Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 24 жовтня 2019, 16:52
5205
1

Сент-Етьєн: рекордний бюджет, новий тренер, невиразна гра

Sport.ua розповідає про сьогоднішнього суперника «Олександрії» в Лізі Європи

| Оновлено 24 жовтня 2019, 16:52
5205
1
Сент-Етьєн: рекордний бюджет, новий тренер, невиразна гра
Твіттер ФК Сент-Этьен

Оглядач Sport.ua розповідає про сьогоднішнього суперника «Олександрії» в Лізі Європи.

Загальна інформація

Прізвисько: «Стефануа»

Стадіон: «Жоффруа Гішар»

Тренер: Клод Пюель

Бюджет: 100 млн євро

Відвідуваність: 28,400

Титули: чемпіон Франції (10), Кубок Франції (6), Кубок ліги (1)

«Сент-Етьєн» - найтитулованіший клуб Франції. Десяти чемпіонських звань не має навіть «ПСЖ», хоча шейхи з 2011 року вливають в команду астрономічні суми.

Втім, кращі роки «Стефануа» залишилися в далекому минулому, коли на «Жоффруа Гішар» ще феєрив Мішель Платіні. Свій останній трофей «Сент-Етьєн» здобув у 2013 році, вигравши Кубок ліги. Лідерами атак зелених тоді були юний П'єр-Емерік Обамеянг і віковий Брандао.

Тренував ту команду Крістоф Галтьє, який сумарно пропрацював на «Жоффруа Гішар» цілих дев'ять років. Коли в 2017-му він пішов, то залишив після себе величезну порожнечу. У іспанця Оскара Гарсії заповнити її не вийшло - він пішов з ганьбою після 0:5 в принциповому дербі з «Ліоном». Йому на зміну прийшов Жан-Луї Гассе, який взяв під контроль ситуацію, налагодив мікроклімат в команді і за півтора року підняв «Сент-Етьєн» з дна таблиці на четверте місце.

Чому минулого літа Гассе пішов - та ще загадка. Пресі 65-річний тренер повідомив, що банально втомився і хоче відпочити, але хто ж у таке повірить після відмінного відрізка? Гравці ледь не на колінах благали Гассе залишитися, але він був непохитним. Разом з наставником пішли гендир Фредерік Паке і спортдир Домінік Рошто.

Сент-Етьєн — Олександрія. Прогноз і анонс на матч Ліги Європи

На пост тренера був призначений Гільян Прінтан, колишній помічник Гассе, але він за пару місяців завалив все, що попередник вибудовував півтора року. На старті цього сезону «Сент-Етьєн» грав блідо, безідейно, результати кульгали на обидві ноги. Дійшло до того, що клубний автобус зупиняли розлючені фанати. Потрібно було щось робити - і боси зелених Бернар Каяццо і Ролан Ромейер звільнили Прінтана, призначивши на його місце Клода Пюеля.

Зрозуміти власників можна і треба: в цьому році вони на чверть збільшили бюджет клубу, який вперше в історії досяг позначки в 100 млн євро. Очікувалося, що такі фінансові вливання дозволять «Стефануа» закріпитися в трійці призерів, особливо на тлі кризи в «Ліоні», «Марселі» і «Монако». Але замість цього команда після восьми турів опинилася в підвалі таблиці.

В іншому місці, ймовірно, клуб дав би тренеру ще трохи часу, але у «Сент-Етьєна» чи не найагресивніші і найчисленніші ультрас у Франції. Ромейер з Каяццо багато конфліктували з ними в минулому, і на цей раз вирішили не доводити ситуацію до точки кипіння.

Тренер

Клод Пюель прийшов в «Сент-Етьєн» всього три тижні тому, а команда вже заграла по-новому. Іншого і не очікувалося - як-не-як, за місцевими мірками це зірковий фахівець.

Пюель на зорі тренерської кар'єри вигравав Лігу 1 з рідним «Монако», потім довго і плідно працював в «Ліллі» і «Ніцці», та й в Ліоні слід залишив, нехай і вщент розсварився з Жан-Мішелем Ола. Останні ж три сезони тренер провів в АПЛ, де очолював «Саутгемптон» і «Лестер».

Твіттер Сент-Етьена. Клод Пюэль

В Англії Пюель був обережним, за що його багато критикували. А ось у Франції репутація у тренера інша. Його «Ліон» і «Ніцца» грали частіше від себе, ніж від суперників, багато атакували і забивали. При цьому в нападі Пюель традиційно залежний від індивідуалістів - в «Ніцці» його виручав Хатем Бен-Арфа, в «Саутгемптоні» - Душан Тадіч. У «Лестері», де плеймейкерів такого рівня не виявилося, тренеру довелося найважче.

Не можна сказати, що команди Пюеля грають по якійсь одній схемі - швидше вже, він підлаштовується під той склад, який має. Так, в «Ніцці» тренер найчастіше використовував 4-3-3, нерідко відправляючи Бен-Арфа на позицію фальшивої дев'ятки; в «Саутгемптоні» робочим варіантом були 4-2-3-1 з Тадічем під форвардом; в «Лестері» - 4-4-2 з Варди і Іхеаначо / Окадзакі на вістрі. У «Сент-Етьєні», судячи з перших поєдинків, тренер використовує гібридну формацію 3-4-3, яка при обороні перетворюється в 5-3-2.

Безумовно, для «Стефануа» прихід тренера такого рівня - великий успіх. Не дарма Каяццо в недавньому інтерв'ю заявив, мовляв, настільки грамотного штабу у команди ще не було. Дві перемоги в двох стартових матчах з Пюелем підтверджують його правоту.

Лідер

Когось одного тут виділити не можна. Скоріше, у «Стефануа» вимальовується група лідерів.

По ходу минулого сезону головним гравцем в «Сент-Етьєні» був Вахбі Хазрі. Капітан збірної Тунісу забив рекордні для себе 13 голів в чемпіонаті і багато асистував, граючи то атакуючого хава, то центрфорварда. Але після літнього Кубка Африки Вахбі ще не забив жодного м'яча, та й в цілому ніяк не може вписатися в модель Пюеля. В результаті його функції багато в чому перебрав на себе літній новачок Ріяд Будебуз.

Твіттер Сент-Етьена. Ріяд Будебуз

У центрі поля у «Сент-Етьєна» багато зав'язано на Янні Мвіла - досвідченому опорнику, який ще при Лорані Блані грав в основі збірної Франції, але потім загуляв, втратив форму і докотився до казанського «Рубіна». Оборону цементує посивілий Лоїк Перрен, знаменитий хоча б тим, що в 450 матчах на позиції центрбека заробив всього одну червону картку.

На воротах - беззмінний Стефан Руф’є. У будь-якій іншій країні голкіпер такого класу грав би за збірну, але тільки не у Франції. У Дешама в фаворі пара Льоріс - Манданда. Руф’є за ними зіграв всього три матчі за «Ле Бле». Хоча воротар, повторимося, відмінний.

Як грають

Якщо коротко, то невиразно. Після дербі з «Ліоном» L'Equipe в трійку антигероїв зустрічі вніс «гру обох команд в нападі». Уже з цього зрозуміло, що до чого.

Пюель затіяв омолодження складу - на лавку сіли одночасно Ромен Амума, Йоан Кабай, Матьє Дебюші і Тімоте Колодзейчак. Їх місця зайняли юні виконавці, серед яких виділяється екс-капітан молодіжки «Барси» Серхі Паленсія. У підсумку «Сент-Етьєн» став більше бігати, в руйнуванні з'явилася агресія, але й непорозумінь в простих ситуаціях в атаці стало більше.

Де дивитися онлайн матч Ліги Європи Сент-Етьєн - Олександрія

Матч з «Бордо» показав, що за м'яч «Стефануа» не тримаються - їх більше цікавлять компактність, відбір і вертикальні передачі. З усіма пунктами поки є проблеми, однак коли переведення Будебуза на Деніса Буанга проходять, виглядає це дуже перспективно.

1:0 - класичний рахунок для «Сент-Етьєна». Так команда грає вже не менше десяти років, і навіть тренерські відставки тут нічого не змінюють. Ставка на оборону, жорсткий відбір, вольові якості - ті ж вернидубовські «мужики», тільки з більшою кількістю досвідчених майстрів в складі.

Як перемогти

Після приходу Пюеля тріо центрбеків «Сент-Етьєна» не завжди витримує лінію. «Ліон» і «Бордо» непогано цим користувалися, але «Стефануа» виручили бокові судді і Руф’є. «Олександрії» треба грати в тому ж ключі - закидання за спину віковому Перрену можуть дати результат.

Твіттер Сент-Етьена 

Також Пюель сильно ризикує на лівому фланзі, де він використовує номінального вінгера Буанга на позиції латераля. Габонец не вміє (та й не хоче) відбирати, а 18-річний Саліба (до речі, вже викуплений «Арсеналом» за 30 млн євро) не завжди встигає його страхувати. Як це використовувати - наочно продемонстрував в минулий уїк-енд Джиммі Бріан.

Ну і що стосується захисту - «Олександрії» треба бути дуже уважними з передачами врозріз і на хід. «Сент-Етьєн» неспроста лідирує в чемпіонаті Франції за кількістю офсайдів (в середньому - два за матч) - гравці зелених реально виконують дуже багато забігів і вертикальних пасів.

З таким суперником вигідніше грати в глибокій обороні на контратаках. Позбавлені простору, «Стефануа» швидко зіб'ються на подачі на рослих Беріча або Дьйоні. Так, ця парочка вміє штовхатися і забивати головою, але все одно в такій грі зупинити французів буде набагато простіше.

Роман СІНЧУК

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію поєдинку Сент-Етьєн - Олександрія.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kl65
Дуже сподіваюсь, що Олександрія ще не забронювала собі в підсвідомості 4-3 місце, бо після матчу з Гентом було схоже на те. Якщо дійсно є якісь амбіції на вихід з групи, то в обох матчах з Сент єтьєном потрібно тільки ПЕРЕМАГАТИ, і після того, вже в матчі з Гентом все вирішувати