Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 24 грудня 2019, 12:16
9345
16

Карло Анчелотті: хроніка пікіруючого бомбардувальника

Sport.ua – про новоспеченого тренера «Евертона», який, схоже, вже йде з ярмарки

| Оновлено 24 грудня 2019, 12:16
9345
16
Карло Анчелотті: хроніка пікіруючого бомбардувальника
Twitter. Карло Анчелотті

Карло Анчелотті, колись один з кращих тренерів світу, після відставки з «Наполі» досить оперативно знайшов собі нове робоче місце. Італієць працевлаштувався в англійському «Евертоні». За офіційною інформацією, 60-річний фахівець підписав контракт з ліверпульським клубом аж на чотири з половиною роки. Зарплата Анчелотті, за неофіційною інформацією, складе від 10 до 15 мільйонів фунтів на рік. Стало бути, «Папа Карло» стане одним з найбільш високооплачуваних тренерів АПЛ (крутіше тільки Гвардіола, Клопп і Моурінью). Та й, зрештою, і всього світового тренерського цеху.

Дункан Фергюсон, який виконував обов'язки тренера «ірисок» до призначення Анчелотті, увійде до тренерського штабу італійця. Шотландець і не приховував, що очолював свою фактично рідну команду в якості тимчасового правителя. І був готовий відразу ж піти в сторону, якщо з'явитися на горизонті кандидатура сильного і досвідченого тренера. Таку боси ліверпульського клубу побачили в Анчелотті. Переговорний процес між сторонами пройшов швидко - подейкують, на все про все знадобилося менше тижня. І ось вже усміхнений Карліто дякує президенту «Евертона» за підтримку і «розуміння того, як завоювати трофеї». І обіцяє ці самі трофеї починати завойовувати. Але ось чи впорається - з цього приводу дуже багато скепсису.

Читайте також: Фергюсон, Дункан Фергюсон

***

«Евертон» - перший в післяміланській кар'єрі Анчелотті-тренера клуб-середняк. До цього італієць пригодився лише грандам, не розмінюючись на дрібниці і дурниці. «Мілан», «Челсі», «ПСЖ», «Реал», «Баварія» - подібного послужного списку практично немає ні у кого. Карло став першим наставником, який був успішний у всіх п'яти топ-лігах. Але, на жаль, після «Баварії» його кар'єра пішла на спад.

За багато років роботи на тренерському «електричному стільці» Анчелотті зарекомендував себе фахівцем «забігу на короткі дистанції», а не на «марафонські». Іншими словами, у Карло краще виходило в матчах на виліт, ніж на довгій дистанції чемпіонату. Здавалося б, він протягом майже двох десятиліть очолював кращі команди Європи, але національні першості вигравав лише чотири рази. Зате в його кар'єрі тренера дві перемоги в Лізі чемпіонів і стільки ж виграних Суперкубків УЄФА. Італієць здобув два «вухатих» Кубки і під час перебування футболістом, граючи за непереможний колись «Мілан». Так що в його особистому музеї трофеїв більше, ніж достатньо. Але за ці довгі і славні роки Анчелотті-тренер так і не зміг виробити свою особисту філософію, свій фірмовий стиль. І в зв'язку з цим він істотно поступається таким своїм колегам, як Моурінью, Клопп або Гвардіола.

Італієць довго брав своє за рахунок незаперечного авторитету (спочатку позначалося багате на перемоги гравецьке минуле), вміння знаходити спільну мову і з клубним керівництвом, і з футболістами в роздягальні. І так, футбол він міг поставити будь-якій своїй команді. Але той футбол був заточений швидше «під суперника», ніж «під себе». У Карло не було стилю ні в «Мілані», ні в «Реалі», ні в «ПСЖ». Ні, тим більше, пізніше. Але, що саме парадоксальне, він умів ламати, і не обов'язково через коліно, класно вибудувану тактику опонентів. Де б то не було. Анчелотті в кращому своєму варіанті (часів «россонері») був, напевно, одним з найуспішніших наставників по «партизанській роботі». Його, швидше за все, не можна ставити в один ряд Ліппі, який тренував в той час «Ювентус», в частині розуміння тактики і системи, але Карло як ніхто інший вмів знаходити червоточинки в роботі майже ідеального механізму «старої синьйори». Та й не тільки її. І так, він завжди міг покластися на підтримку не тільки лідерів роздягальні, але лідерів на полі. У «Мілані» у нього під рукою були Мальдіні і Шевченко, в «Челсі» - Террі і Дрогба, в «Реалі» - Кріштіану і Рамос. А ще він, за чутками, завжди радився з провідними своїми гравцями з приводу тактики - яку формулу використовувати, а які недоліки ви бачите у того чи іншого суперника, у тієї чи іншої команди, а як вас тренували до мене... І все було добре до тих пір, поки така ось нехитра методика Анчелотті приносила для його команд результат - перш за все, на міжнародній арені. Але коли Карло почали запрошувати для того, щоб не тільки тримати в порядку і не розгубити здобуту спадщину попередніми наставниками, а й примножити, створити щось нове, тут ось і виявилося, що створити свій особистий тренерський бренд Анчелотті не в силах.

***

Перші симптоми цієї невиліковної професійної хвороби проявилися вже в «Челсі». Італійцю вдалося в першому ж своєму сезоні на «Стемфорд Брідж» зробити золотий дубль - виграти і золото АПЛ, і Кубок. Але Абрамович хотів не тільки цього - бос «пенсіонерів» марив перемогою в Лізі чемпіонів. Для цього, взагалі-то, він і покликав Карліто - визнаного фахівця з гри в плей-оф. Але перебудувати «Челсі» на новий лад, дати команді новий імпульс він не зміг. І був оперативно відправлений у відставку. Щось схоже сталося у нього і в «Реалі». З «вершковими» Карло виграв Лігу чемпіонів, але Перес вимагав від італійця побудувати такий «Реал», який би міг постійно перемагати «Барсу» на внутрішній арені. Анчелотті не побудував, і був змушений піти не за своїм бажанням.

Але головне професійне розчарування чекало його в Мюнхені. У «Баварію» Анчелотті приходив в статусі одного з кращих тренерів світу, а йшов уже з порядком зіпсованою «кармою». Вся справа в тому, що він не зміг впоратися з цією командою в її «постгвардіолівський» період. Так, підбір гравців у кращої німецької команди був все ще ого-го, що і дозволило Анчелотті здобути титул чемпіона країни. Але він не зумів впоратися після Пепа з тренувальним процесом. Подейкують, що Роббен співтовариші відверто сміялися над італійцем. І не стільки через його незнання німецької, скільки через його невміння, хай вибачать мене апологети Анчелотті, будувати сучасний тренувальний процес. У Мюнхені, вперше в своїй кар'єрі, Анчелотті вщент розсварився з провідними гравцями. Тобто, він втратив контроль не тільки над процесом моделювання тренувальних занять, а й над футболістами, з авторитету перетворившись в буркотуна. Тому відхід з «Баварії» був неминучий. Причому не за власним бажанням.

Після «Баварії» Карло вже, напевно, не міг піти на підвищення. Роки вже не ті, методика роботи свідомо «олдскульна», та й футболістам зараз більше потрібен тренер-ментор і мотиватор, а не старший брат. І в «Наполі» Анчелотті хотіли бачити скоріше «другим Саррі», ніж тим добрим «Папою Карло», який колись вигравав для «Мілана» Лігу чемпіонів. Де Лаурентіс, неприборканий бос неаполітанців, хотів, щоб досвід і авторитет Анчелотті допомогли «Наполі» хоча б не відставати від «Юве» на внутрішній арені. Але головне - щоб один з найвідоміших і заслужених тренерів Італії свого покоління зробив з «партенопеї» європейський бренд. Тобто, щоб «Наполі» став постійною потужною бойовою одиницею в Лізі чемпіонів.

На жаль, але, як і в «Баварії», «потягнути» складний ігровий механізм після новатора-попередника Карло не вдалося. Він зруйнував «саррібол», але натомість не дав чогось свого, оригінального. Та й не оригінального теж. Його «Наполі» - це команда і без душі, і без думки. Сім матчів без перемог в серії А - і Анчелотті вказали на двері і в Неаполі.

І ось він в «Евертоні». Це вже сходинка нижче. «Іриски» щось серйозне вигравали останній раз в 1995 році (Кубок Англії), на євроарені вони лише миготять, гри як такої, а точніше свого стилю у цієї команди немає. Вона бореться за виживання. Та й під рукою апріорі не буде когось на кшталт  Лемпарда чи навіть Гаттузо. Дуже і дуже складне завдання для Анчелотті. Він, звичайно, молодець, що взявся за нього - новий виклик і все таке. Але повинен розуміти, що з його нехитрим інструментарієм досягти успіхів навіть на «Гудісон Парк» практично неможливо. Там потрібно битися, потрібно фонтанувати емоціями та ідеями, потрібно дивитися в завтра. Італієць, схоже, дивиться лише у вчора.

Тому місія, на жаль, напевно нездійсненна. Це пізня осінь патріарха.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 10
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 24
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Хто написав цю маячню?Схоже на Василенка...У Анчелотті "нема стилю,нехитра методика,не створив свого бренду,над ним сміються гравці..."А коли Анчелотті щось виграє,відразу зауваження - "а чому ще і те,і оте не виграв заразом".І це сайт,що оголошує себе провідним в краіні?!Панове,того чого виграв цей "примітивний простачок",хватить для слави десятку тренерів.До речі,а який суперстиль у Зідана?Здається,як і у Анчелотті-ніякий.Тільки трофеі гребе,а гру фірмову не ставе.Sport.UA і його буде списувати в утіль,як знаменитого по праву, італійця?
Tissot
Статейка отдает ортодоксальным социализмом.Думается что по заказу партийцев давал рекомендации будущим ЧЛЕНАМ КПСС .Стиль тот же. Есть мнение, фактаж какой никакой и готово прилепил ярлык. Сиди со своим мнением в ....Смотри аналитик хренов у тебя сомнений нет ни в чем,,все тебе понятно и ясно,все предсказуемо.Откуда такие берутся"специалисты".Что то на тренерских подмостках я не встречал Валерия Василенко финалиста ЛЧ или хотя бы УПЛ. И обращайся с уважением к людям обогативших футбол для таких писак он только Карло Анчелотти!!!Братья он меня вывел!!!!
D.Lanskoy
Страшно даже представить, какой разгромной могла бы быть статья автора, если бы он стал описывать переход Раньери в Лестер в 2015 году. Анчелотти столько выиграл, а Раньери столько всего не выиграл перед переходом в АПЛ
pl2012ua
какой там вызов... мужик 60 лет просто пришел за 15 млн евро в год. Где еще так платят? И где можно устроится после 60?
pl2012ua
Абра-челсич тупанул - ему принесли 1 место в премьер лиге и кубок в один год, а он уволил. Теперь о таких результатах может только мечтать.
digsum
Липпи: Гвардиола — революционер, но Анчелотти — лучший в мире
andre_lui
Да, комментирующие на порядок лучше понимают футбол чем автор сего творения. Это и плохо и хорошо одновременно. Конечно, стыдно должно быть и автору и всему коллективу портала за такую писанину. Но приятно, что болельщики люди знающие и их этим не купишь. Добавлю и я небольшой комментарий по поводу одного момента, а именно "Его, скорее всего, нельзя ставить в один ряд с тренировавшим в то время «Ювентус» Липпи по части понимания тактики и системы, но Карло как никто другой умел находить червоточинки в работе почти идеального механизма «старой синьоры». Я сейчас не искал в интернете, просто проверяю память. В 1997 году Липпи еще тренировал Ювентус, который был фаворитом (в составе Зидан, Давидс), но в финале ЛЧ все же уступил Реалу Юппа Хайнкеса 0:1, гол на счету Предрага Миятовича. Когда Шева перешел в Милан (1999), его тренировал А.Дзакеррони. Анчелотти сменит Дзака несколько позже и вроде придет как раз из Ювентуса. То есть одновременно Анчелотти не тренировал Милан, а Липпи Ювентус. Хотя могу ошибаться, это из памяти .
MaxUa
Насколько я понял, главная претензия состоит в том, что Анчелотти "не развивается". Он, что называется, "отстал от времени" и "его поезд ушел". В этом плане было бы интересно услышать, а кто вообще среди известных тренеров безжалостно отбрасывал методику, которая ранее приносила ему успех, и менял свою "философию". Лобановский, Моуринью, Анчелотти, Арагонес, Гвардиола, Фергюсон, Венгер - они ведь все работали по-своему и их стиль, и подход к работе принципиально не менялся
Kevko
Никто не знает как будет. Но пока Анчелотти производит впечатление несколько уставшего тренера, тренера с невысокой энергетикой
andre_lui
digsum, 23.12.2019 18:54
Нет не сначала. Такой привычки никогда не было. У меня претензии к другим вещам, а именно к оценке тренерских качеств Анчелотти. Это я написал на вскидку. А Вы судя по всему в статистику все же заглянули. И судя по Вашему комментарию - это Вы нападаете и судите. Так что Ваше обвинение Вас же самих и касается в большей степени. Я комментирующих поддержал и разделяю их мнение. Я написанием статей о футболе не зарабатываю на хлеб и имею право ошибаться. В данном же случае, я и не утверждал, что это 100 так, а лишь высказал мнение. Поэтому, считаю Ваша ремарка совсем не уместна. Поэтому, можно предположить, что Вы спешите с выводами. Так как немного дольше подумав, Вы бы ничего не написали на сей счет.
Libero GO
Згоден, треба мати якусь повагу до літньої та досить успішної людини. До речі, Клопп цього року так і не виграв у Карло. Хтось каже про автобус чи трамвай... Ви запаркуйте його так, як це робить Анчелотті, а потім давайте поради.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил