Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 жовтня 2019, 18:09
17464
9

Україна заслужила перемогу. Ця збірна може пошуміти на Євро

Тактичний розбір зустрічі, в якій Ярмоленко і K обіграли Португалію на чолі з Кріштіану Роналду

| Оновлено 16 жовтня 2019, 18:09
17464
9
Україна заслужила перемогу. Ця збірна може пошуміти на Євро
Динамо від Шурика

Оглядач Sport.ua підготував тактичний розбір одного з найкращих матчів в історії збірної України.

Склад і схеми

Зміни у складі збірної України у порівнянні з першим матчем проти Португалії були незначними. Замість Коноплянки в стартовому протоколі з'явився Марлос, а схему на матч тренерський штаб вибрав 4-3-3.

Сантуш в розпорядженні мав більший вибір футболістів, але португальський наставник вирішив не ставити з перших хвилин Жоау Феліша і Бруну Фернандеша. В результаті наставник гостей розташував футболістів за схемою 4-1-4-1.

Тактичний малюнок гри

Для України в цьому матчі важливо було не програти, такий розклад дозволяв би зберегти лідируючу позицію в групі B. Португальська команда була в ролі фаворита, приїхавши в Київ за трьома очками.

Матч проходив за передбачуваним сценарієм. Велика кількість єдиноборств на кожному метрі поля, особливо в середній третині. Португальці намагалися контролювати хід гри за рахунок володіння м'ячем, українці, у свою чергу, намагалися збивати високий темп матчу і діяти на контратаках. Цілком виправдана стратегія і однієї, і іншої команди.

Проте швидкий гол, якщо і не змінив плани на гру, то змусив "європейських бразильців" діяти агресивніше вже з 7-ї хвилини матчу.

Португалія в середній частині поля

Підопічні Фернанду Сантуша дуже сильні в атаках через фланги, де Гедеш, з одного боку, а Силва з іншого - здатні вивести на ударну позицію партнерів або за рахунок індивідуальних дій пройти суперника. Але для того, щоб м'яч опинився у них, його необхідно доставити туди, а потім організувати підтримку за рахунок командних дій.

Зазвичай фланги Португалії активно працюють за рахунок довгих діагональних і вертикальних передач, але в матчі з Україною подібна тактика не проходила, оскільки «жовто-сині» часто використовували середній або низький блок, а також встигали займати позиційну оборону.

Інший варіант доставки м'яча до крайніх атакуючих гравців - це вихід через напівфланг або через центральну вісь поля.

 І тут прекрасно видно, що з перших хвилин збірна України за рахунок грамотного розташування буквально відрізає спочатку середню, а потім і атакуючу лінію Португалії. У результаті м'яч посилався часто в недодачу або у боротьбу, де вже бійцівські якості демонстрували футболісти України, а атака португальців захлиналася.

Часто можна було спостерігати приблизно таку картину: Гедеш або Силва опускалися углиб поля у пошуках м'яча, і при отриманні передачі були атаковані з усіх боків.

В чому сила - в тому і слабкість

Здавалося б, Роналду є невід'ємною частиною збірної, і якщо не уся гра, то добра її половина, будується від свого лідера. Проблема в тому, що нестримний CR7 сильно давить авторитетом на своїх партнерів, які раз у раз прагнуть забезпечити його передачею в один дотик там, де варто було б притримати м'яч. Тому слідують постійні закидання, навіть не в найочевидніших епізодах, коли можна було розіграти з іншим партнером по команді. Ці неусвідомлені дії, які відбуваються на автоматі, не кращим чином позначаються на командній грі.

Середній блок Португалії і розіграш м'яча від воріт України

«Жовто-сині» намагалися не використовувати виноси м'яча від воротаря. Завдяки цьому збивався атакуючий темп португальців, захисники отримували час для переведення подиху, а атакуюча трійка в цей час шукала простір під передачі. І, варто сказати, часто цей простір знаходився. У результаті португальці були вимушені висмикуватися по одному з лінії на футболіста, що володіє м'ячем, при цьому не порушуючи цілісність лінії, і в той же час чинити тиск, тим самим, примушуючи робити неточні передачі вперед.

Проте Шевченко розіграв відмінну партію, при якій крайні захисники піднімалися досить високо, а на їх місце опускалися Малиновський і Зінченко, які мають прекрасне бачення поля і хороший перший пас. Варто відмітити, що саме Малиновський запустив шикарну передачу на Ярмоленка в передгольовій атаці на 7-й хвилині.

Ну і Роналду, який, хоч і виконував великий об'єм роботи, але часто не брав участь в командному пресингу. Це створювало великі труднощі для партнерів і полегшувало завдання для захисників збірної України. Роналду не починає пресинг, який слід було б нав'язати воротареві, рухаючись по дузі.

Рух португальців ставив у безвихідь оборону України

І це найбільша проблема, з якою зіткнулися гравці збірної України. Варто було лише Роналду опуститися вглиб поля і запропонувати себе під передачу, а Моутінью відвести за собою Степаненка, ставалася нерозбериха. Кривцов вже не може переслідувати головного форварда Португалії, а передача суперника партнерам не відбувається.

Далі пас в центр на Роналду, і Степаненко опиняється в ситуації 2 в 1. Зінченко опиняється в напівпозиції, не зумівши ані перехопити передачу, ані опуститися на допомогу.

Чергова проблема у Зінченка, який помилився з вибором позиції, а також у всієї оборони України. Роналду знову відклеюється від захисників, зміщуючись углиб поля, і отримує передачу у величезному вільному просторі. Хоча, треба відмітити, і Марлос не особливо пресингує Моутінью, дозволяючи тому підняти голову і виконати передачу.

Таких епізодів було достатньо, і багато з них доводилося до логічного завершення. Проте в одних моментах рятувала майстерність Пятова, а в інших - неточність гравців атаки збірної Португалії.

Португалія атакувала у більшості випадків через свій правий фланг і найбільшу загрозу створювала саме звідти. І це було трохи дивно, оскільки лівий фланг України укомплектований більш оборонними футболістами, ніж протилежний, де діяли Караваєв і Ярмоленко. З іншого боку, Силва і Семеду є сильнішою зв'язкою в атаці, ніж Гедеш та Геррейру, який був менш активним в атаці. Ну або взагалі вирішили продавити молодого динамівця Миколенка.

Перестановка після перерви

Сантуш явно був невдоволений діями своїх футболістів. Зокрема, Гедешем, якого замінили в перерві на Жоау Феліша.

Після цього Португалія грала за схемою 4-2-3-1 в атаці, а при обороні крайні атакуючі півзахисники опускалися нижче, і вимальовувалася схема 4-4-1-1, де на вістрі атаки був Роналду, а під ним Жоау Феліш.

Марлос, який провів не найкращу гру, хоча і створював непоганий рух попереду, був замінений на Коноплянку на 63-й хвилині. Яремчук при цьому зайняв місце центрфорварда, а Коноплянка - позицію лівого вінгера, що звільнилася.

Явним чином заміни португальського фахівця не вплинули на хід гри: було видно лише втому збірної України, і на цьому фоні здалося, що гості зможуть дотиснути суперників.

Мабуть, найбільш вдалу заміну Сантуша було зроблено на 68-й хвилині. Жоау Маріу покинув поле, а замість нього вийшов Брума, він додав мобільності і гостроти в атаках.

На 72-й хвилині після удару Бруми м'яч потрапив в руку Степаненку, після чого сталося вилучення, а призначений пенальті впевнено реалізував Роналду.

Далі заміна Яремчука на Коваленка на 73-й хвилині та чергові перестроювання.

У результаті збірна України була вимушена притискатися до свого штрафного майданчика, що дозволяло легше проходити середню частину поля португальцям. А виніс м'яча на Ярмоленка, який став єдиним нападником, був основним методом виходу з глибокої оборони.

На стоп-кадрі Україна після вилучення 4-4-1, Португалія в атаці за схемою 4-2-3-1.

Звичайно, гості були близькі до того, щоб зрівняти рахунок ближче до кінця матчу, коли вдавалося створити рух і відмінне переміщення м'яча. Однак підопічні Сантуша вважали за краще грати в інший футбол, завантаживши свого лідера Роналду великою кількістю передач, які у більшості своїй були поспішними або помилковими.

Збірна України продемонструвала величезну волю до перемоги, а футболісти на тлі португальців виглядали не гірше у своєму технічному оснащенні, що і дозволило результативно використати контратакуючий футбол. Так, є певні проблеми у взаєморозумінні при позиційній обороні, тому більш організовані збірні можуть з більшим успіхом зламувати оборону України.

Але команда відмінно прогресує, використовуючи по максимуму свої сильні якості, граючи з позиції сили, а не від суперника. Україна заслужено обіграла вдома чемпіона Європи і оформила вихід на Євро-2020. Є відчуття, що команда Шевченка може пошуміти на прийдешньому чемпіонаті континенту.

Хасан МІСІКОВ

Опитування

Голосів 712
Спрогнозуйте, до якої стадії може дійти збірна України у фінальному раунді Євро-2020.

Не вийде з групи

55 голосів 7.72 %

До 1/8 фіналу

146 голосів 20.51 %

До 1/4 фіналу

245 голосів 34.41 %

До 1/2 фіналу

107 голосів 15.03 %

Зіграє в фіналі

42 голоса 5.9 %

Стане чемпіоном

117 голосів 16.43 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі
Футбол | 24 квітня 2024, 00:35 2
У кого 9.8? Стали відомі оцінки Зінченка і Мудрика за матч Арсенал – Челсі

«Каноніри» перемогли з рахунком 5:0

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Зардунов
Пошуметь не надо. Надо сыграть на солидном высоком уровне.
NikolayMaltsev
Не отрицаю, что эта сборная может пошуметь на евро, но пи соблюдении двух условий:
- Лидеры будут иметь в своих клубах стабильную игровую практику;
- Никто из лидеров не получит травмы до Евро;
Андрей Обозный
Прогнозы это, дело такое, главное играть для болельщиков, за страну, за честь!
Саша Зардунов
Маловероятно что выиграет. Нет опыта выступления на таком уровне, чтобы ровно пройти весь турнир. Вспомним команду Лобановского в Мексике, только после него СССР попала в финал в Европе, где проиграла голландцам
Andy Chak
Шо за Бонфім в центрі атаки наших???
Ace Ventura
Украина может и выиграть турнир!!!
tima fialko
Цікаво,але цю Біблію довго читати.Спорт.Уа-подавайте матер"ял стисліше.
gonvend19831994
Нашей сборной (как и России), ловить там нечего. Ждешь чемпионат , а там как всегда максимум выход из группы. Как последние 30 лет. Что б узнать на , что способна команда нужно сыграть с топовыми сборными матчей 5, а не один матч.