини.

Це дозволило додати Сві впевненості у своїх силах, що, у свою чергу, відбилося на його результативності: 9,8 очок, 3 підбирання, 1,3 асиста. А «Канзас» знову досяг високої стадії Elite 8 турніру.

Кінець сезону Святослав знову провів у збірній України: Євро U-20, де став найрезультативнішим гравцем турніру (20,4 очка в середньому за гру), а наша збірна посіла 10-е місце.

А як же НБА? Багато експертів сходилися на думці, що Сві виберуть у кінці драфта. Йому 20, він снайпер, постійно прогресує і в університеті «Канзасу» і на міжнародному рівні у збірній. І сам Сві готовий до переходу на новий рівень свого розвитку як фізично, так і ментально. 12 квітня 2017 року Михайлюк вирішив виставити свою кандидатуру на драфт НБА, проте так і не підписав контракт з жодним агентом і вирішив продовжити своє навчання.

До НБА готовий

Ви спостерігали за NCAA-2018? Дивитися за Сві було справжньою насолодою. Український баскетболіст змужнів, зміцнів фізично, а в його очах з'явилася впевненість, а найголовніше - бажання довести свою здатність грати в НБА. Адже йому було тільки 20, а за плечима вже безліч міжнародних турнірів, три сезони в NCAA і досвід роботи з Майком Фрателло, який передбачав успіх Михайлюка ще в 2014 році: «Він впорався, він розумний молодий чоловік, у нього баскетбольні мізки, мислення. Він схоплює все на льоту. У нього багато домашніх завдань. Все буде добре з ним».

Як наслідок, випускний сезон в університеті став справжнім проривом для Сві. 39 ігор, всі в старті, 34,5 хвилин в середньому за матч. Святослав 8 разів ставав топ-скорером своєї команди в регулярному сезоні. Відсоток триочкових - неймовірні для студентів NCAA 44,4%. Як наслідок, Михайлюк вважався повноправною другою опцією в нападі «Канзасу», відразу після Девонти Грема, і збирав таку статистику: 14,6 очка, 3.9 підбирання і 2,7 передачі в середньому за гру. Важливо відмітити і кількість перехоплень за гру – 1,2 – «баскетбольні мізки». Рекорд результативності: 27 очок в матчі проти університету Південної Дакоти.

Прогресуючи крок за кроком, рік за роком, з крихкого 16-річного юнака Святослав Михайлюк перетворився на міцного фізично гравця, який зміг показати свої навички снайпера вже і в США. При тому, що починав він кар'єру в «Канзасі» з гравця ротації (в основному), а закінчував стартером, проти якого щільно грають в захисті, другим за результативністю в команді, баскетболістом, під якого Біл Селф вибудовував свої комбінації (з виведенням на відкриті кидки). Тим цінніший відсоток дальніх влучань Михайлюка – 44,4%.

 І тим цікавішими здавалися його перспективи на драфті.

«Ми стежили за ним. Нам дуже пощастило, що він впав на драфті так низько, і ми не роздумуючи взяли його» - слова Дженні Басс, власниці «Лейкерс», про Святослава. Напевно, Михайлюку дуже пощастило бути вибраним в колектив з традиціями, грамотними власниками, а найголовніше - в команду, де грає найкращий баскетболіст сучасності - ЛеБрон Джеймс.

«Дуже сильно переживав. Хотів потрапити у хорошу команду, яка підходить моєму стилю гри, і якій підходжу я. Дуже радий, що так і вийшло. Грати за «Лейкерс» - це честь» - Сві після драфту. Хороша мотивація від місіс Басс для нашого баскетболіста, чи не так? І Святослав відразу ж виправдовує видані аванси в Літній лізі НБА. Друга символічна збірна і вихід до фіналу турніру.

Year 1... Here we go!

Майбутнє нашого баскетболіста здавалося досить райдужним: він - снайпер поруч з Джеймсом, добре показав себе в Літньої лізі, має баскетбольний інтелект. Виникало відчуття, що «Лейкерс» і Михайлюк підходять один одному. Але перший рік пішов на адаптацію в лізі: лише 10,8 хвилини в середньому на майданчику, 3,3 кидка за гру і в середньому 3,3 очка. Тому менеджери «Лейкерс» вирішили обміняти Михайлюка в «Детройт».

«Грати за «Лейкерс» - це втілення мрії. Неймовірна підтримка, яка багато значила для мене. Прямую в Детройт, не можу дочекатися того, щоб стати частиною «Пістонс», - сказав Михайлюк після обміну в «Детройт». Але на новому місці справи у Сві пішли ще гірше: 2 очка, 6,7 хвилин в середньому за 3 проведені гри на паркеті. Після цього гравця відправили в G-Лігу.

Ймовірно, такий розклад подій зламав би багатьох юних хлопців. Посудіть самі, ви з сильної команди (так, ЛАЛ не були в плей-оф, але команди з Джеймсом за визначенням завжди сильні, і цей сезон тому доказ) потрапили в слабку, а ваш ігровий час і кидки лише скоротилися. Що робити? Святослав вибрав таку відповідь: «Літо наповнене важкою роботою. З нетерпінням чекаю наступного сезону в складі «Детройта». Вірю у світле майбутнє!»

 

 

Year 2. Lets get it

Не сказати, що Двейн Кейсі, тренер «Детройта», серйозно розраховував на Михайлюка і цього сезону. Його дебют відбувся лише в п'ятій грі «Пістонс» - 9 хвилин, 9 очок, 75 % реалізації триочкових кидків. Але в останніх 13-и матчах Сві 10 з них починав у старті. Баскетболіст спершу увірвався до ротації колективу, потім став 6-м гравцем, іноді проводячи на паркеті більше часу, ніж стартери, і, в результаті, довів своє право грати в старті «Детройта».

Розглянемо детальніше ігри Святослава в цьому календарному році - найстабільніший його період в НБА. Їх вже зібралося 7, тобто можна оцінити ефективність українського баскетболіста. Перше, що важливо відмітити - 6 ігор проведені в старті. У 4-х матчах Сві провів на паркеті більше 30-ти хвилин (рекорд кар'єри - 35 хвилин в грі з «Клівлендом»), а його середні показники в цьому, 2020-му році складають 31.0 хвилину за гру. За цей час Святослав здійснює 9.1 кидків в середньому за матч («найкидковіший» проміжок часу в кар'єрі) і набирає 11.7 очок за гру, лише раз опустившись нижче за 10-очкову відмітку. До чого я веду? Робота в міжсезоння дає про себе знати зараз. Михайлюк крок за кроком стає важливою частиною механізму тренера Кейсі, який, як може, використовує сильні сторони нашого баскетболіста - найкращого снайпера (42.4% реалізації триочкових) команди в сезоні.

У що грає Сві?

Михайлюк є нетиповим кетч-енд-шут гравцем. Він може прийняти м'яч і грамотно ним розпорядитися: статичний кидок, кидок із степ-беком або після дриблінгу, через руку опонента, асист, наприклад, на Драммонда або Секу Думбуя під кільцем, як у грі з «Нью-Орлеаном».  

Майк Фрателло був абсолютно правим, говорячи про «баскетбольні мізки» Святослава ще в 2014-му році. З плюсів варто відмітити вміння баскетболіста відкритися під кидок, знайти собі простір за допомогою забігань, як Кайл Корвер.

Погодьтеся, їхній стиль в чомусь схожий. Що особливо хочеться відмітити, так це націленість Сві на перехоплення, не втрачаючи позиції в захисті. Важливо сказати і про вміння нашого баскетболіста проходити під кільце, хоч іноді він просто залазить під «великого» команди-суперниці і отримує блок-шот. Але маючи не кидаючого Драммонда в складі, це і не дивно.

Над чим варто працювати? Михайлюк хороший в захисті на периметрі, уважний до опонента і грамотно його опікає. Але під кільцем він відверто слабкий і найчастіше збирає підбирання після далеких відскоків м'яча, відсікаючи опонента. Сві відверто губиться в розмінах і здатний дозволити виконати дальній кидок через себе. Пас - нестабільний. Баскетболіст може віддати дивовижну передачу на відкритого партнера, але і може втратити м'яч на рівному місці. Втім, бажання Святослава брати ініціативу при розіграші у свої руки є дуже похвальним.

Конкуренти Сві за місце в старті

Пару слів варто сказати про конкурентів Святослава в «Детройті». Це ті хлопці, які не дадуть розслабитися нашому баскетболісту і постійно стимулюватимуть його працювати над собою. Люк Кеннард, Брюс Браун і Тоні Снелл. Кожен з них проводить на майданчику більше часу в середньому, ніж Михайлюк. Кеннард - взагалі гравець стартової п'ятірки, який зараз відновлюється від травми. А за два тижні повернеться стартовий розігруючий Реджі Джексон. Отже, на трьох баскетболістів залишиться лише одне місце в стартовій п'ятірці колективу з Детройта.

Брюс Браун. Він сильний на підбиранні (4.4 в сезоні проти 1.5 у Михайлюка) і в атаці під кільцем. Але абсолютно нічого не може запропонувати з-за дуги. Наявність Драммонда в складі команди дозволяє говорити про те, що Брауна розводитимуть по хвилинах з не кидаючими «великими». Як результат, його 27,4 хвилин і 8,9 очок в середньому за гру можуть різко скоротитися. Тим більше, порівняйте показники Сві за останні 8 ігор, і питання відпадуть самі собою.

Тоні Снелл. Ось тут вже цікавіше. Снелл має великий досвід в лізі і закидає дальні з завидною постійністю (41,9% цього сезону), граючи по 26,3 хвилини за матч. Що може зіграти на руку нашому баскетболістові? У останніх 10-ти іграх регулярки Тоні реалізує лише 34,2% триочкових кидків. В той час, як Михайлюк тримає планку більше 41% влучання в кільце на тому ж часовому проміжку. А по сезону в цілому - і того вище. І це при тому, що у Снелла досить слабкий шот-селекшн. Іноді він здійснює абсолютно невиправдані кидки.

Перспективи Святослава в НБА

Ймовірно, варто дочекатися обміну Драммонда, з чуток, у «Нью-Йорк». Можливо, Гриффін теж не затримається в колективі, дивлячись на прогрес молодого Думбуя. Тоді можна буде сміливо говорити про те, як і за рахунок кого будуватиметься гра «Детройта». Але абстрагуємося від цього і поглянемо виключно на Святослава.

Ми з вами вже говорили про схожість гри Михайлюка і Корвера. Але, можливо, варто порівняти Сві з іншим відомим снайпером - Реєм Алленом часів «Бостон Селтікс». В той час Аллен зрозумів, що Гарнетт має бути першою зіркою колективу, Пірс не може бути нижче другої опції в нападі, а Рей узяв на себе роль снайпера. Через свої навички різнобічної атакуючої зброї і хорошої гри в захисті можна провести паралелі в грі одного з найкращих снайперів в історії НБА і нашим баскетболістом.

Вони обоє рухливі, можуть втекти у відрив і забити з-під кільця, уміють відкриватися, здатні вирішувати окремо взяті епізоди для команди своїми триочковими влучаннями. Обоє можуть віддати пас і перехопити м'яч у опонента. Для обох далекий кидок не представляє з себе ніякої загадки.

Це говорить про те, що Сві, за умови подальшого прогресу, цілком здатний бути гравцем стартової п'ятірки клубу НБА. Або ж відігравати важливу роль навіть в контендері на чемпіонство. Але що Корвер, що Аллен досягали результату завдяки видатним талантам. Святослав же бере своє за рахунок наполегливої роботи над собою. Що ж, як написав Михайлюк у своєму твіттері: «2020-й рік розпочався». Ймовірно, в ньому ми не побачимо нового Кайла або Рея, але ми можемо побачити нового Сві, повноправного баскетболіста стартової п'ятірки команди НБА.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Федорович
Красавца!
RoNIkyo
Дай бог. Удачі хлопчині!!!
Олександр Ковальчук
Молодець звісно, проти Селтікс дійсно був на висоті, особливо трьоха зі своєї половини... Але якось вже дуже сильно хвалять як для однієї гри, нехай кілька ігор приблизно в такому ритмі проведе, тоді так, можна буде сміливо говорити що у нас є своя зірка в NBA
tima fialko
Цікаво написано.Додав би,що Михайлюк доволі довго розігрівається не влучаючи с початку кілька триочкових.Це резерв для підвищення коефіціенту влучності.Ще також треба вчитися бути на майданчику більш розслабленим.Він якийсь зажатий.Взагалі цікаво спостерігати як він на очах додає у класі.
Lion
Прям таки второй после Леброна....