Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 вересня 2020, 16:55
33381
10

«Це вб'є біатлон». У Норвегії запропонували кардинально змінити спринт

Денис Шаховець – про ініціативу внесення правок до регламенту спринтерських гонок

| Оновлено 16 вересня 2020, 16:55
33381
10
«Це вб'є біатлон». У Норвегії запропонували кардинально змінити спринт
biathlon.com.ua. Українка Дар'я Блашко стартувала в спринті під 100-м номером. Скоро такі біби стануть раритетом?
Світовий спорт не стоїть на місці, в тому числі й біатлон. Головний зимовий вид в XXI столітті зазнав кардинальних змін. З'явилися нові дисципліни, які поступово витісняють старі.
 
Індивідуальних гонок, які є класикою біатлону, останнім часом тільки три в сезоні, але навіть в них вносять зміни. У минулому сезоні почали практикувати скорочену індивідуальну гонку, з більш сучасними меншими дистанцією проходження і штрафом за промах на стрільбі.
 
 
Однією з причин, через яку індивідуальна гонка в своєму класичному варіанті виявилася на межі зникнення, є несприятливі погодні умови. Але головна причина, швидше за все, в бажанні IBU додати до гонок динаміки і видовищності.
 
Тепер хочуть внести правки в спринти, через що біатлон в багатьох країнах може опинитися на межі зникнення. На щастя, поки все тільки на рівні розмов.
 
Що трапилося?
 
Напередодні жіночого спринту в Рупольдінгу норвезькому біатлонному експерту Ола Лунде не сподобалося, що на гонку заявилося 107 спортсменок. На його думку, велика кількість учасників знижує інтерес до гонок.
 
«Занадто багато спортсменів, яким дозволено брати участь. Кращі стартують рано, це робить перегляд гонки неприємним. Після топових біатлоністів стартують багато атлетів середнього або явно більш низького рівня, які апріорі не можуть претендувати на медалі. Через це глядачам нудно дивитися біатлон», - цитує експерта норвезький портал NRK.
 
Лунді вважає, що IBU повинен скоротити кількість біатлоністів до 80-90, хоча це буде означати, що на чемпіонаті світу буде представлено менше країн: «Якщо на першій стрільбі хтось вже відстає на півхвилини, то у нього немає шансів. Вся гонка закінчується приблизно через 40-45 хвилин після початку, і потім стартує багато інших спортсменів, які не підтримують цей рівень протягом наступних 20 хвилин».
 
Думка біатлоністів
 
Свою думку з цього приводу вже висловили лідери жіночої збірної Норвегії Марте Ройселанд і Тіріл Екгофф. Їх погляди на проблему трохи розділилися.
 
 
Марте Ройселанд і Тіріл Екгофф
 
Ройселанд вважає, що якщо в Міжнародній федерації біатлону підтримають ініціативу Лунде, то краще від цього нікому не стане: «Не можна забувати про те, що мало де займаються зимовими видами спорту, проте в біатлоні стартують представники багатьох країн. І я вважаю, що це вб'є біатлон, якщо ми будемо скорочувати число учасників і дозволимо стартувати тільки кращим».
 
Екгофф, в свою чергу, не хоче зменшувати кількість учасників, але натякнула, що було б непогано збільшити квоти для топових збірних: «Мені подобається, що нас багато. Коли стартує 100 біатлоністок, перемога здається ще крутішою. У той же час я не бачу сенсу допускати учасниць, які програють по шість хвилин. У цьому я з Олою згодна».
 
Що робити?
 
Як мінімум, не панікувати. В останньому жіночому спринті в Рупольдингу 23-річна білоруска Анна Сола втерла ніс вищезазначеному експерту, створивши сенсацію. Біатлоністка, яка раніше не опинялася вище 30-го місця у фінішному протоколі, стартувала під 76-м номером і, закривши всі мішені при дуже пристойній швидкості на лижні, повернула інтригу в гонку. В результаті Сола показала четвертий підсумковий результат, програвши 13 секунд бронзовій призерці Доротеї Вірер.
 
Якби Сола стартувала під 80-м номером, її фінішний час при такому ж збігу обставин істотно не змінився б. Звичайно, це поодинокий випадок, в основному пізні стартові номери ведуть боротьбу за залікову зону (топ-40) або кваліфікацію в гонку переслідування (топ-60). Але були прецеденти, коли при досить сильному морозі деякі біатлоністи заявлялися в останню стартову групу і вигравали спринт.
 
Відразу пригадується перший спринт сезону 2017/18. Тоді мало хто міг нав'язати французові Мартену Фуркаду серйозну конкуренцію, і коли він після першої половини гонки залишався проміжним лідером, то вже почав давати інтерв'ю про те, як йому вдалося здобути чергову перемогу. Однак, норвежець Тар'єй Бьо, який стартував під 94-м номером, скористався тим, що траса в Естерсунді залишилася придатною для ковзання, і навіть з одним промахом зміг випередити Фуркада на 0,7 секунди!
 
 
Тар'єй Бьо
 
Поки вносити правки не планують
 
В IBU вже встигли відреагувати на ініціативу Лунде. Рейс-директор Міжнародної федерації біатлону Борут Нунар заявив, що в даний момент спринти змінювати не збираються.
 
«Ми увесь час обговорюємо ці питання з телевізійниками. Дійсно, останні 20 хвилин спринту можуть бути не такими цікавими. Однак, бувало й таке, що біатлоністи з пізніми стартовими номерами виступали краще за тих, хто представлений в топ-10 загального заліку Кубка світу. 10 років тому стартували понад 150 біатлоністів, але зараз ми впевнені, що знайшли баланс між кращими і тими біатлоністами, що стартують після них», - заявив Нунар.
 
Втім, поспішати радіти теж не потрібно. Коли організатори Різдвяної гонки в Гельзенкірхені відмовилися від лазерних гвинтівок після разового використання в 2011 році, здавалося, що тема з такою зброєю відкладена в довгу скриню. Однак, не минуло й восьми років, як таке питання знову спливло на поверхню. Поки можна насолоджуватися звичним біатлоном, але наскільки довго він збережеться в такому вигляді – не знає ніхто.
 
Оцініть матеріал
(87)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд
Футбол | 18 квітня 2024, 01:40 8
Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу-відповіді головного єврокубка

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
Быстрые шахматы, лазерные винтовки, резиновые женщины- это сродни новой инициативе по спринту.
svetikrm
что было бы неплохо увеличить квоты для топовых сборных(с)
что то в тексте этого не видно. Ей просто нравиться, когда стартует 100 биатлонисток. Про увеличение квот для топовых от Экхофф где?
euro2012_za_2012euro
А дальше? Лазертаг на лыжах?
Такое я точно смотреть не буду!!!
euro2012_za_2012euro
А дальше? Лазертаг на лыжах?
Такое я точно смотреть не буду!!!
svetikrm
Корея с Японией тоже хотят в спринте на КМ участвовать. Если их не допускать к гонкам будет бегать 5 стран.
Что вы скажете на это? Пидгрушная в 19 году в Рупольдинге с 3 промахами была 97 с отставанием +3:46.1. Даже с чистой стрельбой в преследование не попала бы. В этом году с такой же стрельбой заняла 40 место отстав на 2:33.2., с чистой стрельбой была бы около 20. Кто определит скорость спортсменов, если их не допускать к гонкам? Тириль тоже не с первого раза спринты стала выигрывать. Были у неё результаты , где она не попадала в преследование, но упорным трудом добилась высоких результатов.
Владимир Коновалец
Насчет лазерных винтовок я готов поспорить.В прошлом году в США я присутствовал на соревнованиях по прикладной стрельбе из пистолета ... в спортивном зале! Зрителей было более 4 тысяч человек! Пистолеты были лазерные, но с имитацией холостого выстрела, это было что-то! Так-же можно и в биатлоне, лазерная винтовка и выстрел холостым патроном ( пулю ветром не сносит...)