Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

27 листопада 2020, 14:00
Формула 1
Гран-прі Бахрейну 2020. Вільна практика
Гонка завершена
Формула 1
| Оновлено 25 листопада 2020, 01:17
4143
14

Хемілтон vs Шумахер. Чемпіони на «самовозках», або Найкращі з найкращих

Оцінимо досягнення двох легенд Формули-1

| Оновлено 25 листопада 2020, 01:17
4143
14
Хемілтон vs Шумахер. Чемпіони на «самовозках», або Найкращі з найкращих
©Mercedes

7 чемпіонських титулів Міхаеля Шумахера нещодавно здавалися недосяжним показником, але пройшло не так вже й багато часу, а Льюїс Хемілтон вже має 7 титулів і явно націлюється на більше. Звичайно, це заочне протистояння викликає питання - хто найкращий? Шумі або Льюїс? У кого була більша «самовозка», а хто своїм природним талантом дійсно допомагав командам робити болід кращим, ніж у будь-якого суперника?

Ніяких категоричних висновків робити не будемо, але спробуємо оцінити фактори, які допомагали Шумахеру домінувати в свою епоху, і фактори, які зробили з Хемілтона найкращого пілота нинішнього покоління. Почнемо з Міхаеля. Безумовно, етап його кар'єри з 2000 по 2004 роки проходив під повним домінуванням Феррарі без шансів для противників, але варто повернутися в ранні роки Шумахера. Міхаель виграв перший титул в складі Бенеттона в 1994 році, коли були дві домінуючі команди - сам Бенеттон і Вільямс з легендарним Айртоном Сенною, який якраз загинув того сезону.

У німецького гонщика, як і у його конкурента Деймона Хілла, був відмінний болід, а до останнього етапу вони підійшли майже з рівною кількістю очок: 92 у Шумахера проти 91 у Хілла. Саме тоді відбулася та аварія, яку обговорюють досі. Міхаель, маючи проблеми з болідом, врізався в суперника, зійшов сам, але не дав фінішувати противнику.

Не без скандалу, але Шумахер взяв титул. При цьому Кубок конструкторів дістався Вільямсу. У 1995 році Міхаель виграв другий титул, але тепер куди менш спірно. Знову в боротьбі з Хіллом гонщик значно випередив суперника, набравши 102 очки проти 69 у британця. Бенеттон виграв свій перший і єдиний Кубок конструкторів.

Сам сезон склався для Шумахера не так уже й просто: 4 сходи з дистанції, плюс невдачі на ряді етапів. Але чудовий пілотаж Міхаеля під час дощових етапів в Німеччині і Італії переконали багатьох, що в Ф-1 з'явилася нова зірка.

Після двох тріумфальних сезонів Шумахер перейшов до легендарної Феррарі. Легендарної, але кризової. Скудерія, прямо як в нинішні часи, довгий час не могла виграти титул - з 1983 року. І тут варто сказати про те, ким є пілот у Формулі-1 - просто людиною, яка управляє отриманою від команди машиною, або тим, хто допомагає команді розвивати болід? Все це складно оцінити зі сторони, але Бенеттон після відходу Шумахера пішов на спад і перетворився на середняка. Міхаель в цій команді зумів зібрати навколо себе правильних людей, і цих людей він забрав з собою в Феррарі.

© Ferrari

У сезоні-1996 за титул Міхаель не боровся, але видав кілька класних етапів - зокрема, в Іспанії, на улюбленій трасі в Бельгії і на домашньому для Феррарі Гран-прі Італії. І це на машині, яка значно поступалася Вільямсу. У тому сезоні за титул боролися два пілоти Вільямса - Жак Вільньов і Деймон Хілл (прямо як Хемілтон - Росберг). У 1997 році до Феррарі приєднався давній знайомий з Бенеттона, а саме Росс Браун (зараз - один з керівників Ф-1). Також в команді вже був Жан Тодт (зараз - президент ФІА), легендарний бос Скудерії і близький друг Міхаеля. Це до розмови про те, як лідер збирає навколо себе чемпіонський склад.

У сезоні-1997 Шумахер вже боровся за титул, але був дискваліфікований за підсумками останнього етапу. Тут, на відміну від ситуації з Хіллом, питань немає - Міхаель явно навмисно врізався в болід Жака Вільньова. Формально німець завершив чемпіонат 2-м, але його результати були анульовані. У 1998/99 роках на Шумахера чекали гарні битви з Міккою Хаккіненом і Маклареном. Обидві Міхаель з різних причин програв, проте вже не було сумнівів в тому, що пілот готовий повернути титул в Маранелло.

Тут важливо ще раз зупинитися на двох відео з аваріями Шумахера в контексті Хемілтона. Нижче буде зрозуміло, чому багато хто вважає Льюїса більш заслуженим і «чистим» чемпіоном.

І з 2000 по 2004 починається ера Феррарі і Шумахера. У ній дійсно було багато спірних моментів. Наприклад, шинний скандал між Мішлен і Бріджстоун, коли перших змусили змінити конструкцію покришок, що дозволило Феррарі на Бріджстоун переломити хід чемпіонату. У того ж Мерседеса і Хемілтона ніяких шинних переваг точно немає, оскільки зараз у Ф-1 один постачальник гуми. І, звичайно, варто сказати про напарників. Шумахер, по суті, не мав ніякої конкуренції з боку Рубенса Баррікелло. Бразилець робив те, що йому говорила команда, він був явним другим номером. У Льюїса таких переваг немає. Можна як завгодно оцінювати Валттері Боттаса, але він не настільки явний другий пілот, боротися з напарником йому точно ніхто не заважає, і це проблеми фіна, що він за чотири сезони не може повторити темп британця.

З іншого боку, Шумахер в тому числі доклав руку до того, що у Феррарі був домінуючий болід. Він об'єднав навколо себе правильних людей і багато в чому створив ту Феррарі, яку нинішня Скудерія невдало намагається відтворити останні 15 років. У 2000-04 роках болід Феррарі був надійнішим і потужнішим, ніж у інших, і Шумахер цим на 100% скористався, ставши легендою.

Схожа ситуація склалася у Хемілтона. Якщо брати відрізок домінування Мерседеса, то потрібно підкреслити, що Льюїс не прийшов уже в чемпіонську команду. Міхаель перейшов до Феррарі в кризі і зумів її підняти, а Хемілтон перебрався в Мерседес, який в 2010 році повернувся в Ф-1 в якості заводської команди. І повернувся не надто вдало. Мерседес разом з Міхаелем Шумахером і Ніко Росбергом був міцним середняком, і не більше того. У тому числі в сезоні-2013, коли Хемілтон замінив в команді якраз Шумахера. Багато хто дивувався, навіщо Хемілтон змінив Макларен на Мерседес, але в підсумку пілот виявився абсолютно правим. З 2014 року почалася ера нових гібридних двигунів, де Мерседес вийшов на лідируючі позиції, які команда не віддає досі.

Хемілтону пощастило? Не без цього, але чемпіонське чуття - теж надзвичайно важливий фактор, і Льюїс опинився в потрібний час у потрібному місці. У 2014 році британець оформив свій 2-й титул, а Хемілтон і Росберг виграли всі етапи, крім трьох. Фактор «чемпіонського чуття» добре видно на прикладі Фернандо Алонсо. На загальну думку, іспанець як мінімум не менш талановитий, ніж Хемілтон, і в належному боліді міг би вигравати кубки. Але Алонсо після своїх титулів в Рено не опинявся в таких машинах. А його рішення повернутися в Макларен багато хто називає катастрофічним. Хемілтон в 2013 році прийшов в посередню команду, але відмінно вгадав (знав?), що з новими двигунами ситуація перевернеться.

Skysports

Поступово Льюїс відсунув напарника Ніко Росберга (пілота, який був своїм у Мерседесі) на другий план і збудував команду навколо себе. До слова, про напарників. Якщо порівнювати Хемілтона і Шумахера, то у Льюїса з напарниками завжди були проблеми. Починаючи від того ж Алонсо в Макларені і завершуючи Росбергом в Мерседесі. Ніхто з них, навіть Валттері Боттас зараз, не допомагає партнеру по команді так, як це робив Баррікелло. І це плюсик у бік Хемілтона.

З 7 чемпіонських сезонів Мерседеса Льюїс 6 разів опинявся сильнішим за своїх не найпростіших напарників. І вигравав свої титули з солідною перевагою. Росберг в 2016 році випередив напарника лише на 5 очок, і не обійшлося без везіння (мотор Хемілтона в Малайзії). Безумовно, Ніко заслужив свій титул, але настільки втомився від гарячого протистояння з Хемілтоном, що завершив кар'єру в 31 рік. Боттас, на мій погляд, слабкіший за Росберга, але у нього такий же болід, як у Хемілтона, а результатів за 4 роки немає ніяких. Гонщики, які критикують Хемілтона за титули в домінуючій команді, самі напевно погодилися б на зниження зарплати заради того, щоб опинитися в Мерседесі. Макс Ферстаппен впевнений, що в цьому боліді він би брав титул за титулом. Може бути. Але перевірити ми це все одно не зможемо, і фактор боліда ніяк не применшує досягнень Шумахера і Хемілтона. Зрештою, Рено свого часу вдалося покінчити з домінуванням Феррарі. Те, що Ред Булл і Феррарі за 6 років не можуть нічого зробити, це їхні проблеми, а не Хемілтона.

Якщо говорити виключно про майстерність і залишити в стороні швидкість Мерседеса, то Хемілтона серйозно відрізняє мала кількість помилок. Льюїс майже не помиляється - ні в дрібних аспектах, ні в великих. Якщо взяти сезон-2019, то згадується тільки відносно слабка кваліфікація в Канаді з кількома невеликими помарками і солідним відставанням від Себастьяна Феттеля, що пілотував повільніший болід, а також аварія в Бразилії, коли британець вибив Алекса Альбона. В іншому складно пригадати аварії, контакти, вильоти, скандали.

У 2020 році була аварія з тим же Альбоном, за яку Льюїс отримав штраф. Загалом, знову бачимо майже бездоганні виступи. А Гран-прі Туреччини виявив всі сильні сторони Хемілтона. На мокрій трасі, де сам по собі болід не мав такого впливу, Льюїс продемонстрував як вміння пілотувати в складних умовах, так і чудову роботу з шинами. Гонка ідеально підкреслила всі сильні сторони гонщика, який не виграв черговий раз з поулу, а показав топ-клас, стартуючи 6-м у важких кондиціях.

Той же Феттель за останні 2 сезони допустив стільки помилок, скільки Хемілтон, схоже, не зробив за всю кар'єру в Мерседесі. Чіткий і впевнений пілотаж, постійний прогрес і підтримка дійсно сильної команди зробили з Хемілтона домінуючу силу. При цьому вік поки не позначається на його пілотажі. Він старший за будь-якого зі своїх конкурентів, включаючи Феттеля, але з кожним сезоном виглядає так, ніби йому до завершення кар'єри ще років 10.

Skysports

Не можна не враховувати психологічний аспект легендарних спортсменів. Не тільки піднятися на вершину, але і постійно там перебувати, напевно, дуже складно з моральної точки зору. Згаданий уже Росберг вирішив не перевіряти себе і пішов відразу після чемпіонства. Пілоти на кшталт Шумахера і Хемілтона не тільки залишаються в гонках після тріумфу, але регулярно підтверджують свій клас, хоча ризикують злетіти з трону.

Нещодавно відомий журналіст BBC Джек Ніколлс заявив, що Хемілтон вже кращий за Шумахера і Сенну. Головний аргумент: бразилець і німець були готові на все, щоб виграти титул - навіть спеціально врізатися в суперників, про що говорилося вище. Хемілтон ж, на думку журналіста, чистий пілот, у якого немає брудних інцидентів, де б він навмисно таранив супротивників.

Насправді, складно порівнювати гонщиків з абсолютно різних епох, і займатися аналізом, хто в дійсності найкращий, ми не будемо.

Факт в іншому: якщо в 2000-х однозначно була ера Міхаеля Шумахера (навіть без перемог і титулів за ним тягнувся і тягнеться шлейф легенди), то в останні роки настала не менш значуща ера Льюїса Хемілтона. Можливо, для уболівальників зі стажем британець не має того статусу Великого Шумі (тоді ці фани були молодшими, більш емоційними), але його досягнення говорять про те, що він уже вийшов на рівень легенди Ф-1, незалежно від боліда, рівня суперників і наявності або відсутності 7-го чи 8-го чемпіонського титулу.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

WorldSBK. Разгатлиолу виграв другу гонку Раунда Нідерландів
Авто/мото | 21 квітня 2024, 22:56 0
WorldSBK. Разгатлиолу виграв другу гонку Раунда Нідерландів

Завершився третій етап світової серії супербайків 2024 року

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Жарчинський
питання навіть не в тому хто кращий... у часи Шумхера сама Формула-1 була цікавіша. набагато...
chupackabra86
И чем же Ботас сильнее Барикелло. Точно такой же второй пилот как и бразилец, способный бороться только на словах и снимающий ногу с педали газа в ответственный момент. А не помогает он Льюису только потому, что тому этого просто не надо. Во времена доминации Феррари были сильные Уильямс, Макларен, позже Рено, способные бороться за победы хотя бы на тех трасах, которые подходили резине Мишлен, а сейчас из-за мерсовского движка конкурентов у Хэмилтона кроме Макса, который выше головы прыгнуть не может просто нет. И тот факт, что Росберг, не самый выдающийся гонщик смог победить Льюиса говорит о многом.
justhateme
Фу какая однобокая статья в пользу чернокожего мальчишки.
Шумахер построил команду вокруг себя. Хэмилтон катался в команде с грамотным менеджментом.
Шумахер пилотировал дикий болид. Хэмилтон ездит в электронной самовозке.
Шумахер 134% в соотношении побед к поулам, Хэмилтон - 97%.
Кому вообще интересен этот ноющий кусок говна с косичками?
WhoKnows
Хемілтон може і чистіший за фейр плейем але все ж саме він їздить на самовозці. Шумахер по суті підняв із колін Ферарі і заслужено домінував із нею. Хемілтон же завжди вдало обирав команди із топовими болідами.
RoNIkyo
Хемилтон уже лучше чем Сенна? Честно, я бы прямо сейчас посадил Хемилтона в болид времен Сенны и посмотрел, как он вылетит на первом же повороте. Тогда пилотировали монстров. Сейчас автоматика упрощает управление болидом в разы.
Кстати, большущий камень в огород автора статьи. Когда вы говорите про шины, так упоминайте и про моторы, которые запретили менять Феррари, потому они два года будут сосать пальцы. А то как-то однобоко: Шумахер выиграл, потому что ему подсуживали и у него были лучшие шины, а у Хемилтона лучший болид. Но это абсолютно заслуженно!
Vovas Vovas
Про що б не писали експерти, але Хемілтон, навіть, якщо виграє 10 чемпіонств ніколи не буде таким, як Шумахер. Шумахера знають практично всі люди у світі. Скажи бабусі фразу "Ти їздиш, як Шумахер" і вона тебе зрозуміє, а Хемілтона знають люди, які цікавляться спортом і Формулою-1, аж ніяк не така кількість людей, як Шумахера.
Владислав Антонов
Зараз в світі криза лідерства, тому такого впливу на роботу команди, як це було в Шумахера, зараз немає. Всі пілоти просто виконують вказівки, подобається це їм чи ні. Тому Формула-1 і не така видовищна, як раніше.
Що Шумахер, що Хемілтон - видатні пілоти, головні уособлення своїх епох. Обрати кращого з них майже неможливо.
LeMishoK
А можно статью про Мику, пожулуйста?
OKs100
Алонсо времен выступления обоих в Макларене показал уровень Хэмилтона - он просто выскочка.
Kuzyavr
Нечего тут сравнивать мальчика с косичками ни с Шумахер, ни с Хиллом, ни с Микой, да даже с Култхардом или Алези. Вся эта статистика сейчас идет фтопку. Нет в формуле нынче монстров. Посади Гамильтона в нынешний Вильямс, да хоть то же Рено...
ya_3
Ну не люблю я метиса, НЕ ЛЮБЛЮ...
euro2012_za_2012euro
Каждому овощу свое время.
/
В 9 случаях из 10, команда Чемпиона мира завоевывала и Кубок Конструкторов. То есть болид был Лучше всех и де-юре и де-факто.
Где-то в 50% чемпионатов напарник чемпиона был 2-м, а в 30% чемпионатов напарник чемпиона был 3-м.
Это было и при Шумахере, и при Хемилтоне, при любом чемпионе.
/
Формула-1 это передовые технологии.
Когда я слышу " В наше время повозки не были такими электронными", то сразу представляю кадры кинохроники 50-х годов (кстати посмотрите пит-стопы по 80 !!! с, когда мужик с балдичкой откручивает/отбивает гайки на колесах, а пилот пьет кофе).
Тогда на бобслейный боб после зимы, вместо коньков ставили четыре колеса, мотор, коробку, тормоза и гоняли Ф-1.