Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 сiчня 2020, 11:07
20783
14

Топ-10 футбольних матчів десятиліття, що минає

Sport.ua вибрав знаменні футбольні поєдинки за участю українських команд в 2010-2019 роках

| Оновлено 01 сiчня 2020, 11:07
20783
14
Топ-10 футбольних матчів десятиліття, що минає
УАФ

31 грудня не тільки завершується черговий рік, але в нашому випадку підходить до кінця і ціле десятиліття. Воно було багатим на різні спортивні події. І футбольні в тому числі. Користуючись нагодою, ми пропонуємо вашій увазі десятку найкращих, найбільш резонансних і найпам'ятніших (на наш погляд) футбольних поєдинків за участю українських команд - як клубних, так і збірних.

Ми свідомо не стали ставити ці матчі за ранжиром, виділяти кращий з кращих. З тієї простої причини, що практично всі зустрічі з цього переліку виходили за межі. Ми просто розставили їх за датами, починаючи з самого раннього матчу.

«Шахтар» - «Рома» - 3:0 (1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2011)

ФК Шахтар

Після перемоги в фіналі останнього Кубка УЄФА в 2009 році, «Шахтар» славно пошумів і в Лізі чемпіонів. Та команда Мірчі Луческу зіграла чимало пам'ятних поєдинків в рамках головного континентального турніру. Але найбільш важливими з них, на наш погляд, є матчі 1/8 фіналу ЛЧ сезону 2010/2011. Це, до речі, був перший плей-оф чемпіонської Ліги в історії «гірників». І відразу ж успіх. У першому поєдинку на виїзді донеччани перемогли «Рому» - 3:2. А ось гра-відповідь стала справжнім тріумфом «помаранчево-чорних». Поєдинок був зіграний саме 8 березня. І «гірники» піднесли шикарний подарунок своїм прихильницям. Та й шанувальникам теж: римляни на «Донбас-Арені» були декласовані 3:0.

Україна - Німеччина - 3:3 (Товариський матч, 2011 рік)

УАФ

Цей матч завжди буде стояти особняком в історії нашого футболу. А все тому, що цим поєдинком відкривався реконструйований до Євро-2012 головний стадіон нашої країни - НСК «Олімпійський». Нашу кращу спортивну арену тоді було не впізнати: змінилася, стала світлою і сучасною. До ладу виявилася і гра нашої збірної. Команда Олега Блохіна в тому листопадовому матчі зіграла просто натхненно. Перший, історичний гол на оновленій арені забив Андрій Ярмоленко. Хороший гол на рахунку і Коноплянки, який тоді ще був нестримний. Але найкрасивіший гол в матчі на рахунку Назаренка: після сильного і точного удару здалеку м'яч по дузі влетів практично в дев'ятку. Правда, виграти в тому поєдинку нам не судилося - німці змогли вирвати нічию. Але гра справді була феєричною. Та й сльози Блохіна в тому матчі дорогого коштують...

«Олімпіакос» - «Металіст» - 1:2 (1/8 фіналу Ліги Європи-2012)

Після того, як харків'яни в першому матчі поступилися на своєму полі «олімпійцям» 0:1, не продемонструвавши, взагалі-то, видатної гри, віри в те, що команда Маркевича зможе пройти в чвертьфінал, було небагато. І ця віра зміцнилася, на жаль, уже в дебюті зустрічі в Піреї, коли господарі забили швидкий гол. Але «Металіст» рук не опустив і продовжував шукати свій шанс. «Не наш день»: щось подібне подумалося після того, як Девіч на 77-й хвилині не реалізував пенальті. Але через чотири хвилини Вільягра зрівняв рахунок, воскресивши надію на вдалий результат. І він відбувся: за чотири хвилини до кінця основного часу Девіч реабілітувався за промах з «точки», забивши переможний м'яч, який вивів харків'ян до чвертьфіналу.

Україна - Швеція - 2:1 (Груповий етап Євро-2012)

УАФ

Історичний поєдинок збірної України у фінальній частині чемпіонатів Європи вийшов по-справжньому незабутнім. На переповненому «Олімпійському» збірна України приймала шведів. Поєдинок вийшов цікавим, живим і драматичним. Спочатку ми програвали - після удару Ібрагімовича. Але в другому таймі Україна зусиллями свого лідера Андрія Шевченка двічі зуміла забити, причому відзначився Шева після ударів з «другого поверху». Після цього поєдинку ейфорія була неймовірна, але вийти з групи команді Блохіна так і не вдалося. До речі, та перемога залишається поки що єдиною для нашої головної команди країни на чемпіонатах континенту.

Україна - Франція - 2:0 (Плей-оф чемпіонату світу, 2013 рік)

Після проваленого старту відбору на чемпіонат світу 2014 року, збірна України під керівництвом Михайла Фоменка здійснила справжній фінішний спурт. По черзі були биті поляки з чорногорцями, але ось англійців вдома перемогти не вдалося - лише нічия. Україна фінішувала другою в групі, і за вихід на ЧС нам довелося боротися з французами. Команда Дешама була фаворитом протистояння, але в Києві вона була бита. Українці зіграли пристрасно, організовано і холоднокровно. У другому таймі відкрив рахунок Зозуля, потім Ярмоленко з пенальті його подвоїв. Був шанс забити і третій гол, але на жаль, не використали. Але і без цього заповнений «Олімпійський» перебував майже в екстазі. На жаль, в Парижі Україна поступилася 0:3 і не пробилася на Мундіаль...

«Динамо» - «Евертон» - 5:2 (1/8 фіналу Ліги Європи-2015)

ФК Динамо

Холодним березневим вечором 2015-го майже 68 тисяч глядачів на «Олімпійському» прийшли підтримати «Динамо» в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Евертона». У першому поєдинку кияни поступилися 1:2. Але у повторному виявилися на дві голови сильнішими за свого досвідченого суперника. Ярмоленко класним ударом відкрив рахунок. Але швидко Лукаку рахунок зрівняв. Краще б він цього не робив. Теодорчик і Велозу протягом трьох хвилин забили два м'ячі, а на початку другого тайму Гусєв забив четвертий. Це був нокаут для гостей. А поховав «Евертон» божевільним дальнім ударом Антунеш. Після цього феєричного матчу команду Реброва носили на руках. І пророкували їй як мінімум вихід у фінал. Але, на жаль, уже в чвертьфіналі «Динамо» склало зброю перед тактичними хитрощами «Фіорентини».

«Дніпро» - «Наполі» - 1:0 (Півфінал Ліги Європи-2015)

ФК Дніпро

Феноменальний «Дніпро» Маркевича всупереч всім прогнозам і розкладам пробився в півфінал Ліги Європи, де на нього чекав дуже сильний суперник. «Наполі» вважався беззаперечним фаворитом. Але в Неаполі, в першій грі, українцям вдалося вистраждати нічию. Після тієї гри головний форвард «партенопеї» Ігуаїн заявив, що закінчить з кар'єрою, якщо «Наполі» не пройде «Дніпро». Але далі пройшов саме наш колектив. На залитому дощем «Олімпійському» підопічні Маркевича вирвали перемогу у команди Бенітеса. Єдиний гол на рахунку Євгена Селезньова, якого після того матчу іменували не інакше, як «цар». А після фінального свистка на полі стадіону почалося божевілля: то вболівальники, прорвавши всі кордони, кинулися на поле відзначати вихід дніпрян у фінал Ліги Європи. На щастя, ніхто не постраждав.

«Дніпро» - «Севілья» - 2:3 (фінал Ліги Європи-2015)

ФК Дніпро

Удруге в історії українського футболу часів Незалежності наша команда вийшла у фінал єврокубка. Але, на відміну від «Шахтаря», який переміг у 2009-му в фіналі Кубка УЄФА «Вердер», «Дніпру» у фіналі Ліги Європи не вдалося перемогти. В першу чергу тому, що «Севілья» в ті часи безроздільно панувала в другому за статутом континентальному турнірі. Хоча починалося все для команди Маркевича оптимістично: вже в дебюті зустрічі Калинич забив гол. Правда, через двадцять хвилин севільці рахунок зрівняли. А потім і зовсім вийшли вперед. Але українці зуміли під завісу першого тайму вирівняти шанси: класний удар зі штрафного вийшов у Ротаня. Але на більше «Дніпро» не вистачило. У другому таймі ближчими до перемоги були все ж іспанці. Вони зусиллями Бакки і вирвали перемогу. Хоча «Дніпру» за той фінал - однозначно респект і повага.

Україна - Південна Корея - 3:1 (Фінал чемпіонату світу U-20, 2019 рік)

УАФ

Головне досягнення збірних України часів здобуття державності - перемога на юнацькому чемпіонаті світу-2019. Команда Петракова слідувала до своєї мрії крок за кроком. Українці продемонстрували хорошу дисципліну, відмінне гольове чуття при стандартах, вміння грати на контратаках, а ще й волю до перемоги. У фінальному поєдинку наші пропустили першими - з пенальті, вже на п'ятій хвилині зустрічі. Але зуміли знайти в собі сили і майстерність не тільки відігратися, а й вийти вперед. Дубль Супряги повернув нас в гру, а гол Цітаішвілі став справжньою вишенькою на святковому торті.

Україна - Португалія - ​​2:1 (Відбір до Євро-2020)

УАФ

З точки зору важливості, змісту і стилю цей поєдинок - один з найсильніших і найкращих у всій історії збірної України. Матч не мав визначального значення з турнірної точки зору, адже навіть поразка залишала нам шанси на прямий вихід з групи на Євро-2020. Але наша команда зробила все, щоб завоювати це право в матчі з чинними чемпіонами Європи. Господарі дуже потужно почали гру, збентеживши Роналду і компанію. Яремчук вже в дебюті відкрив рахунок, а в середині першого тайму Ярмоленко рахунок подвоїв. У другому таймі теж все йшло за нашим сценарієм - до тих пір, поки арбітр не вилучив Степаненка. Кріш з пенальті відіграв один м'яч. Але навіть в меншості збірна України виглядала переконливо. І вистояла, незважаючи на всі потуги гостей.

Оцініть матеріал
(110)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу
Футбол | 26 квітня 2024, 13:49 5
«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу

Вболівальники не хочуть бачити тренером Рангніка

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 17
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Отличная подборка, но из нынешнего евроотбора, конечно, больше запомнились 5-0 в над Сербией. Конечно, матч с португальцами был самым важным, но с сербами - мы никогда до этого не видели такую сильную сборную Украины.
Андрій Ковальов
Я был на матче Днепр Наполи и просто не верил что Днепр вышел в ФИНАЛ ЛИГИ ЕВРОПЫ! Всех с наступающим.
Владислав Антонов
Ух, сколько приятных воспоминаний! Спасибо, админы.
Был на матчах Украина-Франция, Днепр-Наполи и Украина-Португалия и прекрасно помню ту атмосферу эйфории.
axylinam
U-20- Украина-Южная Корея 3-1-мы чемпионы мира-этим всё сказано.остальные события меркнут на фоне этого успеха-всех с наступающим
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andriy Zimich
А як же Україна-Сербія 5:0, Україна-Словенія 2:0? Динамо-МС 2:0?
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил