Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:15
6299
0

Велика історія, віце-чемпіон світу і Кендзер у складі

Віталій Пасічний - про суперника «Шахтаря» в третьому турі групового турніру Ліги чемпіонів

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:15
6299
0
Велика історія, віце-чемпіон світу і Кендзер у складі
ФК Шахтар

Видатна вольова перемога в Бергамо залишає чемпіону України відмінні шанси на плей-оф ЛЧ: достатньо взяти із загребським «Динамо» хоча б чотири очки в двох матчах. Після цього тільки відверті сенсації зможуть перешкодити «Шахтарю» вийти в 1/8 головного єврокубка. З іншого боку, 4:0 з «Аталантою» – це і є та сама сенсація, яку «Динамо» піднесло в першому турі, і по одній цій причині суперника варто вивчити детальніше.

Легендарне минуле

Писати про історію загребського «Динамо» - все одно що писати про історію хорватського футболу як такого. Спочатку в якості одного з грандів югославської ліги, а потім як один з двох грандів хорватського чемпіонату, «плавi» завжди тримали в своєму складі найкращих та/або найперспективніших футболістів чергового хорватського покоління. Динамівці вигравали Кубок Ярмарків-1966/67, обігравши у фіналі сам «Лідс», вони ж чотири рази ставали першими в чемпіонаті Югославії і 22 рази фінішували в медалях.

Втім, дієслова «виростити» і «виховати» у випадку з хорватами все одно превалюють над «виграти» і «перемогти». Вони завжди вважалися новаторами, «передовиками виробництва». Хорватських тренерів не соромилися запрошувати в топ-ліги, та й успіхи їх були такі, що сам бог велів обривати телефони: наприклад, загребці Златко Чайковські і Бранко Зебец в шістдесяті роки зробили «Баварію» з провінційного клубу регіональної ліги однією з найсильніших команд Європи. Удо Латтек прийшов уже на все готове…

Навіть якщо не брати до уваги «просто» вихованців загребського «Динамо», що викликалися Блажевiчем вже в якості зірок інших клубів, на ЧС-1998 бронзові медалі завоювали п'ять гравців «плавi». Роберт Просінечкі, Даріо Шимiч, Сільвіо Марiч, Горан Юрiч і Дражен Ладiч. З вихованцями роль столичного клубу в тому історичному успіху була ще вищою: чого коштував один Звонімір Бобан, який приїхав на турнір в якості переможця Ліги чемпіонів у складі «Мілана».

ФК Динамо Загреб. Лука Модрич

Через 24 роки і одну справу Босмана зі своїми зірками динамівці, звичайно, стали прощатися раніше, і срібло ЧС-2018 хорвати завойовували вже майже без діючих гравців «плавi». Але список їх вихованців став, мабуть, навіть більше значним: Модріч, Ковачiч, Манджукiч, Чорлука, Врсалько, Пьяца.

Преображення з новим тренером

Все це, втім, справи вихованців команди в інших клубах, а ось у покоління уболівальників, що живе зараз, загребське «Динамо» вже встигло стати однією з перших асоціацій для поняття «лузери Ліги чемпіонів». Кілька років поспіль, користуючись нескладної сіткою в «кваліфікації чемпіонів», хорвати вибиралися в групу головного єврокубку і виглядали справжніми, класичними хлопчиками для биття.

Саме «плаві» належить антирекорд ЛЧ за кількістю пропущених м'ячів: в сезоні-11/12 «Ліон», «Аякс» і «Реал» закинули команді з Домагоєм Відою в обороні 25 голів. Загребці, звичайно, програли всі матчі, забивши лише три голи – так само як програли все в сезоні-16/17, не забивши жодного разу ані «Ліону», ані «Ювентусу», ані «Севільї» (пропустили в цей раз «усього» п'ятнадцять разів). Лігочемпіонський «Газмяс», живий доказ неспроможності нововведень УЄФА зі зменшенням квоти для того ж чемпіонату Франції, але її збільшенням для представників топ-ліг.

Шахтар - Динамо Загреб. Прогноз і анонс на матч Ліги чемпіонів

І раптом – 4:0 з «Аталантою», справжній розрив шаблону. Передумови для нього, втім, були: «плавi» в минулому сезоні чудово виглядали в Лізі Європи, коли виграли групу з «Андерлехтом», «Фенербахче» і трнавським «Спартаком», та й з «Бенфікою» дійшли до овертайму. Плюс до цього українці краще за багатьох повинні пам'ятати, що квота для слабких чемпіонатів вже зменшена, і загребське «Динамо» обіграло в кваліфікації, наприклад, «Ференцварош» iз Сергієм Ребровим у керма та Харатіним, Зубковим, Ігнатенком на полi.

Насправді «Динамо» впевненим шляхом деградувало більшу частину нульових, що в 2017-му навіть вилилося в програш, здавалося б, закріпленого за «плавi» національного чемпіонату: після 11 перемог в чемпіонаті поспіль загребці поступилися титулом «Рієці». Людиною, яка змінила все, для команди став Ненад Белiца, в минулому видатний півзахисник дев'яностих – початку нульових. До запрошення в Загреб Ненад без особливого успіху тренував італійську «Спецію», польський «Лех» і різні австрійські клуби, але тільки на батьківщині зміг по-справжньому розкритися.

ФК Динамо Загреб. Ненад Бьеліца

Беліца приходив в «Динамо» при дуже незвичайних обставинах. У сезоні-17/18 «Динамо», здавалося б, повинно було повернути собі титул впевнено і достроково: за п'ять турів до кінця у загребців був восьмиочковий відрив, і до золотих медалей вони повинні були якщо не приходити парадним маршем, то хоча б «доїжджати». Але в чотирьох турах, що послідували за цим, «плавi» зазнали трьох поразок і могли програти другий чемпіонат поспіль. Белiца, за лічені дні до цього звільнений з «Леха», був моментально відряджений в Загреб, де виграв матч останнього туру – і разом з ним чемпіонат.

Сезон-18/19 був виграний «Динамо» не те що без подібної драми, а в старому доброму стилі початку нульових: з 25-очковим відривом, без конкуренції. При цьому команда Беліци забила не набагато і більше найближчого переслідувача (74 голи в 36 матчах проти 70 у «Рієки»), а ось пропустила незрівнянно менше всіх (лише двадцять голів, у інших хорватських клубів – 36 і більше). Втім, дивитися на успіхи у внутрішній першості в контексті єврокубкового суперництва не дуже багато сенсу, оскільки "плаві"...

Економлять сили на єврокубки

Ротація перед єврокубковими баталіями – простий, але ефективний хід, який давно пора провертати всім «царям гори» в слабких чемпіонатах. Беліца не соромиться відправляти на матчі хорватської ліги неоптимальний склад. Досить імовірно, що через це «Динамо» зараз всього на очко випереджає «Хайдук» – правда, має матч в запасі.

Якщо взяти той самий матч з «Аталантою», то гру в чемпіонаті, що передувала епохальнiй перемозi, на лавці просиділи лідер команди Ольмо, основний воротар Ліваковіч, правий вінгер Стояновiч. Центрфорвард Петковiч вийшов з «Iстрою 1961» тільки на заміну, а захисник Ділавер і опорник Адемі взагалі не потрапили в заявку. Перед стартом ЛЧ Белiца поберіг сили половини команди! І не прогадав: «Істра» все одно була переможена, нехай і з мінімальним рахунком.

Шахтар - Динамо Загреб. Де дивитися онлайн матч Ліги чемпіонів

Ми, звичайно, не знаємо точно, який склад Белица визначить на матч у вівторок, але в суботній грі з «Горицею» так само не зіграли Ольмо, Стояновiч, а Петковiч і Ліваковіч і інший основний центрбек Теофіль-Катрен навіть не поїхали на цей «дальній» виїзд. «Динамо» виграло і цей матч: з рахунком 4:2, причому вже на початку другого тайму було 3:0. Форвард Оршіч відзначився другим хет-триком за місяць – до Гориці від нього так само постраждала якраз «Аталанта».

Ми знаємо, що «Шахтар» проти «Колоса» також виставив не найсильніший склад, але також ми знаємо, наскільки сильно гравці гірників були задіяні в збірній України і наскільки складний матч зіграли в понеділок. Втім, і тут «Динамо» не має перед чемпіоном УПЛ переваги, так як з недавніх пір у нього...

Багато збірникiв

При всіх заслужених компліментах на адресу Беліци потрібно зрозуміти: загребське «Динамо» і як клуб стало помітно міцніше й сильніше, пiдсилившись багатьма видатними гравцями. Вiд 25 голів за один європохід пропускала команда не тільки з Відою в основі, але і з гравцями, які просто не мали грати на рівні професійного футболу. Їхня відносна зірка минулих поколінь Ален Халiловiч виглядав занадто субтильним і слабким навіть через рік-два, у хіхонському «Спортингу» й «Гамбургу» відповідно, про рядових гравців основи я й не кажу.

Нинішнє «Динамо» не є пародією на юніорську збірну Хорватії. В команді, що розбомбила «Аталанту» (давайте будемо вважати цю команду таким собі еталоном «плавi», для палати мір і ваг), з перших хвилин вийшли всього два гравці молодше 24 років. Це Ольмо, дійсно головний діамант команди, і центральний півзахисник Нікола Моро. Обом по 21 року, тобто вони теж вже давно не юнаки. З цього «Динамо» можна продати лічену кількість гравців, але вже можна сказати, що воно на порядок серйозніше виглядає в єврокубках – що відбивається в тому числі і на списках тренерів збірних.

Удари Мораеса і компанії сьогодні буде відбивати віце-чемпіон світу з футболу. Воротар Домінік Ліваковіч пройшов усі збірні Хорватії від U-15 до U-21 – відповідно доріс і до національної збірної. Якщо на ЧС Домінік ще підпирав Субашич, то після прощання з «шаховими» голкіпера він швидко виграв конкуренцію у Ловре Калинiча і ось уже п'ять офіційних матчів поспіль відіграв в основі.

Пару форвардів Оршич – Петковiч і центрального захисника Періча Златко Даліч теж останнім часом включає в заповітний список, нехай і часу їм дає значно менше. Адемі викликається в македонську національну команду, Кендзьор – в польську (і ми зараз не переплутали два «Динамо» і не забули букву), два гравця групи атаки Ізет Хайровiч і Гояк - в боснійську, а нападник Гаврановіч – в швейцарську. Нарешті, виклики Ольмо в молодіжну збірну Іспанії означають не менше, ніж в 90% національних.

Звичайно, як мінімум в сьогоднішній грі з «Динамо» «Шахтар» буде фаворитом. Хто б не тренував загребське «Динамо», як би клуб ні збільшував бюджет, в цьому клубі все одно грають головним чином ті, хто не зацікавив навіть середняків топ-чемпіонатів. Але найкраща можливість програти такому супернику – повірити в перемогу ще до стартового свистка. «Динамо» сьогодні готується реалізовувати кожен шанс і грати матч, немов останній в житті – такого опонента не можна недооцінювати ні в якому разі.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ман Юнайтед – Шеффілд – 4:2. Рятівний дубль Бруну. Відео голів та огляд
Футбол | 25 квітня 2024, 04:18 0
Ман Юнайтед – Шеффілд – 4:2. Рятівний дубль Бруну. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд перенесеного матчу 29 туру АПЛ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.