Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 18 грудня 2019, 11:08
17009
11

Гроза українських грандів, тренер-новатор та вбивця Зеніту

Все, що потрібно знати про сьогоднішню «Бенфіку» - суперника «Шахтаря» по 1/16 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 18 грудня 2019, 11:08
17009
11
Гроза українських грандів, тренер-новатор та вбивця Зеніту
Твіттер Бенфіки

Обізнаний - значить озброєний. На відміну від Євро-2020, де деякі команди, що пробилися у фінальну стадію змагань, дізнаються своїх суперників по групі лише тоді, коли вже повним ходом буде вестися підготовча робота, жеребкування першої стадії матчів на виліт що в Лізі чемпіонів, що в Лізі Європи відбулася оперативно. Не встигли висохнути сльози радості чи розчарування від виходу/невиходу в бажану Лігу, як було проведено жеребкування. Єдиний представник України у весняній частині єврокубків - «Шахтар» - отримав в суперники по 1/16 фіналу Ліги Європи «Бенфіку». Перший матч команда Луїша Каштру проти лісабонських «орлів» проведе 20 лютого в Харкові, повторний - через тиждень, 27 лютого, в Лісабоні.

З малоприємного: з точки зору стратегії двоматчевого протистояння, краще починати цю серію грою на виїзді, щоб потім була можливість досягти необхідного результату в домашніх стінах. Однак «гірники» апріорі були позбавлені такої можливості, оскільки під час жеребкування цієї стадії виявилися серед несіяних команд. Стало бути, без варіантів повинні були грати першу зустріч вдома. На цьому з однозначного негативу поки все. Не можна сказати, що «гірникам» особливо пофартило з жеребом, адже могли випасти і свідомо більш прості опоненти. Але, в той же час і не скажеш, що все пропало: адже не з «МЮ» грати чи з «Інтером». Тому можна констатувати, що підсумок жеребкування - нормальний. Більш-менш прийнятний. Напевно, це як раз той випадок, коли прийнято говорити, що шанси п'ятдесят на п'ятдесят.

Шлях до Ліги Європи. Примітно, що і «Шахтар», і «Бенфіка» в Лігу Європи потрапили через «запасний аеродром» - Лігу чемпіонів. Однак якщо для нашого чемпіона перехід в другий за статусом євротурнір став справжнім розчаруванням, то для чемпіонів Португалії - справжньою радістю. До речі, обидві групи ЛЧ - і та, де грали «гірники», і та, де «мучилися» лісабонці, були семантично схожі. В першу чергу тим, що їх можна було назвати «групи життя». Історію «Шахтаря» в нинішній Лізі чемпіонів ми всі чудово пам'ятаємо. І не скоро забудемо. А ось історію «Бенфіки» можна нагадати. Тим більше, що привід є не тільки нейтрально інформаційний, а й приємно суб'єктивний. У групі G, куди разом з «Бенфікою» потрапили «Лейпциг», «Ліон» і «Зеніт», останнє місце зайняли чемпіони Росії. Саме пітерців в матчі останнього туру розгромила вдома «Бенфіка» - 3:0. В результаті португальський і російський чемпіони набрали по сім очок, але за рахунок кращої різниці м'ячів в очних поєдинках (3:1, 0:3) третє місце і путівку в Лігу Європи отримала «Бенфіка», для якої такий результат - однозначний успіх. Справа в тому, що по ходу групового етапу «орли» могли претендувати, в кращому випадку, саме на третє місце, а перед заключним туром займали останню сходинку в таблиці. Тобто, можна сказати, що заскочили в останній вагон єврокубкового потягу.

Твіттер Бенфіки

До речі, цей «потяг» - саме за маршрутом Ліги Європи - можна вважати звичним і комфортним для «Бенфіки». Незважаючи на те, що лісабонці практично в кожному сезоні стартують з групи Ліги чемпіонів, останнім часом вони виходили до плей-оф цього турніру нечасто - в 2016 та 2017 роках. До цього три сезони поспіль «Бенфіка» не могла вийти з групи ЛЧ, і ось три останні сезони - те ж саме. Зате в Лізі Європи в цей же часовий відрізок результати найпопулярнішого клубу Португалії дуже навіть вагомі: два рази (в 2013 і 2014 роках) «Бенфіка» грала в фіналі Ліги Європи, а в минулому сезоні в цьому турнірі закінчила свої виступи на стадії чвертьфіналу. Цікаво, що в півфінал «орлів» не пустив той же суперник, який в 1/16 фіналу здолав «Шахтар» - «Айнтрахт». І ось що ще: як за загальною кількістю матчів, так і за їх якістю «Бенфіка» має славу однієї з найбільш успішних команд в історії Ліги Європи. Взяти, хоча б, такий факт: досі «орли» в домашніх поєдинках під егідою цього турніру не програвали. Так що в зв'язку з цим «гірникам» напевно доведеться несолодко.

ВІДЕО. Всі матчі Бенфіки, суперника Шахтаря, в груповому раунді ЛЧ

Історія взаємин. «Бенфіка» порівняно часто опинялася на шляху українських клубів у євротурнірах. Проти цієї команди зі столиці Португалії грали свого часу і «Динамо», і «Дніпро», і «Металіст», і навіть «Ворскла». І «Шахтар» теж. Причому цього суперника навряд чи можна назвати зручним для повпредів України. Зокрема, від нього частенько діставалося динамівцям. Та й у «Шахтаря» спогади від єдиної «спарки» з «Бенфікою» (у 2007 році) - не найприємніші. 

ФК Шахтар

Шляхи команд перетнулися тоді на стадії групового раунду Ліги чемпіонів. Суперники перший матч між собою провели в Лісабоні, в рамках другого туру. Тоді донеччани перемогли 1:0 (м'яч на рахунку Жадсона). Та перемога стала по-справжньому історичною для «гірників»: перша виїзна в рамках групових етапів Ліги чемпіонів. Після того поєдинку в активі донеччан було шість очок, і вони очолювали таблицю. Але на цьому успіхи закінчилися. «Шахтар» більше не зміг набрати жодного турнірного балу. У матчі останнього туру проти «Бенфіки» в Донецьку підопічні Луческу поступилися 1:2 (гол в складі нашої команди на рахунку Лукареллі) і не вийшли в євровесну. Та гра ледь не коштувала робочого місця тренеру донеччан. Але румунський наставник таки залишився в команді, з якою через два роки виграв Кубок УЄФА.

Нинішній вигляд «орлів». Про «Бенфіку» можна говорити годинами і вигуками, епітетами та прізвищами. І це не дивно, адже команду по праву можна вважати одним з перших справжніх континентальних грандів, поряд з «Реалом» або «Інтером». Інша справа, що головні успіхи «орлів» залишилися в далекому минулому - в шістдесятих роках минулого століття. Саме в тій неповторній «Бенфіці» - і Гуттманн, і Ейсебіо, і Колуна, і два Кубка чемпіонів, і три фінали цього турніру, і майже міфічне «прокляття Гуттманна», куди ж без нього. Однак в «нову еру» цей колектив втратив свій статус гегемона. Зате придбав інше реноме - кузні зірок. «Бенфіка» живе з того, що знаходить і вирощує зірок, вигідно перепродуючи їх товстосумам. Остання за рахунком мегаугода - продаж в «Атлетіко» за шалені 126 мільйонів євро Жоау Феліша. До цього «орли» дуже вигідно працевлаштували в «МанСіті» голкіпера Едерсона. До речі, по трансферному балансу (різниця в показниках між продажами і покупками гравців) «Бенфіка» утримує перше місце в Європі за останні п'ять років.

Правда, цей негласний приємний в усіх відношеннях статус загрожує наслідками. «Бенфіка», втім, як і будь-який інший клуб Португалії, дуже схильна до плинності кадрів. Практично в кожне трансферне вікно (особливо літнє), команду чекають великі зміни. Ясна річ, що постійна міграція гравців не дозволяє команді вважатися континентальним грандом. Але серйозною бойовою одиницею за мірками Ліги Європи і тим більше місцевого чемпіонату - це будь ласка. Як і в минулі часи, «Бенфіка» основний ухил в своїй грі робить на видовищність, на атаку. Команда багато забиває, їй відомі такі поняття, як високий пресинг, хороша робота флангів і яскрава гра форвардів.

Тренер. Правда, на початку-середині минулого чемпіонату Португалії «орли» помітно зменшили свої обороти. «Бенфіка» майже безнадійно, як тоді здавалося, програвала забіг і «Порту», ​​і «Спортингу». І на початку 2019-го клубне керівництво вказало на двері наставнику «орлів» Рую Віторії. На його місце був запрошений наставник молодіжної команди «Бенфіки» Бруну Лаже, який досяг хороших результатів на своєму терені, але не мав особливого досвіду на «дорослому» рівні (до цього працював асистентом в «Шеффілді»). 

Твіттер Бенфіки. Бруну Лаже

До речі, подібні тренерські призначення в «Бенфіці», та й в Португалії взагалі, в порядку речей. Це у нас вони в дивину. Так ось, новоспечений наставник «орлів» швидко навів порядок в команді. Він змінив тактичну модель з 4-3-3 на 4-4-2. Але головне - він перевів в першу команду майже десять гравців молодіжки. І все це спрацювало: «Бенфіка» не тільки наздогнала своїх одвічних конкурентів (був ліквідований семиочковий відрив), але і перегнала, завоювавши золоті чемпіонські нагороди.

Впевнено грає «Бенфіка» і в нинішньому чемпіонаті Португалії: після 14-ти турів команда впевнено посідає перше місце, маючи в своєму активі 13 перемог і одну поразку, випереджаючи «Порту», що йде другим, на сім очок.

Запорука успіху у Лаже залишається тією ж: тренер все так же довіряє молоді. Хоча його тактична схема час від часу видозмінюється: 4-4-2, 4-2-3-1, і навіть 4-1-4-1. Бруну не побоявся перевести номінального центрхава Піцці на фланг. А ще тренер поміняв досвідченого центрбека Жардела на юного Ферру. Дуже додав при ньому в центрі поля Таарабт, потужно виглядає пара форвардів Сеферович - де Томас.

У загальному і цілому, «Бенфіка» є дуже серйозним суперником для будь-кого. І для «Шахтаря» в тому числі. Щоб пройти цю команду, «гірникам» потрібно знову зробити маленький подвиг. Але про це якось наступного разу.  

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Слава Чебан
все динамобооы собрались и с**бались)
rosti79
Нахрен о них что-то знать надо просто выходить и обыграть и всё
George Abuladze
Кто еще верит в проход Шахтером Бенфики?
Vadym Trykoz
Так вот, новоиспеченный наставник «орлов» быстро навел порядок в команде. Он изменил тактическую модель с 4-3-3 на 4-2-2
От это красавчик тренер, решил что 2 игрока в составе лишних, будем играть вдевятером все игры
George Abuladze
Кто еще верит в проход Шахтером Бенфики?
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил