Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 листопада 2019, 02:23
10713
50

Злочин і кара: як в Європі борються з расизмом на стадіонах

Присвячується акції динамівських уболівальників «щодо захисту плямистих сов»

| Оновлено 22 листопада 2019, 02:23
10713
50
Злочин і кара: як в Європі борються з расизмом на стадіонах
Instagram. Тайсон

Мабуть, жодну розумну ​​людину в XXI столітті не потрібно переконувати, що расизм – зло.

Ми не вибираємо колір шкіри, як не вибираємо батьків, час і місце народження. Ці обставини від нас абсолютно не залежать – здавалося б, що може бути більш очевидним? Проте, на різних етапах розвитку людства було вдосталь тих, хто ставив себе вище інших саме за етнічною ознакою.

Один божевільний австрієць якось навіть почав спалювати людей неправильної національності заради чистоти нації. Він убив мільйони, і коли його нарешті знищили, весь світ жахнувся. Раптом виявилося, що найбільш кровожерлива істота на цій планеті – не біла акула і не африканський лев, а людина.

З тих пір пройшли десятки років. Було написано сотні книг і знято десятки фільмів про ті жахливі події. Людство покаялося - і це не просто слова. Подивіться хоча б на сучасну збірну Німеччини, де Жером Боатенг і Ілкай Гюндоган грають пліч-о-пліч з Томасом Мюллером.

Але навіть в наш час регулярно знаходяться ті, хто не вивчив уроки минулого. І так вже повелося, що особливо багато їх серед футбольних фанатів.

***

«Ухання» ультрас київського «Динамо» на адресу Тайсона - далеко не поодинокий випадок расизму на європейських стадіонах за останні роки.

Так, для України це стало справжнім шоком - як-не-як, ігри нашого чемпіонату ще ніколи не переривалися через расизм. А ось в Європі подібне трапляється не так вже й рідко, хоча і карають за це досить суворо.

Англія

Англійці найретельніше відносяться до безпеки на трибунах. На матчах АПЛ ви не побачите ні запалених фаєрів, ні образливих банерів - 99% потенційно небезпечних фанатів тут навіть не мають шансу потрапити на стадіони.

Ну а якщо раптом вони потрапляють, то їх чекає доля 21-річного шанувальника «МЮ», який на недавньому матчі проти «Ліверпуля» обзивав Трента Олександра-Арнольда «чорним шматком лайна». Незабаром після гри расиста ідентифікували і «МЮ» довічно заборонив йому відвідувати «Олд Траффорд». Також справа проти хулігана відкрила поліція.

Інший пам'ятний випадок стався в кінці 2018 року. 57-річний емігрант з Греції кинув шкірку від банана в П'єра-Емеріка Обамеянга під час матчу «Арсеналу» і «Тоттенхема». На відміну від кривдника Трента, грек вибачився за скоєне і запевнив, що просто хотів кинути чимось у форварда суперника, який забив гол, а расизм тут ні при чому. У ФА йому, однак, не повірили і заборонили відвідувати будь-які футбольні матчі в Англії до 2022 року. Крім того, хуліган заплатив 635 фунтів штрафу.

Також недавно расисти зірвали матч 4-го раунду Кубка Англії між «Харінгі Боро» і «Йовілом». Фанати господарів перед пробиттям пенальті почали ображати камерунського воротаря «Харінгі» Дугласа Пайетата і кидати в нього сторонні предмети. В результаті той не витримав і пішов з поля, а слідом за ним це зробила і вся команда. За підсумками інциденту ФА відкрила справу проти «Йовіла», а сам матч постановила переграти.

Франція

На відміну від Англії, на трибунах будь-якого французького клубу сотні, а то й тисячі ультрас. А це гарантія проблем нефутбольного характеру.

З іншого боку, расистських скандалів у Франції небагато – ймовірно, тому, що не менше половини місцевих футболістів – вихідці з Африки. У Лізі 1 трапляються такі ігри, на яких расисти, прийди вони на стадіон, втомилися б свистіти і ухати – стільки темношкірих одночасно знаходиться на полі.

Але іноді расизм трапляється і тут. Так, в лютому 2017 го сумнозвісні ультрас «Бастії» «ухали» всякий раз, коли м'яч отримував Маріо Балотеллі. У відповідь федерація покарала корсиканська клуб закриттям фанатського сектора на три матчі і зняттям одного очка умовно.

Також в минулому травні расизмом відзначилися фанати «Діжона», які протягом всієї гри кривлялись, коли м'яч потрапляв до капітана «Ам'єна» Прінса Гуано. В результаті провокатор потрапив за грати на кілька місяців, а клуб відбувся умовним зняттям одного очка, оскільки допомагав в ідентифікації та затримання порушника.

Італія

Мабуть, тут найскладніша ситуація з расизмом серед всіх топ-ліг. І не в останню чергу через невизначену позицію місцевих футбольних властей.

Так, в цьому вересні фанати «Кальярі» відзначилися расистськими кричалками на адресу Ромелу Лукаку з «Інтера», але клуб за це ніяк не покарали. Таке рішення федерація пояснила тим, що «через свист важко визначити, чи були вигуки дискримінаційними».

Все той же «Кальярі» не поніс покарання і за «ухання» фанатів на адресу чемпіона світу Блеза Матюїді в січні 2018-го. Тоді сардів відмазали, пославшись на відсутність згадки про епізод в рапорті судді.

Досить м'яко був покараний і «Лаціо», чиї ультрас в матчі з «Міланом» улюлюкали на Тьємуе Бакайоко і Франка Кессьє, а також демонстрували їм надувні банани. Ліга лише умовно дискваліфікувала сектор ультрас римлян на рік. Не переконав футбольних босів жорсткіше взятися за справу навіть банер «Слава Беніто Муссоліні».

За останній час реальну боротьбу з расизмом в Італії продемонструвала тільки «Верона». Після того, як глава фанатського руху клубу Лука Кастелліні образив на расовому ґрунті Маріо Балотеллі, клуб заборонив йому відвідувати стадіон до 2030 року, зазначивши, що «його слова суперечать етичним принципам і цінностям« Верони».

Інші

Так уже повелося, що чим далі на схід – тим расистів більше. У Росії останніми роками на цьому нерідко ловили фанатів «Спартака». Показовий випадок стався в квітні 2018-го, коли вони «ухали» на адресу гравця «Тосно» Нуну Роші. Вердикт РФС – закриття фанатського сектора на матч і штраф 100 тисяч рублів.

Але перевершили всіх болгари. 14 жовтня тамтешні фанати влаштували справжній расистський шабаш під час гри проти Англії. Під роздачу потрапили всі – і Рахім Стерлінг, і Маркус Рашфорд, і дебютант команди Тайрон Мінгз. Арбітр матчу Іван Бебек був готовий забрати команди з поля, але Гарет Саутгейт висловився проти. Замість того, щоб втікати, «Три Лева» набралися злості і відвантажили болгарам аж шість сухих голів.

Втім, расизм в Софії не залишився непоміченим. Згідно з вердиктом УЄФА, наступні два домашніх матчі збірна Болгарії проведе при порожніх трибунах. Через скандал тамтешній уряд зрікся федерації футболу, змусивши її голову Бориса Михайлова подати у відставку. Поліція вже заарештувала дев'ятьох футбольних хуліганів - їм світять реальні терміни.

Навіть легендарний Христо Стоїчков в ефірі болгарського ТБ виступив проти уболівальників і, не витримавши напруги, розплакався.

***

Скандал в Болгарії, проте, може закінчитися зовсім не сльозами. ФІФА всього півроку тому посилила покарання за расизм, дозволивши суддям забирати команди з поля через дискримінаційні кричалки.

Проте, після ганебних подій в Софії Джанні Інфантіно заявив, що не за горами прийняття нових заходів. Наприклад, обговорюється обов'язкова довічна заборона на відвідування стадіонів для фанатів-расистів.

За великим рахунком, таке нововведення ніяк не позначиться на АПЛ або Бундеслізі, де місцеві футбольні влади давно до цього прийшли. А ось для Болгарії чи України це може стати серйозним викликом. Адже щоб покарати винних, їх треба спершу ідентифікувати, а на наші стадіони легко пройшов би навіть Бен Ладен, якби він був живий.

Як Павелко та ФФУ збираються вирішувати цю проблему - велике питання. Але, в будь-якому випадку, вирішувати її необхідно. Адже ми всі люди, вірно? І якщо так, то і на стадіонах ми зобов'язані вести себе по-людськи.

Роман СІНЧУК

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GluzKo
З такою толерантністю через 20- 30 років так звані афроамериканці будуть становити більшість в Європі і в їх бік не так глянути буде вважптись великим злочином
Oles Khorungiy
Они не понимают, что всем этим только вызовут ответную реакцию. Все это на стадионах: люди не хотят мирится с тем, что они становятся гостями на своей земле. Многие нераситсты и люди, которые никогда о таком и не задумывались становятся ими. Подумайте почему.
П.С. Тайсон в своем посте прочвил самый настоящий черный расизм. Черный кулак к верху - символ борьбы против белых. Представьте, если бы кто-то из белых в условной Франции написал бы, что будет бороться за свою расу. Его бы вообще убрали из футбола. Думай-ТЕ
firstromario
так смішно читати про загрозу темношкірих в україні. АЛЬО, ІДІОТИ, КАЦАПИ НАПАЛИ НА УКРАЇНУ І ВІДІРВАЛИ КУСОК ЗЕМЛІ! ви не там загрози шукаєте!
Odin
Как же достали эти белые со своими комплексами вины. И ладно американцы чувствуют себя виноватыми за рабство, за эксплуатацию предков своих чернокожих соседей. Но какого хрена я должен жить с чувством вины перед негроидной расой? Почему я должен подбирать слова именно так как хочет он? Почему ему можно « бороться за цвет своей кожи» и это нормально, а меня за такие слова заклеймят фашистом и людоедом-дикарем? Почему я должен перед ним присмыкаться,да ещё и у себя дома.
AЛВ
Тут московія з одним кольором шкіри знищує Україну 300 років і досі не покарана світом ???
Laeda
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владислав Антонов
Интересно увидеть и обратную сторону медали. Если в Европе борятся с расизмом, то что там с этим в Африке, Азии и Латинской Америке? Боюсь, что ситуация для белых там еще хуже. Они и без того превосходят европейцев по численности, так давайте еще им дадим больше прав!
DINAMO
а где звуки обезьяны? На этом ролики ничего нет!
Александр Бондарь
А если ,ну скажем матч Боливия Украина кинут кусок сала на поле?Все ,рассизм? Пошел нах й этот Тайсон,пидрон обоссаный
pl2012ua
Маркевич: "Расизм на матче Шахтер - Динамо? Это спецоперация по дискредитации Украины"
OLEXANDER
Ви думаєте Ахметов не розуміє, що це гра Тайсона на публіку?Ви думаєте з Тайсоном не поговорили?Для мене вже все ясно. Тайсон одну помилку тоді зробив, що в соцмережах просив відпустити його... Тепер же він нікуди точно не піде. Вмжсі і так зрозуміли, як він до нас фанатів України ставиться, а сам Ахметов, я переконаний, так просто це не спустить Тайсону, тому даний фак і ниття-2га помилка Тайсона. Я на 99% переконаний, що він вже нікуди неперейде, та й кому таке "дівчисько" потрібне, тільки преблеми куплфть, а не гравця...Тайсон ісам розуміє, що трошки переграв. Я очікую від наших вболівальників українських адекватної відповіді, щоб тому тайсону до кінця кар'єни гралося і ікалося з комком у горлі, але й поплакатися він вже не міг, зсилаючись на расизм.
Oleg.
І вся ця історія з Тайсоном тільки через те, що він ніяк не може звалити з Шахти.Придумав такий варіант. Підла скотиняка він.
comentraktor
100% белые или 100% голубые? No to goloobizm, no to pidorizm.
pont0017
Разницу в жестах на фото увидел только за счет кисти. У фашистов она открыта, а у негров сжата в кулак. Кулак более агрессивный символ чем ладонь.
Sviatoslav Kudelych
Питання до автора статті: Як вам покарання Динамо, Тайсона і чи це справжня боротьба з расизмом, чи все таки вибіркове правосуддя???
UKRAINE FAN
А у нас с ним не кто и не борется. Суркис мог уже давно вычислить кучку дебилов и запретить посещать стадион! Но он просто не хочет этого делать!
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Gold11
На фото- Девушка дня.
Евгений Давиденко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MaxUa
Куда лучше было бы сделать исторический экскурс и рассказать, когда именно на стадионах начали внедрять борьбу с расизмом в ответ на откровенные провокации со стороны как бы никем и никогда не курируемых представителей активного люмпената.
Скорее всего выяснится, что вся эта тема возникла относительно недавно. Вряд ли есть информация, что в 1958 году на чемпионате мира в Швеции в сторону игроков сборной Бразилии издавали своеобразные звуки, показывали своеобразные жесты и протягивали своеобразные фрукты.