Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 13 сiчня 2020, 17:23
21420
2

Фатальна помилка Тар'єя Бьо, падіння Віндіша і естонця, лідерство Фуркада

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події етапу Кубка світу в Оберхофі

| Оновлено 13 сiчня 2020, 17:23
21420
2
Фатальна помилка Тар'єя Бьо, падіння Віндіша і естонця, лідерство Фуркада
Twitter. Тар'єй Бьо
Перший етап Кубка світу в 2020 році подарував любителям біатлону безліч яскравих емоцій. Пропуск етапу Йоханнесом Бьо повернув інтригу в загальний залік Кубка світу, а за відсутності капітана збірної України Дмитра Підручного свої сили в спринті та естафеті перевірили дебютанти і біатлоністи, які довго не виступали серед еліти.
 
Непередбачувана погода додавала до кожної гонки особливий інтерес. Були і небезпечні падіння, і фатальні помилки, і несподівані провали, і сенсації. Пропонуємо ознайомитися з найцікавішими подіями минулого етапу Кубка світу в традиційному огляді.
 
Негода етапу
 
Оберхоф давно славиться проблемами з погодою. У 2015 році через відсутність снігу організаторам довелося перенести гонки в Рупольдинг. Цього разу до перенесення справа не дійшла. Втім, легше від цього нікому не стало. Справжнього снігу в Оберхофі не було взагалі, абсолютно весь був штучним, але навіть його не вистачало. Сніг звозили буквально з усієї Німеччини. Про це розповів капітан збірної України Дмитро Підручний: «На наступний день після Різдвяної гонки весь сніг зібрали і повезли в Оберхоф для наступного етапу Кубка світу».
 
Як організатори не старалися, зробити придатною для проведення гонок всю трасу їм не вдалося. У чоловічому спринті було змінено відстань до і після стрільб через сильну зливу. Замість трьох звичайних кіл в 3,3 км, біатлоністи пробігли чотири кола по 2,5 км, два з них між вогневими рубежами. В естафетах через часті падіння спортсменів на тренуваннях в останній момент також змінили трасу, прибравши небезпечний віраж. Можливо, це допомогло уникнути багатьох травм, але падінь в Оберхофі все одно було досить багато.
 
Падіння етапу
 
Калев Ермітс став одним з найбільш обговорюваних біатлоністів минулого тижня, але, на жаль, не завдяки результатам. Найкращий естонський біатлоніст на одному зі спусків вилетів за межі траси на асфальт і втратив близько хвилини.

 

 

З більш відомих спортсменів не втримався на ногах Домінік Віндіш. Після падіння італійця на другому етапі естафети, його збірна з претендентів на медаль відступила на 23 підсумкове місце. Після гонки у Віндіша опухло плече, боліли ребра. Загалом, сухим з води Домініку вийти не вдалося.

 

 

Дебют етапу
 
22-річний український біатлоніст Богдан Цимбал в Оберхофі вперше в кар'єрі виступив на Кубку світу. У 2018 році на юніорському чемпіонаті Європи він завоював дві медалі, тому його виклику до головної команди чекали давно. Ще минулої весни він тренувався під керівництвом Юрая Санітри і готувався до перших гонок на елітному рівні.
 
 
На жаль, дебютна гонка стала для Цимбала провальною. З трьома промахами в пасиві Богдан зайняв 106 місце. Але потрібно враховувати той факт, що стартував він в кінці останньої групи, коли траса була вже зовсім непридатною для ковзання.
 
Повернення етапу
 
У цій номінації цілком могли бути Сергій Семенов і Анастасія Меркушина, які останні етапи провели на Кубку IBU. Але українцям занести собі в актив гонки в Оберхофі не вдалося, на відміну від норвежки Марте Олсбю Ройселанд.
 
Ройселанд, яка після Хохфільцена вирішила взяти невелику відпустку і пропустила Ансі, декласувала своїх суперниць в спринті, вигравши у срібної призерки Деніз Херрманн 33 секунди.
 

Марте Олсбю Ройселанд

Результатом Ройселанд захоплювалася навіть її подруга по команді Тіріл Екгофф, яка закінчила 2019-й рік серією з чотирьох перемог поспіль.
 
«Не знаю, чим ми всі займалися на Різдво, але Марте явно відмінно потренувалася вдома. Потрібно і мені з'їздити додому», - прокоментувала Екхофф перемогу Ройселанд.
 
Пропуск етапу
 
Поки Екгофф тільки планує брати відпустку, лідер чоловічої збірної Норвегії і загального заліку Кубка IBU Йоханнес Бьо пропустить не тільки Оберхоф, але і Рупольдинг. Найближчими днями Бьо-молодший повинен стати батьком, і знаходиться зараз поруч зі своєю дружиною.
 
Україні не змогла через хворобу допомогти Дар'я Блашко, яку тренери вирішили поберегти. Дмитро Підручний днями став батьком, через що отримав пару додаткових вихідних від Юрая Санітри і пропустив спочатку спринт, а потім і естафету. Капітана в суботній гонці дуже не вистачало...
 
Помилка етапу
 
За відсутності Йоханнеса Бьо перемогу у спринтерській гонці дуже хотів здобути його брат Тар'єй. Після промаху на стрільбі стоячи поборотися за перемогу з результатом Мартена Фуркада йому було б складно, але зачепитися за трійку призерів Бьо-старший мав більш ніж реальні шанси. Але Тар'єй так сильно хотів перемогти, що забув пробігти штрафне коло.

 

 

Коли йому все-таки підказали, що потрібно повернутися і подолати 150 метрів штрафу, було занадто пізно. Тар'єй втратив дорогоцінний час і в підсумку посів лише 24 місце.
 
Українець етапу
 
Головним героєм етапу в Оберхофі для українських уболівальників став Артем Прима. У спринті він єдиний з команди Юрая Санітри забіг в очки, зайнявши високе 15 місце. Завдяки цьому результату 32-річний біатлоніст кваліфікувався до мас-старту по додатковій квоті.
 
В естафеті Прима показав бійцівські якості. Після двох кіл штрафу від Тищенка, мало хто вірив, що українці зможуть зачепитися за десятку найсильніших. Але Прима, відправившись на дистанцію 22-м, не опустив руки, відіграв чотири позиції і повернув нашу команду в боротьбу.
 
Підсумкове десяте місце - заслуга всієї команди в цілому, але свій етап Артем пробіг на пристойному рівні, використавши лише один додатковий патрон.
 

Артем Прима

Провал етапу
 
Чоловічу естафету пропускали багато топових біатлоністів. Команди Норвегії, Росії, Німеччини були явно послаблені, в зв'язку з чим збірну Швеції вважали одним з головних фаворитів на трійку найсильніших. Проте, біатлон часто непередбачуваний, і шведи після чотирьох кіл штрафу фінішували 11-ми, відразу після команди України.
 
Серія етапу
 
Перемогу в чоловічій естафеті традиційно здобула команда Норвегії. Для вікінгів тріумф в командній гонці став шостим поспіль. Така стабільність дозволила їм повторити рекорд збірної Німеччини, яка 6 разів поспіль ставала найкращою в даному виді програми в сезоні 1998/99.
 
До складу останніх тріумфальних естафет збірної Норвегії входили Ларс Хегле Біркеланд, Ерленд Бьонтегорд, Йоханнес Дале, Ветле Шостад Крістіансен, Тар'єй і Йоханнес Бьо. За німців в сезоні 1998/99 виступали Ріко Гросс, Петер Зендель, Свен Фішер і Франк Люк.
 
Жіноча збірна Норвегії від чоловічої не відстає. Екгофф, Ройселанд і компанія виграли четверту естафету поспіль. Крім грудневих тріумфів в Хохфільцені і Естерсунді, норвежкам не було рівних в минулому році на чемпіонаті світу. В сумі чоловіча і жіноча команди Норвегії виграють 10 естафет поспіль.
 
Несподіванка етапу
 
Фінська ракета Кайса Макаряйнен в цьому сезоні ще жодного разу не піднімалася на п'єдестал пошани. Воно й не дивно, адже 11 січня Кайсі виповнилося 37 років, в такому віці складно показувати високі результати. Але в гонці з масового старту Макаряйнен зуміла зробити собі подарунок на день народження, здобувши досить впевнену перемогу.
 
 
Кайса Макаряйнен
 
Головною несподіванкою стала стрільба Макаряйнен. Якщо часто фінка домагалася успіху за рахунок швидкості на лижні, то цього разу їй не було рівних на вогневих рубежах. Сильний вітер і туман не завадили Кайсі закрити 19 з 20 мішеней в гонці. Це при тому, що всі її суперниці помилялися як мінімум тричі.
 
Макаряйнен стала другою біатлоністкою в історії після Анни-Карін Зідек, яка зуміла перемогти на Кубку світу у віці 37 років. Досвідчена фінка не приховує, що багато в чому їй пощастило, але без праці і завзятості, безсумнівно, їй не підкорилося б це досягнення. Цілком можливо, що в майбутньому Кайса поб'є рекорд легендарної шведки.
 
Лідер етапу
 
Мартен Фуркад скористався відсутністю Йоханнеса Бьо на всі 100%. Перемоги в спринті і мас-старті дозволили французу обійти Бьо-молодшого в загальному заліку Кубка світу і навіть оформити гандикап в 13 очок. У Рупольдингу саме Фуркад стартуватиме в жовтій майці лідера і зможе збільшити свою перевагу, адже Йоханнес повернеться до перегонів тільки в Поклюці.
 
А етап в Рупольдингу стартує вже 15 січня жіночою спринтерською гонкою. У жовто-червоному бібі побіжить італійка Доротея Вірер, але її перевага над норвежкою Тіріл Екгофф в тоталі скоротилася до дев'яти очок. Інтрига продовжує загострюватися!
 

 

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
Хороший был этап. Интересный. Еще бы наши получше выступали, был бы прекрасным)
Rihel
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил