Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 07 листопада 2019, 00:44
21517
17

Полум'яний десант. 11 найкращих хорватів, що встигли пограти в Україні

Sport.ua згадує балканських легіонерів, які робили наш чемпіонат сильнішим та цікавішим

| Оновлено 07 листопада 2019, 00:44
21517
17
Полум'яний десант. 11 найкращих хорватів, що встигли пограти в Україні
sportske.jutarnji.hr

Сьогодні в Загребі «Шахтар» в рамках 4-го туру групового раунду Ліги чемпіонів зіграє проти місцевого «Динамо». Футбольні Україну та Хорватію, крім безлічі матчів клубних і збірних команд, пов'язує ще й досить багата історія виступів хорватських гравців в українському чемпіонаті. Більшість з приїжджих з часом ставали повноцінними гравцями «полум'яних» (одне з прізвиськ збірної Хорватії), а деяким і зовсім вдалося зробити досить завидну кар'єру.

Про одинадцятьох найкращих хорватів, які виступали в різні часи в чемпіонаті України, і поговоримо.

Стіпе ПЛЕТИКОСА

Амплуа: воротар

В УПЛ зіграв: 32 матчі за «Шахтар»

До України Стіпе Плетикоса перебрався з «Хайдука» влітку 2003 року в статусі дуже перспективного голкіпера. За балканського стража воріт «Шахтар» заплатив близько 2 мільйонів євро, але зробити кар'єру в Донецьку у Плетикоси не вийшло. Відігравши, по суті, лише один повноцінний сезон Стіпе незабаром програв конкуренцію чеху Яну Лаштувці, і згодом змушений був повернутися в «Хайдук» на правах оренди.

У березні 2007 року «Шахтар» за 2,5 мільйона євро продав Плетикосу в московський «Спартак», де хорват провів 82 матчі за 4 сезони, хоча також на сезон віддавався «червоно-білими» в оренду «Тоттенхему». Надалі чимало пограв в тій же Росії за «Ростов», а кар'єру завершив у «Депортіво» влітку 2016 року.

Даріо СРНА

Амплуа: правий захисник

В УПЛ зіграв: 305 матчів за «Шахтар»

Прибув в «Шахтар» із «Хайдука» разом зі Стіпе Плетикосою влітку 2003 року. На той момент Срні був 21 рік і за ним вели серйозне полювання «Шальке», «Боруссія» Дортмунд, «Рома» та «Кайзерслаутерн», але пропозиція «гірників» виявилася самою конкретною та вигідною. В результаті Срна затримався в Україні на 15 років, ставши справжньою легендою «Шахтаря» і вигравши з донеччанами 10 чемпіонських титулів, 8 Кубків країни, а в 2009 році - Кубок УЄФА.

 

Влітку 2018 року залишив «Шахтар» і підписав контракт з «Кальярі», де провів один сезон в Серії А, а потім завершив кар'єру. Після закінчення виступів в якості футболіста, повернувся в «Шахтар» і нині входить до тренерського штабу Луїша Каштру.

 

Горан САБЛИЧ

 

Амплуа: центральний захисник

В УПЛ зіграв: 56 матчів за «Динамо»

 

 

Кремезний центральний захисник переїхав до України в 2002 році з «Хайдука». Його контракт у клубу, що представляє Спліт, викупило «Динамо» за 1,8 мільйона євро. У підсумку в столиці України Саблич затримався на 8 років, ставши чотириразовим чемпіоном країни. Під кінець кар'єри Горан втратив місце в основі «біло-синіх», у зв'язку з чим сезон-2007/08 провів на правах оренди в рідному для себе «Хайдуку».

 

У квітні 2010 року Саблич погодив з керівництвом «Динамо» питання дострокового розірвання контракту, після чого покинув Україну, а згодом і завершив кар'єру футболіста. З 2012 року - на тренерській роботі. Останньою командою, яку очолював Саблич, був молдавський «Шериф», звідки хорват пішов навесні нинішнього року.

 

Домагой ВІДА

 

Амплуа: центральний захисник

В УПЛ зіграв: 103 матчі за «Динамо»

Домагой Віда перейшов в київське «Динамо» в січні 2013 року з «Динамо» Загреб за 5 мільйонів євро. До цього хорват вже пробував закріпитися в Європі, але зробити це в леверкузенському «Байєрі» у нього не вдалося, через що Домагою довелося повернутися в рідну країну. Але в Києві Віда зміг перетворитися в одного з кращих центрбеків українського чемпіонату, здобувши славу чіпкого та вмілого захисника й на європейських просторах.

У підсумку, відпрацювавши 5-річний контракт в Україні, Віда в січні 2018-го на правах вільного агента відбув до Туреччини, де в рядах «Бешикташа» грає і понині. Відзначимо, що за останньою інформацією, Домагой вже активно працює над тим, як організувати прибутковий бізнес, який би дозволяв йому забезпечити безбідне існування після завершення кар'єри футболіста. Зокрема, Віда став власником невеликої свиноферми.

Іван СТРИНИЧ

Амплуа: лівий захисник

В УПЛ зіграв: 85 матчів за «Дніпро»

В Україну Стринича привезло керівництво «Дніпра», що заплатило взимку 2011 року «Хайдуку» 4 мільйони євро. У підсумку Іван став ключовим лівим фулбеком «дніпрян» на чотири роки, але покинув клуб по ходу сезону-2014/15, в якому «Дніпро» дістався до фіналу Ліги Європи. З України Стринич переїхав до Італії, підписавши угоду з «Наполі».

На даний момент Івану Стриничу 32 роки і він з літа перебуває в статусі вільного агента. Останньою командою хорвата був «Мілан», де він за весь минулий сезон не провів жодного офіційного матчу через проблеми з серцем.

Огнєн ВУКОЄВИЧ

Амплуа: центральний півзахисник

В УПЛ зіграв: 140 матчів за «Динамо»

Київське «Динамо» влітку 2008 року віддало 6 мільйонів євро «Динамо» із Загреба за талановитого півзахисника Огнєна Вукоєвича, який на кілька років повністю закрив питання про те, хто є ключовим виконавцем «біло-синіх» в центрі поля. З 2013 по 2015 роки Огнєн побував в оренді в двох клубах - московському «Спартаку» і загребському «Динамо». В Україні виграв лише один чемпіонат країни, потрапивши на період тотального домінування на внутрішній арені з боку «Шахтаря» («гірники» виграли п'ять чемпіонатів поспіль, починаючи з сезону-2009/10).

Влітку 2015 року на правах вільного агента залишив київський клуб, підписавши контракт з «Аустрією». У Відні провів два сезони, після чого завершив кар'єру. Нині працює головним тренером збірної Хорватії U-20.

Єрко ЛЕКО

Амплуа: центральний півзахисник

В УПЛ зіграв: 65 матчів за «Динамо»

У 2002 році пройшов по знайомому для багатьох хорватських футболістів маршруту «Динамо» Загреб - «Динамо» Київ. За неофіційною інформацією його трансфер обійшовся українському клубу від 4 до 5,5 мільйонів євро. Провів в Україні три сезони, вигравши два чемпіонати й три Кубки країни.

Влітку 2006 року перейшов вільним агентом в «Монако», де грав до 2010-го. Потім сезон провів в Туреччині за «Буджаспор», після чого повернувся в рідну Хорватію, де догравав в загребському «Динамо» та «Локомотиві». В рядах останньої влітку 2016 року і завершив кар'єру гравця.

Ніко КРАНЧАР

Амплуа: центральний півзахисник

В УПЛ зіграв: 13 матчів за «Динамо»

В українську Прем'єр-лігу Кранчар перебрався влітку 2012 року з «Тоттенхема». «Динамо» довелося заплатити «шпорами» за хорвата, що вже вважався зіркою, 7 мільйонів євро. На жаль, кар'єра в Україні у Кранчара не склалася - багато в чому Ніко завадили травми. Незважаючи на те, що його перехід багато хто вважає одним з найбільш провальних в сучасній історії київського клубу, навряд чи хтось буде сперечатися, що з точки зору потенціалу та майстерності цей хавбек був одним з найсильніших, хто грав в київській команді за останнє десятиліття.

У березні 2016 року Кранчар домовився про розірвання контракту з «Динамо», після чого відбув до МЛС, підписавши угоду з «Нью-Йорк Космос». Недовго погравши в США, хорват переїхав до Шотландії, де два роки провів у складі «Рейнджерс» з Глазго. Там і завершив кар'єру в минулому році.

ЕДУАРДО

Амплуа: атакуючий півзахисник / нападник

В УПЛ зіграв: 111 матчів за «Шахтар»

Як і Кранчар, Едуардо в УПЛ прибув з Англії. Його влітку 2010 року за 7,2 мільйона євро у «Арсенала» викупив «Шахтар». У стані «канонірів» натуралізований хорват отримав важку травму, після якої повернутися в основний склад команди не зміг і вирішив поїхати в Україну. У «Шахтарі» провів чотири роки, після чого виявив бажання відбути до Бразилії, де сезон відіграв за «Фламенго», а потім знову повернувся в донецький клуб.

Друге пришестя Едуардо в «Шахтар» тривало півтора року, а потім він знову поїхав до Бразилії - на цей раз в «Атлетіко Паранаенсе». Всього з «Шахтарем» виграв по 5 чемпіонатів і Кубків України. В кінці минулого року завершив кар'єру. Останнім клубом Едуардо стала польська «Легія».

Младен БАРТУЛОВИЧ

Амплуа: атакуючий півзахисник

В УПЛ зіграв: 219 матчів за «Дніпро», «Кривбас», «Арсенал», «Карпати» та «Ворсклу»

Бартулович, який є другим після Срни хорватом за кількістю проведених матчів в УПЛ, в нашу країну переїхав з «Хайдука» влітку 2006 року. «Дніпряни» заплатили за перехід хавбека, що вважався дуже перспективним, півмільйона євро. Втім, за сам «Дніпро» Бартулович провів не так багато матчів, часто будучи відданим в оренду «Кривбасу», «Арсеналу» та «Карпатам».

У 2015 році Бартулович покинув «Дніпро», уклавши угоду з «Ворсклою», але вже через півтора року поїхав до польського «Медзя». З жовтня 2018-го Младен знову грає в Україні, що правда, не в УПЛ, а в Першій лізі, де намагається допомогти підвищитися в класі «Волині».

Нікола КАЛИНИЧ

Амплуа: нападник

В УПЛ зіграв: 86 матчів за «Дніпро»

Влітку 2011 року «Дніпро» заплатив 6 мільйонів євро «Блекберну» за право укласти контракт з Ніколою Калиничем. При Хуанде Рамосі хорват не мав стабільної ігрової практики, яку отримав після приходу на пост головного тренера команди Мирона Маркевича. Допоміг «Дніпру» дійти до фіналу Ліги Європи-2014/15, в якому в матчі проти «Севільї» вже на 7-й хвилині відкрив рахунок. На жаль, «дніпряни» той поєдинок програли з рахунком 2:3.

Калинич покинув «Дніпро» в серпні 2015 року, будучи проданим за 5,5 мільйонів євро в «Фіорентину». До минулого року грав в Італії, але потім був проданий «Міланом» в «Атлетико» за 14,5 мільйонів євро. В Іспанії кар'єра у хорвата не склалася, і в літнє трансферне вікно-2019 він на правах оренди перейшов до «Роми». Поки провів тільки 3 матчі в Серії А за «вовків», в яких голами не відзначався.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі наступного сезону

Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон
Футбол | 25 квітня 2024, 18:34 10
Не Судаков. Сабо назвав гравця збірної України, який переїде за кордон

Екстренер «Динамо» розхвалив Володимира Бражка

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алекс Морган
Хорошая подборка автора!!! а то ракицкого как гов..но по трубам сегодня на сайте гоняют((((
D.Lanskoy
Не то что подборка хорошая - игроки отличные играли в нашем чемпионате, за которых не стыдно было ни здесь, ни в сборной, ни в других клубах. Жаль, что они теперь для нашего нынешнего чемпионата уже не по карману, а так, это почти всегда правильная инвестиция в команду.
zac1310
та неплохая подборка, хотя некоторые и по пол-сезона отыграли только
Pavel Fedorov
Хорватам большой респект за победу над Россией в 2018-м.Не дали путину устроить пир на весь мир.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Oles Khorungiy
Кранчар здесь очень большим авансом.
Микола Яцишин
Хорвати - респект, а це: історія, виховання, освіта, досвід, віра та впевненість у своїй ідентичності, віра у себе )!!! Рекомендація - будь УКРАЇНЦЕМ
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил