Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 13 грудня 2021, 12:39
12201
2

Вони запалювали на Олімпіадах в 2000-х, а зараз радують нас в профі

Лев Кравців розповідає про боксерів, які після успішної аматорської кар'єри перейшли на профі-ринг

| Оновлено 13 грудня 2021, 12:39
12201
2
Вони запалювали на Олімпіадах в 2000-х, а зараз радують нас в профі
eurosport.com. Василь Ломаченко

Зв'язок олімпійського боксу і професійного, починаючи з 2000-х і до наших днів, є дуже своєрідним. Навіть, якщо опустити момент можливого виключення боксу з олімпійської системи, цікаві моменти залишаються. Наприклад, далеко не завжди майбутні зірки ставали переможцями олімпійського турніру.

Саме тому в цьому списку буде чимало срібних і бронзових нагород.

Юріоркіс Гамбоа. Олімпіада-2004. Афіни

Початок кар'єри Юріоркіса мало чим відрізнявся від типового старту боксерської кар'єри будь-якого бійця з Куби. Погано облаштовані зали, ринги на вулиці та потужна конкуренція зробили з Гамбоа майбутнього олімпійського чемпіона.

З 2001 року кубинець увійшов до складу збірної Куби і міцно закріпився там аж до своєї втечі. До того як потрапити на Олімпіаду Гамбоа встиг завоювати декілька місцевих і міжнародних трофеїв, набити добру сотню поєдинків і виграти Панамериканські ігри 2003 року.

У Афінах йому не було рівних: єдиний поєдинок, де він набрав рівно 20 очок - півфінал проти німця Рустамходжи Рахімова. Усі інші були результативнішими, а в першому поєдинку Юріоркіс набрав взагалі аж 46 очок.

Завоювавши золото, Гамбоа не втік відразу, як це часто робили кубинські спортсмени. Наступного року він відправився до Москви, де програв у фіналі Олексію Тищенку. А ще через рік приїхав на Кубок Світу у Баку, де у фіналі переміг Альберта Селімова. Так-так, того самого, єдиного кривдника Ломаченка в його любительській кар'єрі.

І лише після цього з багажем у більше, ніж 250 поєдинків в любителях, Гамбоа відправився в професіонали через втечу, яка вдалася відразу. Професійна кар'єра склалася неоднозначно. Зараз Юріоркісу 37 років. З одного боку, він - чемпіон світу в трьох категоріях. З іншого, боксер, який точно не розкрив свій талант на повну, потрапив під руки спочатку Теренса Кроуфорда, а тепер він стане першою перевіркою для Джервонти Девіса в легкому дивізіоні.

Гільєрмо Ригондо. Олімпіада-2000, Сідней. Олімпіада-2004, Афіни

Усім нам знайомий по поєдинках з Ломаченком і не тільки, Гільєрмо Ригондо. Кубинець - справжній діамант їхньої школи боксу. Швидкий, різкий, технічний з високим коефіцієнтом корисних дій. Він був практично невразливим ще в аматорах.

Так, окрім двох золотих медалей Олімпіади-2000 та Олімпіади-2004, на рахунку Гільєрмо золото двох чемпіонатів світу (2001 та 2005), Панамериканських ігор (2003), Ігор Центральної Америки і Карибського басейну (2006) і двох Кубків світу з боксу (2002 і 2005). Ригондо збирав золото в любителях, як божевільний, перемігши в одному з фіналів майбутнього чемпіона світу в професіоналах Абнера Мареза.

boxnation.com

Обидві Олімпіади Ригондо пройшов, навіть не помітивши суперників. Ну, ви просто подивіться на ці рахунки: 14-5, 18-6, 20-5, 27-13. Кубинець домінував практично в кожному поєдинку і, зібравши усе золото любителів по декілька разів, зважився на втечу разом з Ерісланді Ларою. У 2007 році в ЗМІ з'явилася інформація, що вони підписали контракт в Німеччині з промоутерською компанією і виступатимуть в професіоналах.

Проте, через декілька днів обидва боксери були доставлені у відділок бразильської поліції, де заявили, що хочуть повернутися на Кубу. Приїхавши додому, Ригондо заявив, що не збирався залишатися в Німеччині і битися в професіоналах, а хоче продовжувати любительську кар'єру і виступити на Олімпіаді-2008. За деякою інформацією, боксери повернулися через тиск оточення Фіделя Кастро на їхні сім'ї.

Кастро вирішив по-іншому. Він порівняв боксерів із солдатами, що покидають поле бою прямо під час війни, і особисто виключив їх зі збірної країни. Вже в 2008-му Ларі вдалося-таки втекти: на моторному човні він доплив до Мексики, звідки відправився в США, щоб почати свою професійну кар'єру.

Ригондо провернув цей трюк трохи пізніше - в 2009-му він відправився до Америки, щоб підписати свій перший професійний контракт, який приведе до чемпіонського титулу за двома версіями і поєдинку проти Василя Ломаченка.

Люк Кемпбелл. Олімпіада-2012. Лондон

Один з тих боксерів, якого привели до перемоги не домашні судді, а реальний рівень боксу. Кемпбелл був добротним любителем: вигравав чемпіонат Європи (2008) та брав срібло на чемпіонаті світу у Баку (2011), але по-видатному виділявся на тлі англійських рекордів.

Наприклад, чемпіонат Європи-2008, який проводився у Ліверпулі, став тріумфальним не лише для Люка, але і для англійського боксу загалом. Вигране ним золото стало першим трофеєм за перше місце, взяте англійським боксером на європейській першості з 1961 року.

Попри те, що Олімпіада-2012 запам'яталася для багатьох неоднозначними рішеннями на користь британців, Кемпбелл пройшов турнір з гідністю і переміг заслужено. Будучи рослим і великим для своєї вагової категорії (виступав на одну нижче, ніж Ломаченко), Люк розібрався зі всіма суперниками і став чемпіоном. Ця перемога - теж досягнення не лише Люка. Золота медаль стала першою для британських боксерів у найлегшій ваговій категорії за останні 104 роки.

У професіоналах Люк по праву вважається одним з найсильніших легковаговиків світу на даний момент, хоча усі підходи до серйозних титулів не увінчалися успіхом: бій за титул WBC International програно Івану Менді (але потім узято реванш), поєдинки за реальні титули чемпіона світу за версією WBC проти Хорхе Лінареса і ще декількома версіями проти Василя Ломаченка також завершилися поразками.

Андрій Котельник. Олімпіада-2000. Сидней

На Олімпіаді Андрій був міцним, як і уся українська збірна. Тоді, уперше в історії Олімпійських ігор, відразу п'ятеро українців отримали нагороди. Серед них був і Котельник, хоча взяти золото йому не судилося.

Суперник - Маріо Кінделан. Прекрасний кубинець, що вміє в рингу все і навіть трохи більше. Кінделан програв всього один фінал у своїй кар'єрі - фінал Кубку Світу в Астані казахові Руслану Мусинову. Усі інші турніри: від Ігор доброї волі до Олімпійських ігор - одні перемоги. На його рахунку два золота Олімпіади, три золота чемпіонатів світу, два золота Панамериканських ігор і два золота Ігор доброї волі. Один з кращих боксерів-аматорів в історії спорту.

Котельник не бився погано. Андрій взагалі не з тих, хто зігнеться під ім'ям і статусом суперника, але проти такого класу не попреш. Своє перше золото Кінделан виграв саме в поєдинку з українцем, хоча пізніше Котельник битиметься на головних рингах світу проти справжніх зірок, володітиме поясом чемпіона і шість разів його захистить, а Маріо так і залишиться прекрасним, але любителем.

ringside24.com

Амір Хан. Олімпіада-2004. Афіни

Через чотири роки в тій же ваговій категорії на Олімпіаду приїхав Амір Хан. Британець народився в спортивній сім'ї: двоюрідний брат - гравець у крикет, рідний також пробував себе у боксі.

Бренд Хана починався ще в любителях. Він був яскравим, швидким, багатоударним, молодим і претензійним. За декілька місяців до великого старту переміг майбутнього чемпіона світу в професіоналах Віктора Ортиса достроково в другому раунді. Чим не кандидат на золото Олімпіади? Тим більше після такого старту: Маріос Капероніс, Дімітр Штилянов, Чен Суб Баїка та Серик Єлеуов були подолані без особливих проблем.

Залишилося здолати останню перешкоду - ту ж, що стояла на шляху у Котельника - Маріо Кінделана. Кубинець не збирався віддавати британцеві золото, і у Хана не вийшло зробити те, заради чого він і приїхав в Афіни - лише срібло.

До речі, через рік Хан і Кінделан знову зустрінуться в любителях - на стадіоні Reebok у Великобританії. Амір візьме реванш у великого кубинця, перемігши того 19-13. Та перемога досі вважається однією з головних у боксерській кар'єрі англійця.

Узявши реванш, Хан перейшов у професіонали. Там він завоював два титули чемпіона світу за версіями WBA та IBF, але останнім часом кар'єра розвивається своєрідно: дивна поразка Теренсу Кроуфорду у бою, на який американець, здавалася, вийшов вбивати, і багаторічне добивання бою з Пакьяо. До речі, він, можливо, відбудеться в ОАЕ. Якщо раніше «Пакмен» не звертав уваги на Аміра, то зараз не проти зустрітися за хороший гонорар.

Василь Ломаченко. Олімпіада-2008, Пекін. Олімпіада-2012, Лондон

Вище за текстом прізвище Ломаченка зустрічалося кілька разів. Воно і не дивно. Він - головний боксер нинішнього покоління. Шлях на першу Олімпіаду для Васі був таким же, як і сама Олімпіада: одна перешкода в 2007 році у вигляді спірної поразки Альберту Селімову (єдина в кар'єрі за більше, ніж 350 поєдинків!) і тотальне знищення всіх інших.

У 2008-му в Пекіні Вася не просто узяв реванш у росіянина, а зробив це красиво: 1/16 фіналу, перший же бій турніру. Селімов демонстративно відмовляється від маленького прапорця України, який Лома завжди вручав супернику перед боєм, і програє за усіма статтями. Рахунок говорить сам за себе: 14-7 на користь українця.

Далі такої конкуренції для Василя не було: 13-1, 12-3, 10-1 та 9-1. Вася ураганом пройшовся по суперниках, узяв золото і Кубок Вела Баркера, як найтехнічніший боксер турніру.

Усі чекали переходу в професіонали. Якраз був самий розпал кар'єр Мейвезера, Пакьяо та інших монстрів. Багато хто бачив, як Вася вривається в цю компанію, але він вирішив почекати і вписати своє ім'я в історію любительського боксу, ставши дворазовим олімпійським чемпіоном.

Звичайно, все вийшло. По дорозі Вася узяв ще два золота чемпіонатів світу - 2009 та 2011 років - і прилетів до Лондона за ще одним першим місцем. Тут з конкуренцією було веселіше. Перший поєдинок в 1/8 Лома пройшов без проблем: 15-3, і суперник двічі в нокдауні. Потім почалися не те, щоб труднощі. Для Васі це, швидше, цікавості. Фелікс Вердехо, який зараз запалює в профі, був вибитий з рахунком 14-9. Півфінал проти міцного кубинця Ясніеля Толедо виграний з рахунком 14-11, а фінал з південнокорейцем Сун-Чул Ханом пройдений не так проблематично - 19-9. Подвійне золото, і легендарний жест після перемоги.

Геннадій Головкін. Олімпіада-2004. Афіни

Якщо хтось вважає Головкіна бездумним рубакою з ударом, пора про це забути. Як мінімум, тому що він - чемпіон світу, переможець Азіатських і Східноазіатських ігор, а також переможець чемпіонату Азії. Ну і срібло Олімпіади - це вам не просто так.

skysports.com

З боксерською школою у Геннадія все прекрасно. Лише ті факти, що в любителях він розгромно перемагав майбутнього чемпіона світу в професіоналах Енді Лі, а іншого крутого майбутнього чемпіона Лучіана Буте і зовсім брутально нокаутував - говорять про багато що.

Проте, у фіналі Олімпіади-2004 перемогти не вийшло. Стадії 1/8, 1/4 і півфіналу він пройшов просто на ура - 31-10, 31-20 та 23-18. Але фінал проти росіянина Гайдарбека Гайдарбекова зовсім не задався. Головкін програв головний аматорський фінал з рахунком 18-28.

А потім прийшов у профі, і довгі роки перемелював одного суперника за іншим своїми безжальними жорнами.

Рета Мурата. Олімпіада-2012. Лондон

Почавши займатися в першому класі школи, любительська кар'єра Мурати мала декілька етапів. Він то займався, то, програючи декілька поєдинків поспіль, кидав. До цього всього домішувалися переїзди, зміни тренера і залів. Як підсумок - до Олімпійських ігор Рета взяв срібло на чемпіонаті світу і бронзу на чемпіонаті Азії. Так, негусто.

Але Олімпійські ігри в Лондоні склалися для японця зовсім по-іншому. Мурата проявив характер і свій справжній клас навіть в складних півфіналі та фіналі. Спочатку він виграв у узбека з рахунком 13-12, а потім у фіналі - у бразильця з рахунком 14-13. Це золото стало першим для Японії у боксі за 48 років!

Зараз Рета регулярний чемпіон світу за версією WBA в середній вазі, виграв 13 поєдинків з 17 нокаутом і всього два програв.

Олександр Усик. Олімпіада-2012. Лондон

Хто б міг подумати, що з цього щось може вийти? Любительська історія Усика - абсолютно кіношна. Замінивши Дениса Пояцику, Олександр уривається на Олімпіаду-2008, розбиває китайця з рахунком 23-4, але в наступному ж колі наривається на супердосвідченого Клементе Руссо. Програє і замість того, щоб засмутитися або здатися, спостерігає за тим, як Василь Ломаченко бере своє перше золото.

Залишившись під враженням, потрапляє на тренування та у близький круг Ломаченка, спокійно приймає усі висловлювання про те, що він буде лише другим Ломою, чотири роки вбиває себе в залі і повертається за золотом, ставши в тисячу разів краще.

Чуприна, танці і фірмові виходи, що створили атмосферу того турніру, і найкраща збірна в історії України. У першому ж поєдинку Саша виграє в Артура Бетербієва (17-13), а в наступному - у Тервела Пулєва (21-5) - брата Кубрата Пулєва. Фінал, як в кіно, повинен був відбутися з минулим кривдником.

Маленький, але дуже верткий, спритний і неймовірно досвідчений Клементе Руссо був проти перемоги Усика і цього разу, але не даремно українець працював усі чотири роки заради цього моменту. 14-11 - і золото на шиї.

Проте радіти довелося недовго. Батько Олександра помер, поки той знаходився в Лондоні, і не дочекався сина з турніру. Саша приїхав додому, поклав біля батька медаль і назавжди попрощався з ним. Василь Ломаченко, що приїхав разом з другом, відклав дебют у професіоналах на рік через цю подію, і хлопці дебютували майже одночасно.

Далі - абсолютне чемпіонство, і місце в історії боксу, зарезервоване назавжди.

Ентоні Джошуа. Олімпіада-2012. Лондон

Любительська кар'єра Ентоні повна протиріч. Багато хто вважає, що його відверто тягнули до того самого золота. У 2008-му Джошуа програвав Ділліану Вайту і навіть падав у нокдаун, а в 2011-му спочатку програв нокаутом, а на чемпіонаті світу у Баку не зумів завоювати золото, спірно програвши фінал Магомедрасулу Меджидову.

На Олімпіаді-2012 в рідній країні Джошуа зустрівся з по-справжньому серйозною опозицією. У 1/8 він переміг Ерісланді Савона, в півфіналі Івана Дичка, а фінал відбувся проти Роберто Каммарелле. Легендарного італійського любителя, який поїхав із золотом в 2008 році.

Італієць мав намір узяти золото двічі в кар'єрі, але підсумок видався дивним. Після трьох раундів рахунок був 18-18, але після того, як судді порадилися, перемога була віддана Джошуа.

boxrec.com

Далі будуть перші пояси в професіоналах, багатомільйонні контракти, легендарний поєдинок з Кличком, і вже не менш легендарне падіння проти Руїса. Здається, кар'єра Ентоні - все ще білий лист.

Лев КРАВЦІВ

Олімпійські чемпіони (до 1988-року), які досягли багато чого і в професіоналах

7 боксерів, які проявили себе на Олімпіадах в кінці 80-х-90, та стали топ-профі

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Енді Руїс та Джарелл Міллер провели першу дуель поглядів
Бокс | 25 квітня 2024, 21:27 1
ВІДЕО. Енді Руїс та Джарелл Міллер провели першу дуель поглядів

Головним буде бій між Теренсом Кроуфордом та Ісраїлом Мадримовим

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 9
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zac1310
Хорошая статья, особенно про наших.
agents
Усик вообще зашквар. Мало того, что ни разу не назвал Крым украинским, так еще и заключил официальный контракт с он-лайн казино Фаворит! При этом в каждом интервью кичится своей религиозностью, а ведь азартные игры осуждаются всеми церквями и являются нарушением одной из десяти главных заповедей христианства!!! (((
Пока Усик выигрывает критики молчат, но как проиграет, так сразу все и вспомнят...