Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:16
9956
6

Легенда МанСіті та спонсор як у Вольфсбурга. З ким зіграє Динамо

Sport.ua розповідає про суперника київського клубу

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:16
9956
6
Легенда МанСіті та спонсор як у Вольфсбурга. З ким зіграє Динамо
ФК Мальме

Після низки невдач в чемпіонаті київське «Динамо» спробує реабілітуватися перед своїми вболівальниками, вдало стартувавши у групі Ліги Європи.

Історія

«Небесно-блакитні» перемагали «Динамо», коли це ще не було мейнстрімом – головний сезон в їх історії пов'язаний якраз з ляпасом київським гранду.

В сезоні-1978/79 вже цілком зріла, звична до перемог, команда могла ставити собі за мету навіть перемогу в Кубку Чемпіонів – все-таки ще минулого року «Динамо» грало в півфіналі турніру. На жаль, в Харкові («Республіканський» вже готували до матчів Олімпіади) кияни не реалізували безліч гольових моментів і відпустили «Мальме» з нульовою нічиєю, а вже у виїзному матчі програли 0:2. Перед протистоянням Валерій Лобановський навіть літав до Швеції дивитися матч суперника – не допомогло.

Це була стадія 1/8 фіналу, а дійшли в результаті «небесно-блакитні» до вирішального матчу, обігравши краківську «Віслу» та віденську «Аустрію». Молодий англійський тренер Боб Хафтон зробив з аматорською командою справжнє диво, разом зі співвітчизником домігшись найфантасмагоричнiшого фіналу в історії Кубка Чемпіонів. Завдяки роботі Брайана Клафа за капловухий трофей «Мальме» грав з «Ноттінгем Форест»!

Сильнішими виявилися все-таки «лісники», гол Тревора Френсіса в кінці першого тайму став єдиним у матчі. Проте «Мальме» в країні все одно люблять і шанують: у 2010-му році «небесно-блакитні» були визнані кращим клубом в історії Швеції, і навіть дві перемоги в Кубку УЄФА «Гетеборга» не стали приводом для інших висновків.

В цілому, «Мальме» входять в практично офіційну для Швеції «велику трійку» – вузьке коло грандів місцевого футболу, яке включає також «Гетеборг» з АІКом. Ніхто в Швеції не вигравав так багато чемпіонських титулiв, як «небесно-блакитні» (23), ніхто не вигравав стільки кубків (14), ніхто, крім цієї славної команди, вже не продовжує виступи в поточному євросезоні.

Справи теперiшнi 

Зараз «Мальме» так по-шведськи розвивається крок за кроком. Починаючи з 2010-го року, команда виграла вже п'ять чемпіонств і зараз бореться за шосте – більш, ніж гідно після одного титулу в нульові і нуля в дев'яності. Минулого сезону «небесно-блакитні» вийшли в євровесну, випередивши не тільки норвезький «Сарпсборг», а й сам «Бешикташ». Це був всього другий подібний успіх для шведських клубів за час існування Ліги Європи – і якщо для «Естерсунда», що перемагав «Зорю», він був швидше дивом імені Грема Поттера, то «Мальме» домігся подібного завдяки поступальному розвитку.

«Мальме» не так давно грав і в Лізі Чемпіонів: в сезоні 2014/15 «небесно-блакитні» виходили в груповий етап, де, щоправда, два рази поспіль займали останнє місце. Спочатку на південь Швеції приїжджали «Атлетико», «Ювентус» і «Олімпіакос», а в наступному сезоні – «ПСЖ», «Реал» і «Шахтар». І якщо візит європейських топ-клубів мав за собою швидше розважальну складову (Златан Ібрагімович, до речі, приїхав грати з рідним клубом – починав він саме в «Мальме»), то грецького та українського грандів шведи вдома обіграли. У тому числі і подібний бекграунд, очевидно, допоміг їм розжитися і видатним спонсором: з 2016-го року команду фiнансує «Фольксваген».

ФК Шахтар

Літні трансфери

В силу того, що сезон в Швеції починається навесні, за літо революційних змін в «Мальме» помічено не було. Прийшли по одному захиснику на кожен з флангів, причому правий «край» Фелікс Беймо був орендований у «Вердерв» внаслідок продажу в празьку «Спарту» Андреаса Віндгейма. А от Йонас Кнудсен приїхав на лівий фланг без будь-яких продажів «на вихід» – просто всередині команди потрібна була варіативність. Якщо основний лівий захисник Серен Рікс корисніший в атаці, то Кнудсен – більш оборонний варіант, який, ймовірно, буде потрібний і на «Олімпійському». З іншого боку, Рікс в останньому матчі забив єдиний і переможний матч «Норрчепінгу», і після такого гравця в запас прибере далеко не кожен…

Козирі

Втім, тренеру «Мальме» не звикати до рішучих і несподіваних ходiв. Тренує суперника «Динамо» Уве Реслер – культовий в минулому гравець «Манчестер Сіті», який був провідним бомбардиром команди в двох різних дивізіонах. В якості тренера німець теж працював на Альбіоні, причому з чималим успіхом. Тренуючи «Віган», Реслер вибив з Кубка Англії «Ман Сіті», який під керівництвом Мануеля Пеллегріні взяв в тому ж сезоні чемпіонство! До Прем'єр-ліги Уве все ж не добрався, з «Вігана» і «Лідса» був звільнений після негативних відрізків, але в Швеції проявляє себе як цікавий фахівець і сильний тактик.

Під його керівництвом «Мальме» активно використовує ротацію: в восьми матчах кваліфікації Ліги Європи в стартовому складі команди виходив 21 гравець. Реслер без проблем може поміняти і тактичну схему: якщо в чемпіонаті його «Мальме» зазвичай грає за схемою 3-5-2, то в єврокубках він вірний традиційним північним 4-4-2. При цьому Реслер і підопічні давно зрозуміли один одного: по ходу матчів Ліги Європи був момент, коли одна заміна тренера означала три перестановки на полі, і завдяки подібним ходам «небесно-блакитні» обіграли «Бней-Єгуду», «Зрінськи», «Домжале» та «Балліміну».

ФК Мальме. Уве Реслер

Так, з сіткою кваліфікації шведам казково пощастило: та ж «Зоря» може заздрісно дивитися на подібний рівень опору. І це, якщо чесно, дає привід спокiйно дивитися на результати команди влітку і восени. «Мальме» з лютого не грав проти команд хоча б рівня «Брюгге», не кажучи вже про «Шахтар», а його досягнення здобуті в основному проти дуже посередніх суперників.

Проте, на їхньому фоні «небесно-блакитні» виглядають хорошою, цільною та, якщо можна так висловитися, завершеною командою. «Мальме» багато атакує, лідирує в чемпіонаті за кількістю ударів по воротах, зароблених штрафних, пенальті й кутових, передач в чужому карному майданчику… Реслер прагне наситити центр поля руйнівниками, атакувати через фланги – і, як бачите, стандартам теж приділяє велику увагу.

«Динамо» ж велику увагу потрібно приділити Андерсу Крістіансену: датський півзахисник, концентруючись на оборонних діях, примудряється бути другим після Маркуса Розенберга бомбардиром команди. І це слідство не якогось видатного дальнього удару, а розумних вривань в карний майданчик, другим темпом. Свого часу краще за всіх у світі це вмів робити Френк Лемпард – і, звичайно, з великою знижкою на рівень, але подібного варто очікувати і численним опорникам «Динамо».

ФК Мальме. Андерс Крістіансен

Швидше за все, дуже багато в протистоянні вирішить перший м'яч. У всіх семи останніх матчах «Мальме» забивала лише одна команда: двічі суперник відкривав рахунок і вигравав, а в п'яти інших випадках це робили «небесно-блакитні».

Слабке місце

«Мальме» – дуже вікова команда. Капітану команди Маркусу Розенбергу вже 37 років: форвард, який пограв в Бундеслізі, Примері та АПЛ, регулярно виходить в стартовому складі і навіть бореться за звання кращого бомбардира ліги.

ФК Мальме. Маркус Розенберг

Добре ще Розенберг, його ще можна сприймати як старого коня, який борозни не зіпсує. Але під керівництвом Реслера дуже багато й просто вікових гравців, які вже минули свій пік. Берангу Сафарі, що перемагав у чемпіонатах Швейцарії та Бельгії, 34 роки, Расмусу Бенгтссону та Йохану Даліну – по 33, Рiксу – 32, Лассе Нільсену – 31…

Нинішній «Мальме» - одна з найбільш вікових команд Європи, її середній вік становить 29,3 року. Додайте до цього, що шведський чемпіонат – один з небагатьох, в яких лiтня перерву ще менша, ніж в УПЛ. Через суворий клімат доводиться йти на зимову паузу трохи раніше і майже не відпочивати влітку. Команда Реслера відпочивала лише з 2 по 30 червня, а з початку липня регулярно грає два рази на тиждень. Реслер днями навіть скаржився, що немає часу проводити тренування.

І якщо більшість чемпіонатів Європи тільки розганяються, то Аллсвенскан вже рухається до кінця. «Мальме» йде на третьому місці в чемпіонаті, але всього на три пункти відстає від лідируючого «Юргордена». Графік «через два дні на третій» повинен позначитися на віковiй команді, він уже зараз по ній дуже сильно б'є. З третього по п'ятнадцятий тури чемпіонату цей клуб не тільки не програв жодного разу, але й нічиїх суперникам дозволив всього три – всi з прямими конкурентами («Норрчепінг», АІК і «Гетеборг») на виїзді. А у другій частині чемпіонату чотири перемоги, п'ять нічиїх – і домашня поразка якраз від «Юргордена», яке може стати фатальною.

У протистоянні з віковою командою нормально чекати, що вона підсяде в кінцівці. Коли в тебе молода команда, а суперник після короткого літнього міжсезоння провів уже 18 ігор у всіх турнірах, такі очікування множаться.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Поєдинок «Динамо» - «Мальме» відбудеться у четвер, 19 вересня на НСК «Олімпійський». Початок о 19:55. Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Так расписали грозного соперника, не иначе, готовят нас заранее, что Динамо в матче ничего не светит Может, поражение и пойдет на пользу, но что-то мне подсказывает, что Миху не уволят по крайней мере до конца группового турнира - тупо некем заменить.
Al Zolo
один из самых слабых клубов в этом розыгрыше ЛЕ- если не обыгрывать такого соперника дома то можно уже переключаться на внутренние соревнования
Едуард Корнієнко
Найбільш прикро, коли хейтери Динамо - це фани Динамо, якби це парадоксально це не звучало. Я ніразу не бачив, щоб свої фанати так обливали брудом команду, тоді навіщо ви взагалі вболіваєте за Динамо? Не дивіться матчі, не відслідковуйте новини, тому що розгрібати ваші "вулкани" в коментарях.