Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 вересня 2019, 22:35
6838
1

Закономірні нулі в дербі Мадрида. Азар в Реалі поки ні про що

Оглядач Sport.ua детально розібрав центральний матч 7-го туру Ла Ліги

| Оновлено 29 вересня 2019, 22:35
6838
1
Закономірні нулі в дербі Мадрида. Азар в Реалі поки ні про що
Твітер Атлетико

Sport.ua аналізує поєдинок «Атлетико» - «Реал», в якому не було забито голів, але було досить поживи для роздумів.

Перед грою

«Атлетико» після відмінного старту в Ла Лізі, коли були обіграні «Хетафе», «Леганес» і «Ейбар», в 4-му турі поступився «Реал Сосьєдаду». Після цього була результативна нічия з «Ювентусом» і безгольова з «Сельтою». А перед матчем проти «Реала» «матрацники» без особливих зусиль впоралися з аутсайдером «Мальоркою». Таким чином, «Атлетико» підходив до дербі не в найкращій формі, пропустивши невластиві собі шість голів у п'яти матчах.

«Реал» на старті сезону зіткнувся з величезними кадровими проблемами. Вже у другому турі, в матчі проти «Вальядоліду», «вершкові» упустили перемогу, а команді не змогли допомогти: Азар, Асенсіо, Діас, Менді, Модрич і Сілва. Далі послідував нічийний матч з «Вільярреалом», в якому не змогли допомогти команді Хамес та Іско. Перемога над «Леванте» кувалася без Діаса, Вальверде, Модрича, Іско, Асенсіо. Потім був розгром в Лізі чемпіонів від «ПСЖ» і перемога над не найсильнішою «Осасуною». Звичайно, такі кадрові проблеми відбилися на змісті гри, але важливо сказати, що королівський клуб гідно справлявся з усіма труднощами.

Склад і схема

Ніяких сюрпризів тренерські штаби команд не піднесли. «Атлетико» вишикувався за схемою 4-4-2, а «Реал» вибрав більш оборонну 4-1-4-1.

У старті вийшов Вальверде замість Модрича. А Начо зайняв позицію Марсело.

Зміна схеми «Атлетико» по ходу гри:

Зміна схеми «Реала» по ходу гри:

Початок атак і розташування «Реала»

Атаки «Реала», зрозуміло, починав Кроос. З цієї причини він опускався нижче в пару до Каземіро, а Бензема у пошуках м'яча відвалювався глибше, займаючи позицію Тоні. «Атлетико» зустрічав суперника у середньому блоці, не дозволяючи здійснювати проникаючі передачі між лініями і гравцями. Варто відмітити, що у «матрацників» виходило це набагато краще, ніж у «вершкових». Навіть попри те, що Каземіро розташовувався між 1-ю і 2-ю лініями оборони, Томас зумів зробити чималу кількість розрізних передач на Жоау Фелікса та інших партнерів.

Азар створює незручності

«Матрацники» також у позиційних атаках розташовувалися за схемою 2-4-4. При цьому активно використовували правого захисника Тріпп’єра. Та й Азар, який дуже слабо відпрацьовує в обороні, зайвий раз давав привід починати атаку через правий фланг. І тут приходить розуміння, чому Каземіро був тим єдиним опорником. Зізу знає про слабкості Азара, і здогадувався про те, що Начо знаходитиметься під серйозним тиском з боку Тріпп’єра, Жоау Фелікса і Вітоло. Тому Каземіро, по суті, був п'ятим захисником при обороні, який займав місце Рамоса. Капітан же зміщувався лівіше, щоб допомогти Начо.

На стоп-кадрі це чітко видно. Азар вже на 16-й секунді матчу не зустрічає Тріпп’єра, хоча завдання крайнього півзахисника полягає саме в цьому. Отже, на захисника «Атлетико» висувається захисник «Реала», а лівий фланг за спиною Начо залишається неприкритим і туди вривається Жоау Фелікс. Рамос вимушений страхувати Начо і залишати центр захисту, але Каземіро бачить цей розрив і займає місце Рамоса.

Неймовірно складні і небезпечні перестроювання вимушені використовувати підопічні Зідана через слабкі сторони бельгійського футболіста, трансфер якого на даний момент виглядає катастрофою, але про це пізніше.

Черговий провал на лівому фланзі після подачі кутового. Азар вимкнувся з боротьби, відпустивши Томаса. А Тріпп’єр і Сауль розбираються з самотнім Бейлом, далі передача на Томаса, простріл і гольовий момент.

Знову провал. Азар втрачає м'яч, довго приймаючи рішення в центрі поля. В результаті Томас отримує м'яч, а Тріпп’єр у черговий раз залишається сам на сам проти Начо. Розрив між Рамосом і Начо величезний, передача могла проходити і між захисниками (помаранчева стрілка). Томас закидає м'яч у вільну зону, далі простріл уздовж воріт, і тільки довга рука Куртуа рятує від гольової передачі на Коке.

Можливості для передач

У Томаса є, щонайменше, три можливі передачі вперед. І усього лише одна вперед - у «Реала».

В атаках «Реалу» було дуже важко зламати таку щільну оборону. «Вершкові» навіть не намагалися підтримати атаку через центр поля. На стоп-кадрі видно, що єдиний вихід - це розтягнути компактний блок оборони по ширині поля.

І одне з рішень Зідана, яке дозволяло відкрити простір для Бейла, це підключення Карвахаля. Захисник високо піднімався в атаку, відволікаючи на себе захисника «Атлетико», що давало можливість вільно приймати м'яч Бейлу.

Ще одним вдалим прийомом для розкриття оборони «Атлетико» був розіграш на третього. Азар відвалювався від захисника, а Начо проривався по флангу, куди і йшла передача від бельгійця. Але таких комбінацій, на жаль, було не так багато.

Вихід Модрича

Важливим моментом у матчі була поява Модрича на 68-й хвилині замість Вальверде. Це дозволило «Реалу» взяти під контроль м'яч і створювати розумні атаки за рахунок не лише передач Крооса, але і активності хорватського півзахисника.

На графіці видно, як змінилося володіння м'ячем після появи Модрича.

Та і явна загроза відразу ж виникла після однієї з атак, в якій головним був Модрич, розігравши комбінацію на фланзі з Бейлом. Звичайно, Вальверде не володіє такими якостями, як досвідчений хорват. Тому Бейлу важко було створити небезпеку з флангу.

Оборона «Атлетико» і навіси від «Реала»

Грамотно побудована оборона «Атлетико» зовсім поховала усі шанси «Реала» створити небезпеку біля воріт за рахунок комбінаційних дій. Тому «вершкові» були вимушені у черговий раз вдатися до тактики подач з флангів. Одного разу Бензема був близьким до реалізації одного з кросів і це виявився найнебезпечніший момент у «галактикос» за всю гру.

Графіка, яка показує кількість навісів, точність і напрям:

Зидан теж може помилятися

Дуже сильно здивували коментарі Зідана і Рамоса про те, що «вершкові» втратили очки в матчі проти «Атлетико». Я просто без слів прикріплю xG показник команд.

xG «Реала»:

xG «Атлетико»:

Як видно, показник «Атлетико» майже в два рази перевищує показник «Реала». Хочу додати, що сюди не потрапили ті простріли Томаса, Тріпп’єра, які були досить небезпечними.

Ну, і на закінчення подивіться на статистику Азара. 1 успішна обводка з 5-и. 13 втрат, з яких 5 на своїй половині поля. 4 виграних єдиноборств з 19-и.

Висновок

«Атлетико» у черговий раз підтвердив звання однієї з найорганізованіших команд в обороні. В той же час клуб зміг створити серйозні проблеми біля воріт «Реала». Причому частина з них «матрацники» створювали не лише за рахунок контратак, але і за допомогою комбінаційних дій.

«Реал» за відсутності травмованих гравців зазнає серйозні проблеми в творчій грі і в завершальних стадіях. У той же час королівський клуб, хоч і залишив ворота «сухими», але серйозні загрози не могли не насторожити головного тренера. Азар на даний момент не показує того рівня гри, який був у нього в АПЛ. Проте він у складі, і команда вимушена підлаштовуватися під його непереконливу гру.

Хасан МИСИКОВ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DKTheBest2
Зидана скоро уволят, а трансфер Азара признают провальным.