Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 28 грудня 2019, 11:19
6161
0

Турне чотирьох трамплінів-2020. Анонс

Sport.ua анонсує старт головної події лижного сезону

| Оновлено 28 грудня 2019, 11:19
6161
0
Турне чотирьох трамплінів-2020. Анонс
twitter.com/FISskijumping

Для фанатів лижних видів спорту новорічні та різдвяні свята - це не тільки ялинка, салат олів'є і фільм «Сам удома». Турне чотирьох трамплінів - така ж невід'ємна складова цього святкового періоду. Легендарна німецько-австрійська багатоденка по праву вважається найпрестижнішим змаганням в стрибках з трампліну, про перемогу в якому будь-який літаючий лижник починає мріяти з того самого моменту, коли вперше виходить на гору розгону.

Турне - це магія. Переповнені трибуни, святкова аура, традиції, ідеальний час проведення, унікальний формат і тривала історія - все це ті невід'ємні чинники, які надають Турне сакральну цінність. Перемога на Турне навіки вписує ім'я стрибуна в історію золотими літерами, і битва за Святий Грааль світових стрибків починається вже сьогодні.

Крім усього вище перерахованого, Турне - це ще й ідеальний зі спортивної точки зору формат. 4 змагання на 4 абсолютно різних трамплінах протягом 9 днів при колосальному тиску з боку уболівальників і ЗМІ - важке випробування навіть для кращих з кращих. На відміну від Олімпіад та чемпіонатів світу, тут не буває випадкових чемпіонів, адже якщо в один окремо взятий день тобі може пощастити, то пройти на найвищому рівні 9-денну дистанцію з 4 кваліфікаціями і 4 основними стартами на одному лише везінні неможливо. При цьому, на відміну від наддовгої дистанції Кубка світу, на Турне у тебе немає права на помилку: один невдалий стрибок - і ти вибуваєш з боротьби за Золотого орла. Турне вимагає від тебе максимальної концентрації і повністю виснажує - в першу чергу емоційно, психологічно.

Чинний чемпіон

У минулому сезоні Рьою Кобаясі став третім в історії володарем «Великого шолома» Турне чотирьох трамплінів - переможцем всіх чотирьох етапів в один сезон. У сучасну епоху дуже мало кому з елітних стрибунів вдається з року в рік утримуватися на вершині, але японець через рік після свого тріумфу знову приїжджає на Турне головним фаворитом.


twitter.com/FISskijumping

І в цьому немає нічого дивного: Кобаясі вийде на старт в Оберстдорфі в жовтій майці лідера Кубка світу, вигравши 2 з останніх 4 особистих стартів. При цьому японець - найстабільніший стрибун світу на даний момент: в перших 7 особистих стартах Кубка світу нинішнього сезону він жодного разу не опускався нижче шостого місця. Стабільність і переможний рівень форми - у Кобаясі є все, щоб захистити титул переможця Турне. Втім, зараз його перевага над іншими суперниками не настільки велика, як в минулому сезоні, тому суперникам не варто заздалегідь вивішувати білий прапор - тим більше, Турне любить підносити сюрпризи.

Господарі

Турне чотирьох трамплінів - особливе змагання для всіх стрибунів, але, звичайно, особливий тиск завжди виявляється на господарів цих легендарних змагань - збірні Німеччини та Австрії. В останні роки в статусі фаворитів до Турне підходили німці, однак цього разу все по-іншому: Австрія, здається, зуміла подолати свою кризу, зате німці поки важко звикають до нового головного тренера, Штефана Хорнгахера.

Саме в складі Австрії числиться найнебезпечніший для Кобаясі суперник - Штефан Крафт. Переможець Турне 2015 року йде зараз другим в загальному заліку Кубка світу, вже вийшов на пік форми і здатний видавати стрибки феноменальної якості. На старті сезону австрійця трохи лихоманило, але в цілому Крафт провів найсильніший стартовий відрізок сезону в своїй кар'єрі. Трохи псує враження тільки падіння Штефана у другій спробі останнього особистого старту в Енгельбергу - воно не призвело до жодних травм, але питання в тому, чи не вдарить воно по психологічному настрою лідера збірної Австрії. Якщо з Крафтом все буде в порядку - йому цілком під силу виграти друге Турне в кар'єрі.

В цілому Австрія в нинішньому сезоні показує дуже високий командний рівень, але явних претендентів на перемогу на Турне крім Крафта у них немає. Ян Хьорль і Даніель Хубер здатні вистрілити на окремих етапах, але все ж не готові вирішувати максимальні завдання в загальному заліку. Міхаель Хайбьок зараз дуже далекий від тієї форми, яка в 2015-2016 роках приносила йому подіуми в загальному заліку Турне. Грегор Шліренцауер із глибокої кризи зумів вибратися, і одного разу в нинішньому сезоні (в Нижньому Тагілі) вже майже дотягнувся до подіуму, але чемпіону Турне 2012 і 2013 років катастрофічно не вистачає стабільності.


twitter.com/FISskijumping

Тому крім Крафта на високі місця в загальному заліку в складі австрійців може претендувати хіба що Філіп Ашенвальд - одне з головних відкриттів нинішнього сезону. 24-річний австрієць раптово перетворився з твердого середняка в людини рівня топ-6 загального заліку Кубка світу і вже двічі побував на подіумі на старті сезону. Для того, щоб боротися за перемогу на Турне, Ашенвальду загального класу все ж не вистачить, але потрапляння до топ-5 генеральній класифікації можливе.

Що стосується збірної Німеччини, то німці під керівництвом нового головного тренера Штефана Хорнгахера старт сезону відверто провалили. Єдиним, хто був здатний боротися на найвищому рівні, був Карл Гайгер, який зараз замикає топ-3 загального заліку Кубка світу. Нарівні з Кобаясі саме Гайгер був найстабільнішим на стартовому відрізку сезону: Карл не дістався до перемоги (лише два подіуми), але жодного разу не опускався нижче сьомого місця. У Гайгера є все, щоб також поборотися за перемогу на Турне, але бентежить один факт: рік тому Карл також видав дуже сильний старт сезону і їхав на Турне в якості одного з топ-фаворитів, але на самій багатоденці перегорів і виступав дуже посередньо. Тому перспективи Гайгера варто оцінювати дуже обережно.

У решти німців справи в нинішньому сезоні йдуть досить погано. Маркус Айзенбіхлер в минулому сезоні був головним суперником Кобаясі і на обох німецьких етапах був дуже близький до того, щоб обіграти японця і зупинити його погоню за «Великим шоломом». Однак нинішній Айзенбіхлер - лише бліда тінь того, який бився на рівних з Кобаясі на Турне і завоював три золота на чемпіонаті світу в Зеєфельді.

Так, до торішнього Турне Маркус також підходив з купою проблем: слабкий загальний рівень результатів і катастрофічна нестабільність. Однак тоді нестабільність німця носила виключно психологічний характер, і здавалося, що потенціал в його стрибках дуже великий. Зараз цього потенціалу не видно, тому, швидше за все, нічого видатного на Турне Айзенбіхлер не покаже. Хоча остаточно скидати з рахунків емоційного німця не варто: не виключено, що на Турне він знову зловить кураж.

Штефан Ляйє в минулому сезоні замкнув топ-3 загального заліку Турне за рахунок стабільності і помилок прямих конкурентів. Однак зараз його форма дуже далека від того, що ми бачили рік тому. Так, після провального старту сезону (0 очок на етапах у Віслі і Руці) в стрибках Штефана намітився прогрес, і зараз він здатний боротися за потрапляння до топ-10, але все одно цього замало для того, щоб сподіватися на повторення результату річної давності .


twitter.com/FISskijumping

У Ріхарда Фрайтага ситуація зворотна: він також дуже далекий від своїх пікових кондицій, але, на відміну від Ляйє, в його результатах динаміка негативна. Після більш-менш хорошого старту сезону Річі провалив останні два етапи, не набравши жодного очка в Клінгенталі і Енгельбергу. На швейцарському етапі Фрайтаг зайняв 49-те і 61-ше місця - тут треба думати про збереження місця в основі збірної, а не про якісь подвиги на Турне.

А ось П’юс Пашке і Константін Шмід травмами багатьох представників основи збірної Німеччини (Андреаса Веллінгера, Давіда Зігеля і Зеверіна Фройнда) скористалися, і зуміли добитися прогресу: обидва прямо зараз показують найкращі результати в своїй кар'єрі. Однак Шмід для боротьби за щось серйозне на Турне ще занадто молодий, а Пашке для цього не вистачає класу. Тому вони обмежаться регулярними потрапляннями в другу спробу, і, можливо, кілька разів застрибнуть в топ-10 на етапі.

Екс-чемпіони

Крім Рьою Кобаясі, Штефана Крафта і Грегора Шліренцауера, на старт нинішньої, 68-ї в історії версії Турне, вийдуть ще два колишніх чемпіона - Каміл Стох і Петер Превц. Стох вигравав Турне в 2017 і 2018 роках, причому друга перемога дозволила поляку повторити досягнення Свена Ханнавальда і стати другим в історії володарем «Великого шолома». У букмекерів поляк йде фаворитом №3 і нинішньої версії Турне, однак ми вважаємо, що його шанси трохи переоцінені.

Багатьох вразила перемога Стоха в перший день етапу в Енгельбергу - мовляв, ну ось же: Каміл знову дуже вчасно виходить на пік форми до старту Турне. Однак уже наступного дня лідер збірної Польщі виглядав так само, як і на попередніх етапах: блідо і посередньо. По факту Стох підходить до Турне з невражаючим багажем у вигляді одного, з натяжкою півтора сильного змагального дня в сезоні.


twitter.com/FISskijumping

Так, прийнято вважати, що Каміл вміє дуже точно виходити на пік форми до головних стартів сезону. Однак ця думка сформувалася багато в чому в період роботи попереднього головного тренера збірної Польщі, Штефана Хорнгахера, і чи зуміє Міхал Долежал настільки ж вдало підвести Стоха до Турне, велике питання. Тим більше, що Каміл ніколи не тренувався в автономному режимі, а завжди працював разом з усією командою. Звичайно, Стоха не варто викреслювати з числа претендентів на перемогу на Турне, однак статус фаворита №3 ми вважаємо перебільшенням і радше даниною колишнім заслугам Каміла.

Чемпіон Турне-2016 Петер Превц, як і Шліренцауер, в нинішньому сезоні зумів подолати кризу і вийшов на дуже непоганий рівень. Словенець стабільний, і майже не випадає з топ-10, а в Енгельбергу дістався до першого подіуму в сезоні. До слова, цей подіум міг відбутися набагато раніше, однак в Руці, де Петер також став другим, його пізніше дискваліфікували за порушення вимог до костюму. Але ж якби то друге місце залишилося в силі, Превц би зараз йшов четвертим в загальному заліку Кубка світу, вище за Стоха!

Все це говорить про те, що Петер в нинішньому сезоні знову на ходу і є одним з тіньових фаворитів Турне. Так, велика трійця (Кобаясі, Крафт і Гайгер) поки що виглядає сильніше, проте якщо до старту Турне Петер Превц зможе зробити ще один крок вперед в плані якості стрибків, то трапитися може все що завгодно.

Інші претенденти

Збірна Норвегії їде на Турне відразу з чотирма потенційними претендентами на високі місця, однак жоден з них не вселяє впевненості. Даніель Андре Танде почав сезон з двох перемог поспіль, проте в Клінгенталі з ним трапилося нещастя: падіння на тренуванні призвело до пошкодження щиколотки. Після цього у Танде все пішло шкереберть, і в Енгельбергу він не набрав жодного очка. Чи зможе Даніель відновитися до старту Турне - велике питання, однак на початку сезону він показував рівень, який цілком тягнув на потенційного чемпіона Турне.


twitter.com/FISskijumping

Роберт Йоханссон і Йоханн Андре Форфанг вже другий сезон поспіль дуже нестабільні. При чому, їх проблеми лежать саме в області психології: вони часто видають дуже сильні спроби в тренуваннях і кваліфікаціях, але перегорають під час змагань. І якщо таке відбувається з ними на рядових кубкових етапах, то складно повірити в те, що зі своїми проблемами вони впораються під час Турне, де рівень відповідальності в рази вищий. Тому Форфанг і Йоханссон, як і молодий Маріус Ліндвік, можуть вистрілити на окремому етапі, але навряд чи пройдуть всю дистанцію досить рівно для високих місць в загальному заліку.

Небезпечними темними конячками можуть стати Кілліан Пайер і Юкія Сато. Пайер після сенсаційної бронзи на ЧС-2019 доводить невипадковість своїх успіхів, і в Нижньому Тагілі дістався до подіуму. Від швейцарця чекаємо місця в топ-10 загального заліку і подіуму на одному етапі - наприклад, на тому ж щасливому для нього «Бергізелі».


twitter.com/FISskijumping

Що стосується Сато, то він етап в Енгельбергу пропускав заради комерційних стартів в Японії, проте до цього встиг навести шереху на Кубку світу: в тому ж Тагілі він здобув першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу, а через тиждень в Клінгенталі замкнув топ-6. Якщо до Турне Сато зберіг форму зразка Тагілу і Клінгенталя, то може дуже серйозно сплутати карти фаворитам.

Крім Петера Превца, збірна Словенії може розраховувати на його брата Домена і на Тімі Зайца. Обидва можуть вистрілити на окремих етапах, але для успіху в загальному заліку молодим словенцям катастрофічно не вистачає стабільності. Те ж саме стосується і Євгена Клімова, який вперше в сезоні зумів виступити в повну силу лише в Енгельбергу (16-е місце), хоча до цього показував хороші стрибки в тренуваннях і кваліфікаціях і на попередніх етапах.

Відсутні

Нинішнє Турне недорахується кількох гучних імен. Вперше за 28 років не побачимо ми на австро-німецькій багатоденці Норіакі Касаї - 47-річний суперветеран абсолютно заслужено втратив місце в складі збірної Японії після провального стартового відрізку сезону, де він не набрав жодного очка, і навіть з проходженням кваліфікації відчував великі труднощі.


twitter.com/FISskijumping

Не їде на Турне і віце-чемпіон 2016 року Зеверін Фройнд. Екс-лідер збірної Німеччини останнім часом більше лікується, ніж виступає, і недавні проблеми зі спиною привели до того, що до тренувань він повернувся тільки в середині грудня - занадто пізно для того, щоб набрати конкурентоспроможний рівень форми до Турне. На Кубку світу Фройнда ми побачимо, швидше за все, вже в другій половині сезону, тим більше, що в нинішньому, знекровленому травмами Бундестімі, пробитися в основу буде не так складно, як раніше.

Томас Осен Маркенг за гучністю імені і заслугам, звичайно ж, не може зрівнятися з Касаї і Фройндом, але, на відміну від них, він міг би претендувати на солідні результати на нинішньому Турне. Однак на етапі в Клінгенталі два тижні тому чинний чемпіон світу серед юніорів дуже невдало впав: розрив хрестоподібних зв'язок коліна і повернення, в кращому випадку, в наступному зимовому сезоні.

Розклад Турне чотирьох трамплінів 2019/2020

Перший етап: Оберстдорф (Німеччина), «Шаттенберг Шанце», HS 137

28 грудня, 17:30 - кваліфікація
29 грудня, 18:30 - основні змагання

Другий етап: Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), «Олімпіашанце», HS 142

31 грудня, 15:00 - кваліфікація
1 січня, 15:00 - основні змагання

Третій етап: Інсбрук (Австрія), «Бергізель», HS128

3 січня, 15:00 - кваліфікація
4 січня, 15:00 - основні змагання

Четвертий етап: Бішофсхофен (Австрія), «Пауль Ауссерляйтнер Шанце»

5 січня, 17:30 - кваліфікація
6 січня, 18:15 - основні змагання

Прямі трансляції всіх етапів дивіться на телеканалі Eurosport 1.

Читайте також: Анонс Тур де Скі-2020

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.