Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 02 жовтня 2019, 01:03
7377
0

Нев'янучий Рібері, приголомшливий Неймар і нулі в дербі Мадрида

Головне, що сталося в топ-лігах за минулий уїк-енд

| Оновлено 02 жовтня 2019, 01:03
7377
0
Нев'янучий Рібері, приголомшливий Неймар і нулі в дербі Мадрида
Твіттер Фіорентини. Франк Рібері

Sport.ua запускає нову рубрику – Европейський уїк-енд: тепер після кожних вихідних буде виходити матеріал, присвячений головним подіям в зарубіжному футболі. Герої й ізгої, чемпіони та невдахи, диво-голи та неймовірні ляпи – ми розповімо про найяскравіше.

Головна гра

…Яку навіть не назвеш грою уїк-енду, так як вона відбулася вчора ввечері. Проте, сам статус протистояння «Арсеналу» і «МЮ» ще з часів Фергюсона і Венгера овіяний таким потужним ореолом, що ми просто не могли проігнорувати його.

При всьому регресi обох клубів в останню п'ятирічку у протистояння був окремий елемент, який міг відповідати рівню великої гри. «Арсенал» всіма правдами і неправдами зібрав по-справжньому потужну атаку, а «МЮ» влітку витратив дев'ятизначну суму на захисників. Напевно, можна сказати, що це протистояння теж закінчилося внічию: у цілому Магвайр і компанія протистояли атаці «канонірів» гідно, але свій гол Обамеянг все ж забив.

Мабуть, головний підсумок матчу – нинішнє десяте місце «Манчестер Юнайтед», який взагалі-то мав дуже комфортний графік на старті сезону (зокрема, не зіграв жодної великої гри на виїзді). До Сульшера навіть складно пред'являти претензії: він робить все, що може, в міру своїх скромних талантів. Оборона вишколена краще, ніж коли він приходив, але на чужій половині поля «червоні дияволи» покладаються майже виключно на індивідуальну майстерність.

Те, що команда з надійною обороною і слабким всім іншим не може пробитися навіть у єврокубкову зону – звичайно ж, в першу чергу комплімент лізі. Дійсно, нинішню АПЛ не візьмеш з напiвпинка – потрібна добра ​​гра, яку нинішній тренер поставити не може. Найголовніше, що ніякі особливі таланти не проглядалися в Сульшера ні в одну мить його тренерської кар'єри: той же «Кардіфф» з ним впевнено спікірував в Чемпіоншип. Про що думали боси «МЮ», коли підписували з норвежцем тривалий контракт?

І, звичайно, в черговий раз не на рівні зірки зіграв Поль Погба. Кілька вдалих відборів, пара ударів – ганебно мало користі як для лідера півзахисту «МЮ», який ще й протистояв явно проблемній лінії «Арсеналу». А якщо згадати ще, що так француз грає на тлі вимог зробити його найбільш високооплачуваним футболістом світу, стає ясно, що легендарний клуб в своєму розвитку звернув кудись не туди.

Розчарування уїк-енду

Мадридське дербі могло й повинно було засунути в тінь усіх «канонірів» і «червоних дияволів», але в підсумку саме виявилося в тіні майже будь-якого футбольного матчу. Шахи імені Зідана і Симеоне приспали не один мільйон уболівальників, тим більше що матч проходив у відверто пізній час.

Чому на відбій грав «Атлетіко»? Мабуть, втрата в міжсезоння майже всіх лідерів (Годін, Грізманн, Ернандес - один Коке залишився зі старої гвардії) не дає можливості відразу грати сміливо і в атаку. Чому події не форсував «Реал»? Азар поки не може проявити кращі якості, але біда в тому, що сам стиль нинішніх «бланкос» не дає йому цього зробити. Врештi-решт, після розгрому в Парижі Зізу можна зрозуміти: йому була потрібна ця нічия, щоб в першу чергу не втратити впевненість команди в власних силах.

А взагалі, такі матчі змушують згадати претензію Лобановського: чому шахісти можуть достроково погодитися на нічию, а футбольні тренери – ні? Мадридські гранди відмовилися від атак, тому що небажання програвати всередині них переважило бажання перемогти.

Провал уїк-енду

Хто б міг подумати, що йти з останнього місця в верхню половину таблиці «Фіорентина» буде за рахунок перемог в тому числі над «Міланом».

«Россонері» починали черговий сезон з великими надіями: лідери збережені, запрошений новий перспективний тренер Марко Джампаоло, склад укріплений Анте Ребiчем, Ісмаелем Беннасером і деякими іншими новачками, в клуб, врештi-решт, повернувся Паоло Мальдіні. Але поки «Мілан» прагне тільки на дно: тільки минулого тижня клуб програв двічі (в понеділок зіграли 1:2 з «Торіно»), після домашньої поразки від «фіалок» опустившись на 16-е місце.

Поки дуже схоже на те, що Джампаоло не справляється з викликом. Він домагався великих результатів з «Емполі», гідних – з «Сампдорією», але з командою, яку бояться і проти якої грають другим номером, він поки безпорадний. Те ж міланське дербі обернулося просто нокаутучою поразкою, хоча Антоніо Конте працює в «Інтері» рівно стільки ж часу - і навіть відверті середняки на кшталт «Торіно» і «Удінезе» знаходять в собі сили обігрувати «россонері». І все це раптово починає зачіпати… збірну України.

Чесно, мене і без всяких провалів Джампаоло дивувало, що «Мілан» у своїй гонитві за легендами змушує закінчити ігрову кар'єру Зеєдорфа, кличе Гаттузо, який всюди провалився, але ігнорує свого найкращого бомбардира з часів Нордаля. Серед легенд «россонері» нульових Андрій Шевченко точно відбувся в новій якості найкраще за всіх, і не дивно, що хоча б тепер в якості можливого наступника Джампаоло розглядається і «Диявол зі Сходу». І не нам йому щось радити – «Мілан» в не меншому ступені команда його життя, ніж збірна України.

До речі, десь тут варто відзначити і переможців матчу – а точніше, їх головного героя. Франк Рібері показує, що приїхав до Флоренції аж ніяк не відпочивати та милуватися мистецтвом: в його активі зароблене видалення Мусаккьйо і класний гол. Коли француза міняли, йому аплодував стадіон, а в післяматчевому інтерв'ю сказав: «Я щасливий. Грати на «Сан-Сіро» - завжди щось особливе. Зараз уболівальникам «Мілана» непросто, але ми виступили добре. Для нас це було важливо».

Лідер уїк-енду

Чемпіонат Франції – той, на який майже ні у кого не вистачає часу, і головним чином з цієї причини Томас Тухель і його команда зараз не знаходяться під божевільним, позамежним тиском. В іграшковiй, неконкурентнiй Лізі 1, старт сезону якої ще й завалюють місцеві напiвгранди («Ліон», «Марсель»), парижани програли вже двічі, причому однієї з поразок зазнали вдома від одного з борців за виживання в особі «Реймса». Команда зараз взагалі не нагадує гранда: всі три останні перемоги здобуті з рахунком 1:0, все три переможних м'ячі провели в самій кінцівці.

І всі три голи забив той, на якому й сконцентровано увесь можливий і неможливий тиск. Неймар все літо рвався з Парижа, його ображають останніми словами фанати «ПСЖ», він відверто нещасливий в клубі – і навіть на тлі цього він знаходить в собі сили тягти команду і фактично одноосібно забезпечувати столичному клубу лідерство. Напевно, переможний гол «Бордо» меркне на фоні шедевру через себе в матчі з «Страсбуром» і вирішального голу в Ліоні, але раз – випадковість, два – збіг, три – закономірність.

Неймар, як до нього не стався, залізно входить в п'ятірку найбільш обдарованих футболістів сучасності. Він може дратувати егоїзмом, жадібністю, самозакоханiстю, яка біжить попереду досягнень, але йому потрібно віддати належне за готовність приносити команді очки в складній ситуації. Що, до речі, абсолютно не скасовує претензій до Тухеля: тренер, який в Німеччині котирувався практично як геній, зі своєю командою повинен був зараз відставати від «Анже» і «Нанта».

«Наш хлопець» уїк-енду

Андрій Ярмоленко переживає ренесанс. Він не просто забиває у другому турі поспіль – він сповна заслуговує звання найкращого гравця, яким його обирають уболівальники «Вест Хема». До другого сезону в Лондоні українець прокачав скіли взаємодії з партнерами і загострення, здорово диригуючи атаками. На полі «Борнмуту» Андрій міг оформляти і дубль, і тоді «молотобійці» могли б заробити і три пункти – але довелося задовольнятися голом, забитим прекрасним обвідним ударом, й участю в другій гольовий атаці.

 

 

Гол уїк-енду

Підсолодити пілюлю всім причетним до «Мілану» повинен Леау, який на дриблінгу виконав диво-гол.

Ассіст уїк-енду

Кевін де Брюйне просто неймовірний. Це той самий хлопець, який здатний творити чудеса кожнi вихідні, на замовлення – попередні двоє таких з'являлися у великій грі 15 років тому. Ассіст на голову Жезуса в Ліверпулі вийшов таким, як зазвичай у бельгійця: керованим по радіо, без шансів для захисту і точно в зону партнера.

Ляп уїк-енду

«Ліверпуль» на полi «Шеффілд Юнайтед» провів найгірший матч у сезоні і повинен був втрачати очки. Мав, але воротар «клинків» Дін Хендерсон пропустив простенький удар Війнальдума проміж ніг, і цей гол так і залишився єдиним у матчі.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.