Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 28 вересня 2019, 17:06
11977
9

Чому Барселона провалила старт сезону

Sport.ua - про причини тривалої кризи каталонського гранда

| Оновлено 28 вересня 2019, 17:06
11977
9
Чому Барселона провалила старт сезону
ФК Барселона. Ернесто Вальверде
Все, що не вбиває, робить сильнішими аж ніяк не всіх. Хіба що «Ліверпуль». В інших з цим проблеми. Навіть в най-най. Згадайте, як у минулому сезоні перековбасило «Реал». Зараз прийшла черга «Барселони».
 
Уникнути на даному часовому відрізку тотальної і уповільненої кризи чемпіон Іспанії апріорі не міг. Він її міг уникнути лише в тому випадку, якщо б в кінці минулого сезону, а ще краще - відразу після розгромної поразки в Ліверпулі або Вальверде особисто подав у відставку, або зробити це йому допоміг Бартомеу. Але ні тренеру команди, ні президенту клубу, який, як відомо, більше, ніж клуб, не вистачило елементарної мужності. Всі залишилися на своїх місцях. На тих же позиціях залишилася і недомовленість, апатія після ліверпульських 0:4. Вся ця барселонська депресія міцно забилася в щілини, немов таргани. Її категорично потрібно було лікувати, а не намагатися робити вигляд, що все нормально. Але в «браугранас» вирішили, що все розсмокчеться само собою. Поразка у фіналі Кубка Короля від «Валенсії» волала, що не розсмокчеться. Але на «Камп Ноу» було вирішено дати третій шанс Вальверде. І ось настав час жнив.
 
***
 
Звинувачуючи нинішнього тренера «Барселони» в кризі команди (а то, що це саме криза, стогнуть не тільки вболівальники, але і цифри - найгірший старт в чемпіонаті за 25 років, без перемог на виїзді вже сім матчів поспіль, за п'ять ігор пропустили вже чверть м'ячів від всіх голів минулого сезону, та й гри немає як такої), я не маю наміру вішати на нього всіх собак. Ернесто навряд чи можна назвати «фізруком» - під його керівництвом «Барселоні» вдавалися і блискучі поєдинки, так і в тактиці він не «плаває». Але ось літати, парити, а тим більше робити роботу над помилками цей тренер не може. Він завжди «танцював» від грубки - будь то «Еспаньол» або «Більбао». Вальверде ліпив зі своїх команд фортеці, в яких головне - пересидіти облогу, а далі - як вийде. Виходило не завжди. Але для тих команд вишуканість і витонченість не були прописані обов'язковою графою серед наявних опцій. А ось в «Барселоні» грати потрібно було зовсім за іншим сценарієм. Вальверде намагався. Зіпсувати атакуючий вектор команди йому не вдалося, але і привнести щось нове - теж. І якось відразу тренер став вельми міцно в заручниках ситуації. Коли команда перемагала, то всі лаври отримував Мессі, а коли програвала - все каміння летіло в город Вальверде. Він навіть не намагався розірвати це порочне коло. Тому що для виходу з цієї зони аж ніяк не комфорту потрібна або харизма Моурінью, або непогрішність Гвардіоли. Ні першого, ні другого в арсеналі Вальверде не виявилося. Тому він і далі смиренно буде нести свій занадто важкий хрест.
 
 
Твіттер ФК Барселона
 
Чому тренер не йде у відставку, напевно розуміючи, що дати більше команді вже не може? Ну, може його тримає перспектива отримати двадцять мільйонів євро за дострокове розставання, якщо воно буде ініційовано клубними босами. Цілком можливо, що цей аргумент утримує від різких рухів і Бартомеу.
 
***
 
З іншого боку, приблизно половину (якщо цю міру можна розрахувати умовно) провини за нинішню барселонську кризу має взяти на себе президент клубу і керівний менеджмент. Момент, коли була прогавлена зміна поколінь, майже безнадійно втрачено. «Барса» все так же продовжує сподіватися на тих футболістів, які складали кістяк витонченої і непереможної команди імені Гвардіоли. Але Піке, Бускетсу, Альбі, Суаресу, Мессі вже за тридцять. Серед ветеранів на колишньому космічному рівні діє лише самі знаєте хто. Решта тримаються в основі за красиві очі (точніше, трофеї) і близькість до Лео. Дане положення речей Вальверде поодинці не розрулити. Потрібна добра воля клубного керівництва. І вже потім тверда рука тренера. Але, знову-таки, в цьому питанні все теж пущено на самоплив: а раптом, а може, коли-небудь. І, до речі, далі буде ще гірше, тому що ні Суарес, ні Піке молодшими чи швидшими не стануть.
 
Свіжа кров, покликана хоч якось реанімувати колектив, поки що не справляється зі своєю місією. Тому що кров ця не завжди потрібної групи, а найчастіше і тренер не знаходить потрібного місця на полі для цієї «крові». І Дембеле, і Грізманн, і Де Йонг, а раніше і Коутіньо болісно шукають/шукали себе в цьому колективі, шукають і не знаходять. Проблема? Безумовно. Ще одна проблема - явний крен селекційної політики на користь пошуку гравців атаки. Ну кров з носу потрібен сильний центральний захисник, в пару/на зміну Жерару. І був якраз такий - в «Аяксі», який був не проти перейти на «Камп Ноу». Але, бачте, злісний агент де Лігта запросив занадто великі комісійні. Вальверде не наполіг - тому що, Бартомеу умив руки. В результаті молоде дарування відбуло в Турин. У той же час президент «Барси» не погребував заплатити оточенню Грізманна майже 15 мільйонів євро в якості плати за «лояльність». І де зараз Грізманн?
 
***
 
Окрема тема - Неймар. Про неї було сказано вже все і більше, тому лише коротко. Якби «Барселона» по-справжньому захотіла повернути свого блудного пасинка, вона б це зробила. І Ней в якості подяки зміг би вдихнути в команду експресію, якої їй ой як бракує. Та й майстерність теж. Але Бартомеу лише імітував процес. Ця іміджева поразка дуже боляче позначилася на апологетах повернення бразильця. Особливо на Мессі. Подейкують, на цьому грунті Лео і його бос побили горщики. Аж до того, що аргентинець не поспішає виходити на поле, посилаючись на свою загадкову м'язову травму. І, як показує час, Мессі по-своєму правий: Неймар зараз в ПСЖ робить різницю. Грізманн цієї різниці в «Барсі» не робить.
 
 
Твіттер ФК Барселона
 
Не робить її поки що і сам Мессі. Або, точніше, не поспішає робити. Проте, «Барса» продовжує залишатися в тіні свого генія. Навіть коли він травмований: Грізманн в силу своїх причин не може поки стати лідером, хоча б тимчасовим, Вальверде без Мессі не може вибудувати гру.
 
Ясна річ, що так тривати нескінченно не може. Подейкують, якщо каталонці не виграють в двох найближчих матчах Ла Ліги, Вальверде таки вкажуть на двері. Якщо здійсниться саме такий сценарій, клубу буде просто необхідно знайти для команди не стільки зручного тренера з потрібним «серцем», скільки харизматичного і рішучого, який би не побоявся зробити боляче. Але якщо чемпіони Іспанії виграють два крайніх поєдинки, що більш імовірно, Вальверде залишиться, і знову все буде дуже сумно. Перемагати буде Мессі, програвати - Вальверде, а барселонський «віз» і далі буде залишатися в уже звичному кюветі. Тому що без різких рухів здійснити заповітну мрію клубу, що стала вже нав'язливою ідеєю - виграти Лігу чемпіонів - навряд чи вийде. Аж надто там все тонко і неблагополучно, щоб бути «більше, ніж клуб». Тим більше, щоб претендувати на перемогу в Лізі.
 
Валерій ВАСИЛЕНКО
Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
Потому что всё время побеждать невозможно. Если посмотреть на жалкое подобие некогда лучшего клуба мира Манчестер Юнайтед времён сэра Алекса, то не так уж всё и плохо в Барселоне. Тоже самое можно сказать о Реале после того как Зидан ушёл первый раз, о Баварии после Юппа Хайнкеса. Время идёт, всё меняеться, вечных победителей нет. Сейчас время Мансити и Ливерпуля.....пофеерят год-другой и тоже сдуються.
UKRAINE FAN
Потому что Ушол Пуель,Хави,Иньеста.Замену им так не кто и не нашел. Скоро уйдет Пике,Бускетс,Месси и тогда вообще будет пизде..
Владислав Антонов
Просто історія циклічна. За декількома роками підйому зазвичай ідуть декілька років спаду. Ще потрібно радіти, що Барса бере чемпіонство в Іспанії і виходить з групи ЛЧ. А от якби она спустилася до рівня Ліги Європи - ото була б справжня криза! Можливо, після відходу Мессі так воно і буде. Поки я не бачу гравців, готових його змінити хоча б на ментальному рівні.
Всеволод Фомичев
Хороший анализ. Особенно по тренеру. Не для таких он команд.
Он привык работать с тем, что есть, работать добротно, но без амбиций.
Александр Кочуров
Хочу видеть тренером Барсы Рональда Кумана. Хорошую команду построил в "Саутгемптоне". Сборная Нидерландов показывает яркий футбол. И в тактике он посильнее Вальверде.
MaxUa
Так Барселона выигрывала ЛЧ всего лишь 4 года назад. Еще прошло не так много времени, чтобы говорить о сокровенной мечте.
А что касается кризиса, так это вообще обычное дело. Если взять длинный отрезок времени, скажем 35-45 лет, то окажется, что топовые уровни наивысшего расцвета команды были относительно редки. Это чем-то напоминает покорение вершины. Сначала долгий путь наверх, затем непродолжительное нахождение на пике, после чего следует дорога вниз. Потом все может повториться. А Барселона сейчас еще очень в неплохом состоянии. Она по крайней мере регулярно чемпионат выигрывает и в ЛЧ достаточно далеко проходит.
Так что сейчас команда всего лишь в начале пути схождения с вершины. Настоящий кризис может начаться, когда уйдут нынешние игроки основы и придется действительно коренным образом перестраивать игру, отходя от той модели, которая существует уже почти 20 лет и которая принесла клубу наибольшее количество трофеев на международной арене.
Всеволод Фомичев
Интересная статья, и комментарии к ней тоже. Почти всем +
Нет вечных чемпионов, даже команда Сэра Алекса (наверное держалась дольше всех, пусть поправят, если ошибаюсь) и та опустилась.
Безусловно, Барса еще будет блистать, но, скорее всего, уже другая Барса.
Denmark1107
Хех...
А чого очікували управлінні Барселони?🤔🤔
Клуб тепер зв'язаний на одній людині, якому вже за 30-ку. І, до речі, якими б Мессі не назиаали епітетами, "золотий", "best", "mega".., він далеко не Марадона, котрий міг, що у, тоді посередньому, Наполі, що у збірній самотужки ломати гру суперника.
Часи Пуйоля, Хаві, Ін'єсти пройшли, от і все. І це ніякий не провал, це реалії сьогодення. Можливо, що трапиться ще щось жахливіше, наприклад не вихід з групи ЛЧ.